Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διπροσωπία του νεοφιλελευθερισμού: Τα κέρδη ιδιωτικά και οι ζημίες δημόσιες Κύριο

Το παράδειγμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι πολύ χαρακτηριστικό για το πώς αντιλαμβάνονται οι νεοφιλελεύθεροι την ελευθερία της αγοράς. Είχαμε κάποτε έναν δημόσιο αερομεταφορέα όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία και η κυβέρνηση, δια χειρός του τότε υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Χατζηδάκη, αποφάσισε κάποια στιγμή να την πουλήσει ισχυριζόμενη πως δεν συμφέρει το κράτος να την συντηρεί. Εντάξει; Αν είσαι για παράδειγμα ο Χατζηδάκης και νιώθεις ανίκανος να την διοικήσεις συν το ότι έχεις μάθει να αποτιμάς το ο,τιδήποτε μόνο στη βάση του οικονομικού κέρδους ή της ζημίας, ας πούμε πως είναι εντάξει. Την πουλάς κοψοχρονιά λοιπόν και ισχυρίζεσαι πως βγήκες και κερδισμένος από πάνω υποστηρίζοντας πως απαλλάχθηκες από ένα δυσβάσταχτο βάρος. Το ακούν αυτό τα χάπατα οι ψηφοφόροι σου, καμαρώνουν για το μεγάλο deal του καταφερτζή υπουργού και ξαπλώνουν για να κοιμηθούν για άλλη μια φορά τον ύπνο του δικαίου.

Θα μπορούσαν τα παραπάνω να γίνουν αποδεκτά εάν αυτοί που πούλησαν το δημόσιο αερομεταφορέα άφηναν πλέον την ιδιωτική επιχείρηση να παίξει το παιχνίδι του καπιταλισμού. Αμ δε! Όσο ο ιδιωτικός αερομεταφορέας είχε κέρδη, όλα ήταν καλά, τα κέρδη μοιράζονταν στους μετόχους και τα golden boys ζούσαν το όνειρο της επιτυχίας. Όταν όμως άρχισαν τα ελλείμματα, οι μέτοχοι και τα golden boys άρχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα και αποφάσισαν να ζητήσουν το λογαριασμό από το κράτος. Από αυτό το κράτος που οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού το βλέπουν μονίμως σαν ένα εμπόδιο στην κούρσα της επιτυχίας αλλά παρόλα αυτά δε διστάζουν να ζητούν από αυτό σωσίβιο όταν κινδυνεύουν να πνιγούν.

Όπως φημολογείται, η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει την Aegean με κεφάλαια που θα αγγίξουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη διετία. Για να πάρουμε μια ιδέα του μεγέθους αυτού, αρκεί να θυμίσουμε πως η Ολυμπιακή Αεροπορία πουλήθηκε στους ιδιώτες για μόλις 177 εκατομμύρια. Για να δούμε μάλιστα, πως λεφτά υπάρχουν για τους μετόχους της Aegean ώστε να μπορούν να πληρώσουν μόνοι τους τη ζημία, αρκεί να δούμε τους πίνακές που δείχνουν τα κέρδη της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια καθώς και τα μερίσματα που μοίρασε στους μετόχους της.

Ας πληρώσουν αυτοί λοιπόν. Λεφτά έχουν

aegean

Οι πίνακες προέρχονται από το kommon.gr και το γράφημα από τον jo-di

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 09:28

Σχετικά Άρθρα