Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο δήμαρχος Ραφήνας θέλει να λειτουργήσει τα παράνομα καταφύγια που έχτισαν οι χρυσαυγίτες Κύριο

Η εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ και ο δημοσιογράφος Γεράσιμος Λιόντος, που έχουν διεξαγάγει εντατική έρευνα για τις παράνομες υιοθεσίες ζώων, όπως και τα παράνομα καταφύγια, που δυστυχώς εντοπίζονται και στον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, δημοσίευσε σήμερα το παρακάτω άρθρο, το οποίο αναδημοσιεύουμε στην Attica Voice

Katafygia

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής (ΔΑΚΠ) της Περιφέρειας Αττικής και τη ΔΙΑΤΑΞΗ της Εισαγγελέα αρμόδιας για τα ζώα συντροφιάς, που προέκυψαν μετά από τη δική μας έρευνα για τα χρυσαυγίτικα παράνομα καταφύγια και τις αναφορές μας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η αναφορά-καταγγελία μας στη Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής έγινε στις 9 Ιούλη και αφορούσε τέσσερα καταφύγια ζώων συντροφιάς που λειτουργούσαν παράνομα στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, δηλαδή χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Η ΔΑΠΚ αναγκάστηκε να εκδώσει στις 24 Ιούλη απόφαση με την οποία ο δήμος υποχρεωνόταν, σε διάστημα τριών μηνών, να απομακρύνει τα ζώα από τα παράνομα καταφύγια και να τα μεταφέρει σε άλλο καταφύγιο που υποχρεώνεται να κατασκευάσει. Μετά δε την απομάκρυνσή των ζώων, να σφραγίσει τα παράνομα καταφύγια.

Από τους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους άρχισε να ψάλλεται το γνωστό τροπάριο. Οτι αν κλείσουν τα παράνομα καταφύγια, τα σκυλιά θα βρεθούν πάλι στο δρόμο. Πρόκειται για ένα πλαστό δίλημμα, πίσω από το οποίο κρύβεται η διαιώνιση του παράνομου εμπόριο ζώων συντροφιάς, που το εμφανίζουν ως υιοθεσίες. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη παράνομη μπίζνα είναι η Τρίτη στην ΕΕ, μετά το εμπόριο όπλων και το εμπόριο ναρκωτικών, και ο τζίρος της φτάνει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ!

Πριν η η ΔΑΚΠ πάρει την απόφασή της, υπηρεσιακοί της παράγοντες, συνοδευόμενοι από το δήμαρχο Μπουρνούς και άλλους, πραγματοποίησαν αυτοψία στις 15 Ιούλη. Την επομένη, συνεδρίασε το ΔΣ του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης είχε μπει και το ζήτημα της συμμετοχής του δήμου στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II. Στη συνεδρίασε έκανε παρέμβαση ο δήμαρχος Μπουρνούς, και καθώς γνώριζε ότι η ΔΑΚΠ θα εκδώσει απόφαση για να κλείσουν τα παράνομα καταφύγια, υπερθεμάτισε, δηλώνοντας ότι «προφανώς πρέπει να κλείσουνε». Δεν έθεσε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, όπως η ανάθεση σε εξωτερικό δικηγόρο να γνωμοδοτήσει κατά πόσο μπορεί και πρέπει να γίνει προσφυγή κατά της απόφασης της ΔΑΚΠ της Περιφέρειας Αττικής.

Η αρμόδια για τα ζώα συντροφιάς εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας έλαβε γνώση της απόφασης της ΔΑΚΠ με μεγάλη καθυστέρηση. Αρχικά εξέδωσε στις 21 Οκτώβρη ΔΙΑΤΑΞΗ για την εφαρμογή της απόφασης της ΔΑΚΠ και στη συνέχεια διορθωτική απόφαση, η οποία δεν επέφερε καμία αλλαγή στις βασικές της διατάξεις. Η ΔΙΑΤΑΞΗ της εισαγγελέα κοινοποιήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας στις 12 Νοέμβρη. Ψάχνοντας στις διάφορες υπηρεσίες του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για να βρούμε αν και πότε κοινοποιήθηκε η ΔΙΑΤΑΞΗ στο δήμο, συναντήσαμε «ντουβάρια» από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Για να σπάσουμε τα ντουβάρια που είχε χτίσει ο δήμαρχος, στείλαμε στη γραμματεία του τη ΔΙΑΤΑΞΗ της εισαγγελέα, προκειμένου να μας απαντήσει αν την έλαβαν. Ετσι, πληροφορηθήκαμε ότι πράγματι κοινοποιήθηκε στις 12 Νοέμβρη. Η πληροφόρησή μας έγινε στις 21 Νοέμβρη!

Μετά την πίεσή μας, ο δήμος Ραφήνας άρχισε να διαρρέει σε ιστοσελίδες ότι σκέφτεται να προσβάλει σε νομικό επίπεδο τη ΔΙΑΤΑΞΗ της εισαγγελέα. Ψάχνοντας το θέμα, διαπιστώσαμε ότι πράγματι ο δήμαρχος Μπουρνούς άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για να προσβάλει τη ΔΙΑΤΑΞΗ.

Στις 13 Νοέμβρη εξέδωσε την προσωπική απόφαση 578/2019 με τίτλο: «Περί ανάθεσης της δικαστικής υπόθεσης σε δικηγόρο λόγω κατεπείγοντος». Η δικαστική υπόθεση, όπως περιγράφεται στο σώμα της απόφασής του, είναι η ΔΙΑΤΑΞΗ της Εισαγγελέα! Και βέβαια, «βγάζει μάτι» ο χαρακτηρισμός από τον δήμαρχο της εισαγγελικής ΔΙΑΤΑΞΗΣ ως κατεπείγουσας. Θέλει να ανατρέψει μια ΔΙΑΤΑΞΗ εισαγγελέα, η οποία -στο βαθμό που θα εφαρμοστεί- θα βάλει φραγμό στις παράνομες υιοθεσίες ζώων συντροφιάς στην περιοχή του. Μετά από δύο μέρες, συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή και ενέκρινε την απόφαση 578 του δημάρχου.

Με τις ενέργειές του αυτές, ο δήμαρχος Μπουρνούς πασχίζει να λειτουργήσει τα τέσσερα παράνομα καταφύγια, την κατασκευή και λειτουργία των οποίων διαφήμιζαν στην ιστοσελίδα τους οι νεοναζιστές της ΧΑ, ενώ ως δήμαρχος έχει το καθήκον και την υποχρέωση να ενεργεί για την εφαρμογή των ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ των εισαγγελέων, δεδομένου ότι οι δήμοι ανήκουν (μαζί με άλλες δημόσιες υπηρεσίες) στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Εδώ έχουμε «σκαστή» περίπτωση παράβαση καθήκοντος από την πλευρά του δημάρχου και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η εισαγγελέας Πρωτοδικών που είναι αρμόδια για την προστασία των ζώων συντροφιάς θα παρέμβει άμεσα προκειμένου να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Για ν’ ανοίξει ο δρόμος ώστε να υποχρεωθούν οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα να κατασκευάσουν καταφύγια ζώων συντροφιάς και να τεθεί τέρμα στην παράνομη δραστηριότητα των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων που έχουν αναγάγει την ενασχόλησή τους σε επικερδέστατη μπίζνα. Αλλιώς, θα φτάσουμε στο σημείο να είναι στην Ελλάδα τα ζώα συντροφιάς περισσότερα από τα παραγωγικά ζώα και ο ελληνικός λαός να αφιερώνει μεγάλο μέρος από τη δραστηριότητά του στη συντήρησή τους.

ΥΓ1. Γιατί επιμένει ο δήμαρχος Μπουρνούς να ανατρέψει τη ΔΙΑΤΑΞΗ της αρμόδιας εισαγγελέα και να συνεχίσει να λειτουργεί παράνομα αυτά τα καταφύγια, ενώ έχει κάνει μια σειρά ενέργειες για να ενταχθεί ο δήμος του στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ; Τι άλλαξε μεταξύ της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16 Ιούλη, στην οποία ο δήμαρχος δήλωνε ότι πρέπει να κλείσουν αυτά τα καταφύγια, και της 13ης Νοέμβρη, όταν με προσωπική του απόφαση ήγειρε ζήτημα διερεύνησης της δυνατότητας προσφυγής κατά της ΔΙΑΤΑΞΗΣ της αρμόδιας εισαγγελέα;

ΥΓ2. Τα τέσσερα καταφύγια στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου έχουν χτιστεί σε δασική έκταση. Αυτό απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά από τη δασική νομοθεσία. Σχετικά μ’ αυτή την παρανομία ενημερωθήκαμε από το Δασονομείο Σπάτων που υπάγεται στο Δασαρχείο Πεντέλης. Σε λίγο καιρό θα έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς εναντίον όσων κατασκεύασαν και λειτούργησαν αυτά τα καταφύγια μέσα σε δασική έκταση.

Γεράσιμος Λιόντος

Πηγη: Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 13:20