Manu2MP

 

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του μεγάλου Ρέματος Ραφήνας παρενέβη απόψε στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ε. Μπακογιάννη, με τη διανομή του παρακάτω κειμένου (διαθέσιμο και σε PDF στο τέλος της ανάρτησης)

 

ΜΑΤΙ - ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ:  ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ  και ΟΧΙ ΦΙΕΣΤΕΣ

Η προσχηματική «διαβούλευση» που πραγματοποιείται από αρχές Ιουλίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΣΜΠΕ)  και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο(ΕΠΣ)  για τις πληγείσες  περιοχές Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ομιλίες Υπουργών και στελεχών των Υπουργείων!

Η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αλλάζει εντελώς τη φυσιογνωμία της περιοχής και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον μιας από τις ομορφότερες (μέχρι πρότινος) περιοχές της Αττικής , δεν μπορεί να γίνεται:

α/ με ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ενός μήνα για διατύπωση απόψεων από τους πολίτες

β/ στην ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ που ο κόσμος φεύγει για  διακοπές

γ/ με ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ  Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης και Δημοτικών Συμβουλίων ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ,  ΧΩΡΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ,  ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ σε αυτές και ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ από τα μέλη τους,  με το πρόσχημα του κορονοϊού.

δ/ με ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ  και  ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ (μελέτες «στο άψε-σβήσε»,  παρατηρήσεις αιρετών αντί  για εισηγήσεις  τεχνικών υπηρεσιών στα συλλογικά όργανα κλπ)

tinos

 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να πράττει το μόνο πράγμα που γνωρίζει καλά. Να ρίχνει ξύλο σε όποιον διαφωνεί με τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του. Σήμερα τρώνε ξύλο οι Τηνιακοί. Προχθές έφαγαν ξύλο οι Χιώτες και οι Μυτιληνιοί. Αύριο θα φάνε ξύλο οι Παριανοί. Μεθαύριο κάποιοι άλλοι. Με τις παρτίδες που έχει ανοίξει αυτή η κυβέρνηση με τα νησιά, τη βλέπουμε να αγοράζει ειδικό αποβατικό πλοίο μεταφοράς των ΜΑΤ και να το βαφτίζει «το πλοίο της Αγάπης».

Ζούμε σε μια χώρα που παριστάνει πως είναι δημοκρατική, ενώ όλες οι αποφάσεις ψηφίζονται από μια μικρή ομάδα βουλευτών που αποτελεί μια τεχνητή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο χάρη στα τεχνάσματα του εκλογικού νόμου. Αποφάσεις που έχουν ληφθεί από μια ακόμη μικρότερη ομάδα με φανερές και κρυφές διασυνδέσεις με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την άλλη μεριά, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας έχει μετατραπεί σε μια άβουλη μάζα παθητικών τηλεθεατών που το περισσότερο που μπορούν να κάνουν είναι να ψηφίζουν μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Λοβοτομημένοι πολίτες που παρακολουθούν αποχαυνωμένοι τα τεκταινόμενα, πιθανόν και επιχαίροντας, νομίζοντας πως όσοι τρώνε ξύλο από την αστυνομία είναι μπαχαλάκηδες και τρομοκράτες. Μέχρι κάποια στιγμή να έρθει και η δική τους η σειρά.

20200201KeerfaandPame

Το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2020, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής με το Κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής, οργάνωσαν και  πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ΚΕΠ του Μαραθώνα. Η συγκέντρωση διατράνωσε την καταδίκη του ενόχου  της δολοφονικής  επίθεσης  που δέχτηκε 23χρονος εργαζόμενος επειδή  ζήτησε τα δεδουλευμένα του από τον εργοδότη, στο Γραμματικό Αττικής.

«Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νέα Μανωλάδα σε κανένα χωράφι. Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να γραφτούμε στο Συνδικάτο μας και να αγωνιστούμε. Να δοθούν άδειες παραμονής για όλους τους εργάτες» τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής.

20200201pigi902

Το ΚΕΠ στο δημαρχείο Μαραθώνα. Ο τόπος συγκέντρωσης (πηγή www.902.gr)

Ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καταδίκασε την «απαράδεκτη, τη βρώμικη ενέργεια, του σύγχρονου τσιφλικά, να πυροβολήσει τον συνάδελφο εργάτη γης από την Ινδία στον  Μαραθώνα. Είναι μια ενέργεια που η εργοδοσία δεν θα διστάσει να ξαναπράξει όπου βρει τους εργάτες ανοργάνωτους, που δεν θα διστάσει να ξαναπράξει προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της, να εκφοβίσει τους εργάτες και έτσι να ενισχύσει το βαθμό εκμετάλλευσής τους». Κατήγγειλε «την απαράδεκτη στάση των αρμοδίων αρχών, αστυνομίας, κρατικού μηχανισμού που αντί να πράξουν τα αυτονόητα εναντίον του θύτη, τελικά τα έβαλαν με το θύμα, απειλώντας τον ότι «θα πάει φυλακή γιατί ο μηχανισμός των δουλεμπόρων δεν του είχε αποδώσει τα χαρτιά του».

OxiLimanistinPeiraiki

Αλήθεια, όταν σας υπόσχονται «ανάπτυξη», αυτό το ιερό Γκράαλ του καιρού, έχετε αναρωτηθεί πως είναι αδύνατο να υπάρξει μονοσήμαντα; Δηλαδή να σημαίνει αποκλειστικά οφέλη για τον λαό (για τους πολίτες αν προτιμάτε την αποστεγνωμένη από χυμούς και ουσία λέξη) δίχως να την ακολουθούν ζημιές στο περιβάλλον και τις ζωές. Και κέρδη από την ανάπτυξη υπάρχουν αλλά και ζημίες. Η μοιρασιά είναι το πρόβλημα. Στην κατανομή κερδών και ζημιών των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, τα κέρδη πέφτουν στην πλευρά των οικονομικά ισχυρών και ταξικά ανώτερων, ενώ οι ζημιές πέφτουν στον αντίποδα, στους φτωχούς και ταξικά μικρούς.

Έτσι είναι ο κόσμος, όχι γιατί έτσι δημιουργήθηκε, αλλά γιατί έτσι τον κάναμε οι άνθρωποι, προκρίνοντας ένα σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας, που πρότυπο έχει την ζούγκλα και τον νόμο του ισχυρού. Με αυτό το σύστημα πορευόμαστε και καταβάλουμε προσπάθειες, όχι να το αλλάξουμε, αλλά να αλλάξουμε την δική μας μόνο θέση, μέσα στα ξέφωτα της ζούγκλας μας. Να γίνουμε από θηράματα και τροφή των θηρίων, επιτέλους και εμείς κυνηγοί. Λες και γίνεται ο λαγός λιοντάρι, αλλά έτσι μας έπεισαν πως γίνεται, έτσι και εμείς ως καλόπιστοι χάνοι το πιστεύουμε ως στόχο ζωής.

Όπως ορίζει ο νόμος της ζούγκλας, έτσι και οι κοινωνίες που ζουν μέσα ή δίπλα στα μεγάλα οικονομικά κέντρα, στους ναούς της σύγχρονης εμπορικής δραστηριότητας, δηλαδή τα μεγάλα λιμάνια, αποτελούν την μικροπανίδα τους, που απλά υπάρχουν για να συμπληρώνουν το ενδιαίτημα των μεγάλων θηρευτών. Οι θηρευτές από τους τόπους αυτούς αποκομίζουν τα οφέλη της δραστηριότητας τους, αφήνοντας τα κατάλοιπα καθώς και τα απόβλητα της να καταναλωθούν από τη μικροπανίδα του λιμανιού.

Giallo

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το να μη στέκεται κανείς αδιάφορος σε μια εκλογική μάχη και να  μαυρίσει ένα δήμαρχο  που επί θητείας του:

α/ Η Ραφήνα μετατράπηκε από ένα μικρό περιφερειακό λιμάνι στο μεγαλύτερο επιβατηγό λιμάνι της Αττικής, μετατρέποντας τη ζωή των κατοίκων σε κόλαση καυσαερίων και κυκλοφορικού κομφούζιου και τις παραλίες μας σε αποδέκτη απόνερων της ασυδοσίας των εφοπλιστών