Science Works

Στο banner του τίτλου διαβάζουμε μία πολύ σωστή διόρθωση σε ένα κοινό εκφραστικό λάθος, που θέλει τον άνθρωπο να δηλώνει πως «πιστεύει στην επιστήμη». Η διόρθωση ουσιαστικά συνδέεται με τη δογματικότητα που αποδίδεται με την έκφραση «πιστεύω στην» καθώς και επιτίθεται στην όποια αμφισβήτηση του ρόλου της Επιστήμης.

Η πίστη φυσικά δεν έχει να κάνει με το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης που είναι και ο ορισμός της Επιστήμης, που δίνει ο Πλάτωνας στον διάλογο του «Θεαίτητος» . Ακόμα περισσότερο  δεν έχει καμία σχέση με τη συστηματική  απόκτηση γνώσης, με βάση  μεθοδολογία που βασίζεται στην αντικειμενική  έρευνα, το πείραμα, την παρατήρηση και  την οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης,  σύμφωνα με έναν πιο σημερινό ορισμό.

Η φιλοσοφία έχει ξεκαθαρίσει, εδώ και πολλά χρόνια, τον ορισμό της Επιστήμης. Το ίδιο και η γλώσσα, αφού περιλαμβάνει πλήθος λέξεων και ορισμών που βοηθούν στην περιγραφή και κατανόηση, τόσο της ίδιας της Επιστήμης όσο και των εξαγομένων της. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως η Επιστήμη είναι διαυγώς ορισμένη και διακριτή, μέσα στο πλέγμα των καθημερινών ανθρώπινων λειτουργιών. Όμως είναι τα πράγματα τόσο ξεκάθαρα, σε έναν κόσμο που τα πάντα είναι θεμελιωμένα στο κέρδος και αξιολογούνται σύμφωνα με την αγοραία κατάταξη τους;

Στον κόσμο του 21ου αιώνα, τον κόσμο της επικράτησης των αγοραίων συστημάτων και των -αποκλειστικά χρηματιστηριακών-  αξιών τους, η Επιστήμη αποτελεί ένα ακόμα θύμα. Όπως ο ίδιος ο άνθρωπος κατατάσσεται σύμφωνα με τις αξίες που παράγει και καταναλώνει.

Σε ένα αμιγώς αγοραίο σύστημα, δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει τον άνθρωπο – δημιουργό και η δημιουργία του.

pan2020

 

Αν ο Αρχιμήδης μπορούσε να δει τα θέματα των τελευταίων είκοσι χρόνων στη Φυσική, θα νόμιζε πως οι σύγχρονοι απόγονοί του, 2000 χρόνια μετά, εξακολουθούν ακόμη να κατασκευάζουν πολιορκητικές μηχανές και καταπέλτες. Επί είκοσι χρόνια βλέπουμε ελατήρια, σχοινιά, τροχαλίες και δοκάρια να μπλέκουν μεταξύ τους σε μια εικόνα που κόβει την ανάσα και εξάπτει τη φαντασία, αλλά που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το εύρος της Φυσικής ούτε με τη σύγχρονη Φυσική, ούτε με  τις εφαρμογές της στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου

Η πολύ μικρή εξεταζόμενη ύλη στη Φυσική οδήγησε για μια ακόμη φορά τους θεματοδότες σε επιλογές θεμάτων που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιβραβεύουν τους μαθητές που μπορούν να ανταπεξέλθουν με ταχύτητα στην επίλυση συγκεκριμένων και επαναλαμβανόμενων μεθοδολογιών. Εξ αιτίας αυτών των στενών πλαισίων, οι θεματοδότες - για να μπορέσουν να επιλέξουν ένα θέμα που να διαφέρει από άλλα προηγούμενα - καταλήγουν να επιλέγουν θέματα τραβηγμένα από τα μαλλιά και πολλές φορές ελεγχόμενα από την άποψη της επιστημονικής ορθότητας. Θέματα που εκτός των άλλων δεν ελέγχουν σε καμία περίπτωση την κριτική σκέψη και ικανότητα του μαθητή και το πόσο έχει κατανοήσει τις έννοιες της Φυσικής

Δεν μιλάμε προς το παρόν για τη δυσκολία των θεμάτων και για το λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους οι μαθητές. Γι’ αυτά θα μιλήσουμε παρακάτω. Μιλάμε για το κατά πόσο άνευρο έχει καταντήσει ένα διαγώνισμα Φυσικής. Μια Φυσική που δεν εξετάζει  τελικά κανένα πεδίο δυνάμεων  πλην του μαγνητικού, δεν εξετάζει κυκλώματα συνεχούς και εναλλασσόμενου ρεύματος, δεν εξετάζει  Θερμοδυναμική, δεν εξετάζει  Μηχανικά και Ηλεκτρομαγνητικά Κύματα  και αντί αυτών επιμένει να σχεδιάζει καταπέλτες

 

ios02

 

Η ιστορική άγνοια σε συνδυασμό με την έλλειψη κριτικής ικανότητας εύκολα οδηγούν σε όλες αυτές τις ανιστόρητες εκτιμήσεις που κυκλοφορούν ευρέως πώς ο ιός αυτός είναι κάτι πρωτοφανές, πως είναι βιολογικό όπλο, πως είναι αποτέλεσμα του 5G, πως είναι δημιούργημα μιας νέας τάξης πραγμάτων και άλλα πολλά εξίσου ευτράπελα.

Ξεχνούν όλοι αυτοί που υποστηρίζουν τα παραπάνω, πως μόλις πριν από εκατό χρόνια (αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με την ιστορία του ανθρώπινου είδους) περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την ισπανική γρίπη, μια ασθένεια με θνητότητα κοντά στο 10%. Και τότε ακόμη, υπήρχαν οι θεωρίες συνωμοσίας που υποστήριζαν πως ο ιός ήταν βιολογικό όπλο των Γερμανών. Ξεχνούν επίσης πως ο ιός του AIDS, από το 1981 που αναγνωρίστηκε, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 30 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ξεχνούν ακόμη τον πολύ θανατηφόρο ιό του Έμπολα, που έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το 1976 που αναγνωρίστηκε, με ποσοστά θνητότητας που ξεπερνούν το 50%

Αυτό που έχει αλλάξει από τότε είναι ότι όλος ο κόσμος έχει έρθει πολύ κοντά και μια επιδημία μπορεί μέσα σε μερικές ώρες να μεταφερθεί στην άλλη άκρη του πλανήτη. Και επειδή αυτό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, αυτό που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος είναι να σταματήσει να πιέζει κι άλλο το ήδη πιεσμένο φυσικό περιβάλλον των άγριων ζώων

Όλοι οι παραπάνω ιοί ανήκουν στους αποκαλούμενους αναδυόμενους ιούς, τους οποίους παρακολουθούμε μέσα από τη «ΒΙΟΛΟΓΙΑ» των CAMBELL – REECE (ΤΟΜΟΣ Ι), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2010. Για τους νεότερους ιούς, όπως τον SARS , τον MERS και τον επίκαιρο Covid-19 αντλήσαμε στοιχεία από άλλες πηγές που παρατίθενται στο τέλος του άρθρου

 

Στις 21 Ιουνίου και 18:54 ώρα Ελλάδας, θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο σηματοδοτεί αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο (και αντίστοιχα την έναρξη του χειμώνα στο Νότιο)

Αυτή τη μέρα, ο Βόρειος Πόλος της Γης είναι στραμμένος όσο περισσότερο γίνεται προς τον Ήλιο και αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται το μεσημέρι στο βορειότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ.

Εξ αιτίας αυτής της μεγάλης κλίσης του άξονα της Γης προς τον ήλιο, κατά το θερινό ηλιοστάσιο έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα στο Βόρειο Ημισφαίριο (ειδικά στην Ελλάδα, η ημέρα θα διαρκέσει 14 ώρες και 49 λεπτά). Από αύριο οι μέρες θα αρχίσουν να μικραίνουν έως ότου η διάρκειά τους εξισωθεί με αυτή των νυχτών κατά τη φθινοπωρινή ισημερία του Σεπτεμβρίου, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα έχουμε τη μικρότερη ημέρα.

Ταυτόχρονα, για το Βόρειο Ημισφαίριο και για περιοχές εκτός των Τροπικών (δηλαδή για περιοχές με γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο από 23.5 μοίρες), στο θερινό ηλιοστάσιο ο Ήλιος φτάνει το μεσημέρι στο ψηλότερο σημείο που μπορεί κατά τη διάρκεια ενός χρόνου.

Η λέξη «ηλιοστάσιο» προέρχεται από το «ήλιος» και το «στάση» επειδή κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο (λίγες ημέρες πριν) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια, μέχρι που την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

 

Βρισκόμαστε στην εποχή που παράγονται πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε. Και σα να μην έφτανε αυτό, ο τρόπος με τον οποίο τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης προσεγγίζουν επιστημονικά θέματα καταλήγει στο να είναι αποπροσανατολιστικός και να αφήνουν τον αποδέκτη της είδησης με περισσότερα ερωτήματα από όσα είχε πριν την «ενημέρωσή» του από αυτά τα μέσα

Αυτά τα λέμε με αφορμή την περίφημη φωτογραφία της μαύρης τρύπας. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε πιο σύντομα και απλά να απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα:

Α. Τι είναι οι μαύρες τρύπες

Β. Πώς συμπεριφέρεται μια μαύρη τρύπα

Γ. Ποια είναι η μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε

Δ. Είναι πραγματική φωτογραφία;

Ε. Πώς προέκυψε η φωτογραφία αυτή

ΣΤ. Τι δείχνει αυτή η φωτογραφία

Ζ. Ποια η αξία αυτής της φωτογραφίας

 

Α. Τι είναι οι μαύρες τρύπες

Οι μαύρες τρύπες είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποδηλώνει το όνομά τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ πυκνές συγκεντρώσεις ύλης και είναι τα απομεινάρια αστεριών πολύ μεγάλης μάζας (δεκάδες φορές μεγαλύτερης από τη μάζα του Ήλιου).

 

 

Tην Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου, στις 7:20 το πρωί, η Γη βρέθηκε στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο, το λεγόμενο περιήλιο, σε απόσταση 147.099.761 χλμ. Συμβαίνει, δηλαδή, κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται αντιφατικό: Στην καρδιά του χειμώνα, η Γη βρίσκεται στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο. Αντίθετα, στις αρχές Ιουλίου, στην καρδιά του καλοκαιριού, η Γη θα βρεθεί στο αφήλιο, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο από τον Ήλιο σημείο της τροχιάς της.

Πριν εξηγήσουμε αυτή τη φαινομενική αντίφαση, ας θυμηθούμε ότι όταν στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουμε χειμώνα, στο Νότιο ημισφαίριο έχουμε καλοκαίρι και το αντίστροφο (οπότε η φαινομενική αντίφαση αφορά μόνο το Βόρειο ημισφαίριο)

Η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν είναι ένας τέλειος κύκλος αλλά μία έλλειψη. Η Γη πλησιάζει τον Ήλιο στη διάρκεια του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα και η τροχιακή της ταχύτητα αυξάνεται, φτάνοντας στο περιήλιο τα 108.000 χλμ. την ώρα. Αντίθετα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, η Γη απομακρύνεται από τον Ήλιο και η ταχύτητά της ελαττώνεται στα 100.000 χλμ. την ώρα.