Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο επίμονος κηπουρός Κύριο

Ο Πέτρος Δαμιανός δεν είναι ένας κοινός άνθρωπος, που κάνει μια απλή δουλειά σαν όλους μας, λιγότερο ή περισσότερο. Ο Πέτρος Δαμιανός είναι ο διευθυντής του σχολείου του «ειδικού καταστήματος κράτησης νέων» και για συντομία, των φυλακών Αυλώνα.

Ο Πέτρος Δαμιανός δεν είναι απλά ένας διευθυντής σχολείου, ένας διεκπεραιωτής των σχολικών χρόνων των μαθητών του. Πέρα από τα μαθήματα που διευθύνει, οργανώνει προγραμματίζει ή διδάσκει, έχει δείξει σε πολλούς νέους, παραβατικούς και φυλακισμένους, τον δρόμο που οδηγεί από το κελί, απευθείας στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές, που ο δάσκαλος και το έργο του βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ως θετικά πάντα παραδείγματα δασκάλου και της  φροντίδας του για την κοινωνικοποίηση νέων, που βρέθηκαν στο σκληρό περιθώριο. Σε άλλους καιρούς βέβαια, αλλά το έργο αυτό, ακόμα και μέσα στις αντιξοότητες, συνεχίζεται.

Πρόσφατα, πριν από μόλις δέκα μέρες, διαβάσαμε μία δήλωση του Πέτρου Δαμιανού σε ένα ύφος που δεν μας έχει συνηθίσει, ο συνήθως πράος και ψύχραιμος διευθυντής.

Μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη, δημοσιογράφο του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5», ο κ. Δαμιανός είπε, μεταξύ άλλων:

 

  • Για τις συνθήκες διαβίωσης των νέων – Συνωστισμός στο κατάστημα

«…Το καταγγέλλω και είμαι θυμωμένος και με την κυβέρνηση αλλά και με την αντιπολίτευση. Τον Μάρτιο είχαμε 110 κρεβάτια για 280 παιδιά και σήμερα έχουμε 130. Τα κελιά είναι στενά με κουκέτες διπλές και ο χώρος στη μέση δεν φτάνει καν για δύο στρώματα. Κι έτσι άλλοι κοιμούνται στο πάτωμα κι άλλοι δυο - δυο στο ίδιο κρεβάτι ή με βάρδιες!

«Φωνάζω αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς»,  τονίζει ο άνθρωπος που  η αφοσίωση και η πίστη του στη δουλειά του και τον άνθρωπο έχει δώσει απτά και ανεκτίμητα αποτελέσματα για την αναβάθμιση του ανθρώπου και της κοινωνίας μας.

Κατήγγειλε τον συνωστισμό στα κελιά σε περίοδο πανδημίας, διότι «οι εργασίες στα κτίρια της φυλακής καθυστερούν πάνω από ένα χρόνο αλλά θα μπορούσε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με την τοποθέτηση κοντέινερ»

 

  • Για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία

Ειδικά για τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας στο κατάστημα κράτησης παρατήρησε πως  «μέχρι τώρα δεν υπήρξε ευτυχώς κρούσμα ή τουλάχιστον δεν το ξέρουμε, γιατί δεν έγιναν μέχρι τώρα τεστ, σήμερα ήρθανε για πρώτη φορά…..» (ουδέν σχόλιον)

 

  • Για τις επιτυχίες των μαθητών του σχολείου που διευθύνει

«Παρά τις δυσκολίες ή μάλλον χάρη στο πρώτο λοκ ντάουν, επειδή έβαλαν τα δυνατά τους, βλέποντας τον αγώνα που κάναμε όλοι οι εκπαιδευτικοί της φυλακής, είχαμε φέτος δύο φοιτητές. Δύο κρατούμενοι από τους τρεις που έδωσαν πέρασαν σε ΑΕΙ» και μάλιστα, από αυτό  το παράδειγμα που λειτούργησε σαν πρότυπο για τα παιδιά, σημειώθηκε φέτος ρεκόρ εγγραφών στο σχολείο της φυλακής: Περίπου 95% των κρατουμένων! «Αυτό μου δίνει δύναμη κι αισιοδοξία» κατέληξε ο κ. Δαμιανός

PetrosDamianos

Ο Πέτρος Δαμιανός

Μία ιδέα του Πέτρου Δαμιανού

«Αναρωτιέμαι, μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου; Μόνο η πορεία ή τα λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε; Αν για παράδειγμα γινόταν μία δράση με στόχο “ένα κρεβάτι για κάθε φυλακισμένο παιδί” δεν θα ήταν ένας φόρος τιμής άξιος;».


Η παρούσα κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής. Το να περιμένει κανείς πως τα υπουργεία Δικαιοσύνης του Τσιάρα, Υγείας του Κικίλια και Παιδείας της ….Κεραμέως,  θα κάνουν κάτι προκειμένου να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που καταγγέλλει ένας από τους εργατικότερους και αποτελεσματικότερους για το καλό της χώρας και των ανθρώπων της,  δημόσιος λειτουργός, είναι μάλλον ένα χαμένο στοίχημα.

Ο Πέτρος Δαμιανός, η ομάδα των καθηγητών του και οι μαθητές του, μάλλον θα συνεχίσουν να πορεύονται στον κακοτράχαλο δρόμο της κοινής τους προσπάθειας. Εκείνοι θα επιμείνουν στο καλό, αφού η «οργανωμένη Πολιτεία» των αδιάφορων αλλά εντούτοις αυταρχικών, προσπαθεί με την αδιαφορία της να ακυρώσει την προσπάθεια. Να σβήσει το καλό παράδειγμα των επιτυχόντων μαθητών προς τους επόμενους. Να σβήσει και το παράδειγμα, αλλά και κάθε προσπάθεια επανένταξης των νέων σε μία καλύτερη κοινωνία, στη δημιουργία της οποίας θα βοηθήσουν και οι ίδιοι.

Ίσως γιατί η «οργανωμένη Πολιτεία» τους δεν είναι παρά το εκδικητικό και αυταρχικό τους Κράτος, που δεν θέλει με τίποτα, μία καλύτερη, ελεύθερη  κοινωνία ανθρώπων.

Σημείωση: Κράτος με κεφαλαίο αρχικό, είναι ο δίδυμος αδελφός της Βίας, των δεσμοφυλάκων του Προμηθέα και κατ’ επέκταση του Ανθρώπου, σύμφωνα με τον Αισχύλο. Αλλά που καιρός για τους εξουσιαστές να διαβάσουν τους ποιητές

 


 

Πηγές:

Ρ/Σ Στο Κόκκινο, εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη 8/12/2020

Εφημερίδα των Συντακτών  Μεγάλη επιτυχία του σχολείου των φυλακών Αυλώνα 26/8/2016

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ορ. Παναγιώτου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 10:36