O Godard γράφει πως, σε αντίθεση με την τηλεόραση, η οποία προάγει τη λήθη, ο κινηματογράφος γεννά αναμνήσεις. Κλασική πια απόδειξη της ορθότητας του λόγου του Γάλλου σκηνοθέτη, είναι κάθε κινηματογραφικό φεστιβάλ. Κάθε γιορτή του κινηματογράφου γεννά αναμνήσεις είτε από τις ταινίες που βρίσκονται στο επίκεντρο είτε από τα όσα διαδραματίζονται «έξω από την οθόνη», εννοώντας τις σχέσεις των ανθρώπων που μοιράζονται τη γιορτή και το πως αυτές συσφίγγονται ή διαφοροποιούνται.

Για δεύτερη χρονιά οργανώθηκε από τα κάτω και από τρεις συλλογικότητες του τόπου μας, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Ένα φεστιβάλ με δομημένες θεματικές προβολές ή με επιλογές ταινιών με κριτήριο τις διακρίσεις τους σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που έδωσε στο κοινό του Πικερμίου και της Ραφήνας  την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εκείνο το είδος κινηματογραφικών ταινιών, που περιέχουν την πιο φρέσκια, νεανική, πηγαία και συνάμα πιο συμπυκνωμένη μορφή ταλέντου, στην υπηρεσία της τέχνης αυτής.

 

 

Σήμερα, Κυριακή 26/9, κλείνει η αυλαία του 2ου Φεστιβάλ Ραφήνας, με μια ιδιαίτερη, θεματική βραδιά που έχει ως σκοπό να ταράξει τα λιμνάζοντα και δύσοσμα νερά της συντήρησης, της καταπίεσης, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτά τα νερά που είναι υπεύθυνα για τη διάχυτη βία, για το  ρατσισμό, για τον εθνικισμό και για κάθε μορφής επιβολή. Αν αυτά τα νερά ταραχτούν, ίσως πετύχουμε την κοινωνική – και όχι μόνο – ειρήνη.

 Στον κινηματογράφο Αελλώ, στις 8 μμ,  θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επιλεγμένες ταινίες από το Positively Different Short Film Festival (PDSFF), ένα νέο και φιλόδοξο κινηματογραφικό φεστιβάλ που εστιάζει στη διαφορετικότητα και σε όσους υποεκπροσωπούνται στην κοινωνία, με σκοπό να υποστηρίξει την κοινωνική συνοχή και την ισότιμη πρόσβαση για όλους τους ανθρώπους σε δικαιώματα και ελευθερίες.

  

 

Από το δελτίο Τύπου του Positively Different 2021, διαβάζουμε :

 

Έφτασε η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Ραφήνας 2021. Ένα Φεστιβάλ που δείχνει πως το αγκαλιάζει ο κόσμος της Ραφήνας,, παρ' ότι καινούργιο στον τόπο. 

Σήμερα, Σάββατο 25/9 και δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες μικρού μήκους από το PSAROKOKALO International Short Film Festival. Πρόκειται για μία ανθοδέσμη που αποτελείται από 11 όμορφα άνθη. Τις ταινίες που μας συστήνει το PISFF για το 2021, όπως πέρυσι μας παρουσίασε την πρόταση του για το 2020. Η παρουσίαση του πέρυσι οποία απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις και κριτικές από τον κόσμο που παρακολούθησε το φεστιβάλ και αυτό ήταν και ο λόγος που επαναλαμβάνεται και φέτος, με νέες ταινίες.

 

 

Σε αυτή τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, την αφιερωμένη στο PSAROKOKALO θα παρακολουθήσουμε τις παρακάτω ταινίες: 

 

Ανοίγει η αυλαία σήμερα για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Ραφήνας 2021. Ένα Φεστιβάλ που έκανε πέρυσι δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα και, προς ευχάριστη έκπληξη όλων μας, βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Φέτος, συνεχίζει ωριμότερο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Σήμερα, Παρασκευή 24/9 πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έξι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το 43ο Φεστιβάλ Δράμας. Αυτό που εμείς θέλουμε να προσθέσουμε είναι πως οι ταινίες είναι εξαιρετικές και τρανή απόδειξη της πολύ σοβαρής δουλειάς σε όλα τα επίπεδα που γίνεται πλέον στο χώρο αυτό

 

 

Οι ταινίες που θα παιχτούν, κατά σειρά προβολής, είναι :

 

Σε μια μεριά της Καλκούτας, η Ινδία σε ανυπόφορη κατάσταση από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα πράγματα παίρνουν μια σκοτεινή στροφή όταν μια οικογένεια προσφύγων από την κλιματική αλλαγή παγιδεύεται από μια τίγρη στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης.

Η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής κάνει το Wade να μην είναι και τόσο μακρινή υπόθεση. Ούτε για τη ραγδαία και διαρκώς "αναπτυσσόμενη" Ινδία ούτε και για την "ανεπτυγμένη" -υποτίθεται-  Ελλάδα. Φυσικά ούτε και για τις εξουσιάζουσες τον πλανήτη χώρες, δυνάμεις  και ομάδες συμφερόντων.

Trailer

 

Το PSAROKOKALO INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL παρουσιάζει σττο 2ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Ραφήνα το Wade στις 25/9/2021, ημέρα Σάββατο. 

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία δεδομένης της πρόθεσης διοίκησης και αυτοδιοίκησης να επιταχύνουν κι άλλο την κλιματική αλλαγή, εξαφανίζοντας το Μεγάλο Ρέμα και τους σπάνιους και μοναδικούς βιοτόπους του. Η υπόθεση του Wade έρχεται ακόμα πιο κοντά στον τόπο και τη χώρα

 

Πρώτη μέρα, σήμερα Παρασκευή 24/9, για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκος Ραφήνας. Μία από τις ταινίες που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε, είναι ο «Φυσαρμόνικα Μαν» του Αλέξανδρου Σκούρα

Φυσαρμόνικα Μαν / Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Σκούρας / Διάρκεια 19 λεπτά

Ένας πατέρας έχει απαγάγει την κόρη του, σε μια απελπισμένη και καταδικασμένη εκ των προτέρων προσπάθεια. Εξαιρετικός στο ρόλο του πατέρα ο Μάκης Παπαδημητρίου όπως και η μικρή πρωταγωνίστρια, Κυβέλη Βλάχου.  Μια συγκινητική ταινία για τη σχέση πατέρα-κόρης, όπου τα γέλια του πατέρα και της κόρης έρχονται σε πλήρη αντίστιξη με τα συννεφιασμένα τοπία και τον μελαγχολικό ήχο της φυσαρμόνικας. Μια ταινία με ήρωα έναν συμπαθέστατο looser της ζωής που ξεφεύγει από το νόμιμο για να βρεθεί όσο γίνεται περισσότερο κοντά στην αγαπημένη του κόρη. Το τέλος είναι αναπόφευκτο και το επιζητούν στην πραγματικότητα όλοι. Ακόμη και ο πατέρας

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας

 

 

 

 

Άλλη μία βραβευμένη ταινία του περυσινού Φεστιβάλ Δράμας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Παρασκευή 24/9, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Ραφήνας. Η ταινία είναι το “Pashka” του Όλτγιον Λίπε

Pashka / Σκηνοθεσία Oltjon Lipe / Διάρκεια 22 λεπτά

Οι ήρωες της ταινίας είναι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα. Πατέρας και γιος. Όπως λέει και ο σκηνοθέτης της ταινίας, επίσης Αλβανικής καταγωγής, θα μπορούσαν να είναι οποιασδήποτε εθνικότητας και να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα. 

Στο μυαλό του γιού, βρίσκεται πάντα η ιδέα της επιστροφής στην πατρίδα. Ίσως επειδή νομίζει πως εκεί θα βρει μια πιο δίκαιη ζωή, όπου δεν θα νιώθει αποσυνάγωγος και όπου δεν θα τον εκμεταλλεύονται τα αφεντικά του.

Κάποια στιγμή ο γιος θα κάνει το κρίσιμο βήμα και θα πάρει το δρόμο για την Αλβανία μαζί με τον πατέρα του. Το ταξίδι όμως, δεν θα είναι όπως το ονειρευόταν

Η ταινία απέσπασε Εύφημο Μνεία στο 43ο Φεστιβάλ Δράμας του 2020. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης τις πολύ δυνατές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών Κώστα Νικούλι και Καραφίλ Σένα