Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξέγερση Δεκέμβρης 2008: Μόνος σου θα πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά Κύριο

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο 37χρονος ειδικός φρουρός,  (είδος αστυνομικού και ίσως το πιο υποβαθμισμένο από το ίδιο το σύστημα) Επαμεινώνδας Κορκονέας, σήκωσε το όπλο του, σημάδεψε, πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Την επομένη ξέσπασε ένα κύμα αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, με τους νέους και τους εφήβους να πρωτοστατούν και που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στη Αθήνα.

Επρόκειτο για τις «χειρότερες ταραχές από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974», σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή.

Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Αφού εκτονώθηκε το κύμα οργής, τα πράγματα επανήλθαν στη συνηθισμένη τους κατάσταση, η οποία οδήγησε μετά από 5 χρόνια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον παρακρατικό, εκτελεστικό βραχίονα αυτή τη φορά. Ο επίσημος κρατικός βραχίονας απλά ήταν μάρτυρας στη δολοφονία, χωρίς φυσικά να κάνει τίποτα για την εμποδίσει. Ο δε συλληφθείς δολοφόνος Ρουπακιάς, κατά τη σύλληψη του, είπε στα όργανα του επίσημου εκτελεστικού βραχίονα: «Δικός σας είμαι!». Αγνοούσε ο αδαής δολοφόνος πως οι εκτελεστικοί βραχίονες συναντιούνται μόνο όταν το διατάξει ο μεγάλος αρχηγός τους.

Ο δολοφόνος Κορκονέας έχει αποφυλάκιστεί και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος

Επετειακό αφιέρωμα από την Attica Voice, το ντιοκιμαντέρ "Εξέγερση Δεκέμβρης 2008: Μόνος σου θα πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά"

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από την Κλεμ, μία Γαλλίδα αγωνίστρια του αντιεξουσιαστικού χώρου, που έμενε εκείνον τον καιρό στην Αθήνα, στην κατάληψη της Πατησίων και Σκαραμαγκά, η οποία εκκενώθηκε βίαια μαζί με την κατάληψη της βίλλας Αμαλία, το 2013. Τον ίδιο καιρό δυστυχώς, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και η Κλεμ, αφήνοντας την ταινία λίγο πριν από την τελική μορφή που θα ήθελε να της δώσει. (πληροφορίες από το κανάλι του Perseus999 στο Youtube)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 15:44

Σχετικά Άρθρα