Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραφήνα-Πικέρμι. Επίθεση στην ελευθερία του λόγου από δημοσιογράφους. Μέρος Α' Κύριο

"Ο δημόσιος λόγος κρίνεται δημόσια και τα μέσα ενημέρωσης κρίνουν και κρίνονται"

 

Όσοι παρακολουθούν τα όσα καθημερινά εκτυλίσσονται στην περιοχή της Ραφήνας και του Πικερμίου, θα γνωρίζουν πως η Attica Voice (atticavoice.gr), πριν από σχεδόν ένα χρόνο, δέχτηκε μήνυση από κοινού από τα δύο επικρατούντα, συστημικά, κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της περιοχής: το i-rafina και το RPN. Πιο συγκεκριμένα, ο Χρυσόστομος Κελέκης, ιδιοκτήτης και διαχειριστής της ιστοσελίδας i-rafina.gr και η Αικατερίνη Τράση, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας rpn.gr, ζήτησαν την ποινική δίωξη της συντακτικής ομάδας και των διαχειριστών της ιστοσελίδας atticavoice.gr με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση.

Η μήνυση αυτή τελικά, με απόφαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανου Μπαξεβάνη, απορρίφθηκε. Όπως αναφέρει η υπ’ αριθμόν 331/22 απορριπτική διάταξη:

« Απορρίπτουμε, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 51 του Κ.Ποιν.Δ την από 8-11-2021 έγκληση των 1) Χρυσόστομου Κελέκη του Σταύρου 2) Αικατερίνης Τράση του Νικολάου με την οποία αιτούνται την ποινική δίωξη των 1) Χρήστου Κωστούλα του Παναγιώτη 2) Αντώνιου Λαζαρή του Θεμιστοκλή 3) Νικολάου Σίμου του Αριστείδη 4) Θεοδόση Βρανά του Νικολάου για την αξιόποινη πράξη της συκοφαντικής δυσφημήσεως τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση »

Η Attica Voice δεν μπορεί να μην αισθάνεται δικαιωμένη από την εξέλιξη της υπόθεσης, θεωρεί όμως υποχρέωσή της να τοποθετηθεί για μια ακόμη φορά, απέναντι σε αυτή την αποτυχημένη, αντιδεοντολογική και απαράδεκτη προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσής της. Πόσο μάλλον όταν η προσπάθεια αυτή έγινε από ανθρώπους που δηλώνουν δημοσιογράφοι, την ώρα που το δημοσιογραφικό λειτούργημα συμπεριλαμβάνει στους στόχους του και την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται.

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε πως ήταν μια υπόθεση που μας κόστισε σε χρήμα και κόπο αφού αποδυθήκαμε σε έναν αγώνα εναντίον του παραλόγου προσπαθώντας να πείσουμε απλά ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Πως ούτε η σάτιρα ούτε φυσικά η αλήθεια αποτελούν δυσφήμηση, πολλώ δε μάλλον συκοφαντική.

Ήταν μια υπόθεση που πέτυχε μόνο το να φοβίσει κάποιους ανθρώπους της συντακτικής μας ομάδας και να τους απομακρύνει από την κοινή μας προσπάθεια. Ήταν και μια υπόθεση όμως που πείσμωσε όσους απομείναμε και που μας έφερε κοντά σε πολλούς άλλους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας, μας στήριξαν και εξακολουθούν να μας στηρίζουν ηθικά.

H Attica Voice είναι ένας ελεύθερος, πολυφωνικός, μη κερδοσκοπικός, χώρος διακίνησης ιδεών. Η θεματολογία της είναι ποικίλη, όπως και η γλώσσα που χρησιμοποιεί. Ο σκοπός της είναι πρωτίστως πολιτιστικός. Και αυτό γιατί πιστεύει πως μέσω του πολιτισμού θα έρθει - αν έρθει ποτέ – κάποια πραγματικά δημοκρατική στροφή προς μία δίκαιη κοινωνία. Μόνο έτσι θα αναπτυχθεί κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική συνείδηση και μόνο έτσι, μέσω της προβολής σημαντικών θεμάτων, θα δημιουργηθούν ώριμοι, σκεπτόμενοι και πραγματικοί πολίτες.

Παρόλα αυτά, δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και να μην ασκήσει κριτική σε όλα τα κακώς κείμενα που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή. Και δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από αυτή την κριτική και τα αυτοαποκαλούμενα, «τοπικά Μέσα Ενημέρωσης». Εμείς – και είμαστε βέβαιοι πως μαζί μας συντάσσεται και η πλειονότητα της κοινής γνώμης - θεωρούμε πως τα συγκεκριμένα Μέσα - και δυστυχώς όχι μόνο τα τοπικά - στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αντί να αποτελούν μέρος της λύσης, αποτελούν μέρος του προβλήματος με την πρακτική τους. Μεταδίδουν φτηνιάρικες ειδήσεις συσκοτίζοντας τις σημαντικές, κάνουν αντιγραφή και επικόλληση ειδήσεων χωρίς διασταύρωση και χωρίς αναφορά στην πηγή. Αποκρύπτουν τις ενοχλητικές ειδήσεις και τελικά λειτουργούν ως φερέφωνα οποιουδήποτε τεθούν στην υπηρεσία του, είτε πολιτικού, είτε επιχειρηματία.

Όπως είχε πει ο Ντάριο Φο, σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, «Οι νέοι εύκολα υποκύπτουν στον βομβαρδισμό από ανούσιες κοινοτοπίες και χυδαιότητες που καθημερινά τους σερβίρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Είναι πολύ μεγάλη λοιπόν η ευθύνη των Μέσων Ενημέρωσης και δεν θα μπορούσε η Attica Voice να αγνοήσει και να προσπεράσει αυτό το μεγάλο ζήτημα.

Η Attica Voice διαβεβαιώνει τους αναγνώστες της δημόσια, πως θα συνεχίσει να ασκεί την κριτική της προς τα Μέσα αυτά, δικαιωμένη και ενδυναμωμένη και από την εισαγγελική απορριπτική διάταξη στην οποία ο Εισαγγελέας διαπιστώνει και αναφέρει στη δεύτερη παράγραφο της τρίτης σελίδας της: «Ο δημόσιος λόγος κρίνεται δημόσια και τα μέσα ενημέρωσης κρίνουν και κρίνονται»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σχετικά Άρθρα