katsimixa05

 

 «Βοήθεια, Χριστιανοί, κοντεύω να φλιπάρω
εγώ για κείνη χάνομαι και κείνη ούτε με ξέρει
αχ, να ‘μουνα αεράκι, καπνός από τσιγάρο
στα στήθια της να μπαίνω και κείνη ας μη με θέλει»

To “Λούκι” ήταν το στέκι του Χάρη Κατσιμίχα, στην οδό Χάριτος στο Κολωνάκι . Ο φίλος ο Νικόλας, που ακούγεται στους στίχους του τραγουδιού, είναι ο Νίκος Ζιώγαλας. Τα δυο ματάκια που για χάρη τους έγραψε το τραγούδι ο Χάρης, ανήκαν στη Ρενέ. Η Ρενέ δεν ζει πια. Πέθανε το 2015

Με αυτό το τραγούδι ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας συστήθηκαν στο ευρύτερο κοινό. Το τραγούδι παρουσίασε ο Πάνος Κατσιμίχας στους Μουσικούς Αγώνες που διοργάνωσε στην Κέρκυρα ο Μάνος Χατζιδάκις το 1982. Ο Χάρης, που είχε γράψει το τραγούδι, βρισκόταν εκείνο τον καιρό στο Βερολίνο.

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας είχαν στείλει στην κριτική επιτροπή των Μουσικών Αγώνων τρία τραγούδια: το «Μια βραδιά στο Λούκι», τον «Φάνη» και το «Γέλα πουλί μου». Τελικά, ο Μάνος Χατζιδάκις επέλεξε να διαγωνιστεί το πρώτο, το οποίο κατέκτησε τελικά το τρίτο βραβείο

Και τα τρία τραγούδια, πάντως, κυκλοφόρησαν δύο χρόνια αργότερα στον πρώτο δίσκο των Κατσιμιχαίων, «Ζεστά Ποτά» , έναν δίσκο που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι

prvtomagia

Μάης του 1936, Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών. 12 διαδηλωτές σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται.

 

Για μια παράξενη πρωτομαγιά, έγραψε κάποτε ο Νίκος Γκάτσος και μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις. Μια παράξενη πρωτομαγιά σε έναν ανέκαθεν παράλογο και παράξενο κόσμο, άπληστο, άδικο, άγριο και χυδαίο. Το πιο παράξενο είναι πως αυτή η κατάσταση βαφτίζεται κανονικότητα. Και ακόμη πιο παράξενο είναι πως όσοι δε συμφωνούν με αυτή την υποτιθέμενη κανονικότητα βαφτίζονται παράξενοι

 «Παράξενη πρωτομαγιά
μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια
ηρθ’ ο καιρός του “έχε γεια”
τι να την κάνεις πια την περηφάνια

Παράξενη πρωτομαγιά
ο ήλιος καίει το πέλαγο στη δύση
μα της καρδιάς την πυρκαγιά
πού θα βρεθεί ποτάμι να την σβήσει»

 

maskes05

 «Φουρτουνιασμένη, στείρα μου πηγή
αόρατε, μαύρε καβαλάρη,
το καρναβάλι τέλειωσε κι αυτοί
μάσκες πουλάνε στο παζάρι.

Λαβύρινθο και πόρτα μυστική
σκάβω στο χώμα σαν σκαθάρι,
άσχημη μάλλον διάλεξα εποχή
μάσκες πουλάνε στο παζάρι»

Μάσκες πουλάνε στο παζάρι, τραγουδούσε κάποτε ο Βαγγέλης Γερμανός σε ένα από τα πιο ωραία του τραγούδια. Σήμερα μάσκες φτιάχνει ο φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, ο Νταβέλης, που από το όνομά του φαίνεται πως τίποτα δεν είναι τυχαίο σ΄αυτή τη χώρα. 

 

xanomai

 

«Σαν μετανάστης έχω δει πριν λίγα χρόνια

στη Γερμανία οι ναζί χωρίς συμπόνια να καιν’ παιδιά

ενώ πηδάν’ για να σωθούν απ’ τα μπαλκόνια.

Κι όταν μας κάψανε το ελληνικό σχολείο,

τότε κατάλαβα πως δεν είναι αστείο

έξω οι ξένοι μου φωνάζαν, σπίτια σε ξένους δεν νοικιάζαν, με τρομάζαν

Κι όταν αργότερα επέστρεψα στα μέρη

όπου γεννήθηκα και ένιωθα λημέρι

ήρθαν οι ξένοι, ήρθαν οι ξένοι.

Κι όταν οι φίλοι μου φωνάξαν έξω οι ξένοι

αμέσως γύρισα ξανά πίσω στα μέρη

που ήμασταν ξένοι, που ήμασταν ξένοι

που ήμασταν όλοι ξένοι

Τραβήξαμε πολλά, εμείς που ζούμε σαν πουλιά,

γι’ αυτό και σπάμε τα κλουβιά»

 

 

alkistis kuriakos

 

Συνθέτης: Σταμάτης Κραουνάκης

Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

 

Η Μαλάμω με καμάρι
που μοσχοβολά θυμάρι
μεσ’ στους δρόμους της Αθήνας
έχει εννιά γι’ αυτήν ο μήνας
τα κουμπούρια γεμισμένα
τα `χει πάντα κουμπωμένα
κι όλοι τρέχουν να τη δουν
με καημό και τραγουδούν.

Μαλάμω με τη φούρια σου
βάρα τα κουμπούρια σου
βάρα τα κουμπούρια σου
πανάθεμα τη φούρια σου
Μπαμ και Μπουμ
οι κουμπουριές
φυτεύεις βόλια στις καρδιές.

Απαράτησε τα γίδια
τα σιγκούνια τα στολίδια
στην Αθήνα μάνι μάνι
έβανε κοντό φουστάνι
τα κουμπούρια της γεμάτα
τα κουνά π’ αναθεμά τα
τα κουνά και περπατάει
κι όλη η Αθήνα τραγουδάει.

 

ederlezi

 

Ederlezi  είναι η μεγαλύτερη γιορτή των τσιγγάνων που ζουν στα Βαλκάνια. Με το Ederlezi οι τσιγγάνοι γιόρταζαν την επιστροφή της άνοιξης. Σταδιακά και ενώ οι τσιγγάνοι ασπάζονταν το χριστιανισμό, το Ederlezi  ταυτίστηκε με τη γιορτή του αγίου Γεωργίου. Η λέξη Ederlezi προέρχεται από την τουρκική λέξη Hidirellez, που σημαίνει την αντίστοιχη γιορτή με την οποία οι Τούρκοι γιορτάζουν την αρχή της άνοιξης, η οποία τοποθετείται  περίπου 40 ημέρες μετά την εαρινή ισημερία.

Ederlezi λέγεται και το παραδοσιακό τραγούδι που τραγουδιόταν εκείνη την ημέρα. Το τραγούδι αυτό γνώρισε διάφορες εκδοχές, αλλά έγινε διάσημο όταν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Ο καιρός των Τσιγγάνων» (1988), του Emir Kusturica, με την εκδοχή του Goran Bregovic. Στην ονειρική αυτή ταινία του Kusturica υπάρχει η αναπαράσταση της γιορτής όπως αυτή γινότανε στους σλαβόφωνους λαούς.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε και με ελληνικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, με τίτλο “Του Αϊ Γιώργη” και ερμηνευμένο από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη το 1991.

 

 

tv

 

" Throw away your television, time to make this clean decision, recreate your supervision " τραγουδούν οι Red Hot Chilli Peppers, ένα από τα τελευταία supergroups της rock σκηνής. Κλείνουμε την τηλεόραση και ανοίγουμε το μυαλό μας, επαυξάνουμε κι εμείς. Κλείνουμε την τηλεόραση και επιστρέφουμε στους κατόχους τους τη φτήνια και τη χυδαιότητά τους. Κλείνουμε την τηλεόραση και ακυρώνουμε την προπαγάνδα και τον τρόμο που εκπέμπουν καθημερινά τα υποτιθέμενα δελτία ειδήσεων. Κλείνουμε την τηλεόραση και καθιστούμε άχρηστα τα παπαγαλάκια των καναλαρχών. Κλείνουμε την τηλεόραση γιατί είναι μια παλιά ιστορία που έχει κουράσει και έχει γίνει βαρετή. Όπως λένε και οι R.H.C.P : “ It's a repeat of a story told, it's a repeat and it's getting old”