Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια μέτρα - Ποια πανδημία; Κύριο

πηγή φωτογραφίας -Facebook

Αυτός ο τόπος, με τον οποίο ασχολούμαστε σήμερα, είναι μέρος ενός μεγαλύτερου τόπου, που κυβερνάται, σταθερά από τον 4ο αιώνα μ.Χ. από ένα εκκλησιαστικό επιτελείο, αν σας φαίνεται άκομψη η χρήση του όρου «εκκλησιαστικό παρακράτος».

Έτσι, ενώ βρισκόμαστε στη λεγόμενη β’ φάση της πανδημίας COVID-19 (αλήθεια πότε τέλειωσε η πρώτη;) και οι διαχειριστές του Υπουργείου Υγείας και της πολιτικής προστασίας (ναι αυτοί με τους 4.000+ νεκρούς μέχρι σήμερα) εξέδωσαν κάποιους κανόνες, για την αποφυγή της διάδοσης του ιού, η εκκλησία πίεσε, με τη γνωστή της δύναμη,  να εφαρμόσει τον δικό της κανόνα.

Λειτούργησαν λοιπόν οι ναοί, αφού επιτρεπόταν, υποτίθεται  υπό όρους. Κάποιοι τέλεσαν και αγιασμό των υδάτων στη «ζούλα» δίνοντας έναν ευτράπελο χαρακτήρα στην παράνομη διαδικασία. Κάποιοι, απέναντι σε κάθε λογική αυτοπροστασίας από λοιμώδη νοσήματα, πήγαν και μετάλαβαν σα να μη τρέχει τίποτα. Περισσότεροι όμως ήταν αυτοί που πύκνωσαν το εκκλησίασμα σε μερικές εκκλησίες, αγνοώντας βέβαια τους όρους λειτουργίας των ναών.

 

 Νταϊφάς της Ανάληψης

Οι σημερινές (6/1/2021) φωτογραφίες που «θαυμάσαμε» από την εκκλησία της Ανάληψης στη Διασταύρωση Ραφήνας και που δημοσίευσε τοπικό μέσο, ήταν απογοητευτικές. Απογοητευτικές για την αναμενόμενη εξέλιξη των κρουσμάτων αφενός, θλιβερές για την κατανόηση της πραγματικότητας από τον πλησίον μας, αφετέρου. Δεν θα προσθέσουμε τίποτα παραπάνω. Μπορείτε να βρείτε τις φωτογραφίες και μόνοι σας και μπορείτε να κρίνετε.

Εκκλησία είναι αυτή. Αν της πας κόντρα, μπορεί να σε καταστήσει και αποσυνάγωγο. Εάν βέβαια δεν σε απασχολεί το θέμα, δεν δίνεις περεταίρω σημασία και τελειώνει εκεί το ζήτημα.

Οι τοπικές «εξουσίες»

Τι γίνεται όμως όταν είσαι δημοτική αρχή και ως τέτοια οφείλεις να τηρείς τη νομιμότητα -όποια και αν είναι αυτή-  αφού συστηματικά δηλώνεις στη σκηνή, πως κόπτεσαι γι’ αυτή. Στο παρασκήνιο μπορεί να της αλλάζεις τα φώτα (μέρα που ‘ναι σήμερα), αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ως δημοτική αρχή  λοιπόν, οφείλεις να τηρήσεις τα μέτρα που «το κράτος»* πήρε για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού. Επίσης πρέπει να σέβεσαι την κοινή λογική. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Τι κάνεις όταν και η κοινή λογική, αλλά και τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας, έρχονται σε αντίθεση με τη βούληση της Εκκλησίας ή ακόμη και του τοπικού χριστεπώνυμου πλήθους, που αποτελεί -δυνάμει- υποσύνολο των ψηφοφόρων σου; Εκεί φαίνεται ο σωστός νεοέλληνας πολιτικός; (ο Ροΐδης θεωρούσε τη λέξη «πολιτικάντης» μονολεκτική απόδοση του όρου)

Μετέχεις στη λειτουργία (σώματι γιατί δεν ξέρουμε αν ίσχυε και πνεύματι) και όταν αρχίσουν οι μεταλήψεις και η πύκνωση του εκκλησιάσματος, απλά κάνεις πως δεν βλέπεις. (δείτε και το βίντεο αό το κανάλι Pantovasilissa)

Αν βέβαια εκείνη τη στιγμή μπουκάρει κανένας αστυνομικός με μπλοκάκι, έτοιμος να γράψει (λέμε τώρα?) κάνεις τον διαμεσολαβητή και τον προστάτη, πάντα μετρώντας κατά που θα γέρνει η ζυγαριά. 

Έτσι υπαγορεύει ο κώδικας δεοντολογίας του καλού «αυτοδιοικητικού» ** και τα εισαγωγικά σημαίνουν αυτό που σημαίνουν (βλ. αναφορά στον Ροΐδη πιο πάνω).

Τα μέτρα και η εφαρμογή τους

Θυμίζουμε τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για τα Φώτα

  • Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
  • Ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων

Αν ανατρέξετε στο σχετικό βίντεο από την Παντοβασίλισσα της Ραφήνας, θα δείτε στο απόσπασμα, πως καμία απόσταση δεν τηρείται. Μάλιστα στα πρώτα καθίσματα οι εκκλησιαζόμενοι (και αυτοδιοικητικοί) κάθονται πλάι πλάι

  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα

Δεν μετρήσαμε ακριβώς, αλλά 30 και πλέον περνάνε από την κάμερα. Δεν ξέρουμε πόσοι ήταν από πίσω. Στη δε Ανάληψη, μάλλον έγινε παρεξήγηση και θεώρησαν οι πιστοί πως επρόκειτο για τον μητροπολιτικό ναό, αφού το πέμπτο μέτρο θα το επέτρεπε

  • Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

*«το είπε, έκανε, πρότεινε, σχεδίασε, το κράτος» αγαπημένη έκφραση δημάρχου που έκανε πως δεν έβλεπε τις εστίες διάδοσης της πανδημίας σήμερα

**Η δημοτική αρχή της Ραφήνας έδωσε το παρών και στις δύο εκκλησίες σήμερα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 14:50