Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μεγάλη Ντροπή Κύριο

 Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας είναι ένα ρέμα συνεχούς ροής. Ένα ποτάμι που κυλά όλο το χρόνο. Ακόμη και τώρα, αυτή την εποχή, μετά από μήνες ελάχιστης έως μηδενικής βροχόπτωσης, το νερό συνεχίζει να ρέει μέχρι τις εκβολές του Ρέματος και να φτάνει μέχρι τη θάλασσα της Ραφήνας. Μέσα στην κοίτη του ποταμού  υπάρχουν όλο το χρόνο και διαβιούν ψάρια, βατράχια, νερόφιδα , ενώ μέσα στους καλαμιώνες του βρίσκουν καταφύγιο πλήθος ερωδιών και άλλων πτηνών που τρέφονται από τους παραπάνω πληθυσμούς.

Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας είναι το Μεγάλο Ποτάμι της Ανατολικής Αττικής και το μόνο που ακόμα διατηρεί διακεκριμένους οικοτόπους και αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη μεταναστευτική ορνιθοπανίδα. Αυτό το μεγάλο ποτάμι ποτέ δεν απείλησε κανέναν, παρά τους βιασμούς που έχει υποστεί από τον άνθρωπο.  

Πρόκειται για ένα μεγάλο οικοσύστημα. Ένα μεγάλο ποτάμιο οικοσύστημα και όχι ένα ρέμα, όπως το αποκαλούν όσοι δεν καταλαβαίνουν, όπως δεν καταλαβαίνουν πως ζούμε στον 21ο αιώνα πια και στον πολιτισμένο κόσμο καθαιρούν τα εκτρώματα, που εδώ κατασκευάζουν, επαιρόμενοι για την βλακεία τους. Καμαρώνοντας την ανοησία τους. Ίσως και χαρούμενοι για άλλους, δικούς τους λόγους, που καμία σχέση δεν έχουν με το κοινό καλό.

Το μεγάλο υδάτινο οικοσύστημα της Ραφήνας θα έπρεπε να αποκαλείται Ποτάμι. Ίσως  έτσι να δίσταζαν όλοι οι μικρόνοες βλαχοδήμαρχοι να ρίξουν μέσα του μπουλντόζες και να ποδοπατήσουν ό,τι ζει εκεί. Ίσως τουλάχιστον να δίσταζαν να φωτογραφηθούν δίπλα από τις μπουλντόζες και να κομπορρημονούν, μέσα στην απέραντη άγνοιά τους. Ίσως όμως κι εμείς, αν ήμασταν πιο συνειδητοί και ώριμοι πολίτες, να μην εκλέγαμε τέτοιους ανθρώπους σε τέτοιες θέσεις.

rema23a

Πριν τις Μπουλντόζες                                                                  Μετά τις Μπουλντόζες

rema24

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 10:07