HOW TO DEVELOPE OUR PLANET

 

Σήμερα 5 Ιουνίου «γιορτάζουμε» την παγκόσμια ημέρα για το φυσικό περιβάλλον.

Ποτέ δεν τα πήγα καλά με τις «γιορτές». Ούτε σαν απλή υπενθύμιση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπενθύμιση των καθημερινών εγκλημάτων που όλοι μαζί διαπράττουμε κατά της φύσης. Ακόμα και ο κορωνοϊος δεν κατάφερε να μας συνετίσει. Παρατηρούμε με θλίψη να συνεχίζονται οι σφαγές των δασών, η υπερπαραγωγή πλαστικών μιας χρήσης, η υπερκατανάλωση προϊοντων και ενέργειας, εν ολίγοις όλα αυτά που μας οδήγησαν στην υγειονομική κρίση. Τυφλοί, κουφοί, παχύδερμοι, βαδίζουμε στον προδιαγραμμένο αφανισμό του είδους μας, θαρρείς και στο βάθος του ασυνείδητου υπάρχει χαραγμένη η ιδέα της …έξωθεν σωτηρίας, σ’ αυτό το μοναχικό πανέμορφο γαλάζιο πλανήτη, όπου σπαταλάμε τις ζωές μας καταβροχθίζοντας τις ζωές όλων των άλλων ειδών.

Κανείς δεν είναι αθώος. Επιχειρήσεις, καταναλωτές, κράτη. Όλοι μαζί συμπλέουμε στο σκάφος του Χαμού, αρνούμενοι όλοι, ομαδικά και κατ’ ιδίαν το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Το ανθρώπινο κοπάδι δεν ανήκει πια στο είδος homo sapiens (σοφός άνθρωπος), αλλά στο μεταλλαγμένο είδος homo economicus (γένος) και capitalismus (είδος).

Αν η διαχείριση της ιστορίας που ονομάζεται «κλιματική αλλαγή» είναι παρόμοια με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού, ας ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα σενάρια δυστοπικής «επιστημονικής φαντασίας». Άλλωστε τα παγκόσμια φόρουμ των εξουσιαστών της ζωής δείχνουν ήδη το δρόμο για το μέλλον που μας ετοιμάζουν, με καθολική ψηφιοποίηση όλων των δραστηριοτήτων της ζωής μας, με παραπέρα φτωχοποίηση τεραστίων κομματιών του πληθυσμού, με όξυνση των ανισοτήτων, με αξιοποίηση όλων των θαυμαστών επιστημονικών επιτευγμάτων προς όφελος μιας χούφτας ελίτ.

Στη χώρα μας έχουμε δείγματα γραφής άφθονα εκ μέρους της ελληνόφωνης ελίτ, από τα μηχανάκια καθαρισμού αέρα του Μπακογιάννη στην Ομόνοια αντί δέντρων, μέχρι τις ανεμογεννήτριες που κατακρεουργούν τη βιοποικιλότητα στα βουνά και τα νησιά μας.

Μπορούμε να αλλάξουμε τη ροπή των πραγμάτων; Για μένα δεν υπάρχει τέτοιο ερώτημα. Το πραγματικό ερώτημα είναι: Θέλουμε να αλλάξουμε τη ροπή των πραγμάτων; Που σημαίνει: Είμαστε έτοιμοι για προσωπικές θυσίες ;;;– όχι σαν αυτές τις θυσίες αίματος και χρήματος που μας ζητάνε εδώ και χρόνια οι άρχοντες.

 

odigos

 

Με την κρίση που προέκυψε λόγω κορωνοϊού χάσαμε 2 στοιχήματα, μέχρι στιγμής, ως ανθρωπότητα:

  • Να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.
  • Να αλλάξουμε στάση ως προς τα θέματα προσωπικής υγείας.

Συνεχίζουμε να μακελεύουμε τα τροπικά δάση (Αμαζόνιος, Αφρική, Ινδονησία) είτε για ξυλεία είτε για φοινικέλαιο είτε για καλλιέργειες. Σκοτώνουμε ζώα, εξαφανίζουμε τεράστιες ποσότητες βιόσφαιρας, ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια και ιούς παθογόνους, που ακαριαία ταξιδεύουν από άκρη σε άκρη της γης. Η τωρινή «πανδημία» είναι μια πρόβα και για επόμενες.

Αν δεν αλλάξουμε ρότα, ας ετοιμαζόμαστε να ζούμε με περιορισμούς σε όλη μας τη ζωή, αφού οι πολιτικές ηγεσίες των ταξικών μας κοινωνιών είναι αδύνατο να κάνουν μια μη ταξική διαχείριση ενός υγειονομικού προβλήματος.

Είναι ίσως η στιγμή που ΟΛΟΙ πρέπει να αναρωτηθούμε:

Αξίζει να πληρώσουμε τόσο ακριβό τίμημα για να απολαμβάνουμε το επίπεδο κατανάλωσης που έχουμε;

Μήπως πρέπει να μειώσουμε τις καταναλωτικές απαιτήσεις μας και να ακούσουμε μια φορά και τη φωνή της γής;

Μήπως η ξέφρενα καλπάζουσα τεχνολογία αντί να μας λύσει τα προβλήματα που δημιουργούμε στον πλανήτη, τουναντίον καταλήξει να λειτουργήσει ως εργαλείο περιορισμού των ατομικών & κοινωνικών ελευθεριών;

Ο Κορωνοϊός εξαπλώνεται φαρδύς-πλατύς σε όλη την επικράτεια ξεπερνώντας εμπόδια, φράχτες, συρματοπλέγματα. Είναι μια πραγματική απειλή για την ανθρώπινη υγεία; Ας ακούσουμε και μια φορά τι λέει ο ίδιος.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ 20 2

READ LABELS

 

Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρίες τροφίμων να αναγράφουν στις ετικέτες των προϊόντων τους όλα τα συστατικά, καθώς και τη χώρα προέλευσης.

Μετά τη δεκαετία του ’80 το ευρωπαϊκό καταναλωτικό κίνημα κατέκτησε το δικαίωμα της αναγραφής στη συσκευασία κωδικοποιημένων συμβόλων (τα λεγόμενα «Ε»), ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής τι τρώει.

Δυστυχώς πρόσφατα τα σχετικά όργανα της ΕΕ κατάργησαν αυτή τη σήμανση και την αντικατέστησαν με την πλήρη χημική ονομασία του συστατικού, πράγμα κάκιστο για τους καταναλωτές, διότι ούτε και αυτοί οι χημικοί πλέον δεν θα μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν το περιεχόμενο μιάς συσκευασίας…

RADIOACTIVITY

Η τεχνολογική ανάπτυξη δημιούργησε άπειρες συσκευές που άλλαξαν ολοκληρωτικά την καθημερινότητά μας. Πρωταθλητής των πωλήσεων τα κινητά τηλέφωνα. Ακολουθούν υπολογιστές, τηλεοράσεις, φούρνοι μικροκυμάτων, wi-fi δίκτυα και άπειρα γκάτζετς.

Δεν είμαι τεχνοφοβικός, αλλά νομίζω πως είναι κοινή πεποίθηση ότι έχει χαθεί το μέτρο. Η απουσία ανεξάρτητων ερευνών σε βάθος χρόνου για τις επιδράσεις της μη ιονίζουσας υψηλής συχνότητας ακτινοβολίας στο σώμα μάς μετατρέπει σε ζωντανά πειραματόζωα.

Ειδικά τη νέα γενιά που από μικρή ηλικία χρησιμοποιεί τέτοιες συσκευές. Οι παιδοψυχολόγοι έχουν αποφανθεί αρνητικότατα σε σχέση με τους κινδύνους εξάρτησης και φαινομένων «αυτιστικής» κοινωνικής συμπεριφοράς.

Οι εταιρίες παρουσιάζουν δήθεν έγκυρες έρευνες για την ακινδυνότητα των συσκευών. Το ίδιο έκαναν και στο παρελθόν άλλες εταιρίες για την βενζίνη με μόλυβδο, αλλά και για τη χρήση καπνού.

NO CHEM DRINKS

Τα αναψυκτικά δεν είναι προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο ψυγείο μας το καλοκαίρι. Μπορούμε και χωρίς αυτά. Η περιεχόμενη τεράστια ποσότητα ζάχαρης, το βενζοϊκό νάτριο και το ανθρακικό που βρίσκονται σ’ αυτά τα κάνουν πλήρως ακατάλληλο ποτό για τον άνθρωπο – και τα άλλα ζώα φυσικά.

Ο παιδικός διαβήτης θερίζει στις ΗΠΑ, αλλά και στις υπόλοιπες δυτικότροπες υπο-ανάπτυξη χώρες. Και συνεχίζει επίσης να θερίζει και μετά την ενηλικίωση.

Το όξινο περιβάλλον που τα αναψυκτικά δημιουργούν στο σώμα λόγω της ζάχαρης προκαλεί σε όλο και νεαρότερες ηλικίες οστεοπενία και οστεοπόρωση, ακόμα και στους άντρες πλέον, που ξεδιψούν από μικροί με αναψυκτικά.

Κάπως καλύτεροι είναι οι χυμοί του εμπορίου, αλλά επίσης εντελώς άχρηστοι για το σώμα, αφού, αντίθετα με την παραπλανητική διαφήμιση, δεν περιέχουν ίχνος βιταμινών ή φυσικού χυμού, παρά το άρωμά τους, που εύκολα παρασκευάζεται στο χημικό εργαστήριο.

(Οι βιταμίνες είναι ιδιαίτερα ευπαθή στοιχεία και καταστρέφονται πολύ εύκολα και γρήγορα με οποιαδήποτε επεξεργασία. )

Για να δροσιστείτε, λοιπόν, το καλοκαίρι πιείτε χυμό στυμμένο την ίδια ώρα (όχι μετά από ώρες αποθήκευσης στο ψυγείο) ή πιείτε δροσερό νερό – ούτως ή άλλως οι περισσότεροι πίνουμε λιγότερο νερό απ’ όσο χρειαζόμαστε.

 

 

SUN IS NOT ENEMY

Αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες αιχμής (χονδρικά 11 με 4), ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Κανένα αντηλιακό δεν σας προστατεύει 100% από την UVA & UVB ακτινοβολία. Κανένα σώφρον ζώο δεν κάθεται να τηγανίζεται με τις ώρες στον ήλιο – τα ζώα δεν υποκλίνονται στο life-style. Η φωτογήρανση, τα εγκαύματα και ο καρκίνος του δέρματος προκύπτουν από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο.

Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να βρισκόμαστε στον ήλιο με τα ελάχιστα δυνατά ρούχα ένα 20λεπτο καθημερινά, ακόμα και το χειμώνα. Χωρίς αντηλιακό. Προτιμότερες ωστόσο, οι ώρες αιχμής (11-4) αφού τότε υπάρχει έντονη η UVB ακτινοβολία που βοηθάει στην παρακάτω μετατροπή.

Ετσι η προβιταμίνη D θα γίνει βιταμίνη D και θα βοηθήσει το ασβέστιο να μπεί στα κοκκαλάκια μας ώστε να αποφύγουμε την οστεοπενία-οστεοπόρωση μετά τη μέση ηλικία.

Ετσι θα έχουμε την απαραίτητη δόση της σεροτονίνης, της αντικαταθλιπτικής ορμόνης, που η έλλειψή της μπορεί να καταστρέψει τη ζωή μας.

Στην Ελλάδα μας, τη χώρα του ήλιου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει οστεοπόρωση και κατάθλιψη!

Για τον ήλιο, όπως και για πολλά πράγματα στη ζωή, ισχύει το αρχαίο σοφό ρητό:

Μέτρον άριστον!