skuloi2

Πριν από λίγες μέρες γράφαμε για το άδικο της σύνδεσης μία πόλης με την παράνομη δραστηριότητα που έχει γίνει σκοτεινός συρμός τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η ανάρτηση αφορούσε τη λειτουργία 4 παράνομων και κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενων «κυνοκομείων» στην Ραφήνα, υπό την ανοχή του δήμου, αλλά και της κοινωνίας. Μίας κοινωνίας η οποία δεν είχε μάθει ποτέ πως προέκυψαν αυτά τα κολαστήρια και κάτω από ποια νομοθεσία λειτουργούσαν. Αυτό ήταν υποχρέωση, άρα και εγκληματική αμέλεια του δήμου, οποίος έδειξε ύποπτη ανοχή και ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγήσει τίποτα για αυτό το αίσχος που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα(1) και κανένας άλλος.

Μία χώρα με ελλιπείς υποδομές στον τομέα της περίθαλψης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων. Μία χώρα που η ζωοφιλία δεν ανήκει στην κουλτούρα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της. Μία χώρα, που μέχρι χθες τα παιδιά της μεγάλωναν ελεύθερα, παίζοντας στους δρόμους και τις αλάνες και είχαν σαν ένα συνηθισμένο παιχνίδι τον βασανισμό ζώων, για πλάκα(....) Ποιος αλήθεια, μεσήλικας, δεν θυμάται παιδιά να παίζουν τραβώντας μία γάτα από την ουρά και το κεφάλι ή τα πόδια για να βγάζει αυξομειούμενες σε ύψος και ένταση στριγκλιές, ή να της ανάβουν φωτιά στην ουρά; Ποιος δεν έτυχε να δει να κρεμάνε κονσέρβες ή μπουκάλια στο λαιμό ή την ουρά σκυλιών; Ποιος δεν έχει πετύχει στο δρόμο του ζώομε ακρωτηριασμένα αυτιά ή ουρά; Δεν θα αναφέρουμε τη φρίκη του Μοσχάτου το 2018 ή της Κρήτης φέτος. Αυτές άλλωστε είναι περιπτώσεις που χρειάζονται ψυχιατρική ανάλυση.

Μία τέτοια χώρα αποτελεί ιδανικό τόπο ανάπτυξης του pet trafficking (του ιδιαζόντως απεχθούς εμπορίου ζώων) και μάλιστα κατέχοντας τη θέση της «χώρας αρχικής προέλευσης». Της χώρας - «πηγής» ζώων. Και τα αδέσποτα καθιστούν την Ελλάδα ανεξάντλητη πηγή πλουτισμού του αισχρού εμπορίου.

Σχετικά πρόσφατο, αλλά υψηλότατης έντασης παράδειγμα της «ελληνικού τύπου» αντίληψης περί ζωοφιλίας, ήταν τα σχέδια «διαχείρισης» των αδέσποτων τον καιρό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Tα αδέσποτα της χώρας αναγορεύτηκαν συλλήβδην σε «μείζον πρόβλημα» για την εύρυθμη διεξαγωγή των αγώνων. Πλήθαιναν τότε διαρκώς οι καταγγελίες για μαζικές δηλητηριάσεις ζώων και για την αργή και βασανιστική θανάτωσή τους σε ακατάλληλα «κυνοκομεία», ενώ καθημερινά δεκάδες αδέσποτων σκύλων «εξαφανίζονταν» μυστηριωδώς από τα γνώριμα στέκια του (2).

Τα ζώα που συνωστίζονται σε ακατάλληλους χώρους, διαβιούν σε συνθήκες άσχημες που χαρακτηρίζονται από τη μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων για την ευζωία τους. Το τάισμα τους γίνεται σε πολλές περιπτώσεις και για λόγους οικονομίας, με ληγμένες τροφές και υπολείμματα από τα πατώματα των εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών. Δεσπόζει η έλλειψη καθαριότητας και κτηνιατρικής περίθαλψης και τελικά καταλήγουν σε άγνωστους προορισμούς, οι οποίοι δεν πιστοποιούνται ως πραγματικοί, από τα συμβόλαια υιοθεσίας του εξωτερικού, αφού έχουν αποδειχθεί πολλές φορές, από αναξιόπιστα έως πλαστά.

Η φρίκη που βιώνουν τα ζώα γίνεται πηγή πλουτισμού για επιτήδειους οι οποίοι ιδρύουν και λειτουργούν κάτω από σκοτεινές συνθήκες τέτοια κέντρα pet trafficking, τα οποία αποκαλούνται ευφημιστικά, «καταφύγια ζώων». Πρόκειται για ένα χρυσοφόρο για τους επιτήδειους εμπόριο ζώων, με τον μανδύα της ζωοφιλίας (3).

lakoniaΟ κόσμος του pet trafficking αντιμετωπίζει τα ζώα σαν πηγή εισοδήματος και μόνο. Πηγή εισοδήματος «επάξια» σε επίπεδο κέρδους δίπλα στους λαθρεμπόρους ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, με κέρδη που μόνο σε Ιταλία και Γαλλία ξεπερνούν ετησίως τα 43.000.000 ευρώ και ποινές «πούπουλα» συγκριτικά με τις άλλες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος (4).

Όσα τέλος ζώα κατευθύνονται στην αγορά, έχουν ξεχωρίσει από τη «μάζα». Το ξεδιάλεγμα των «κατάλληλων» ακολουθείται από τη θανάτωση των «επικίνδυνων», «ανάπηρων» ή «γηραιών» σκύλων, που έχουν απορριφθεί στη διαλογή. Αφού διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι» ακολουθεί -σύμφωνα με τον νόμο- η «επανένταξη» των ζώων. Βέβαια απαγορεύεται η επανένταξη των στειρωμένων και καταγεγραμμένων πλέον ζώων σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα κ.ο.κ.

Μια «διασταλτική» ερμηνεία των σχετικών διατάξεων θα επέτρεπε την ανεξέλεγκτη θανάτωση πάμπολλων ζώων, ενώ η απαγόρευση της γειτνίασης των ζώων με σχολεία και αθλητικά κέντρα θα καθιστούσε περίπου αδύνατη την επιστροφή τους στα σημεία από όπου είχαν περισυλλεχθεί. Η αοριστία πολλών συμβολαίων υιοθεσίας εξωτερικού, δημιουργεί μία καχυποψία περί της άσκησης της μακάβριας αυτής διαδικασίας που συνεπάγεται η «διασταλτική» ερμηνεία των διατάξεων, αλλά δεν συμβαίνουν αυτά σε πολιτισμένες χώρες/ ‘Η μήπως συμβαίνουν;

Οι αόρατοι συνεργοί (;)

Αφού κάναμε μία σχεδόν επιδερμική αναφορά στο έγκλημα του pet trafficking, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως πρόκειται για ένα έγκλημα το οποίο συντελείται καθημερινά, μπροστά στα ανύποπτα μάτια μας. Μένουμε ανύποπτοι είτε από αδιαφορία είτε από την παραπλανητική εικόνα που κυκλοφορούν διάφορες οργανώσεις που λειτουργούν ως «φιλοζωικές» ή ακόμα και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι καίτοι χρηματοδοτούνται για τα αδέσποτα που υπάρχουν εντός των ορίων τους, δεν φροντίζουν να ελέγχουν και το τι ακριβώς συμβαίνει με κάποιους καλοθελητές, που διατηρούν «καταφύγια» ή μάλιστα εξυπηρετούν και τον δήμο στις σχετικές υποχρεώσεις του. Εκεί είναι που το κακό μεγεθύνεται.

Ανακαλύπτουμε (σχετική ανάρτηση εδώ και εδώ) πως αυτά τα κολαστήρια λειτουργούν υπό την ανοχή και ενδεχομένως σε συνεργασία με τους ελληνικούς δήμους, οι οποίοι όμως είναι κατά τη νομοθεσία, οι αρμόδιοι για την χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής για τα ζώα, αδέσποτα ή και όχι.

Ο δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, μετά τις αποκαλύψεις του καλοκαιριού, από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ (υποσημείωση 1) , βαρύνεται με τη σκιά της συνεργασίας του (ή της ανοχής του) σε τέτοια εγκλήματα. Η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τη λειτουργία 4 «καταφυγίων» που για την ιδιοκτησία τους επικρατεί σύγχυση.

Πρέπει επίσης να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για συμβάσεις για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων, με σωματεία και συλλόγους που δεν διαθέτουν σχετικές υποδομές, επωμίζονται παραδόξως όμως, έργο το οποίο τις προϋποθέτει την περίθαλψη και τη φροντίδα των ζώων.

 

Παραπομπές:

1. Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ φ.1013, - 1029 κ.ά.
2. Ο αδέσποτος πόλεμος, Ιός– iospress 10/7/2005
3. Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ φ. 1029 αναφορά στο ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου Φεβρουάριος 2016
4. Λευτεριά σε όσους είναι στα κλουβιά FB σελίδα Συγκατοικίδια 28/4/2015

 

Διαβάστε και
Πειραματόζωα για στειρώσεις τα αδέσποτα (ΠΟΛΙΤΗΣ της Κύπρου)
Διευκρινιστική απάντηση του (τότε) επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Κυπριανού
Παράνομες εξαγωγές αδέσποτων ζώων