Εκτύπωση αυτής της σελίδας

1922-2022 Οι "μεγάλες ιδέες" οδηγούν σε μεγάλες καταστροφές Κύριο

Οι δύο αιώνες που προηγήθηκαν αποτέλεσαν ένα ντεμαράζ, μία εντατικοποίηση της πορείας της ανθρωπότητας για να προπορευθεί. Έναντι ποιου αντιπάλου; Κανείς δεν ξέρει.

Όσα δεν έγιναν στα 300.000 χρόνια από την εμφάνιση του ανθρώπου του σοφού στο Μαρόκο και μέχρι τον 18ο αιώνα, πολλαπλάσια  και ασύλληπτα πολλά παραπάνω, έγιναν μέσα σε μόνο 200 χρόνια. Από το 1800 μέχρι το 2000. Γεγονότα και ανακαλύψεις που έφτιαξαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα. Μέσα στα χρόνια που περνούν, η ανακάλυψη της φωτιάς, του τροχού, της ατμομηχανής, του ηλεκτρισμού, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπαίνουν δίπλα στις μεγάλες μάχες της αρχαιότητας. Στους πολέμους που οδήγησαν στην ίδρυση αυτοκρατοριών όπως των Χετταίων, των Βαβυλωνίων, των Κινέζων, του Αλεξάνδρου, τη Ρωμαϊκή, την Αραβική, τη Μογγολική, την Οθωμανική, την Ισπανική, την Αγγλική, τη Ναπολεόντεια Γαλλική, την Αυστρο-ουγγρική, την Πρωσική  και τις διασπάσεις τους που οδήγησαν στη γέννηση άλλων, όπως εκείνες των Πτολεμαίων  ή των Σελευκιδών, τη  Βυζαντινή, ακόμα  το Stato da Mar των Βενετών και βέβαια την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση και τη διάδοχο της Αγγλικής, την ισχυρότερη και τρομακτικότερη, σύγχρονη Αμερικανική Αυτοκρατορία των ΗΠΑ.

Όπως η πρόοδος γνώρισε επιτάχυνση στους 2 αιώνες που άλλαξαν τον πλανήτη, έτσι και η καταστροφές κορυφώθηκαν αντίστοιχα. Δίπλα στα μεγάλα επιτεύγματα των θετικών επιστημών και στη συστηματοποίηση της φιλολογικής έρευνας, της Ιστορικής μελέτης και την πλάτυνση και ανύψωση της λογοτεχνικής δημιουργίας, του θεάτρου, όλων των τεχνών, συμπεριλαμβανομένης της εφεύρεσης του κινηματογράφου, βάδισαν και οι μεγάλοι πόλεμοι, με σφαγές χαρακτηριστικές της ανθρώπινης βαρβαρότητας. Βαρβαρότητας που εντεινόταν  περαιτέρω, όσο εξελίσσονταν τα φονικά όπλα μαζί με την  διεστραμμένη επινοητικότητα στην επιστήμη  του θανάτου.

Η πορεία του ανθρώπου μέσα από το χυμένο αίμα και τις σφαγές, με κριτήριο τη φάση εξέλιξης του, ήταν σταθερά πτωτική. Σταθερά πτωτική με περιόδους μεγάλης έξαρσης της βίας ανθρώπου προς άνθρωπο. Ειδικά την περίοδο της διάλυσης των μεγάλων αυτοκρατοριών. Καταρρέοντας, οι αυτοκρατορίες, η έκρηξη βίας που γέννησαν ήταν μεγαλύτερη και από τη βία που τις συντηρούσε ζωντανές. Η ανάδυση των εθνικών κρατών από τα κουφάρια των αυτοκρατοριών συνοδεύτηκε με πολύ πόνο. Ανθρώπινο πόνο. Άνθρωπος προκαλούσε τον πόνο σε άνθρωπο. Και όλο αυτό το κακό γιατί το ρευστό της Ιστορίας βρίσκεται σε αέναη κίνηση.

Ο ανθρώπινος πόνος γνώρισε μία από τις κορυφώσεις του  στο τέλος του πρώτου τετάρτου του 20ου αιώνα, στην τελευταία φάση της κατάρρευσης του Μεγάλου Ασθενούς, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη φάση της ανάδυσης του Τουρκικού κράτους. Ήταν το 1922, η χρονιά που κυκλοφόρησε ο Οδυσσέας, το λογοτεχνικό αριστούργημα του James Joyce και ο Χάουαρντ Κάρτερ μπήκε  -πρώτος άνθρωπος μετά από χιλιάδες χρόνια- στον τάφο του Τουταγχαμών.

Τερματίστηκε η κατάσταση αγγλικού προτεκτοράτου στην Αίγυπτο αλλά και φυλακίσθηκε ο Γκάντι στην Ινδία.  Το 1922  ιδρύθηκε το BBC, αλλά και η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, αφού πρώτα (τον Απρίλιο) είχε  αναλάβει ως πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ, ο Ι. Στάλιν.

   BBC1st

 Ένα από τα πρώτα λογότυπα του BBC

  IdrisiCCCP

Το 1922 ιδρύθηκε η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)

Και όσο γίνονται τα παραπάνω στον κόσμο, στην Ελλάδα, μετά την τούρκικη αντεπίθεση του Αυγούστου του 1922, ακολουθεί η Μικρασιατική Καταστροφή. Τον Οκτώβριο γίνεται η δίκη των έξι και τον Νοέμβριο ακολουθεί η εκτέλεση τους.

Emprismos

Από τη Μικρασιατική εκστρατεία

Μετά το αφιέρωμα στο 1821 με δημοσιεύσεις κειμένων που εμβάθυναν στην αλήθεια του «ηττημένου ’21», του ‘21 του λαού που αντιστάθηκε τόσο στους Οθωμανούς, όσο και στους τύραννους κοτζαμπάσηδες, φέτος προχωράμε στην ανάρτηση κειμένων και μελετών για το αληθινό ΄22. Εκείνο των ανθρώπων που αποτέλεσαν το πραγματικό ιστορικό υποκείμενο. Εκείνων που υπέφεραν από τον μεγαλοϊδεατισμό και την αφροσύνη των βασιλιάδων, των κυβερνητών και των πολιτικών. 

Το 2021 δημοσιεύσαμε κείμενα βασισμένα σε σοβαρές Ιστορικές μελέτες, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών  από το 1821 και την επανάσταση η οποία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη γέννηση του νεοελληνικού κράτους, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830).

Φέτος το 2022,  προχωράμε σε ένα νέο αφιέρωμα, που θα δημοσιεύεται τμηματικά με άξονα και κεντρικό αντικείμενο το ελληνικό 1922, δηλαδή τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και την εκστρατεία που οδήγησε σε αυτή. Και τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, του γονιμοποιημένου πια με τον πολιτισμικό και πολιτιστικό πλούτο της ανατολής, αλλά και χαμένου στον αέναο και ασυμβίβαστο δυϊσμό που από τότε βασανίζει τη χώρα και τον λαό της.

Prosfyges

Πρόσφυγες που φτάνοντας στην Ελλάδα, αντιμετωπίστηκαν όπως αντιμετώπιζε πάντα η χώρα τους ξεριζωμένους. Δεν χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσουν και αυτοί τους επόμενους πρόσφυγες με τον "ελληνικό τρόπο",  τον  οποίο αφομοίωσαν πολύ καλά

Εκτός από την καταστροφή και την εκστρατεία καθαυτές, θα ξαναδιαβάσουμε και θα επιμείνουμε στα πριν και τα μετά, δηλαδή  σε περίπου 10 σημεία στα οποία θα σταθούμε, ήτοι:

α. στον  Εθνικό Διχασμό  του 1915-1917 και στην  παραίτηση των Κυβερνήσεων Βενιζέλου από το Παλάτι για να ακυρωθεί έτσι η στράτευση της χώρας στο πλευρό της Αντάντ, αντίθεται με τη λαϊκή βούληση.

eleftherios venizelos 01

Πάνω ο Ελ. Βενοζέλος και κάτω ο Κωνσταντίνος ο Α'

constantinea synexistis polemou

 

β. στην Εισβολή της Ανταντικής Στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη για άνοιγμα του Μακεδονικού μετώπου    

γ. στην αμαχητί παράδοση του Οχυρού Ρούπελ, του Δ' σώματος Στρατού και της Μακεδονίας στη Βουλγαρία

δ. στα Νοεμβριανά, τη Μάχη του Σκρα, τη συμμετοχή της Ελλάδας στους νικητές της Συνδιάσκεψης ειρήνης των Παρισίων το 1919.

ε. στη ντροπιαστική  εκστρατεία στη μεσημβρινή Ρωσία (τη σημερινή Ουκρανία) στις αρχές του 1919, για να βοηθήσει (!!!) ο ελληνικός στρατός στην κατάπνιξη της  επανάστασης των Μπολσεβίκων.

Venizelos Krimaia

Ο Βενιζέλος στην Κριμαία. Τι περίμενε να κερδίσει άραγε; Η εχθρική προς την Ελλάδα στάση των μπολσεβίκων του 1922 έχει την ερμηνεία της 

ekstrateia oukr rizos

Από την εκστρατεία του ελληνικού στρατού στην Ουκρανία. Κάτι σαν μία μεσοπολεμική "Κορέα"

στ. στη συνθήκη των Σεβρών του 1920 που παραχωρούσε στην Ελλάδα τη Δυτική και Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και επικύρωνε την κυριαρχία της στα άλλα νησιά του Αιγαίου που κατείχε από το 1913 και εμπιστευόταν τη διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης στο ελληνικό κράτος, με ρόλο τοποτηρητή για τη δημόσια τάξη στην Ιωνία.

ζ. την καθαυτό Μικρασιατική εκστρατεία, την προέλαση στον Σαγγάριο και την  απόπειρα κατάληψης της Κωνσταντινούπολης.

Saggarios

Από την "προέλαση" στον στον Σαγγάριο

η. τη Μικρασιατική καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης

Smyrni

Ypohorisi

θ. την προσφυγιά και τον ρόλο των πρότερων συμμάχων

prosfygoupoli nikaia1 0

Κοκκινιά (Νίκαια). Οι παραγκουπόλεις των προσφύγων

ι.  τη διαμόρφωση της κοινής αλλά και της διαφορετικής  ιστορικής εμπειρίας στην Ελλάδα και την Τουρκία και τον τρόπο που αυτή έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από κυβερνήσεις και τον εξωτερικό παράγοντα

Ελπίζουμε η αναδίφηση αυτή, στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων από σοβαρούς επιστήμονες και πέρα από τα παραμορφωτικά γυαλιά του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας,  να αποτελέσει άλλο ένα επιτυχημένο εγχείρημα, ισάξιο με το αφιέρωμα στο 1821 και στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, το οποίο θα συνεχιστεί και το 2022 μέχρι να καλυφθούν και οι τελευταίες ενότητες, όπως η ιδρυτική πράξη του νεοελληνικού κράτους (τα πρωτόκολλα του Λονδίνου) και η σκιαγράφηση των ηρώων της ελληνικής επανάστασης από φιλέλληνες και ιστορικούς που έζησαν τα γεγονότα από πρώτο χέρι. .

Καλή χρονιά, ακόμα και μέσα στη μαυρίλα της πανδημίας που μας έχει τσακίσει τη ζωή.

Κρατάμε και ζούμε με την ελπίδα πως η χρονιά που έρχεται, θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και πολύ καλύτερη, ακόμα και από αυτή που θα προσδοκούσαμε

 

@AtticaVoice  31/12/2021 - 1/1/2022

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 18:31

Σχετικά Άρθρα