LogoKPAMR

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 25/4/21

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Την Πέμπτη 22/4 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  με θέμα: «Ρέμα Ραφήνας SOS: Διευθέτηση που απειλεί τη ζωή, την ιστορία και το μέλλον μας;»

Το πάνελ 9 ομιλητών, αποτελούμενο από τους

  1. Ηλίας Ταρναράς, μελετητής Υδραυλικών Έργωn
  2. Κωνσταντίνος Λουπασάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ
  3. Νίκος Σίμος, Δασολόγος ΑΠΘ
  4. Jason Vogel, Καθηγητής Πανεπιστημίου Οκλαχόμα
  5. Θεμιστοκλής Λαζαρής , φοιτητής, τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
  6. Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
  7. Ευάγγελος Νικολόπουλος, διδάκτωρ αρχαιολογίας, Εφορία Αρχαιοτήτων Αν.Αττικής
  8. Σπύρος Σκαρέας, γεωπόνος, φωτογράφος Άγριας Φύσης
  9. Εμμανουέλα Τερζοπούλου, Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

έδωσε μια σφαιρική εικόνα για τα παράδοξα του «αντιπλημμυρικού» έργου που προγραμματίζεται από το Υπουργείο Υποδομών,  για το φυσικό και ιστορικό πλούτο του ρέματος  που πρόκειται να χαθεί σε περίπτωση υλοποίησης του έργου, για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον αγώνα που δίνεται από τοπικούς φορείς,  περιβαλλοντικούς φορείς και κατοίκους για τη διάσωσή του.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο https://fb.watch/53NoZ0ITel/

Εν όψει της δεύτερης προσφυγής φορέων και κατοίκων στο ΣτΕ στις 14/6 κατά της οριοθέτησης του ρέματος,  που αποτελεί προϋπόθεση  για την υλοποίηση του έργου μετατροπής  17 χιλιομέτρων φυσικού ρέματος σε  τεχνητό  αγωγό ομβρίων υδάτων, αλλά και όλων των κινήσεων που γίνονται  προκειμένου να αποτραπεί αυτό το εγκληματικό έργο…

cover2

 

Δελτίο Τύπου, 6/2/2021

 «ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ…

 

Παρά τις συχνότατες πλημμύρες που βιώνουμε τα τελευταία 3 χρόνια με ανυπολόγιστο κόστος σε περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, οι οποίες οφείλονται στο συνδυασμό ραγδαίων  βροχοπτώσεων μαζί με τη συστηματική πολιτική  κακοποίησης και εξαφάνισης ρεμάτων, το ΣτΕ με  την απόφαση 2145/20 δίνει το τελειωτικό  χτύπημα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, σε ένα από τα μεγαλύτερα ρέματα της Αττικής!

Η διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας  που κρίθηκε νόμιμη και Συνταγματική από το ΣτΕ:

 • Αυξάνει τον κίνδυνο για καταστροφικές πλημμύρες, ειδικά μέσα στην επόμενη 10 ετία
 • Νομιμοποιεί καταπατήσεις και αυθαίρετα που δημιουργούν στενώσεις στην κοίτη, τα οποία μάλιστα εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο
 • Καταστρέφει ένα από τα τελευταία πολύτιμα οικοσυστήματα της Αττικής

Εναλλακτικές λύσεις βελτίωσης της αντιπλημμυρικής λειτουργίας  του ρέματος με παράλληλη διατήρηση της φυσικής του κοίτης δεν εξετάστηκαν ποτέ.

gidia

«Ας έμενε η Πεντέλη ανέγγιχτη από τους ανθρώπους, κι ας μην είχαμε ποτέ τον Παρθενώνα», εύχεται το ανέφικτο, σε ένα δραματικό δίλημμα -λυμένο από χρόνια- ο συγγραφέας του τρίτομου, μνημειώδους για την εποχή μας  έργου, με τον κεντρικό τίτλο «ΠΕΝΤΕΛΗ». Είναι ένα έργο εμπνευσμένο από την Πεντέλη, το μικρότερο, αλλά ταυτόχρονα το πιο επιβλητικό βουνό της Αττικής γης. Είναι έργο – αποτέλεσμα της αγάπης για το βουνό, που νιώθει όποιος το επισκεφθεί και ίσως μέρος των δεινών του οφείλονται σε αυτή, τη διεστραμμένη κατά κάποιο τρόπο, αγάπη.

Από τα αρχαία χρόνια, μόλις τα εργαλεία των ανθρώπων της κλασικής αρχαιότητας το επέτρεψαν, εγκαταλείφθηκε η εξόρυξη πωρόλιθου από τα υψώματα του Πειραιά και τα νέα σιδερένια και πιο ισχυρά εργαλεία χτύπησαν πάνω στο αψεγάδιαστο λευκό, το ανέγγιχτο και λαμπερό, πεντελικό μάρμαρο. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο διαμελισμός του βουνού.

Σήμερα εκχερσώσεις «νόμιμες», νομότυπες και παράνομες, πυρκαγιές, αναδασμοί υπέρ των «αξίων της πατρίδας τέκνων» -λες και η κάθε πατρίδα οφείλει «δώρα» στα τέκνα της- συνεταιρισμοί, οικοπεδικοί και οικοδομικοί, σύλλογοι εισβολέων με τη μηχανοκίνητη βαρβαρότητα, σχέδια χωροταξικά, πολεοδομικά, ρυμοτομικά και άλλα, φύσης και ανθρώπου εξευτελιστικά, έχουν υποβαθμίσει μεγάλο μέρος του βουνού. Ακόμα και εκεί που το βουνό αντιστέκεται, έρχεται η «φυσιολατρία της κατανάλωσης»  να σπρώξει προς την περεταίρω υποβάθμιση.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά για κάθε περίπτωση της καταναλωτικής φυσιολατρίας. Ο ποταμός Βαλανάρης με τους καταρράκτες του, το ρέμα και οι καταρράκτες της Ραπεντώσας, η Σπηλιά (παρά τα όσα έχει υποστεί από το 2004), ο Άγιος Πέτρος κ.ά είναι τα μέρη που υποφέρουν από τους εκδρομείς τα Σαββατοκύριακα και από τους δημοτικούς άρχοντες όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτά είναι κάποια από τα ειδυλλιακά μέρη. Μέρη που άξεστοι και αμόρφωτοι στα περί της ύπαρξης και της αισθητικής, τα ονειρεύονται «αναπτυγμένα» που σημαίνει απογυμνωμένα από φύση και ενδεδυμένα οικονομικά προσοδοφόρο, σκυρόδεμα.

 

 

koimitirio melission penteli 750x475

 

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης – Μελισσίων, εξέδωσε το παρακάτω κάλεσμα, στις 2/2/2021, με αφορμή την απαράδεκτη τροπολογία για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε παραρεμάτιο χώρο, δίπλα στο νεκροταφείο των Μελισσίων. Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο απαράδεκτος νόμος Χατζηδάκη, είχε φορτώσει και στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας.

Συνηθίζονται από την κυβερνητική «πλειοψηφία» των Κούληδων, των Χατζηδάκηδων, των Βορίδηδων και των Αδώνιδων, τα περιβαλλοντικά πραξικοπήματα. Η Πρωτοβουλία κατοίκων Πεντέλης Μελισσίων καλεί σε αντίσταση απέναντι στα σχέδια καταστροφής.

Ως Attica Voice καλούμε σε συμμετοχή στην συνάντηση στις 11 πμ στην πλ. Αγ. Γεωργίου Μελισσίων ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Η Πεντέλη είναι το βουνό μας και κάθε πληγή που του ανοίγουν, σύντομα θα καταλάβουμε πως είναι και δική μας πληγή. Να βάλουμε φρένο στην παράνομη χωματερή στην Πεντέλη 

(σημείωση της Attica Voice: Σε μία ακόμα παράνομη χωματερή στο βουνό μας)

Με εκπρόθεσμη τροπολογία και με τη γνωστή πλειοψηφία πέρασε πρόσφατα από τη βουλή απόφαση «αξιοποίησης» χώρου στην Πεντέλη για δημιουργία ΣΜΑ (σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων), συγκεκριμένα παραρεμάτιου χώρου που εφάπτεται στο νεκροταφείο Μελισσίων.

Με μια πρωτοφανή καταχρηστική διαδικασία, χωρίς επίσημη μελέτη, χωροθέτηση, ούτε καν επίσημη ανάθεση, παρακάμπτοντας κατοίκους και δημοτικό συμβούλιο, περιφέρεια και δημοτική αρχή επιχειρούν να φτιάξουν χωματερή στην Πεντέλη.

edey

Όταν αρχαίο Πέρσες και Βαβυλώνιοι, εκεί στο 450 π.Χ. έβλεπαν να σχηματίζονται λιμνούλες από ένα μαύρο υγρό στα χωράφια τους, μάλλον δυσφορούσαν. Πάλευαν με τα μέσα της εποχής να εξασφαλίσουν τη σοδειά τους και να! Ξαφνικά μία μαύρη λιμνούλα από το πουθενά, κατέστρεφε και σοδειά και χωράφι. Αλήθεια και μάρτυς τους ο Ηρόδοτος. Ο Ηρόδοτος ήταν άλλωστε που τους είδε και να μαζεύουν το μαύρο υγρό και το κατακάθι του και να το χρησιμοποιούν σαν συγκολλητική και μονωτική ουσία σε κάστρα και τείχη. Ακόμα και σε σπίτια

xersonisos kakokairia5

 

του Μάριου Διονέλλη. Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

 

«Κάποτε η βροχή ήταν ευλογία, τώρα μοιάζει με κατάρα». Τα λόγια είναι ενός από τους εκατοντάδες ανθρώπους που είδαν και χθες, για άλλη μία φορά, την περιουσία τους να χάνεται από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Κρήτη. Σχεδόν με κάθε δυνατή βροχή το νησί αλλά και ολόκληρη η χώρα μετρούν πληγές αλλά και νεκρούς.

Ευτυχώς χθες αρκετοί άνθρωποι που κινδύνεψαν διασώθηκαν από τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Κρήτη. Εκείνο που μένει, όμως, είναι ο φόβος. Για την επόμενη βροχή, για την επόμενη δυσμενή πρόβλεψη των μετεωρολόγων.

Η κλιματική αλλαγή και η σφοδρότητα με την οποία χτυπούν πλέον όλο τον πλανήτη τα καιρικά φαινόμενα είναι δεδομένες και, ίσως, μη αναστρέψιμες. Μα ψάχνοντας τις αιτίες της καταστροφής τα σημάδια είναι κάτι παραπάνω από ορατά και όποιος δεν τα βλέπει μάλλον εθελοτυφλεί.

 

kel an att

 Αναδημοσίευση από Newsbeast

Με τη δημιουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας - Κορωπίου, η ακτογραμμή της Ανατολικής Αττικής κινδυνεύει, στην καλύτερη περίπτωση, με υποβάθμιση, και στη χειρότερη με καταστροφή. Σε Σχινιά, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Χαρμολιά και Πόρτο Ράφτη ανησυχούν γι’ αυτά που ετοιμάζονται και η αγωνία τους πολλαπλασιάζεται διαπιστώνοντας ότι μεταξύ άλλων δεν έχει γνωστοποιηθεί εδώ και τόσο καιρό η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι το μέγεθος των συνεπειών που θα υπάρξουν από τα επεξεργασμένα λύματα. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και σοβαρά.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι, από τον Σχινιά μέχρι τον Πόρτο Ράφτη, θεσμικοί φορείς και σύσσωμη η δημοτική αρχή ζητούν εδώ και μήνες από την ΕΥΔΑΠ να δουν την επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη που αφορά τη λειτουργία του νέου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας - Κορωπίου, καθώς τα λύματα θα χύνονται στη θαλάσσια περιοχή τους, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό καθώς η ανώνυμη εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης δεν την δημοσιοποιήσει, όπως επισημαίνουν, προκαλώντας εύλογα απορίες ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, και για τον οποίο ποτέ δεν ρωτήθηκε ο τοπικός πληθυσμός και ο δήμος Μαρκοπούλου, το Κέντρο Επεξεργασίας Παιανίας - Κορωπίου μέσω ενός δικτύου αγωγών συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων θα ρίχνει τα λύματα στην πανέμορφη παραθαλάσσια συνοικία της Χαμολιάς που βρίσκεται μεταξύ Πόρτο Ράφτη και Βραυρώνας. Από τη στιγμή που η μελέτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί ήδη, αρκετοί κάνουν λόγο ακόμη και για κίνδυνο μόλυνσης όχι μονάχα της περιοχής αλλά ολόκληρης της ακτογραμμής της Ανατολικής Αττικής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα εάν και κατά πόσο τα επόμενα χρόνια οι λουόμενοι θα μπορούν και πάλι να κάνουν άφοβα μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά. Φοβούνται πως ο τόπος τους θα μετατραπεί σε κάτι άλλο, σίγουρα όχι καλό.