Το ρέμα του Βαλανάρη είναι μια από τις τελευταίες ρεματιές που υπάρχουν κοντά στην Αθήνα και εξακολουθεί να αντέχει, παρά τις τεράστιες επεμβάσεις που έχει υποστεί το περιβάλλον γύρω του. Το ρέμα ξεκινάει από τα υψώματα της Μαυρηνόρας στη νότια Πεντέλη, κινείται αρχικά νότια και στη συνέχεια φεύγει ανατολικά όπου δημιουργεί το ρέμα της Ραφήνας σε μια διαδρομή 16 περίπου χιλιομέτρων. Το ρέμα έχει νερό όλο το χρόνο και στο μέσο της διαδρομής του, στο ύψος του Ντράφι, δημιουργεί έναν καταρράκτη ύψους 6 μέτρων.

Το ρέμα του Βαλανάρη διέρχεται ανάμεσα από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς του Ντραφίου, του Άγιου Σπυρίδωνα και της Διώνης, κάτι που το καθιστά εμπόδιο στην ανάπτυξη και άλλων, καταστροφικών για το περιβάλλον, οικοδομικών σχεδιασμών. Ως εκ τούτου, παρά το καθεστώς προστασίας και την ανακήρυξή του ως ρέμα ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, το ρέμα αυτό βρίσκεται διαρκώς υπό απειλή.

Συναντήσαμε το ρέμα στο ύψος του πρώτου περιπτέρου στο Ντράφι. Με αδιάβροχες μπότες ή με σανδάλια και σορτσάκια, περπατήσαμε μέσα στο ρέμα, διανύοντας δύο περίπου χιλιόμετρα, μέσα από ένα μικρό και πανέμορφο φαράγγι, μέχρι να συναντήσουμε τον καταρράκτη

Η διαδρομή έγινε στα τέλη Μαΐου και το ρέμα είχε αρκετό νερό, όπως μπορούμε να δούμε. Στο τέλος, φτάσαμε στον καταρράκτη όπου απολαύσαμε τα κρύα και ορμητικά νερά του.

 

 02

 

 03

 

 04

 

 05

 

 

 06

 

 07