AntarcticaDesert

Μην αμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία.

Μιχάλης Κατσαρός

 

Έμοιαζε αναμενόμενο. Απευκταίο μεν για λογικούς ανθρώπους, αναμενόμενο δε σε χειραγωγούμενες μάζες. Ο διαχωρισμός  του κοινωνικού συνόλου κατά ακόμα μία διαίρεση, ακόμα πιο απόλυτη, δίχως καμία ενδιάμεση διαβάθμιση. Κανένα γκρίζο δεν χωρούσε ανάμεσα στο απόλυτα λευκό των «εμβολιασμένων»  και το απόλυτα μαύρο των «ανεμβολίαστων» ή και ανάποδα. Χρώματα με τα οποία χρωμάτιζουν τις δύο ομάδες τα συνήθη φερέφωνα της εξουσίας. Εμβολιασμένοι από τη μία, ανεμβολίαστοι από την άλλη και χώρος για τρίτους δεν υπάρχει. 

Επειδή μας ενοχλεί η ανάπτυξη αυτού του ντροπιαστικού διπόλου, το οποίο αποτελεί βάση διάχυσης  επιπλέον ρατσισμού σε μία κοινωνία που ήδη διαθέτει αρκετό, είπαμε να το δούμε λίγο πιο βαθιά και όχι επιπόλαια. Άλλωστε διατηρούμε την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, αφού μένουμε μακριά από χρηματοδότες και άλλες κακές εξαρτήσεις.

 

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα υπήρχε από χρόνια, αλλά περιελάμβανε μέρος του δυτικού κόσμου κυρίως. Του πιο ανεπτυγμένου οικονομικά μέρους του πλανήτη. Του μέρους εκείνου που δεν πλήττονταν από υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, ή νοσηρότητας που επέφερε μόνιμες αναπηρίες. Του μέρους του κόσμου που είχε ξεπεράσει δια των εμβολίων του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, τους κινδύνους σοβαρότατων παιδικών ή μη, ασθενειών. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα στον δυτικό κόσμο άρχισε να παίρνει διαστάσεις από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

Στον υπόλοιπο κόσμο, όπου δεν υπήρχαν θρησκευτικά και άλλα παραπλήσια κωλύματα, δεν υπήρξε αντιεμβολιαστικό κίνημα αφού δεν υπήρξαν και ποτέ εμβόλια.  Τουλάχιστον σε επάρκεια ώστε να γίνουν πάγια υγειονομική πρακτική στις χώρες αυτές. Η απόπειρα η οποία γίνεται στο να χρεωθεί η δυσπιστία και ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια για την COVID-19 στο αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι εσφαλμένη, για να μη πούμε πως είναι εκ του πονηρού. Μπορεί κάποιος που αρνείται  τον εμβολιασμό κατά της COVID να έχει αρνηθεί και κάθε άλλο εμβόλιο, αλλά μπορεί και να αρνείται μόνο το συγκεκριμένο. Αλλά ας αφήσουμε τα «κινήματα» και ας πάμε στο σοβαρότερο ζήτημα που ανέκυψε λόγω του εμβολιασμού κατά της COVID-19. Σε ένα ζήτημα δημοκρατίας, πολιτικής και κοινωνικής υγείας, αν θέλουμε να το θέσουμε στις σωστές του βάσεις.

covid01

 

Δεν χρειάζεται να επισκεφθεί κανείς κάποιο νοσοκομείο αυτές τις ημέρες, για να αντιληφθεί τι συμβαίνει. Όποιος – προ πανδημίας – είχε βιώσει το οριακό επίπεδο λειτουργίας των νοσοκομείων, μπορεί πολύ άνετα να φανταστεί τι θα αντικρίσει αν βρεθεί τώρα εκεί.

Τα κανάλια της τηλεόρασης προσπαθούν να αποκοιμίσουν τον κόσμο – και μέχρι τώρα το καταφέρνουν. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τον ξυπνήσουν. Μία από αυτούς είναι η Αγγελική Μπαλαδήμα, καρδιολόγος - εντατικολόγος, επιμελήτρια στα ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού». Η μαρτυρία της στο Ριζοσπάστη είναι συγκλονιστική και δείχνει την πραγματική εικόνα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία. Μια εικόνα που δε θα δείξουν τα κανάλια και που δεν σβήνει με άκοπα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια. Μια εικόνα που δείχνει τη διαχρονική εγκατάλειψη του δημόσιου τομέα υγείας αλλά και την προκλητική επί ένα χρόνο αδράνεια της σημερινής κυβέρνησης. Μια εικόνα, όμως, που αποδεικνύει πως μόνο στο δημόσιο τομέα υγείας μπορεί να στηρίζεται στα δύσκολα μια κοινωνία.

Ας διαβάσουμε, όμως, τη συγκλονιστική μαρτυρία της γιατρού

 

 

emvolio

 

της Όλγας Κοσμοπούλου, παθολόγου-λοιμωξιολόγου

 

Αναδημοσιεύουμε από το prin.gr ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό άρθρο για τα εμβόλια εναντίον του Covid-19. Το άρθρο είναι της Όλγας Κοσμοπούλου, από τους γιατρούς εκείνους που δεν ξεχνούν πως η ιατρική είναι και λειτούργημα

 

Ως τις 20 Δεκέμβρη 2020, 81,7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια είχαν νοσήσει από κορονοϊό, 46,2 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει (άγνωστο με τι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία και τη λειτουργικότητά τους) και 1,78 εκατομμύρια είχαν πεθάνει. Και η πανδημία συνεχίζεται, με τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό να επελαύνει ανενόχλητος, σ’ ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα πεισματικά η ελληνική κυβέρνηση, αρνούνται να οικοδομήσουν ασφαλείς συνθήκες πρόληψης και περίθαλψης για τους λαούς.

Ο μηχανισμός της βαριάς νόσησης, όπου συμβαίνει, είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Ο δε εμβολιασμός γενικότερα συνίσταται στην προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες κατά τις οποίες ο ανθρώπινος οργανισμός θα είναι σε θέση, ερχόμενος σε επαφή με τον ιό, να τον καταστρέφει, έχοντας ένα έτοιμο οπλοστάσιο από ειδικά αντισώματα και κύτταρα μνήμης. Αυτό, ιστορικά, έχει επιτευχθεί με τη χρησιμοποίηση ζωντανών εξασθενημένων ιών ή, τις τελευταίες δεκαετίες, τμημάτων ιών που συνήθως παράγονται στα εργαστήρια και εισάγονται στον οργανισμό μας με σκοπό την οικοδόμηση του εν λόγω οπλοστασίου

 

mitsotakis233

 

Όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες και μετά θα ακολουθήσουν άλλες δύο εβδομάδες που θα είναι ακόμη πιο κρίσιμες, αλλά όχι τόσο κρίσιμες όσο οι άλλες δύο εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, που δε θα είναι τόσο κρίσιμες όσο οι επόμενες δύο .... μ' αυτά και μ' αυτά φάγαμε αισίως ένα χρόνο και, όπως όλα δείχνουν, έπεται συνέχεια. 

Όταν ακούει κανείς για τις επόμενες δύο κρίσιμες εβδομάδες νιώθει σαν τον πρωταγωνιστή της "Μέρας της Μαρμότας". Το παρακάτω βίντεο του Luben ξεγυμνώνει τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης, τις παλινωδίες των θεωρούμενων ειδικών αλλά και την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης, καθώς κλείνουμε ένα χρόνο από το πρώτο lockdown και μέσα σε αυτό το χρόνο περισσότερες ήταν οι μέρες εγκλεισμού, παρά οι μέρες ελευθερίας.

Οι δημοσιογράφοι τα βάζουν με τον κόσμο που δεν πειθαρχεί, αλλά κανένας δημοσιογράφος δεν τα βάζει με την κυβέρνηση που έχει απαιτήσεις μόνο από τον κόσμο, ενώ από τη δική της μεριά δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ούτε σχέδιο για τα σχολεία εκπόνησε ποτέ, ούτε για τα Μέσα Μεταφοράς, ούτε ειδικά και αποκλειστικά covid νοσοκομεία δεν προνόησε να στελεχώσει.

Το σύστημα υγείας, όπως όλα δείχνουν, έχει φτάσει στα όριά του και η μόνη λύση που προτείνει η κυβέρνηση επί ένα χρόνο είναι να κλειστούμε στα σπίτια μας μέχρι ο ιός να βαρεθεί και να φύγει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει συνεχώς lockdown μέσα σε lockdown, σα να ανοίγει  τις μπάμπουσκες που μέσα τους κρύβουν κάποιες άλλες ίδιες με αυτές

Την απάντηση στον Κυριάκο, όμως, τη δίνει ο εποχούμενος στο παρακάτω βίντεο. Προτιμήστε να δείτε το βίντεο από το λινκ που δίνουμε, αφού το You Tube κάνει ό,τι μπορεί για να μην πολυπαιχτεί. Μια μυρωδιά χούντας πλανάται στην ατμόσφαιρα ή μήπως είναι η ιδέα μου; 

 

cuba03

 

«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», λέει το παλιό γνωστό εμβατήριο. «Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει». Μόνο που ο καιρός που η Ελλάδα ξαποσταίνει δεν είναι πια λίγος, είναι πολύς, πάρα πολύς. Και δεν πρόκειται για ξαπόσταμα. Για παραίτηση και για απόσυρση πρόκειται. Η Ελλάδα μόνο περιμένει πια. Δεν θέλει να κάνει κάτι άλλο, γιατί δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο. Μόνο να περιμένει. Όσα εμβόλια της στείλουν. Όσα εμβόλια της επιτρέψουν. Και, περιμένοντας, κάνει το σταυρό της

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα περιμένει αδρανής, προσευχόμενη και αναρωτώμενη αν ο ιός μεταδίδεται με τη «θεία κοινωνία», κάποια άλλη χώρα, στο μέγεθος της Ελλάδας, μια χώρα αρκετά πιο φτωχή, μια χώρα που δέχεται έναν απίστευτο οικονομικό πόλεμο από τη γειτονική της υπερδύναμη, κάνει τους ανθρώπους της να νιώθουν ασφαλείς και υπερήφανοι. Υπερήφανοι όχι για τα κατορθώματα κάποιων σπουδαίων προγόνων, αλλά υπερήφανοι για το σήμερα και για τους εαυτούς τους. Για αυτό που καταφέρνουν τώρα, μόνοι τους, με μέσα πολύ λιγότερα από τις πλούσιες και μεγάλες χώρες.

Μιλάμε για την Κούβα που στέλνει βοήθεια στην Ιταλία και την Ισπανία και όχι μόνο. Με πάνω από 3.700 εθελοντές υγειονομικούς σε 39 χώρες για την αντιμετώπιση της Covid-19, η Κούβα καταφέρνει να εντυπωσιάσει κάθε αντικειμενικό παρατηρητή και να τον διδάξει σχετικά με το τι μπορεί να επιτύχει μία χώρα εάν έχει σχέδιο και ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Με αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα τη δημόσια υγεία, οι Κουβανοί στην πρώτη φάση της πανδημίας έκλεισαν τα σύνορα στον τουρισμό - ματώνοντας την οικονομία τους που στηρίζει πολλά σε αυτόν - αλλά κατάφεραν να κρατήσουν πολύ χαμηλά τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιβάλλοντας αυστηρό lockdown σε συνδυασμό με ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από σπίτι σε σπίτι