" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Ο βιασμός δεν είναι βιασμός μέχρι να φτιάξει σχετικό νόμο ο ...βιαστής Κύριο

Πρόκειται για ακόμα ένα φαινόμενο σαπίλας, υποτίμησης της ανθρώπινης νοημοσύνης και προφανούς ξεπλύματος εξόφθαλμης παρανομίας, τόσο από την κυβέρνηση των άχρηστων (η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει άλλο νόημα στο λήμμα "άχρηστος" για τους λεξικογράφους) όσο και από την δουλοπρεπή και ανάξια αποκαλούμενη "τοπική αυτοδιοίκηση". Η καταφανής διαστρέβλωση κάθε έννοιας νομιμότητας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, όσο και από την καταχρηστικά αποκαλούμενη "τοπική αυτοδιοίκηση"  αποκτά κολοσσιαίες διαστάσεις στην περίπτωση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που εξελίσσεται στον -ενταγμένο στο μητρώο υγροτόπων της Αττικής- υγρότοπο "Μαρίκες" στη Ραφήνα.

Όπως καταγράφεται και στο δημοσίευμα του Τάσου Σαραντή με τίτλο «Το υπουργείο Περιβάλλοντος «νομιμοποιεί» τις παραλείψεις του για της Μαρίκες»στην Εφημερίδα των Συντακτών (16.10.2022): το καθ΄ ύλην αρμόδιο για την προστασία των υγροτόπων Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το έγγραφό του  στις 13-10-2022 με θέμα: «Έργα σε περιοχή του Μητρώου Προστατευόμενων Περιοχών με ονομασία «Παράκτιο Έλος Μαρίκες/Αμμοθινικό οικοσύστημα», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, απάντησε ότι «…η περιοχή παραλία Μαρίκες δεν εμπίπτει στα όρια των προστατευόμενων περιοχών που εντάσσονται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας τους».

Από την κοινή σε όλους εμπειρία στις συναλλαγές μα ως πολίτες με το ΥΠΕΝ η ανωτέρω διατύπωση σημαίνει ξεκάθαρα και σε λαϊκή γλώσσα, «μη μας ενοχλείτε με θέματα που απαγορεύεται να αγγίξουμε αφού είμαστε απλοί υπάλληλοι». Πετάνε δηλαδή την μπάλα στην εξέδρα και επικαλούνται  ως «απλοί υπάλληλοι» την ανυπαρξία εναρμόνισης του εθνικού με το Ενωσιακό Δίκαιο, γεγονός που συνιστά αν όχι παρανομία (γεγονός για το οποίο θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα*), εξόφθαλμη ανικανότητα και ολιγωρία. Την ίδια ώρα οι Μαρίκες περιλαμβάνονται στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του ν.4672/2017 των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών    Αττικής (Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τα νερά) ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών». Είναι  χαρακτηρισμένος υγρότοπος Α’ Προτεραιότητας (όπως είναι όλοι οι υγρότοποι που εντάχθηκαν στο Μητρώο) και όφειλε να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας το αργότερο έως το 2019. Αλλά είπαμε. Η Υπηρεσία -για κάποιους  λόγους (;;) δεν ασχολήθηκε με το θέμα (!!!).

Επίσης για τις Μαρίκες (όπως και για άλλους 50 υγροτόπους της Αττικής) έχει ξεκινήσει η διαδικασία οριοθέτησης σύμφωνα με το ν.3937/2011 (εφαρμογή της Οδηγίας για τη βιοποικιλότητα) με την καταγραφή και επιστημονική τεκμηρίωση της οριοθέτησης του από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). 

Ανεξάρτητα όμως από την κωλυσιεργία του ΥΠΕΝ στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας, ο υγρότοπος Μαρίκες, όπως και όλοι οι υγρότοποι που εντάχθηκαν στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών (Α’ Προτεραιότητας), μέχρι την οριοθέτησή τους υπόκεινται στις ρυθμιστικές διατάξεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που αφορούν την «απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, άσκησης οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική τους κατάσταση».

Και καταλήγει το άρθρο του Τάσου Σαραντή: «Συνεπώς η οποιαδήποτε εργασία μέσα στην καρδιά του «υπό οριοθέτηση» υγροτόπου των Μαρικών όπου καταγράφονται οικότοποι προτεραιότητας, αποτελεί μία παράνομη πράξη, υπεύθυνοι για την οποία δεν είναι μόνο το ΥΠΕΝ, η ΕΥΔΑΠ και η ανάδοχος εταιρία του έργου, αλλά και οι οικείες τοπικές αρχές που γνωρίζουν το νομικό καθεστώς στην περιοχή αρμοδιότητάς τους και παρόλα αυτά έχουν σύσσωμες γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ των χωροθετήσεων των έργων αποχέτευσης μέσα σε προστατευόμενες περιοχές», γεγονός που άλλωστε επισημαίνεται και από την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Τάσος Σαραντής, μάλιστα σημειώνει «Χαρακτηριστικό είναι ότι η -περιέχουσα τη μισή μόνον αλήθεια- απάντηση αυτή του ΥΠΕΝ, εργαλειοποιήθηκε υπέρ της συνέχισης του έργου από τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευ. Μπουρνούς, που με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο fb πανηγύρισε, σχολιάζοντας: «Η πρόοδος(!!!) σε τούτο τον τόπο θα προχωρήσει, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, σε πείσμα όσων επιδιώκουν την οπισθοδρόμηση για ψηφοθηρικά οφέλη με ανακρίβειες και ατεκμηρίωτες υποκριτικές ευαισθησίες». Για έναν πραγματικό δημοσιογράφο, το να πανηγυρίζει ένας αιρετός για την προφανή διαστρέβλωση της αλήθειας και την εκτελούμενη παρανομία, αποτελεί παράδοξο, για τους δημότες της περιοχής όμως αυτό είναι το σύνηθες και το αναμενόμενο, από τον συγκεκριμένο δήμαρχο.

Για τους νοήμονες ανθρώπους, όπου γης, ο Τ. Σαραντής διαπιστώνει πως «Αποτελεί πραγματικό πρόβλημα ότι για ορισμένους η καταπάτηση περιοχών προστασίας της φύσης θεωρείται “πρόοδος”, ενώ ο αγώνας για την προστασία τους “οπισθοδρόμηση»

Η Κίνηση για τη Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας ζητά την άμεση ανάκληση του ως άνω εγγράφου του ΥΠΕΝ, και πάντως τη συμπλήρωσή του όσον αφορά το καθεστώς προστασίας που απολαμβάνει η περιοχή του οικοσυστήματος στην παραλία Μαρίκες της Ραφήνας με βάση τις ενωσιακές Οδηγίες, ανεξαρτήτως της μη έκδοσης του προβλεπομένου Π.Δ. και δηλώνει πως «Αν επέμβουν ξανά οι μπουλντόζες, θα είναι πολύ αργά. Προς τούτο επιφυλασσόμαστε να προβούμε σχετικά σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο»,

 Συνημμένο το Δελτίο Τύπου της Κίνησης για τη Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (ΚΠΑΜΡ)

Το σχετικό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών εδώ

*Δείτε και το άρθρο της LIFO από το 2020 με τίτλο: Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022 19:02

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.