Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Ραφήνας 2021 - Τρίτη ημέρα Κύριο

Σήμερα, Κυριακή 26/9, κλείνει η αυλαία του 2ου Φεστιβάλ Ραφήνας, με μια ιδιαίτερη, θεματική βραδιά που έχει ως σκοπό να ταράξει τα λιμνάζοντα και δύσοσμα νερά της συντήρησης, της καταπίεσης, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτά τα νερά που είναι υπεύθυνα για τη διάχυτη βία, για το  ρατσισμό, για τον εθνικισμό και για κάθε μορφής επιβολή. Αν αυτά τα νερά ταραχτούν, ίσως πετύχουμε την κοινωνική – και όχι μόνο – ειρήνη.

 Στον κινηματογράφο Αελλώ, στις 8 μμ,  θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επιλεγμένες ταινίες από το Positively Different Short Film Festival (PDSFF), ένα νέο και φιλόδοξο κινηματογραφικό φεστιβάλ που εστιάζει στη διαφορετικότητα και σε όσους υποεκπροσωπούνται στην κοινωνία, με σκοπό να υποστηρίξει την κοινωνική συνοχή και την ισότιμη πρόσβαση για όλους τους ανθρώπους σε δικαιώματα και ελευθερίες.

  

Από το δελτίο Τύπου του Positively Different 2021, διαβάζουμε :

 

«Το φύλο, η σεξουαλικότητα, η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία, η αρτιμέλεια – είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον, τα εμπόδια και τις προοπτικές μας. Το PDSFF21 εστιάζει στα σημεία τομής τους ακολουθώντας ιστορίες χαρακτήρων, ατόμων και κοινοτήτων που βιώνουν καταπίεση λόγω ταυτοτήτων που φέρουν.

Φωτίζοντας πτυχές της διαδρομής ζωής των «άλλων» - άλλοτε με ρεαλισμό και χιούμορ κι άλλοτε με αφαίρεση και πειραματισμό – το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δώσει χώρο στην από κοινού δημιουργία, τη δικτύωση και τη διαμόρφωση κοινών διεκδικήσεων από τις ομάδες αυτές.

Το PDSFF φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για την προώθηση της διαθεματικότητας και την εξοικείωση του κοινού με θέματα διακρίσεων και καταπίεσης ατόμων και κοινοτήτων που πέφτουν στις χαραμάδες της εκπροσώπησης των σύγχρονων δημοκρατιών.

Ταυτόχρονα, στοχεύει να γίνει ένα σημείο συνάντησης για οργάνωση και συνηγορία, ένας τόπος όπου οι δημιουργοί ταινιών, οι ομάδες που βιώνουν καταπίεση και το κοινό συναντώνται για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να ενώσουν τους αγώνες τους με μέσο την κινούμενη εικόνα»

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

1. Trick or Treat / Morten Evelid / Νορβηγία, 16:30'

Η εντεκάχρονη Magda δεν νιώθει να μοιάζει με τα άλλα κορίτσια, κάτι που θα γίνει πιο εμφανές όταν έρχονται οι Απόκριες. Ζει με τον Πολωνό πατέρα της και την 16χρονη αδερφή της. Όταν η αδερφή της πηγαίνει σε ένα παράνομο πάρτι, η Magda μένει μόνη της και έχει μία κακή εμπειρία με τα κορίτσια από το σχολείο. Μία συνάντηση όμως αλλάζει τα πάντα.

2. Green Right / Valentina Cayetano Kelly, Paz Bustamante, Vanina Bustos / Αργεντινή, 4'

Ομάδες γυναικών και συμμάχων βρίσκονται στους δρόμους περιμένοντας την κυβερνητική απόφαση για το δικαίωμα στην έκτρωση. Οι αληθινές μαρτυρίες των γυναικών δίνουν νέο νόημα στην αναγκαιότητα για νόμιμες και ασφαλείς εκτρώσεις.

3. Abot Kamay (Within Arm's reach) /  Mark Garcia / Φιλιππίνες / 16'

Στην προσπάθεια για μία καλύτερη ζωή, ο Jess Lacebal , γεννημένος χωρίς χέρια, κερδίζει τα προς το ζην κάνοντας διαφορετικές δουλειές στους δρόμους της Μανίλα. Παρά την αναπηρία του, ο Jess ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αισιοδοξία του και το χιούμορ του, που τον κάνει πολύ δημοφιλή στην πόλη του. Η αντιμετώπιση της σκληρής πραγματικότητας θα τον κάνει συχνά να αναρωτιέται για το πεπρωμένο και τη ζωή. 

4. From Above /  Nándor Lörincz, Bálint Nagy / Ουγγαρία, 15'

Βουδαπέστη, 7ο διαμέρισμα, γενική εκκαθάριση. Αυτό το μονοπλάνο ξεκινάει με μία απλή διαφωνία μεταξύ δύο αγνώστων σε μία θέση πάρκινγκ. Ο τσακωμός θα φέρει μία δραματική αλλαγή στη ζωή κάθε χαρακτήρα.

5. Brooklyn Park / Nikola Duravcevic / Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 14'

Μόνος στη Νέα Υόρκη, ο Σομαλός οδηγός Abdi ξεκινά τη νυχτερινή βάρδια με τα νέα μίας τραγωδίας στην πατρίδα του. Τα πρόσωπα στην πίσω θέση αλλάζουν όσο παλεύει να συνειδητοποιήσει αν το ανήκουστο μπορεί να είναι αληθινό - μέχρι που μία εικόνα του προσφέρει την διαύγεια που χρειάζεται. Ποιητικό και λυρικό, το BROOKLYN PARK είναι ένα σύγχρονο παραμύθι μετανάστευσης που εξερευνεί την απομόνωση, τη θλίψη και την υπέρβαση. 

6. The Unusual bath of mr.Otmar / Niko Radas / Κροατία, 14'

Ο τρόπος ζωής του κύριου Ότμαρ δεν είναι εναρμονισμένος με την κοινωνία στην οποία ζει. Δικάζεται ως επικίνδυνος για τη συλλογική σκέψη και καταδικάζεται σε ψυχιατρική παρακολούθηση με το σκοπό να επιστρέψει σε κοινωνικά αποδεκτά πλαίσια. Παρ' όλ' αυτά, η συνταγογραφημένη θεραπεία συναντά απρόσμενη αντίσταση.   

7. This is Right - Zak life and after / Γεύη Δημητρακοπούλου, Βασιλική Λαζαρίδου / Ελλάδα /  13'

Ένα σύντομο αφηγηματικό ντοκιμαντέρ για το επακόλουθο της δολοφονίας της Zackie Oh (Ζακ Κωστόπουλου) από την πλευρά της κοινότητάς της.

Σήμερα θα είναι  μια πραγματικά Positively Different ημέρα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 10:01