Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραλία Μαρίκες: Ποιος θα την προστατέψει από τους προστάτες; Ποιος θα αναδείξει την υποκρισία; Κύριο

Μαρίκες. Η όμορφη παραλία της Ραφήνας, εκεί όπου αυτό τον καιρό συναντιούνται η υποκρισία, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Η Κίνηση για την Ανάδειξη και την Προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καλεί σε ανοιχτή συνέλευση τους φίλους της όμορφης αυτής παραλίας προκειμένου να αποφασιστούν και να συντονιστούν δράσεις αντίστασης απέναντι στις αντιδημοκρατικές πρακτικές του δήμαρχου Ραφήνας και στις αντιπεριβαλλοντικές ενέργειες της ΕΥΔΑΠ καταγγέλλοντας παράλληλα την υποκρισία και τον τυχοδιωκτισμό τους. Ακολουθεί η ανακοίνωση
 
                                                            Η ΕΥΔΑΠ «υιοθετεί» τις Μαρίκες. Την ίδια στιγμή καταστρέφει τον προστατευόμενο υγρότοπο πίσω από την παραλία!
 
Δεύτερη χρονιά φέτος που οι Μαρίκες και πολλές άλλες παραλίες της  Αν.Αττικής «υιοθετούνται» από ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν το κόστος του καθαρισμού των παραλιών,  εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δωρεάν διαφήμισή τους. 
Την «υιοθεσία» των Μαρικών φέτος από την ΕΥΔΑΠ μόνο ως ειρωνεία μπορούμε  να την αντιληφθούμε!!!  Πρόκειται για την εταιρία,  που το φθινόπωρο ετοιμάζεται να βάλει μπουλντόζες και να καταπατήσει τον προστατευόμενο υγρότοπο πίσω από την παραλία!!!
Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, όταν πολίτες και τοπικοί φορείς σταμάτησαν τις μπουλντόζες της ΕΥΔΑΠ, ευτυχώς προτού προλάβουν να αποψιλώσουν περισσότερα από 150τ.μ. υγροτοπικής έκτασης,  προστατευόμενης από δύο Ευρωπαϊκές Οδηγίες(2000/60/ΕΚ, 92/43/ΕΟΚ) και  πολλαπλές εθνικές νομοθεσίες (ν.3937/2011, ν.4277/2014, ΦΕΚ4672/2017κλπ).  Στόχος της αποψίλωσης ήταν η κατασκευή αντλιοστασίου αποχέτευσης.  
Η ΕΥΔΑΠ, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Ευ.Μπουρνού και «νομικό τους όπλο»  ένα σχέδιο πόλης της Χούντας που εμφάνιζε δύο δημοτικά οικόπεδα στον πυρήνα της προστατευόμενης ζώνης (!!!),  δεν υπαναχωρεί για την ώρα στην απόφασή της,  παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων  που μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει  πάνω από 300 υπογραφές  ζητώντας  τη μετακίνηση του αντλιοστασίου ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ.            
Και παρόλο που υπάρχουν άλλες υποψήφιες θέσεις για την κατασκευή του αντλιοστασίου (τεχνικά εφικτές αλλά μεγαλύτερου κόστους ), η ΕΥΔΑΠ επιμένει να προχωρήσει η κατασκευή στη συγκεκριμένη θέση, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει  το 25-30% μίας περιοχής ενωσιακής σημασίας, τη στιγμή που το έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από ενωσιακά κονδύλια! 
              
                      Πώς ένα περιβαλλοντικό έργο μετατρέπεται σε αντιπεριβαλλοντικό; Εύκολα! 
 
 Αρκεί οι περιβαλλοντικές ζημιές που θα προκληθούν να είναι περισσότερες από το περιβαλλοντικό όφελος!
 Για να το μεταφέρουμε στην περίπτωσή μας,  ένα έργο αποχέτευσης μπορεί να είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμο γιατί καθαρίζει τον υδροφόρο ορίζοντα, όχι όμως  όταν καταπατάει τους τρεις και μοναδικούς παράκτιους υγροτόπους της περιοχής (εκβολή Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, υγρότοπο  Αρτέμιδας, παράκτιο υγρότοπο Μαρικών), όχι όταν κακοποιεί δασικές και αγροτικές εκτάσεις με αμφιβόλου νομιμότητας εργοτάξια που θάβουν δεκάδες δέντρα κάτω από τόνους οικοδομικών υλικών, όχι όταν η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας  Λυμάτων θα χτιστεί μέσα σε φυσική πλημμυρική ζώνη του Μεγάλου Ρέματος,  μόλις  30 μέτρα από την κεντρική κοίτη ενός ρέματος Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος και σε απόσταση μη επιτρεπτή από  οικισμούς! 
Αυτά γίνονται στην περίπτωση κατασκευής του «περιβαλλοντικού»  έργου του ΚΕΛ (Πλατύ Χωράφι) της ΕΥΔΑΠ.  Έτσι ένα περιβαλλοντικό έργο εύκολα μετατρέπεται σε αντιπεριβαλλοντικό.
 
                                                    Μαρίκες:  Smoke Free! (Καπνίστε Ελεύθερα!)
 
Και δεν έφταναν όλα αυτά, δήμαρχος και Οργανισμός Λιμένος αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς ότι οι Μαρίκες θα γίνουν η πρώτη «Smoke Free» παραλία που θα απαγορευτεί το κάπνισμα και θα επιτρέπεται μόνο σε τμήμα της καντίνας! 
Από πότε αποφασίζει ο δήμος και ο Οργανισμός Λιμένος ότι θα αποκλείσει από τις Μαρίκες μία μερίδα συμπολιτών μας (τους καπνίζοντες), εκτός κι αν αυτοί γίνουν πελάτες της καντίνας; Είναι αυτό συνταγματικό; 
Άραγε αυτή ήταν τελικά η λύση για τα αποτσίγαρα και όχι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και το μοίρασμα ατομικών τασακιών; Τότε να απαγορεύσουμε και τα πλαστικά  μίας χρήσης στην παραλία που συγκριτικά προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ρύπανση!  Μέχρι τότε στις Μαρίκες….Smoke Free! Καπνίστε ελεύθερα, μαζεύοντας τις γόπες σας!
 
- ΟΙ ΜΑΡΙΚΕΣ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΝΟΜΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
- ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ  ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
- ΟΙ ΜΑΡΙΚΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,  ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΝ 
- ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ 
 
Ανοιχτή Συνέλευση φίλων της παραλίας Μαρίκες
Σάββατο 6/8, ώρα 6μμ, στον βόρειο πύργο του ναυαγοσώστη
 
      Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, https://megalo-rema.blogspot.com
 
 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 18:08

Σχετικά Άρθρα