Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η εφημερίδα του αστικού κράτους και ναυαρχίδα της εξουσίας,  σταθερός  φορέας συντηρητικών απόψεων και δεξιών πεποιθήσεων, από τον Γούναρη και τον Τσαλδάρη, στον Καραμανλή της ΕΡΕ, έως σήμερα που είναι προπαγανδιστικό όχημα του petit Koulis (βλ. Liberation), όταν δημοσιεύει άρθρα γνώμης «εσωτερικής παραγωγής» είναι πραγματικά απαράδεκτη και ακατάλληλη για ανάγνωση. Τουλάχιστον από σοβαρούς και απροκατάληπτους αναγνώστες. Οι έρευνες της όμως σε θέματα περιβάλλοντος, όπως και οι συνεργασίες και αναδημοσιεύσεις που κάνει, την καθιστούν μοναδική.

Εδώ αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο από την εφημερίδα, αναδημοσίευση από το Proceedings of the National Academy of Sciences και το Associated Press (βλ. εδώ) που αποδεικνύει σαφώς πως η πανδημία COVID-19 αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα των κινδύνων που εγκυμονεί η αδιάκοπη καταστροφή του περιβάλλοντος. «Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ήταν η ίδια η φύση. Η πανδημία αποδεικνύει πόσο έχουμε κακοποιήσει το φυσικό περιβάλλον», λέει, μιλώντας στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Χεράρντο Σεμπάλος του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η συνέχεια στο άρθρο και ο έχων ώτα ακουέτω. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει όλη αυτή η καταστροφή που οι άνθρωποι βαφτίζουμε «ανάπτυξη» και πως σύντομα θα κληθούμε να αποπληρώσουμε το δάνειο από το μέλλον με τη ζωή. Τη δική μας ή των παιδιών μας, αν δεν αλλάξουμε πια τροπάριο.

Χατζηδάκη και λοιποί βλαχοδήμαρχοι, καταστροφείς του περιβάλλοντος και του μέλλοντος.  το ακούτε; 

 

Η κρίση εξαφάνισης των ειδών επιταχύνεται (pnas.org. AP, kathimerini.gr, dasarxeio.com)

F1.large

Προς την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών στην ιστορία της Γης οδεύει ταχέως ο πλανήτης μας, με τον άνθρωπο να καταστρέφει συστηματικά τη φύση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη η οποία εξέτασε την εξαφάνιση σπονδυλωτών ειδών. Η περιβαλλοντική αυτή κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή όχι μόνο για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών, αλλά και για τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό, όπως αναφέρει η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα HuffPost.

20200602KarpasiasLeftDump

Παρατημένα αδρανή (μπάζα) στην οδό Καρπασίας. Γιατί δεν ρίχνει ένα πρόστιμο ο δήμος στον ..εαυτό του;

Αυτό που οι εξουσίες σιχαίνονται είναι η ευθύνη. Μάλλον σωστότερα διατυπωμένο, αυτοί που αναλαμβάνουν την εξουσία «με ευθύνη» είναι αυτοί που σιχαίνονται την ευθύνη περισσότερο απ’ όλους. Όταν έρχεται η στιγμή της λογοδοσίας επιλέγουν να λογοδοτήσουν για ότι άλλο εκτός από εκείνα τα θέματα που φέρθηκαν ανεύθυνα ή –ακόμα χειρότερα- με εγκληματική αδιαφορία. Σε πολλά δύσκολα ζητήματα, η αδιαφορία μπορεί να μην είναι απλά πλημμελής άσκηση καθηκόντων, αλλά στοχευμένα και με αντάλλαγμα, κάλυψη πλημμελειών τρίτων. Και εδώ είναι  που μπερδευόμαστε πάρα πολύ.

Ο δήμος Ραφήνας διατυμπανίζει από τα «δικά του» φερέφωνα* (που πια δεν είναι ένα ή δύο) την ψευδεπίγραφη επιμέλεια του στην καθαριότητα, την επιβολή προστίμων (sic) για εγκαταλειμμένα προϊόντα εργασιών συντήρησης πρασίνου, για ογκώδη αντικείμενα κλπ.  Χρησιμοποιούμε τη λέξη «διατυμπανίζει» αφού κραυγάζει για μία ή δύο περιπτώσεις, που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας παρατημένος καναπές από κάποιον απαράδεκτο δημότη ή για πέντε σάκους με φύλλα και κλαδιά από κάποιον άλλο, εξίσου αντικοινωνικό πολίτη. Όμως δεν λέει κουβέντα για τα μπάζα που έχουν απορριφθεί στον Βαλανάρη ποταμό του Πικερμίου από εργολάβο, εργαζόμενο υπό την εποπτεία του δήμου του ίδιου και για την αποκομιδή των οποίων έχει εκδοθεί εντολή από την Περιφέρεια Αττικής, αντιπεριφέρεια ανατολικής Αττικής. Η οποία μάλιστα τον καταδεικνύει ως υπεύθυνο.

dasos

Ο Χατζηδάκης θα πάθει ό,τι έπαθαν Σταθάκης και Φάμελλος

(αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ φ.1049 30/5/2020)

Στις 15 Μάη, αρχίσαμε να αναφερόμαστε στην παράγραφο 13 του άρθρου 48 του αντιδασικού πολυνόμου 4685/2020 του Χατζηδάκη, με την οποία επιχειρείται πάλι η νομιμοποίηση παράνομα ξεχερσωθέντων δασών, παρά το γεγονός ότι δύο φορές το ΣτΕ έκρινε ότι οι υπουργικές αποφάσεις των Σταθάκη και Φάμελλου, με τις οποίες επιχειρήθηκε αυτή η νομιμοποίηση, είναι αντισυνταγματικές.

Θα ξεκινήσουμε με αποσπάσματα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, που είναι η 645 του Ε’ τμήματος και δημοσιεύτηκε στις 3 Απρίλη του 2019:

«Υπό τα δεδομένα αυτά, κατά την άποψη που επικράτησε στο Τμήμα, η εξαγορά δασών/δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν προ του 1975 αυτογνωμόνως, προκειμένου να καλλιεργηθούν, και η μεταβίβαση κυριότητας, έναντι τιμήματος, στους κατόχους αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι η αγροτική χρήση συνεχίζεται έως την έκδοση της πράξης εξαγοράς και θα συνεχιστεί στο μέλλον (άρθρο 47 παρ. 5 επ. του νόμου 998/1979) αντίκεινται προς τα άρθρα 24 παρ. 1 και 117 παρ. 3 του Συντάγματος, όπως βασίμως προβάλλεται.

Στην κρινόμενη όμως περίπτωση, η επίκληση της ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης γίνεται όλως αορίστως, ενώ η αυθαίρετη εκχέρσωση και εν συνεχεία αγροτική εκμετάλλευση δασών και δασικών εκτάσεων - και μάλιστα από πρόσωπα μη ασχολούμενα κατ’ επάγγελμα με τη γεωργία… δεν συνιστούν, επ’ ουδενί, επίκληση εξαιρετικής ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή, έστω, οικονομική σημασία, που θα δικαιολογούσε την έγκριση των, αυθαιρέτως πραγματοποιηθεισών προ του 1975 εκχερσώσεων δασών και δασικών εκτάσεων…

stampfull

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, καλεί τους κατοίκους της περιοχής μας να υψώσουν για ακόμα μια φορά τη φωνή τους απέναντι στο αίσχος του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ένα έργο που αποτελεί έγκλημα για το περιβάλλον και τις ζωές όλων μας!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής που δίκαια αγωνίζονται για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή τους και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του λαού του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Το ίδιο έγκλημα προωθείται και στην Αττική από την κυβέρνηση και τη διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας όπως στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και σε "καζάνια του θανάτου", όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και αλλού!

Τα "πράσινα" κέρδη μάς μαυρίζουν τη ζωή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, περισσεύουν από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή τα κροκοδείλια δάκρυα και τα μεγάλα λόγια για την προστασία του Περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη, την ανακύκλωση και άλλα. Την ίδια στιγμή που μετατρέπουν το περιβάλλον σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, υποβαθμίζοντας τη ζωή μας και υπονομεύοντας την υγεία μας.

(αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Δασαμάρι SOS)

Αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση του ιστολογίου της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών «Δασαμάρι SOS», της 31ης Μαΐου 2020  σχετικά με την «κρυφή» συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Πικερμίου, με θέμα που αφορούσε το μεγάλο φυσικό απόθεμα του τόπου, τον ποταμό Βαλανάρη και τους καταρράκτες του. Κρυφές συνεδριάσεις για τόσο σημαντικά θέματα είναι απαράδεκτες, έστω και υπό τις σκληρές συνθήκες της απομόνωσης που επιβάλει η πανδημία του CoVID-19. Τέτοιες πρακτικές αποτελούν πια συμπτώματα μίας άλλης, πολιτικής πανδημίας και ο μεγάλος ασθενής της είναι πια η ίδια η δημοκρατία μας.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Δασαμάρι SOS

 

Ρεματικός «βραχνάς» στο τοπικό συμβούλιο Πικερμίου

Κυριακή 31 Μαϊου 2020

Προ ημερών πληροφορηθήκαμε —όχι από επίσημη πηγή— ότι θα συνεδρίαζε το Τοπικό Συμβούλιο Πικερμίου με θέμα την επισκεψιμότητα των καταρρακτών του Βαλανάρη, που πράγματι έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος μετά την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της CoViD-19. Βέβαια, δεν γνωρίζαμε ούτε την μέρα και ώρα της συνεδρίασης του Τ.Σ., αλλά ούτε και το ακριβές θέμα της συνεδρίασης —και ακόμα δεν το γνωρίζουμε— αφού γι αυτή τη συνεδρίαση δεν λάβαμε ποτέ πρόσκληση από την γραμματέα του Τ.Σ., παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια μας στέλνει τις προσκλήσεις μέσω email. Η συνεδρίαση, πάντως, θα αφορούσε τον ποταμό Βαλανάρη και τους καταρράκτες του και απ' ό,τι αντιληφθήκαμε, δυστυχώς through the grapevine, οι τοπικοί σύμβουλοι σκόπευαν να συνεδριάσουν την Τετάρτη 20 Μάη, κεκλεισμένων των θυρών !  Μήπως αναβιώνουν χουντικές πρακτικές;

DSCN1209resized

Το σημείο της ζημιάς 23 μέρες μετά την καταγγελία και 19 μέρες μετά την εντολή αποκομιδής

 

Στου κουφού και στου αδιάφορου την πόρτα έχει αναρτημένες δικαιολογίες με τη μορφή επιστολών προς τους αόρατους ....καποιους άλλους όπως πάντα

 

Από τις 6 Μαίου, που η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, μετά από καταγγελία πολιτών (από τις 2/5/2020), ζήτησε την άμεση αποκομιδή και απομάκρυνση των αδρανών με τα οποία «επένδυσε» την κοιλάδα του Βαλανάρη ένας εργολάβος, υπό την ευθύνη του δήμου Ραφήνας, μέχρι και την ώρα που γράφεται το παρόν (25/5/2020 και ώρα 17:30) δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο δήμος που επαίρεται με ξένα κόλλυβα (ΚΕΛ, φυσικά αέρια και ότι άλλο βάλει του ανθρώπου ο νους και λαχταρήσει η ψυχή του) αδιαφορεί επιδεικτικά για την εντολή της περιφέρειας αλλά κυρίως για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε στον πολύτιμο Βαλανάρη, στο ζωντανό ποτάμι,  η δική του αδιαφορία και ο πλημμελής έλεγχος του έργου του οποίου είχε την ευθύνη

Με έγγραφό της [αρ.πρωτ. 6117/15-5-2020], η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ραφήνας κάλεσε τον εργολάβο του Δήμου που έριξε τα μπάζα στα πρανή του Βαλανάρη, "να αποκαταστήσει το πρανές στην προτεραία κατάσταση". Αλλά βέβαια αυτό έγινε όταν ήδη ήταν αργά. Για την συγκεκριμένη εργασία που εντάσσεται σε έργο "πύκνωσης του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων", η Τ.Υ. δεν είχε καταρτίσει κανένα σχέδιο μεταφοράς και απόθεσης των προϊόντων της εκσκαφής και δεν είχε στείλει κανέναν επιβλέποντα.

Στο βασίλειο της Αττικής ανοησίας, εκεί που ο άνθρωπος αισθάνεται δέος για τον εαυτό του και πλαστό, πλην όμως  πολιτικά ορθό, οίκτο για όσα καταστρέφει η δική του μεγαλειότητα, το να απευθύνει κανείς έκκληση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, μοιάζει μάλλον αστεϊσμός. Μοιάζει απλοϊκή και χυδαία φάρσα. Κάτι σαν «αστείο» του Σεφερλή.

Στις 14/5/2020  με την ανάρτηση μας με τίτλο «Προσοχή στις παραλίες, παρυδάτια πουλιά έχουν φτιάξει φωλιές» και στις 15/5/2020 με την ανάρτηση μας  «Ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας και το παράκτιο οικοσύστημα του Μεγάλου Ρέματος», από τις σελίδες της Attica Voice διατυπώναμε την αγωνία που έχουμε ως άνθρωποι, για το έγκλημα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και στρέφεται κατά της ζωής που ενδιαιτάται στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής γης. Αδιακρίτως προσανατολισμού και έκθεσης. Το επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο έγκλημα, αφορά την άγνοια και την αδιαφορία του ανθρώπου για ένα οικοσύστημα, το οποίο τον φιλοξενεί αυτή τη ζεστή περίοδο. Μιλάμε για το παράλιο και παρυδάτιο, αττικό οικοσύστημα.