Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταμάτησαν οι παράνομες και χωρίς καμία άδεια, εργασίες καταστροφής στο Μπλε Λιμανάκι Κύριο

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την  παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για έκδοση προσωρινής διαταγής παύσης των "έργων" στο Μπλε Λιμανάκι
 
 
SOS - ΜΠΛΕ ΛΙΜΑΝΑΚΙ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
-----------------------------------------------------------------------------------
Τη Δευτέρα 8/11/2021 συζητήθηκε η αίτηση 3 κατοίκων της περιοχής για προσωρινή διαταγή προκειμένου να σταματήσει η χωρίς προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση διάνοιξη διαδρόμου 2,5 μέτρων πλάτους και 133 μέτρων μήκους μέσα στη χερσαία ζώνη λιμένος και τον αιγιαλό και δίπλα και εγκαρσίως επί του ρέματος, που εκβάλλει στο Μπλε Λιμανάκι. Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτούντων 76 κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων στη Ραφήνα, διαμαρτυρόμενοι για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή.
 
Αποδείχθηκε ότι για τη διάνοιξη αυτή δεν είχαν προηγηθεί οι απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες, δηλ.:
α) έλεγχος συμβατότητας των τεχνικών μελετών με το εγκεκριμένο Master Plan Λιμένος Ραφήνας του 2004,
β) απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων,
γ) απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία επέχει θέση άδειας κατασκευής του έργου μέσα στη χερσαία ζώνη λιμένος (Χ.Ζ.Λ.) και
δ) για την έναρξη εργασιών, προηγούμενη κοινοποίηση της άδειας του Υπουργού στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας. Εξάλλου δεν είχε γίνει παραχώρηση της χρήσης του χώρου για την εκτέλεση του συγκεριμένου έργου από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.
 
Σήμερα 10/11/2021 το αίτημα για προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε, προφανέστατα επειδή κρίθηκε ότι δεν συντρέχει κατεπείγων κίνδυνος συνέχισης των έργων. Κι αυτό γιατί ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής 5/11/2021 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας επιλήφθηκε, κάνοντας αυτοψία και συντάσσοντας δικογραφία για παράνομη επέμβαση στη χερσαία ζώνη λιμένος και τον αιγιαλό με αποτέλεσμα έκτοτε να έχουν διακοπεί οι εργασίες. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίστηκε για τις 12.1.2021.
 
Ανεξαρτήτως της απόρριψης της προσωρινής διαταγής για τυπικούς λόγους, οποιαδήποτε συνέχιση των εργασιών μέσα στη Χ.Ζ.Λ. αποτελεί παράνομη πράξη που διώκεται κατ’ άρ. 29 Ν. 2971/2001 με την αυτόφωρη διαδικασία, κατόπιν σχετικής αναφοράς οποιουδήποτε πολίτη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας.
 
Μέσα σε μία εβδομάδα καταφέραμε πολλά: αποκτήσαμε πρόσβαση στα έγγραφα του έργου, που ο Δήμος αρνείται μέχρι σήμερα να μας χορηγήσει, υποβάλαμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάφωρη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου του περιβάλλοντος καθώς και διαμαρτυρίες στην πολιτική ηγεσία.
 
Ο αγώνας μας για την αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής συνεχίζεται! #MetoMple
 
Η ανακοίνωση στο fb
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 12:42
Nikos Simos

Τελευταία άρθρα από τον/την Nikos Simos

Σχετικά Άρθρα