Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας έμπειρος αρχαιολόγος απαντά στους "επαϊοντες¨ του Συλλόγου Κρητών Ραφήνας Κύριο

Τοπικιστικό Ιμπεριαλισμό,  χαρακτηρίζει ο αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Β. Νικολόπουλος τη στάση του συλλόγου Κρητών Ραφήνας, στο θέμα της ονοματοθεσίας της πλατείας Ταχυδρομείου και του ιστορικού φορτίου που κουβαλά για τον τόπο. Και δεν μπορεί να φέρει κανείς αντίρρηση. Ούτε στην περιγραφή της ιστορικής λαθροχειρίας που επιχειρείται στο όνομα μικροπολιτικών  του εκλογικού δημοπρατηρίου ούτε και στην ισχύ των δεσμών των προσώπων, με την τοπική ιστορία.

Ακόμα και ο ίδιος ο Ελ. Βενιζέλος –αν ζούσε- έχοντας την αίσθηση του μέτρου της Ιστορίας και της Πολιτικής, θα αισθανόταν αμήχανα για την ερήμην της βούλησης του ίδιου, μετατροπή του σε γραφική φιγούρα, οδών και  πλατειών. Αλλά αυτά θα τα αισθανόταν ο ίδιος ο Ελ. Βενιζέλος ή όποιο άλλο ιστορικό πρόσωπο χαρακτηριζόταν από την αντίληψη του περί του μέτρου. Όχι ο κάθε πρόεδρος, γραμματέας ή ταμίας του κάθε συλλόγου Κρητών, Νεοχωριτών ή Βοστιτσιάνων, για παράδειγμα. Αν είχαν αίσθηση του μέτρου, μπορεί και να μην ήταν πρόεδροι των συλλόγων τους και να ασχολούνταν με χρησιμότερα για την κοινωνία,  πράγματα.

Δημοσιεύουμε αυτούσια την ανάρτηση του αρχαιολόγου κ. Νικολόπουλου από το προφίλ του στα ΜΚΔ (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και ακολουθεί η ανακοίνωση των επαϊόντων Κρητών Ραφήνας, στην οποία απαντά ο κ. Νικολόπουλος

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Β. Νικολόπουλου στο προφίλ του στο facebook

Ο Σύλλογος Κρητών Ραφήνας - Πικερμίου, ως άλλος κατακτητής και βανδαλιστής της τοπικής ιστορικής μνήμης, κατηγορεί για ψεύτες τους πραγματικούς γνώστες της αλήθειας και αντιστρέφει κάθε έννοια λογικής, για να στηρίξει τις δικές του μικροπολιτικές επιδιώξεις.

Ισχυρίζεται, συνειδητά ψευδόμενος ή από ακατάσχετη ασχετοσύνη, ότι κάποιοι «προσπαθούν ανεπιτυχώς να παραχαράξουν την αλήθεια», επειδή βρέθηκαν πολίτες της Ραφήνας να ζητήσουν να ονομασθεί «Πλατεία Δημήτρη Θεοχάρη» μια πλατεία της Ραφήνας όπου βρέθηκε και διατηρήθηκε η συνέχεια του οικισμού που ανέσκαψε ο μεγάλος προϊστορικός αρχαιολόγος Δημήτρης Θεοχάρης τη δεκαετία του 1950, ενώ ο σύλλογός τους είχε πείσει τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου να την ονομάσουν Πλατεία Ελ. Βενιζέλου.

Για τον λόγο αυτόν λένε εν γνώσει τους τη μισή αλήθεια και ένα μεγάλο εσκεμμένο ψέμμα: «Η πραγματικότητα είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος πρώτοανασκάφθηκε σήμερα, οι δε αρχαιότητες της εποχής του μεσοχαλκού και των μυκηναϊκών χρόνων, πρώτη φορά ήρθαν στο φως του ήλιου από την αρχαιολογική σκαπάνη των σύγχρονων αρχαιολόγων της Εφορίας αρχαιοτήτων και ουδεμία σχέση έχουν με την αρχαιολογική σκαπάνη του μεγάλου αρχαιολόγου Δημήτρη Θεοχάρη, του οποίου τα επιτεύγματα είναι κατατεθειμένα στην αρχαιολογική υπηρεσία για όποιον ενδιαφέρεται.»

Ουδέν ψευδέστερον και αναληθέστερον. Η σύγχρονη αρχαιολογική σκαπάνη επενέβη με αφορμή την ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας, ακριβώς επειδή γνώριζε ότι εκεί είχε σκάψει επί τρία χρόνια ο Θεοχάρης, πριν εκδιωχθεί, όπως λένε κάποιες πληροφορίες, ακριβώς επειδή αποκάλυπτε έναν εκτεταμένο οικισμό που μάλλον τρομοκράτησε τότε τους κατοίκους της περιοχής. Το έργο του ευτυχώς δημοσιεύθηκε και πολυάριθμες φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι ο Σύλλογος Κρητών Ραφήνας είτε είναι πλανημένος είτε ψεύδεται ασυστόλως.

Εργάστηκα, έσκαψα και έζησα τα καλύτερά μου χρόνια στην Κρήτη, αλλά αυτός ο τοπικιστικός ιμπεριαλισμός των απανταχού Συλλόγων Κρητών μόνο ως "ιστορική παρενόχληση" θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί.

ΝΤΡΟΠΗ !

(Ανάρτηση στο προφίλ  του αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτητων Ανατολικής Αττικής, Βαγγέλη Νικολόπουλου επί της ανακοίνωσης των «επαϊόντων του Συλλόγου Κρητών Ραφήνας)

Ακολουθεί η ανάρτηση σε PDF της ανακοίνωσης του Συλλόγου Κρητών Ραφήνας, από 15/2/2021, στην οποία απαντά ο κ. Νικολόπουλος.

Τα σχόλια στους αναγνώστες μας, οι οποίοι γνωρίζουν και την Ελληνική και διαθέτουν και ικανό γνωσιακό βάθος προκειμένου να σχηματίσουν δική τους άποψη για τον τρόπο που κυβερνάται αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα, από την σύσταση της κιόλας.

Loading...
 

 __________________________________________________________

 Κορυφαία γκάφα επί της ονοματοθεσίας οδών, είχε πάλι στο κέντρο της τον Ελ Βενιζέλο, όταν ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε να μετονομάσει τη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας σε Λ. Ελ. Βενιζέλου το 1984. Με δεδομένο πως και η Πανεπιστημίου ονομαζόταν Ελ. Βενιζέλου, θα είχαμε την πρώτη αυτοδιασταυρούμενη οδό στο Σύνταγμα, αφού στη Βορειοανατολική  γωνία της πλατείας θα διασταυρωνόταν η Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) με την Ελευθερίου Βενιζέλου (Βας. Σοφίας). Ευτυχώς μαζεύτηκε η grand γκάφα με συνοπτικές διαδικασίες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 13:57