Από το ανέκδοτο βιβλίο του Theo "Ανορθολογικαί Αποδράσεις"

 

Το μάτι του θεατή είναι κόκκινο από την ένταση, αλλά όχι λόγω του φωτισμού ή της υποθέσεως του έργου. Έχει παρατηρηθεί ότι η μοναξιά δημιουργεί στρες, το οποίο τείνει να αυξάνει τη ροή αίματος στην περιοχή των οφθαλμών αιματώνοντας ιδιαίτερα το υαλώδες σώμα (ασπράδι). Αν πηγαίνοντας στα θερινά τα σινεμά παρατηρήσετε κάποιον μόνον του, ο οποίος έχει ένα ή και δύο κόκκινα μάτια, αυτή είναι η εξήγηση και καμία άλλη. Μην πάγει το μυαλό σας δηλαδή σε κριθαράκι (χαλαζία), επιπεφυκίτιδα, κλπ. ή ότι ο τύπος αυτός κλαίει ένεκα της υποθέσεως ή της σκηνοθεσίας του κινηματογραφικού έργου. Όχι. Τίποτε από αυτά. Ο άνθρωπος αυτός ενδέχεται να έχει ερεθισμένους οφθαλμούς ένεκα μοναξιάς α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ώ ς.

Απ’ εκεί και πέρα βεβαίως, είναι στην διάθεσίν σας το τι θα πράξετε περαιτέρω. Αν ο άνθρωπος αυτός είναι της αρεσκείας σας, ημπορείτε να τον προσεγγίσετε, διακριτικά βεβαίως, και διά της μεθόδου των ερωτήσεων να προσπαθήσετε να αμβλύνετε το αίσθημα μοναξιάς του.

(Καλόν είναι να έχετε υπόψιν σας πάντως ότι ενδέχεται να αποτύχετε πλήρως, διότι έχει παρατηρηθεί ότι αυτού του τύπου οι μοναχικοί τύποι λόγω υπερηφανείας είναι ακατάδεχτοι εις την έξωθεν βοήθεια. Ένας δεύτερος παράγων είναι ότι πολλάκις οι τύποι αυτοί συνηθίζουν την μοναξιάν των και πραγματικά δεν έχουν ουσιαστικόν ενδιαφέρον για κοινωνικοποίηση, γεγονός που θα καταστήση την ειλικρινή σας προσπάθειαν ατελέσφορη έως και ...ενοχλητική για τον πάσχοντα.)

Alone in summer cinema