Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων και τα διαφυγόντα -από τους δήμους και τους πολίτες- κέρδη Κύριο

Με την τραγική συγκυρία της απομάκρυνσης της Μανόλιας από την πλατεία του Πικερμίου, για να μπει ένας κάδος συλλογής της «Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ», ας δούμε λίγο πιο βαθιά περί τίνος πρόκειται. Τι είναι αυτή η εταιρεία που υποκατέστησε ή αντικατέστησε ή συνεχίζει με άλλο όνομα, την ΕΕΕΑ (Ελληνική Εταιρεία Επαναχρησιμοποίησης και Ανακύκλωσης) με χαρακτηριστικό τους «μπλε κάδους».

Στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας, που ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η «συνεργασία» με τον Δήμο, οι συνοπτικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν άφησαν περιθώρια για να φωτισθεί λιγάκι το σκοτεινό πρόσωπο της εταιρείας που κερδοσκοπεί από τα προϊόντα μειωμένης αξίας, τα οποία πετάμε ονομάζοντας τα «σκουπίδια». Μία υφαρπαγή πλούτου, από πολίτες και δήμους «απρόθυμους» να  κερδίσουν από τη χρηστή διαχείριση απορριμμάτων.

Μία κατάσταση που διαρκεί χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η ανακύκλωση στην Ελλάδα, όπως γίνεται και που συνήθως καταλήγει σε πυρκαγιές στους τόπους συγκέντρωσης (ΚΔΑΥ)

Ο Ριζοσπάστης της 19/10/2016, αφιερώνει άρθρο του με τίτλο «Σύμβαση εμπορευματοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων» στη δράση της «καλής εταιρείας». Επίσης το Δυτικό  Μέτωπο έχει πλούσιο υλικό και πληροφορίες πάνω στους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας  του οικονομικού αυτού μοντέλου, των εταιριών διαχείρισης απορριμμάτων.

«Σύμβαση εμπορευματοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων»

Δημοτικούς χώρους για εκδηλώσεις, διαφημίσεις και άλλες προσοδοφόρες δραστηριότητες θα μπορεί να απολαμβάνει η εταιρεία «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ», μετά τη σύμβαση που εισηγήθηκε και αποφάσισε να συνάψει μαζί της η δημοτική αρχή Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Η σύμβαση αυτή αποδεικνύει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι άλλη μια επικερδής δραστηριότητα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Δεν είναι τυχαίος, άλλωστε, ο καυγάς που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα για το θέμα ανάμεσα σε εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση, για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στο μοίρασμα της πίτας.

Τη σύμβαση αυτή, που αποτελεί άλλο ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμάτων, καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου, καταγγέλλοντας με ανακοίνωσή της την απόφαση της διοίκησης και καλώντας το λαό της περιοχής να παλέψει για διαχείριση των απορριμάτων σε όφελός του και όχι για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ως ένα από τα προκλητικά επιχειρήματα της δημοτικής αρχής το ότι με την εμπορευματοποίηση που προωθεί, συμβάλλει στην «αύξηση της αγοραστικής δύναμης των δημοτών» (!), επειδή η εταιρεία θα παρέχει κουπόνια μετά την ανακύκλωση συσκευασιών... Επίσης, χαρακτηριστική της λογικής που διέπει τη σύμβαση είναι η αναφορά της στη λειτουργία του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»: «Η "ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ " για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου του κόστους τοποθέτησης και λειτουργίας του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης θα αξιοποιεί, η ίδια ή μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργατών της, τις εγκαταστάσεις του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης , για το χρόνο ισχύος της Σύμβασης, για χορηγία, διαφήμιση, προώθηση πωλήσεων, διενέργεια διαγωνισμών, διενέργεια εκδηλώσεων των χορηγών ή/και του Συστήματος ή για όποια άλλη ενέργεια συμβάλλει στη μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Τονίζεται ότι όποιο έσοδο προκύπτει από την ανωτέρω αξιοποίηση ανήκει και είναι υπέρ της "ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ", της ιδίας ή των εξουσιοδοτημένων συνεργατών της...».

Κατά τη συζήτηση του θέματος, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Αλληλεγγύη» στάθηκε κυρίως σε ζητήματα διαφάνειας, που και αυτά υπάρχουν, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο την ουσία της σύμβασης και κατά τη συνήθη τακτική της ψήφισε «λευκό», όπως κάνει σε όλες τις αποφάσεις που θέλει να διαφοροποιηθεί για «τα μάτια του κόσμου».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων καλούν το λαό της πόλης να διεκδικήσει το άμεσο κλείσιμο της χωματερής της Φυλής, την αποκατάσταση του χώρου και της ευρύτερης περιοχής, τη μετεγκατάσταση του αποτεφρωτήρα σε ασφαλή θέση και την απαγόρευση κάθε νέας δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων. 

-Να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

-Να παλέψει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στις συμβάσεις παραχώρησης, με απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το σοβαρό αυτό θέμα αναδεικνύεται και από το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Αγ. Αναργύρων - Καματερού, που έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση αύριο, Πέμπτη 20/10, στις 8 π.μ. Ηδη, η διοίκησή του προχωρά σε συσκέψεις ενημέρωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενοι του δήμου κλήθηκαν να εργαστούν για να προετοιμάσουν το δημόσιο χώρο που θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του σωματείου.

 Η Ελένη Καμαρινοπούλου, μέλος της διοίκησης του σωματείου, σε δήλωσή της αναφέρει: «Η σύμβαση αυτή είναι ενδεικτική της στρατηγικής που υλοποιεί η Τοπική Διοίκηση με τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ, στο πλαίσιο των αλλαγών στον "Καλλικράτη". Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμιά ανοχή σε αυτά τα σχέδια και μαζί με τους δημότες να παλέψουμε για να ανατραπούν, καθώς είναι σίγουρο ότι θα φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες μας, για να κερδίζουν οι ιδιώτες που θα "συμπράττουν" με τους δήμους».

Από τον Ριζοσπάστη  της 19/10/2016

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 13:44