Ανατολική Αττική, 27 Ιουλίου 2019.

Συνεχίζουμε πάντα να βράζουμε όλοι στο ζουμί μας.
Οι πληγές που άνοιξε η μεγάλη πυρκαγιά ης 23ης Ιουλίου 2019 δεν θα κλείσουν ποτέ.

Μέσα σε όλο αυτό το τοξικό περιβάλλον υπάρχουν και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και η εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το περίφημο ειδικό ποσοστό

της παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4521/2018

για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές


Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου σε συνάντηση που είχε πέρυσι στις 30 Αυγούστου 2018 με γονείς και εκπροσώπους φορέων από τις πληγείσες περιοχές (Μαραθώνα, Ραφήνα, Μάτι) είχε συμφωνήσει στα εξής:

Α) Το δικαίωμα μετεγγραφής σε Τμήμα Α.Ε.Ι. καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού μετεγγραφόμενων που χορηγήθηκε με την ΠΝΠ (Α΄138) και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτής εκδοθείσα υπουργική απόφαση για την ενίσχυση τέκνων οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, θα επεκταθεί σε όλους τους φοιτητές μόνιμους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Harbour

Σε απλά ελληνικά ο όρος ανάπτυξη αναφέρεται  στην αύξηση της πραγματικής παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών σε μία οικονομία με την πάροδο του χρόνου. Κατά σύμβαση, ως μέτρο ή δείκτης της ανάπτυξης ορίζεται ο μακροχρόνιος μέσος ποσοστιαίος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Οι συντελεστές που η σύνθεση τους δίνει την αναπτυξιακή κατάταξη, σύμφωνα με το επικρατούν μοντέλο, είναι η παραγωγικότητα, η συσσώρευση κεφαλαίου, η αύξηση του πληθυσμού και η τεχνολογική πρόοδος.

Όπως παρατηρούμε, ο άνθρωπος και το περιβάλλον δεν υπάρχουν στα παραπάνω. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι το αν τελικά η ανάπτυξη είναι μία διαδικασία, μία αντίδραση που λαμβάνει χώρα σε εργαστήρια, απαλλαγμένα από τους εξωτερικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι και ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Μόνο ηλίθιοι όμως θα μπορούσαν να σκεφτούν κάτι τέτοιο.

Ο επισκέπτης του ανατολικού Πεντελικού, σήμερα 20/8/2018, ειδικά ο επισκέπτης της περιοχής από το Νταού μέχρι την θάλασσα στο Μάτι, το Κόκκινο και Μπλε λιμανάκι και μέχρι τη Ραφήνα, θα γίνει μάρτυρας του πιο αποκρουστικού θεάματος, που δεν θα μπορούσε να σκηνοθετήσει ακόμα και ο πιο διεστραμμένος σκηνοθέτης. Ένα μαύρο τοπίο που απλώνεται από μερικές εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα από το μοναστήρι της Νταού μέχρι και τα τελευταία εκατοστά παραλίας, στις προαναφερθείσες παράλιες περιοχές. Ένα μαύρο τοπίο που μέσα του κρατάει σαν ορόσημα του τρόμου και της απελπισίας καμένα σπίτια, καμένα δέντρα, καμένα αυτοκίνητα, καμένα ζώα. Σποραδικά μπορεί κανείς να δει και μερικά σπίτια ή άλλα στοιχεία τα α οποία απέφυγαν την φωτιά ή που η φωτιά δεν τα άγγιξε από τύχη ή από τραγική σκηνοθεσία, της ίδιας της ανθρώπινης μοίρας.

Ένα νέο περιβαλλοντικό “εγκληματάκι” ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στη γραφική παραλία μεταξύ εκκλησίας Αγ. Κων/νου & Ελένης και παραλίας Ιππόκαμπου, στην Αρτέμιδα. Σε μια απόσταση 500-600 μέτρων έχουν σκαφτεί 20 λάκκοι, δηλ. φανταστείτε ανά 35-40 μέτρα, για να εγκατασταθούν προβολείς ύψους 10 μέτρων με φωτισμό γηπέδου. Όσοι γνωρίζετε τη μικρή και γραφική αυτή παραλία θα φρικάρετε όταν δείτε το δοκιμαστικό προβολέα που ήδη έχει μπει κοντά στο εκκλησάκι.