CloseUp Quercus

Μια βελανιδιά που έζησε ως νεαρό αρτίφυτρο την κατάκτηση της Αττικής από τους Φράγκους  (1205 μΧ) της Δ’  Σταυροφορίας (1204 μ.Χ), έζησε την άφιξη των διωκόμενων  Αθηναίων την εποχή του Χασεκή, έζησε και την άφιξη των προσφύγων από τη Μ. Ασία.

Έζησε την παραθεριστική ανάπτυξη των δεκαετιών του 1950, του 1960, του 1970.

Έζησε και την κατασκευή ασφαλτοδρόμων, το διαρκές πήγαινε και έλα των λεωφορείων και τα σύγχρονα μποτιλιαρίσματα των αναχωρούντων ή άρτι αφιχθέντων, προς και από το λιμάνι της Ραφήνας.

Μία υπεραιωνόβια βελανιδιά που σήμερα ζει και την επικρεμάμενη απειλή για την ίδια και τη φυσιογνωμία του τόπου. Την απειλή της άμετρης και ισοπεδωτικής «ανάπτυξης» των ολίγων εις βάρος των πολλών (και της ίδιας βέβαια). Της μοναδικής ανάπτυξης που επαναλαμβάνεται στον τόπο. Της μη βιώσιμης. Της ακραία καταναλωτικής και σπάταλης σε ζωή, σε περιβάλλον και σε μέλλον.

Ας δούμε όμως το θαυμαστό αυτό δέντρο που στέκεται στην άκρη του δρόμου που οδηγεί στη Ραφήνα, με τρόπο τέτοιο που θα έλεγε κανείς πως βλέπει αυτόν τον γίγαντα να κλίνει το κεφάλι του από συστολή και ευγένεια, για να περάσουν τα αφεντικά του τόπου του,  με τα οχήματα τους, από μπροστά του.

Δελτίο τύπου της Κινησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος

 DSCN0260a 1

Το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου της Ραφήνας προσέλκυσε εχθές 19/10 η προβολή που διοργανώθηκε από την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Η προβολή είχε θέμα την «Φυσική Αποκατάσταση Ρεμάτων», μιας δουλειάς επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα. Στην προβολή παρουσιάστηκε με πολύ απλό τρόπο γιατί το δίλλημα «τσιμεντοποίηση ρεμάτων ή πλημμύρες» είναι πλαστό, από τη στιγμή που υπάρχουν τρόποι διαχείρισης και αποκατάστασης των ρεμάτων μας που είναι και αποτελεσματικότεροι και φιλικοί προς το περιβάλλον. Παρουσιάστηκαν παραδείγματα μεθόδων οικο-μηχανικής διαχείρισης, που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζονται όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και σε ορεινές κοίτες ρεμάτων της Ελλάδας από τις δασικές υπηρεσίες και οι οποίες δυστυχώς έχουν υποσκελιστεί από τα εργολαβικά συμφέροντα.

Απογοητευτική ήταν η στάση του Δημάρχου κ.Μπουρνούς, ο οποίος, ενώ βρισκόταν στο χώρο της εκδήλωσης ούτε γύρισε την πλάτη του για να ακούσει μια διαφορετική επιστημονική πρόταση πέραν της τσιμεντοποίησης που έχει υποστηρίξει ένθερμα σε όλα τα στάδια της δημόσιας διαβούλευσης. Είναι άξιο απορίας πώς ο Δήμος συντάσσεται τυφλά με προτάσεις που αποδεδειγμένα πλέον δεν είναι μονόδρομος, αρνούμενος να εξετάσει άλλες λύσεις! Και όχι μόνο αυτό!

RemAttiki

 

UPDATE: Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων μεταξύ των οποίων και αυτής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χάριν διευκόλυνσης των Περιφερειακών Συμβούλων, η ορισθείσα για τις 02/10/2019, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αναβάλλεται για την Τετάρτη 09/10/2019 και ώρα 15:30 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου – Χολαργός).

 

 2/10/2019, Προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ,

ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΙ

ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

 

20190227bPisoApoVarda

Αύριο Τετάρτη 2/10: Σημαντική Ημέρα για τα ρέματα! Σας καλούμε να στηρίξετε τις δράσεις για τη σωτηρία των ρεμάτων!
9:30πμ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49, Αθήνα).

3:15μμ στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, σταθμός Εθνική Άμυνα, Χολαργός)

Το πρωί εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο σημαντικές προσφυγές πολιτών κατά εγκιβωτισμών ρεμάτων: του Ποδονίφτη και του Ερασίνου/υγρότοπου Βραυρώνας. Και οι δύο είναι σημαντικές. Με τον Ποδονιφτη κρίνεται ένα από τα ελάχιστα ανοιχτά ρέματα στην Αθήνα και με τον Ερασίνο η τύχη μιας εντελώς αδόμητης περιοχής και του μάλλον σημαντικότερου υγροτόπου της Αττικής, περιοχή NATURA.

Το μεσημέρι στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε θέσει αίτημα ως ΡεμΑττική να συζητηθεί εκτός ημερίσιας διάταξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το θέμα των καθαρισμών των ρεμάτων και του παγώματος των έργων εγκιβωτισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη από αποφάσεις της προηγούμενης περιφερειακής διοίκησης.
Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι εκεί!

Ενημερώνουμε οτι αύριο Τετάρτη λόγω γενικής απεργίας από συγκοινωνίες θα λειτουργούν μόνο η γραμμή του ΗΣΑΠ Κηφισιά-Πειραιάς 9πμ-3μμ, λεωφορεία-τρόλλευ 9πμ-9μμ, ΚΤΕΛ Αττικής λειτουργούν κανονικά.
Για επικοινωνία και διευκόλυνση μετάβασης μπορείτε να επικοινωνήσετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

και η Κίνηση για την προστασία των ρεμάτων της Αττικής (η ΡεμΑττική)

20180524 112323 small

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη είναι παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο, το ίδιο και στην Ελλάδα. Το πρωί στις 12μμ καλούν στο Σύνταγμα οι μαθητές του Fridays for Future, που είναι το παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε με αφορμή την ακτιβιστική δράση της Γκρέτα Θούνμπεργκ στη Σουηδία. Το απόγευμα  στις 6μμ καλούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα, σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι γονέων κλπ.

Τα κινήματα υπεράσπισης των ρεμάτων και των δασών θα βρίσκονται εκεί. Με αυτή την αφορμή η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, μέλος της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του ευρύτερου κινήματος υπεράσπισης των ρεμάτων μας έστειλε το παρακάτω κείμενο.

Nissakia178copy

Άνεμοι 8 μποφόρ είχαν προβλεφθεί για σήμερα. Οι κολυμβητές λυπήθηκαν. Οι σέρφερς όμως πέταξαν από τη χαρά τους και από τη φόρα του ανέμου που έσπρωχνε τα πανιά τους.

Nissakia188copy

Στο θαλάσσιο μέτωπο της πολύπαθης ανατολικής Αττικής, ο τόπος είναι ακόμα φιλόξενος. Ακόμα δεν έχει έρθει η ανάπτυξη τους, που φέρνει μαζί της σκουπίδια, σκουπιδότοπους, ευώνυμα αλλά δύσοσμα κέντρα λυμάτων, που χύνουν το προϊόν τους στον «μη ευαίσθητο» -για την περίσταση- νότιο Ευβοϊκό.