Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια άλλη άποψη Κύριο

 Δημοσιεύουμε ένα κείμενο που μας έστειλε μια ομάδα πολιτών της περιοχής μας, που υπογράφουν ως «Αναρχικοί/ές και Κομμουνίστριες/ές στην Ανατολική Αττική». Ανεξάρτητα από τη δική μας θέση στο θέμα των εκλογών, θεωρούμε πως είναι ένα κείμενο που μπορεί να συμβάλλει σε έναν ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό.

ΕΚΛΟΓΕΣ 26/5/2019 & 2/6/2019

Ημέρες εκλογικών αυταπατών και ψευδαισθήσεων

 • Η λεγόμενη “γιορτή της δημοκρατίας” το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί και να ενισχύει τη λογική της ανάθεσης.
 • Υποκλίνεται στην ιεραρχική λειτουργία και δομή του αστικού πολιτικού συστήματος.
 • Στις εκλογές παρουσιάζεται το σύνολο του αστικού μπλοκ και αριστερές ρεφορμιστικές οργανώσεις-κόμματα, οπότε τα αποτελέσματα —όποια κι αν είναι— εγγυώνται τη συνέχιση του υπάρχοντος.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα, μια ενοποίηση των αστικών τάξεων των χωρών που τη συναποτελούν. Δεν είναι το σπίτι των λαών.
 • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ουσιαστικά μια βιτρίνα, αφού οι κρίσιμες αποφάσεις παίρνονται μέσω των Συμβουλίων των αρχηγών κρατών, του Eurogroup, της ΕΚΤ, της Κομισιόν κ.λπ. Εκεί αποφασίζουν πολιτικές και συμφωνίες που σπέρνουν πολέμους, νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση, εργασιακή επισφάλεια, καταστολή.
 • Συνέπεια αυτών των πολιτικών της εξαθλίωσης είναι και η άνοδος του φασισμού/εθνικισμού, αφού οι εκπρόσωποί τους στοχοποιούν τους εξαθλιωμένους «ξένους». Έτσι οι λίγοι και η τάξη τους που ωφελούνται από την εξαθλίωση των πολλών συνεχίζουν να πλουτίζουν στο απυρόβλητο. Ο δημόσιος λόγος δεν αναλύει, δεν τεκμηριώνει, δεν αναζητά αίτια και πραγματικές λύσεις βελτίωσης της ζωής όλων, γίνεται εύκολα ανθρωποφαγικός και εκφασίζει τα ήδη κατεστραμμένα, από την τηλεόραση και την προπαγάνδα, μυαλά.
 • Στην ΕΕ υπονομεύονται ακόμα και οι όροι της αστικής δημοκρατίας. Αρκεί π.χ. να θυμηθούμε τη στάση της ΕΕ στα δημοψηφίσματα, τα αποτελέσματα των οποίων δεν διστάζει να πετάξει στα σκουπίδια αν δεν επιβεβαιώνουν το επιδιωκόμενο. Ή τον διορισμό μη εκλεγμένων πρωθυπουργών και κυβερνήσεων σε χώρες παρίες, όπως η Ελλάδα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 • Το Περιφερειακό Συμβούλιο εφαρμόζει πάντα τις κρατικές πολιτικές, εξασφαλίζοντάς τους το άλλοθι της δήθεν τοπικής έγκρισης. Η Περιφέρεια ως όργανο του κράτους εξυπηρετεί και διαχειρίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου τοπικά. Αυτό γίνεται και στην περιοχή μας, με τις αποφάσεις για φαραωνικά έργα όπως επεκτάσεις των λιμανιών και της Αττικής Οδού, αντιπεριβαλλοντικά έργα για τη διαχείριση σκουπιδιών και λυμάτων (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, ΚΕΛ), κατάργηση της φυσικής-αντιπλημμυρικής λειτουργίας των ρεμάτων, καταπάτηση δασικών περιοχών.
 • Όταν απαιτείται δε, η διαδικασία του ΠΣ πετά τη μάσκα της δημοκρατικότητας και παίρνει σκανδαλωδώς αντιδημοκρατικές αποφάσεις, χωρίς ψηφοφορία των παρευρισκόμενων περιφερειακών συμβούλων (αλλά βάσει της συνολικής δύναμης των περιφερειακών συμβούλων των κομμάτων/παρατάξεων, παρόντων και απόντων!).
 • Αποτέλεσμα της περιφρόνησης της τοπικής πραγματικότητας και των τοπικών αναγκών είναι η πλημμύρα στη Μάνδρα και η πυρκαγιά στο Μάτι με 26 και 102 νεκρούς αντίστοιχα, η συνεχής λεηλασία της φύσης που φτωχαίνει και υποβαθμίζει τη ζωή των πολλών και πλουτίζει τους λίγους.
 • Η απλή αναλογική που διατυμπανίζεται δεν έχει τίποτα να προσφέρει σ’ αυτή την τραγική φάρσα.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 • Οι δήμοι συμπληρώνουν γραφειοκρατικά το θεσμό της δήθεν αυτοδιοίκησης. Εγκρίνουν κεντρικές πολιτικές για να είναι αρεστοί και να παίρνουν κονδύλια, τα οποία συχνά διοχετεύουν στην εξυπηρέτηση τοπικών παραγόντων. Αντί να είναι το προνομιακό πεδίο της άμεσης δημοκρατίας, οι δήμοι γίνονται πόλος έλξης διάφορων επιχειρηματιών έως και τραμπούκων.
 • Ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική παρατηρούμε αποπολιτικοποίηση των ζητημάτων, εμφάνιση “ανεξάρτητων” εξαρτημένων συνδυασμών, πλασάρισμα του no politica, προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες, οικογενειακές και επιχειρηματικές κόντρες, στοχοποίηση και καταστολή κοινωνικών αγώνων. Οι διαφορές των συνδυασμών είναι ελάχιστες και έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των πολιτικών που θέλει να επιβάλει το τοπικό —και όχι μόνο— κεφάλαιο. Εδώ ξεπηδούν ακροδεξιοί συνδυασμοί, ψηφοδέλτια που περιέχουν κάθε λογής φασίστριες, εθνικιστές, ρατσίστριες, χουντικούς, θεούσες κ.λπ., (που εγγυώνται οπισθοδρόμηση, ρίχνουν στάχτη στα μάτια εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες, μακεδονικό κ.α., ενώ ταυτόχρονα σπρώχνουν «δουλειές»).
 • Υπό συνθήκες, στον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης θα μπορούσαν να συμμετέχουν κινηματικά σχήματα πάλης διεκδικητικού χαρακτήρα, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αρκεί. Εξάλλου οι τυπικοί περιορισμοί που επιβάλει το κράτος σε αυτού του τύπου τους συνδυασμούς κλείνει ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο (ελάχιστος αριθμός υποψηφίων, ΑΦΜ).

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ

 • Κοινή πάλη λαού-εργατών ενάντια στην αστική δημοκρατία, τα αφεντικά, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό. Η πάλη αυτή δίνεται αδιάλειπτα στους δρόμους, στις πλατείες, στα σχολεία και στις σχολές, στους κοινωνικούς χώρους, στους χώρους δουλειάς και όχι μια φορά στις κάλπες. Αυτοοργανωμένα, με οριζόντιες δομές σε όλους τους χώρους.
 • Τέτοιοι αγώνες χρειάζονται και για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών, την πρόληψη καταστροφών, τη διάσωση ρεμάτων, δασών, ακτών, δημόσιων χώρων και αγαθών, για έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι των εργολάβων κάθε είδους, για αλληλεγγύη σε πρόσφυγες, σε μετανάστες, ενάντια στην εξάπλωση του φασισμού/εθνικισμού.
 • Απορρίπτουμε την εκλογική αυταπάτη και τον κοινοβουλευτικό κρετινισμό.
 • ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
 • ΑΠΟΧΗ/ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ ΣΤΙΣ “ΑΥΤΟ”-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
 • ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

 

 Αναρχικοί/ές και Κομμουνίστριες/ές στην Ανατολική Αττική

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 15:15