Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για αντιφασιστική δουλειά στα σχολεία Κύριο

 Εδώ και καιρό παρακολουθώ την «πρόοδο» της φασιστικής αντίληψης (δεν τη λες ιδεολογία, οι εγκληματίες εξ ορισμού δεν έχουν ιδεολογία) σε διάφορους κοινωνικούς χώρους και κυρίως στη μαθητική νεολαία. Είναι απαράδεκτο η πλειοψηφία των ανθρώπων, όλοι εμείς που γνωρίζουμε τι είναι ο φασισμός και οι φορείς του, να καθόμαστε στην άκρη και να κάνουμε απλά συζητήσεις καφενείου παρακολουθώντας το καρκίνωμα να απλώνεται. Τα ΜΜΕ παίζουν το γνωστό τους ρόλο, όχι μόνο προμοτάροντας τον ακροδεξιό λόγο, αλλά κυρίως προβάλλοντας την κουλτούρα του κοινωνικού καννιβαλισμού, της εκπόρνευσης για το χρήμα, τις «αξίες» της trash-tv. Δεν μπαίνω σε μακροσκελείς αναλύσεις.

Οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι μαθητές στα σχολεία, με όλη την ιστορική αμάθεια που τους χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια, καθώς και το «μπούκωμα» από την παιδική ηλικία με τεχνολογία, αδυνατούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στη χώρα που ζουν.

Οι φασίστες εκμεταλλεύονται παραδοσιακά τα κενά (γνωσιολογικά και ψυχολογικά) που αφήνουν γονείς και σχολείο και με εύκολη συνθηματολογία προσελκύουν και στρατολογούν νέους/ες μετατρέποντάς τους σε τυφλά εκτελεστικά όργανα διαταγών του «αρχηγού».

Προτείνω στους δημοκράτες καθηγητές στα σχολεία και φροντιστήρια, σε όποιο μέρος υπάρχουν νέοι άνθρωποι, την παρακάτω λίστα πρακτικών φράσεων (pics) που ξεκλειδώνουν εύκολα τη σκέψη των παιδιών σε μια συζήτηση και ίσως χρησιμεύσουν ως εργαλεία αντιφασιστικής δουλειάς στους χώρους εκπαίδευσης. Καμία φράση από τις παρακάτω δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά συνοψίζουν όσα ήδη ξέρουμε σε ένα εύχρηστο σύνολο. Επίσης, δεν υπάρχει καμία πνευματική αίσθηση ιδιοκτησίας, ο καθένας/μία ελεύθερα μπορεί να διασκευάσει το υλικό στα μέτρα του.

Δεν χωράει επανάπαυση, μας αφορά όλους ως κοινωνία, πριν δούμε τανκς και πάλι στους δρόμους και αλαλαγμούς ανεγκέφαλων ορδών (η Βραζιλία του Μπολσονάρου δεν είναι τόσο μακριά…)

1   Δεν είναι αντιφασίστες μόνο οι αριστεροί.

2   Δεν είναι εθνικιστές και φασίστες όλοι όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους πατριώτες. Όσοι κατεβαίνουν σε συλλαλητήρια για τα όποια εθνικά θέματα δεν θεωρούνται αυτομάτως εθνικιστές και φασίστες.

3     Πατριωτισμός μπορούμε να πούμε ότι είναι να αγαπάς την πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι να θεωρείς την πατρίδα σου ανώτερη και να μισείς τις πατρίδες των άλλων.

4   Το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική» αντηχεί επιθετικά στα αυτιά των μη ελλήνων. Είναι γνωστό διεθνώς ότι η Μακεδονία είναι κομμένη στα 4 (συνθήκη Βουκουρεστίου 1913), τα μεγαλύτερα τμήματα κατέχει η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, τα μικρότερα η Βουλγαρία και η Αλβανία. Η παλιότερη ιστορία της Μακεδονίας, όπως και όλων των περιοχών της Ευρώπης, παρομοιάζεται κυριολεκτικά με κινούμενο μωσαϊκό εθνοτήτων που ήλθαν και παρήλθαν.

5  Η λύση για το ότι ζούμε σε μια διεφθαρμένη δημοκρατία δεν είναι να την καταργήσουμε αλλά το αντίθετο: να την κάνουμε πραγματική δημοκρατία.

6  Φασισμός-Ναζισμός = Δικτατορία, που σημαίνει:

-α. Κατάργηση ατομικών ελευθεριών (όποιος δεν αρέσει στην εξουσία λυντσάρεται-διώκεται ποινικά- φυλακίζεται-εξοντώνεται) Στρατόπεδα & φυλακές συγκέντρωσης αντιφρονούντων.

-β. Κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών (πάγωμα μισθών & διεκδικήσεων, κατάργηση συνδικάτων & συλλογικών συμβάσεων, εργοδοτική ασυδοσία - μια πρόβα γίνεται τα τελευταία χρόνια στην πράξη λόγω εκρηκτικής ανεργίας)

-γ. Ξεπούλημα εθνικού-δημόσιου πλούτου σε ξένα ισχυρά κεφάλαια.

-δ. Πόλεμος με γειτονικές χώρες.

7   Ο φασισμός δεν συνιστά ιδεολογία. Είναι ό,τι χειρότερο στοιχείο κρύβει μέσα του ο άνθρωπος. Η επικράτηση του ισχυρότερου δε συνιστά ιδεολογία, αλλά επιστροφή στην εποχή των σπηλαίων.

8   Φασισμός και χριστιανισμός είναι 2 έννοιες αντίθετες: Η μια κήρυγμα μίσους , η άλλη κήρυγμα αγάπης.

9  Δεν φταίνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για την οικονομική κρίση, αλλά οι ξένοι & ντόπιοι πάμπλουτοι ολιγάρχες. Ποιοι υπερχρέωσαν τη χώρα και την οδήγησαν στα μνημόνια και το μαρασμό;

10 Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι τουρίστες, αλλά ικέτες. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το ότι δε μπορούν να επιβιώσουν στις χώρες τους. Για την κλιματική αλλαγή (περιβαλλοντικοί πρόσφυγες) φταίει το μοντέλο υπερκατανάλωσης που έχουμε ακολουθήσει. Για τους πολέμους στον κόσμο (πρόσφυγες πολέμου) κύριος υπεύθυνος είναι το ΝΑΤΟ στο οποίο συμμετέχουμε. Για τη φτώχεια στον τρίτο κόσμο (οικονομικοί μετανάστες) φταίει η νέο-αποικιοκρατία, δηλ. η καταλήστευσή του από τις πολυεθνικές.

11 Δεν είναι όλοι οι μετανάστες μουσουλμάνοι, ούτε φυσικά φανατικοί ισλαμιστές. Μπορούν όμως να γίνουν και να στραφούν εναντίον μας, αν εμείς υιοθετήσουμε φασιστικούς τρόπους αντιμετώπισής τους (στρατόπεδα συγκέντρωσης, γκετοποίηση, κλεισίματα συνόρων και φράχτες, κλπ.)

12 Δεν είναι οι Εβραίοι το πρόβλημα της ανθρωπότητας. Είναι η άνιση κατανομή πόρων & πλούτου.

13 Δεν είναι ψεύτες μόνο οι υπάρχοντες πολιτικοί, αλλά και οι φασίστες πολιτικοί που αρνούνται τα εγκλήματά τους, ακόμα και την ίδια τους την ταυτότητα.

14 Οι φασίστες δεν είναι καν πατριώτες. Στη γερμανική κατοχή έδρασαν ως συνεργάτες των κατακτητών και εχθροί των ελλήνων αντιστασιακών.

15 Ο πόλεμος δεν είναι βρωμόξυλο στο γήπεδο, ούτε video-game. Ο πόλεμος είναι η Απόλυτη Φρίκη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 07:33