evdimos

 

Οι δήμοι, ως πολιτικοί αλλά κυρίως κοινωνικοί φορείς, εξορισμού απέχουν από δραστηριότητες οι οποίες έχουν στόχο το οικονομικό όφελος και επιδιώκουν -όταν λειτουργούν σωστά- το κοινωνικό όφελος. Το κοινωνικό όφελος δεν είναι πάλι μία έννοια που επιδέχεται τοπικούς περιορισμούς. Μπορούμε να μιλήσουμε, να επικαλεστούμε το όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά εννοιολογικά αυτό παύει να υπάρχει, όταν για την επίτευξη του συνεπάγεται τη ζημία μία άλλης, ομάδας ανθρώπων ή μίας άλλης «τοπικής» κοινωνίας.

Γενικά δεν μπορεί να υφίσταται κοινωνική ωφέλεια, περιορισμένη σε έναν και μόνο τόπο, όταν όλες οι άλλες συνθήκες, οικονομικές, παραγωγικές, πολιτικές, εθνικές, είναι κοινές. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, που δεν έχουμε «βιομηχανικές» και «τραπεζικές» ζώνες, ούτε και διαθέτουμε ένα μέρος σαν το Σίτυ του Λονδίνου, με αμιγώς χρηματιστηριακό – εμπορικό χαρακτήρα, δεν νομιμοποιείται ο Βόλος (πχ) να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα εις βάρος της Λάρισα (πχ). Πολύ περισσότερο δε, εις βάρος  των εργαζομένων του δήμου της Λάρισας (πχ). Δεν νομιμοποιείται να τα κάνει αυτά, ούτε μόνος του ούτε σε συνέργεια με άλλους δήμους. Δεν νομιμοποιείται κυρίως από τη φύση και την υπόσταση του, αφού ως δήμος (ομάδα ανθρώπων, κοινωνικό σύνολο, διοικητική και πολιτική εμπειρία συνύπαρξης και συμμετοχής στα κοινά) προάγει το κοινό καλό και επικουρεί στην επίτευξη του γενικότερου και εθνικού, όπως αρέσει σε κάποιους να το αποκαλούν. Δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα εις βάρος άλλου πολίτη της χώρας στην οποία ανήκει.

 

mrbean

 

Ο Μητσοτάκης θερίζει αυτά που έσπειρε. Το διάγγελμά του μυρίζει πραγματικό φόβο, αλλά δείχνει παράλληλα και μια προκλητικά επιλεκτική ευαισθησία. Τόσες μέρες αλωνίζουν τα τάγματα ασφαλείας μέσα στην πόλη της Αθήνας – και όχι πλέον στα Εξάρχεια - δέρνοντας και τρομοκρατώντας και σήμερα, μόλις είδε τραυματία αστυνομικό, ευαισθητοποιήθηκε.

Στο διάγγελμά του απειλεί, ιδιαίτερα τους νέους, και διαστρέφει την πραγματικότητα … «κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας» λέει σαν άλλος Ντον Κορλεόνε … «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει» λέει αυτός που έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι του, ενώ αυτός τριγυρνούσε ανέμελος

Πιθανόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι το σχέδιο του ημιπαράφρονα Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι αδιέξοδο και αυτοκαταστροφικό. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να το αντιληφθεί ; Χρειάζεται και λίγο μυαλό

Τα δελτία ειδήσεων, εν τω μεταξύ, μιλούν για τέσσερεις αστυνομικούς τραυματίες. Κανένα δελτίο όμως δε μίλησε και δε μιλάει για τους τραυματίες της άλλης πλευράς. Ποτέ δε μίλησαν εξάλλου. Αυτούς που δεν θα τους παραλάβουν ασθενοφόρα, αλλά θα μπουν σε κλούβες κατηγορούμενοι ή στην καλύτερη περίπτωση θα αφεθούν τραυματισμένοι στο δρόμο. Κι αν θα μιλήσουν, θα είναι γιατί τα βίντεο που τράβηξαν οι πολίτες και δείχνοιυν την αστυνομική βαρβαρότητα δε γίνεται να αγνοηθούν

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση κατά του αστυνομικού. Θεωρητικά σωστό, αλλά εύκολο να το λες όταν δεν έχεις νιώσει στο πετσί σου τη βία και την τρομοκρατία των παρακρατικών σωμάτων.

Κάποιοι πάλι, έχουν αρχίσει να μιλάνε για εμφύλιο. Εμφύλιο πόλεμο έχουμε όταν ο λαός χωρίζεται στα δύο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Το μόνο που έχουμε είναι ένα αστυνομικό σώμα που συμπεριφέρεται ως στρατός κατοχής και μια κοινωνία απηυδισμένη από έναν υποχρεωτικό εγκλεισμό που βλέπει πως δεν οδηγεί πουθενά. Μια κοινωνία που βλέπει πως αυτή η κυβέρνηση το μόνο που ξέρει να κάνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι να διορίζει μπάτσους και να κόβει πρόστιμα.

 

DERMENTZOGLOU

Ο άνθρωπος έχει συμβούλους. Για τα πάντα. Σύμβουλο για το τι πρέπει να συμπεριλάβει στο διάγγελμα του (ένα από τα άπειρα), σύμβουλο για το τι δεν πρέπει να συμπεριλάβει. Σύμβουλο για το τι θα φορέσει, από γραβάτα μέχρι σώβρακο και σύμβουλο για το τι θα φάει την μέρα που προηγείται κοινοβουλευτικής επίσκεψης. Σύμβουλο για τα πάντα, εν ολίγοις. Πληρωμένο με δημόσιο χρήμα, εν πολλοίς.  Ο Κυριάκος του Χάρβαρντ και της αριστείας, δεν κοιμάται αν δεν του το πουν οι σύμβουλοί του πως είναι ώρα, ενδεχομένως και ούτε ξυπνάει αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη τους.

Είναι γνωστό από την Ιστορία, τουλάχιστον την πρόσφατη, του 20ου αιώνα, πως πληθώρα  συμβούλων έχουν όσοι δεν έχουν προσωπικότητα, ή η προσωπικότητα τους είναι τόσο απεχθής, που χρειάζεται «επικοινωνιακό ρετούς» πριν βγει στον κόσμο. Αυτό ισχύει ακόμα και εκεί που ιδρύθηκαν οι πρώτες εταιρείες συμβούλων, εκεί που ο σύμβουλος (νομικός, οικονομικός, επικοινωνιακός) είναι μέσα στο DNA της οικονομίας και της καθημερινότητας. Στην κοιτίδα του καπιταλισμού για παράδειγμα, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, ένας εξαιρετικά ευφυής πολιτικός, δεν είχε τις καραβιές συμβούλων άλλων προέδρων. Αντιμετώπισε το μεγάλο κραχ του 29 και τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Στα Ιστορικά και καυτά θέματα που χειρίστηκε αξιοποίησε πρόσωπα και ειδικούς, αλλά όχι στην καθημερινότητα και στην πολιτική ζωή. Ο Ρούζβελτ είχε προσωπικότητα, γι’ αυτό δεν χρειαζόταν συμβούλους.

Πάμε τώρα στον αντίποδα. Ας έρθουμε στα δικά μας, στα πρόσωπα δίχως προσωπικότητα . Κάθε μέρα γίνεται και πιο ξεκάθαρο πως, αυτός ο τύπος που βρέθηκε στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας*, είναι ένα μπαλόνι, ένα τοτέμ, που αλλάζει φωνές και εκφράσεις κατά το πως θα αποφασίσουν οι σύμβουλοι του. Είναι ένας άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα ή η προσωπικότητα του είναι τόσο απεχθής, που εμπιστεύτηκε επαγγελματίες συμβούλους, για να του φτιάξουν μία άλλη. Στην περίπτωση του φιάσκου της Ικαρίας μάλιστα, η αντίδραση της αδελφής του ήταν αποκαλυπτική: «Αυτοί που είχαν την ευθύνη να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό, δεν το έκαναν», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη όταν ρωτήθηκε για τον συνωστισμό στην Ικαρία, παρουσία του πρωθυπουργού. Με λίγα λόγια, αυτός που αναδείχθηκε πρωθυπουργός της χώρας, είναι ανίκανος να εκτιμά καταστάσεις και ενδεχόμενο κίνδυνο και υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι κάποιοι «επιμελητές» του.

Πότε ένας ενήλικας μπαίνει υπό την κηδεμονία;  Πότε χρειάζεται ανθρώπους να τον προστατεύουν, ακόμα και στην καθημερινότητα του;

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να υποβληθεί ένα πρόσωπο σε επιμέλεια, πρέπει να βρίσκεται σε αδυναμία διαχείρισης των υποθέσεών του (άρθρο 1666 ΑΚ). Η αδυναμία αυτή είναι αποτέλεσμα είτε πνευματικής διαταραχής, με την έννοια ότι το άτομο πάσχει από κάθε είδους ψυχική νόσο (άνοια, alzheimer κτλ) , είτε σωματικής αναπηρίας, η οποία μπορεί να έχει προέλθει τόσο εκ γενετής όσο και μεταγενέστερα (π.χ. κώφωση, τύφλωση, κινητικά προβλήματα).

nea smirni4

Από τη λαϊκή αντίδραση της 9/3/21 κόντρα στην αστυνομοκρατία της πιο αυταρχικής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης (ίσως την ξεπερνά για λίγο η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου του 2012-2014)

Τι και αν υπάρχουν βίντεο που δείχνουν αχρείους αστυνομικούς, οι οποίοι μέσα στο σκοτάδι, σαν αλήτες δίχως συνείδηση καμία, σπάνε αυτοκίνητα στην Πανόρμου, το βράδυ της 8ης Μαρτίου 2021; Η Ελληνική Αστυνομία τα …διαψεύδει. Και τα βίντεο και τα μάτια σας

 

 

Liars

Τι και αν υπάρχουν βίντεο αστυνομικής βίας από παντού στην Αθήνα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα περισσότερα. Οι εκπρόσωποι των «οργάνων» βρίσκουν λάθος μόνο το ότι έκαναν ό,τι  έκαναν, ενώ ήξεραν πως βιντεοσκοπούνται. Γι’ αυτό ίσως το σπάσιμο των αυτοκινήτων που ακολούθησε χρονικά έγινε νύχτα. Το σκοτάδι καλύπτει τους αλήτες και τον αρχηγό τους. Τον κάθε αρχηγό τους.

Joe Kontozamanis

Οι γαλάζιοι Ντάλτον (από το ιστολόγιο ΚΟΜΙΣΤΕΣ

 

«Σε ο,τι αφορά την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων και των δομών σε ένα κρατικό σύστημα υγείας, η διεθνής συγκυρία έχει δείξει πως τέτοια πολιτικά συστήματα και συστήματα υγείας έχουν αποτύχει» .

Κοντοζαμάνης (η ενημέρωση των 18:00) - 3/5/2020

 

«…(η κυβέρνηση) έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το σύστημα υγείας σε συγκεκριμένες συνθήκες που έχουμε ανάγκη, οπότε μελλοντικά ενδέχεται να προχωρήσουμε σε επίταξη γιατρών».

Κοντοζαμάνης (ό.π.)  20/11/2020

 

«Οι πολίτες δεν θα έχουν την δυνατότητα επιλογής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού το οποίο θα τους χορηγείται, όπως δεν διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης

Κοντοζαμάνης (Ναυτεμπορική) 14/12/2020

 

«…τα εμβόλια ήδη κατασκευάζονται με το ρίσκο των εταιρειών**και δεν θα υπάρξουν ελλείψεις.»

Κοντοζαμάνης (Ναυτεμπορική) 14/12/2020