" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ
Άνθρωπος και περιβάλλον

Άνθρωπος και περιβάλλον (32)

Δημοσιεύουμε δελτίο τύπου της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας για τη συζήτηση της 15ης Μαΐου 2023 στην τριμελή Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες που αντιτίθενται στις βάρβαρες, ανωφελείς, επικίνδυνες και λίαν επιζήμιες και για τον άνθρωπο, επιθέσεις στο περιβάλλον. Επιθέσεις που δέχεται το φυσικό περιβάλλον από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν ξένα προς το κοινό καλό, οικονομικά συμφέροντα, Η επίθεση  αυτή τη φορά έχει στόχο το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και πρόσχημα την δήθεν "αντιπλημμυρική θωράκιση" του τόπου με απαράδεκτους και επιζήμιους τρόπους, όπως αποδεικνύεται από τα διεθνή δεδομένα της επιστήμης, της εμπειρίας και της πρακτικής. Αναδημοσιεύουμε το κάλεσμα και καλούμε κι εμείς, από την Attica Voice, όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημιουργία μίας μεγάλης ασπίδας προστασίας του περιβάλλοντος, του μέλλοντος και των επόμενων γενεών.

 Kalesma1250

Η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καταγγέλλει την παράνομη έναρξη του βάρβαρου έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Οι μπουλντόζες της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ εισέβαλαν στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στις 24/4/2023 και αποψίλωσαν την περιοχή της εκβολής στο πλαίσιο του έργου διευθέτησής του με φορέα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οι εργασίες επιλέχθηκε ν’ αρχίσουν εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου. Τα πουλιά φεύγουν πανικόβλητα από τις φωλιές τους, τα αυγά, τα νεογνά και οι φωλιές καταστρέφονται. Κι αυτό, παρότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος επέμβαση στην κοίτη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη. Τα χέλια, ένα κρισίμως κινδυνεύον παγκοσμίως, απομακρύνονται προς τη θάλασσα. Το έργο εκτελείται σε περιοχή που έχει καταγραφεί το Αττικόψαρο, ενδημικό προστατευόμενο είδος.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής απειλείται να μετατραπεί με τσιμεντοποίηση στον «Κηφισό» της Ανατολικής Αττικής, έναν οχετό ομβρίων. Σήμερα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την ταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιφέρεια Αττικής. Με πλούσιους υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, με πάνω από 150 είδη πουλιών (πολλά από αυτά απειλούμενα) να ζουν ή να το επισκέπτονται, με ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με βλάστηση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πάνω από 2500 δέντρα, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει δίκαια χαρακτηριστεί από το κράτος υδατόρεμα Α προτεραιότητας, ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Προεδρικό Διάταγμα και δίκαια έχει ενταχθεί στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών».

Παρόλες τις καταπατήσεις, τα κατά τόπους μπαζώματα και τα απαρχαιωμένα και ανεπαρκή έργα διέλευσης (γέφυρες), το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει σώσει μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από καταστροφικές πλημμύρες τύπου «Μάνδρας» γιατί έχει παραμείνει φυσικό (με εξαίρεση κάποιες τοπικές παρεμβάσεις πχ .στην εκβολή του) και οι πλημμυρικές του ζώνες στην πεδιάδα των Σπάτων που απορροφούν τα πλεονάζοντα νερά είναι ακόμη άχτιστες. Το έργο διευθέτησης θα αποκόψει το ρέμα από αυτές τις υγροτοπικές εκτάσεις και θα επιτρέψει την … αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων αυτών των άχτιστων εκτάσεων.

Το έργο διευθέτησης του ρέματος προϋπολογισμού 101 εκ. Ευρώ με ενωσιακή συγχρηματοδότηση και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ακολουθεί απαρχαιωμένες και επικίνδυνες μεθόδους τσιμεντοποίησης, που στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη φύση (και τον άνθρωπο ως μέρος της) και έχουν εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί. Τουναντίον, ενόψει της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη δαπανώνται εκατομμύρια Ευρώ για την επαναφορά των ποταμών στη φυσική τους κοίτη (renaturalization) και έχει τεθεί ως στόχος μέχρι το 2030 η επαναφορά της φυσικής ροής σε 25.000 χιλιόμετρα των ποταμών της Ευρώπης.

Το έργο ξεκίνησε, ενώ επιμελώς αποκρύπτεται το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει αποφανθεί για τη νομιμότητα της οριοθέτησης του ποταμού, η οποία από το 2019 έχει προσβληθεί από κατοίκους και φορείς της Ραφήνας, που επικαλούνται κατάφωρη παραβίαση του ενωσιακού και εθνικού μας περιβαλλοντικού δικαίου. Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για τις 4.10.2023.

Εφαλτήριο της επέμβασης ήταν δημοτικός χώρος 12 στρεμμάτων Ζώνης Πρασίνου Α και μέσα στην οριογραμμή του ρέματος, που ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σκανδαλωδώς παραχώρησε/μίσθωσε στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για απαγορευόμενη χρήση εργοταξίου για (5+2=) 7 χρόνια. Σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και κάτοικοι-μέλη της Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχουν προσφύγει διοικητικά και ήδη και δικαστικά κατά της παραχώρησης αυτής.

Σας καλούμε σε διαμαρτυρία κάθε μέρα, από ώρα 8:00 το πρωί στην οδό Αύρας, έναντι του εργοταξίου της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, για να εμποδιστεί το έγκλημα και σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και ΠΟΡΕΙΑ το ΣΑΒΒΑΤΟ 29 Απριλίου και ώρα 11:00 στην Κεντρική Πλατεία της Ραφήνας (Πλατεία Πλαστήρα)

black

Η καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που ξεκίνησε στις 24 Απριλίου δεν αποτελεί μια ακόμη άστοχη ενέργεια, αλλά προσχεδιασμένο οικολογικό έγκλημα…

Ας μη το επιτρέψουμε.

Θα είναι το φετινό «το πιο θερμό καλοκαίρι» για την Αθήνα; Αυτός είναι ο τίτλος ανάρτησης του Newsroom του ελληνικού CNN, με ημερομηνία 26 Απριλίου 2023. 

Που απευθύνεται αυτή η ερώτηση; Μα που αλλού, παρά στους ειδικούς, οι οποίοι στη συνέχεια της ανάρτησης δίνουν και την απάντηση:

«Με βάση τα έως τώρα δεδομένα και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη ήδη από τον χειμώνα, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν», όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Mega ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. Με το ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αθήνα να είναι οι 44,8°C, πόσο πιθανό είναι να δούμε θερμοκρασίες Αφρικής και πιο συγκεκριμένα, θερμοκρασίες Σαχάρας, στη χώρα μας; Ο λογικός άνθρωπος αναρωτιέται αν αυτή η αναμενόμενη κόλαση είναι ένα φυσικό φαινόμενο, ένα μεταφυσικό φαινόμενο ή αν έχουμε βάλει το χεράκι μας και εμείς οι άνθρωποι για την εμφάνιση του. Ας το σκεφτούμε λίγο σοβαρά.

Ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν πως ο φυσικός κλιματισμός της επιφάνειας της γης είναι οι δίοδοι των ρευμάτων αέρα, τα κανάλια που δημιουργούνται φυσικά από το ανάγλυφο της γήινης επιφάνειας. Ο ήλιος και η θάλασσα δημιουργούν μία διαφορά δυναμικού, όσον αφορά στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία και η κίνηση του θερμού αέρα προς τα πάνω (αφού είναι ελαφρύτερος) με την ταυτόχρονη υποκατάσταση του στον χώρο που καταλάμβανε, με ψυχρές αέριες μάζες, γεννά τα αέρια ρεύματα. Τα ρεύματα αυτά, κατά τη διέλευση τους πάνω από τη θάλασσα, μέσα από δάση, μέσα απο ποτάμια ή μέσα από τις πόλεις, θερμαίνονται ή ψύχονται ανάλογα. Όταν το ρεύμα θερμαίνεται κατά τη διέλευση του από το μέρος μας, σημαίνει πως απορροφά τη ζέστη, όπως θα λέγαμε «λαϊκά». Άρα η περιοχή από την οποία διέρχεται δροσίζεται. Αν έρθει ένα θερμό ρεύμα, ένας λίβας όπως συνηθίζουμε να λέμε δεν μπορεί να «τραβήξει τη ζέστη» που έχει φορτώσει ο ήλιος την επιφάνεια της γης και έτσι αυτή παραμένει ζεστή ή γίνεται ακόμα θερμότερη. 

Η αύξηση των δομημένων επιφανειών στις πόλεις, με την μεγάλη θερμοχωρητικότητα των οικοδομικών υλικών, αλλά και η αποβολή θερμότητας από τις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών και τις μηχανές εσωτερικής καύσης, προστίθενται στην επίδραση του ήλιου και δημιουργεί μία τεράστια εστία θέρμανσης του αέρα, ο οποίος ανυψώνεται και εφόσον υπάρχει ψυχρός αέρας που θα αναπληρώσει το κενό, θα γεννηθεί ένα δροσερό ρεύμα. Με την καταστροφή των περιαστικών δασών, αυτός ο αέρας που θα αναπληρώσει το κενό όμως δεν έχει ψυχθεί παρά ελάχιστα. Έτσι η μέση θερμοκρασία μέσα στην πόλη διαρκώς θα ανεβαίνει, χειμώνα - καλοκαίρι. Ακόμα και οι αγωγοί των αερίων ρευμάτων, δηλαδή τα ρέματα, τα ποτάμια και οι άλλες πτυχώσεις του ανάγλυφου, έχουν πάψει να υφίστανται και έχουν αντικατασταθεί με σκυροδετημένες επιφάνειες υψηλής θερμοχωρητικότητας ή έχουν σκεπαστεί και είναι πια επίπεδες, με αποτέλεσμα να μην ρέει πια το αέριο ρεύμα που θα έψυχε, έστω και αργά την πόλη. Και όσο η αστικοποίηση προχωρά και εκτείνεται, τόσο οι συνθήκες θα σκληραίνουν και θα γίνονται ακόμα πιο αβίωτες.

mean yearly temperature

Η ετήσια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας (πηγή: meteoblue)

 

Αυτά με απλά λόγια, είναι όσα διδάσκει η κλιματολογία, τουλάχιστον σε ένα μικρό της μέρος.

Γνωρίζοντας το που ζούμε, είναι να απορούμε για το τι συνθήκες θα επικρατούν το κάθε καλοκαίρι που θα πλησιάζει; Και -ειδικά για την ανατολική Αττική- είναι δυνατόν να προσδοκάμε καλύτερες συνθήκες όταν μπροστά στα μάτια μας αχρηστεύουν τα σπουδαιότερα συστήματα φυσικού κλιματισμού των ανατολικών εκθέσεων της Αττικής, που είναι ο Ερασίνος ποταμός και το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας; Όσοι δυσανασχετούν για τη ζέστη αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν όταν συντελούνται αυτά τα εγκλήματα, είναι ή αδαείς ή συνένοχοι.

Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας το να ακούμε τους φερόμενους ως "σοφοί" να μας περιγράφουν τις δυσοίωνες προβλέψεις τους όταν δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να εμποδίσουν, στο μέτρο που μπορούν, τα τεράστια εγκλήματα που μας έχουν οδηγήσει εδώ αλλά και όσα συντελούνται στις μέρες μας. Πρόκειται για ακόμα μία πιστή εφαρμογή του αφορισμού του Λίνκολν πως «Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου»  και δυστυχώς, ακόμα και αυτό το δικαίωμα της ψήφου, μας το έχουν καταργήσει στην πράξη οι δημοκρατικές τους -υποτίθεται- διαδικασίες.

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας εξέδωσε κάλεσμα στις κινητοποιήσεις εναντίον της βάρβαρης, ανώφελης, καταστροφικής παρέμβασης στο Μεγάλο Ρέμα από τον ανάδοχο του αμφιλεγόμενου έργου, ανεπαρκούς σχεδιασμού και πεπαλαιωμένης αντίληψης. Έργου που όπως έχει σχεδιαστεί καταστρέφει τον τόπο και εξυπηρετεί μονάχα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Η ανακοίνωση της ΚΠΑΜΡΡ δημοσιεύεται παρακάτω και ως συνημμένο PDF αρχείο για ανεξάρτητη διανομή και κυκλοφορία

 

Έξω οι μπουλντόζες από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Σώστε το οικοσύστημα του 2ου μεγαλύτερου ποταμού της Αττικής

Η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας καταγγέλλει τη σημερινή βάρβαρη έναρξη του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Οι μπουλντόζες της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ εισέβαλαν στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και αποψίλωσαν την περιοχή της εκβολής στο πλαίσιο του έργου διευθέτησής του με φορέα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οι εργασίες επιλέχθηκε ν’ αρχίσουν εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου. Τα πουλιά φεύγουν πανικόβλητα από τις φωλιές τους, τα αυγά, τα νεογνά και οι φωλιές καταστρέφονται. Κι αυτό,παρότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος επέμβαση στην κοίτη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη. Τα χέλια, ένα κρισίμως κινδυνεύον παγκοσμίως, απομακρύνονται προς τη θάλασσα. Το έργο εκτελείται σε περιοχή που έχει καταγραφεί το Αττικόψαρο, ενδημικό προστατευόμενο είδος.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής απειλείται να μετατραπεί με τσιμεντοποίηση στον «Κηφισό» της Ανατολικής Αττικής, έναν οχετό ομβρίων. Σήμερα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την ταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιφέρεια Αττικής. Με πλούσιους υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, με πάνω από 150 είδη πουλιών (πολλά από αυτά απειλούμενα) να ζουν ή να το επισκέπτονται, με ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με βλάστηση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πάνω από 2500 δέντρα, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει δίκαια  χαρακτηριστεί από το κράτος υδατόρεμα Α προτεραιότητας, ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Προεδρικό Διάταγμα και δίκαια έχει ενταχθεί στο Μητρώο  Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών».

Παρόλες τις καταπατήσεις, τα κατά τόπους μπαζώματα και τα απαρχαιωμένα έργα διέλευσης (γέφυρες), το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει σώσει μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από καταστροφικές πλημμύρες τύπου «Μάνδρας» γιατί έχει παραμείνει φυσικό (με εξαίρεση κάποιες τοπικές παρεμβάσεις πχ .στην εκβολή του) και οι πλημμυρικές του ζώνες στην πεδιάδα των Σπάτων που απορροφούν τα πλεονάζοντα νερά είναι ακόμη άχτιστες. Το έργο διευθέτησης θα αποκόψει το ρέμα από αυτές τις υγροτοπικές εκτάσεις και θα επιτρέψει την … εκμετάλλευση όλων αυτών των άχτιστων εκτάσεων.

Το έργο διευθέτησης του ρέματος προϋπολογισμού 101 εκ. Ευρώ με ενωσιακή συγχρηματοδότηση και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ακολουθεί απαρχαιωμένες και επικίνδυνες μεθόδους τσιμεντοποίησης, που στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη φύση (και τον άνθρωπο ως μέρος της) και έχουν εδώ και χρόνια εγκαταλειφθεί. Τουναντίον, ενόψει της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη δαπανώνται εκατομμύρια Ευρώ για την επαναφορά των ποταμών στη φυσική τους κοίτη (renaturalisation) και έχει τεθεί ως στόχος μέχρι το 2030 η επαναφορά της φυσικής ροής σε 25.000 χιλιόμετρα των ποταμών της Ευρώπης.

Το έργο ξεκίνησε, ενώ επιμελώς αποκρύπτεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει αποφανθεί για τη νομιμότητα της οριοθέτησης του ποταμού, η οποία από το 2019 έχει προσβληθεί από κατοίκους και φορείς της Ραφήνας, που επικαλούνται κατάφωρη παραβίαση του ενωσιακού και εθνικού μας περιβαλλοντικού δικαίου. Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για τις 4.10.2023. 

Εφαλτήριο της επέμβασης ήταν δημοτικός χώρος 12 στρεμμάτων Ζώνης Πρασίνου Α και μέσα στην οριογραμμή του ρέματος, που ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σκανδαλωδώς παραχώρησε/μίσθωσε στην εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για απαγορευόμενη χρήση εργοταξίου για (5+2=) 7 χρόνια. Σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου και κάτοικοι-μέλη της Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχουν προσφύγει διοικητικά και ήδη και δικαστικά κατά της παραχώρησης αυτής.

Συγκέντρωση-πορεία Σάββατο 29/4 ώρα 11:00, Κεντρική πλατεία Ραφήνας
Μέχρι την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί
στο Συμβούλιο της Επικρατείας από Συλλόγους και Πολίτες:

Κάθε πρωί στις 8:00 στην είσοδο εργοταξίου επί της οδού Αύρας


Η καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν αποτελεί μια ακόμη άστοχη ενέργεια, αλλά
προσχεδιασμένο οικολογικό έγκλημα… Ας μη το επιτρέψουμε!


Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , hJps://megalo-rema.blogspot.com, hJps://www.facebook.com/KPAMRR

O Immanuel Kant είχε διατυπώσει στη "Μεταφυσική των Ηθών" του ξεκάθαρα, πως το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό. Και ο άνθρωπος - μέλος της οργανωμένης κοινωνίας του 2023, οφείλει να αγωνίζεται κατά της ανηθικότητας που κρύβουν πολλές τεχνητές, νομιμοφανείς αποφάσεις της όποιας διοίκησης, είτε τοπικής είτε εθνικής ή υπερεθνικής. Είναι αυτό που τελικά αναδεικνύει τον άνθρωπο ως έλλογο ον, με κοινωνική συγκρότηση, άξιο ενός υψηλού πολιτισμικού εποικοδομήματος. 

Αυτή η παλιά αντιδιαστολή μεταξύ του νόμιμου και του ηθικού έρχεται στις ζωές μας ακόμα μία φορά με τη μορφή της απειλής έναντι της ύπαρξης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Ένα ποτάμι που η παλιά, γλώσσα με μία αφέλεια που αγνοούσε το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος από επιτήδειους, το ονομάτισε "ρέμα", φορτώνοντας του όλους τους αρνητικούς συσχετισμούς που συνδέονται με τον όρο.  Αρνητικούς συσχετισμούς που ακόμα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις αρνητικής προπαγάνδας, δεν οφείλονται στον ίδιο τον φυσικό σχηματισμό, την υδάτινη ροή αλλά στις παρεμβάσεις του ανθρώπου. Με έωλα λοιπόν προσχήματα περί "αντιπλημμυρικής θωράκισης" (1) και εναντίον κάθε λογικής, επιχειρείται η απόσπαση της δημόσιας γης που αποτελούν τα ρέματα και η μετατροπή της σε "αξιοποιήσιμη οικονομικά γη". Οι συνέπειες αυτής της ύβρεως είναι γνωστές στους ανθρώπους από την κοινή εμπειρία. Ειδικά τους κατοίκους της Αττικής από την οποία εξαφανίστηκαν τα 500 σχεδόν ρέματα της και από τότε ξεκίνησαν οι πλημμύρες. Έτσι ο σύγχρονος άνθρωπος, με την γνώση της μεγάλης απώλειας της φυσικής ισορροπίας, δεν μπορεί να δεχτεί ακόμα μία απώλεια και μάλιστα εξαιρετικά μεγάλη. Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας είναι ένα ποτάμι (αφού είναι συνεχούς ροής) που έχει προστατεύσει την ανατολική Αττική από πλημμύρες τύπου Μάνδρας. Σε αυτό συντελούν και τα πλημμυρικά του πεδία, τα οποία πρέπει εξίσου να προστατευτούν μαζί με τον κύριο αποδέκτη και τους κλάδους του. Το Μεγάλο Ρέμα είναι και ένα οργανωμένο και ισορροπημένο οικοσύστημα του οποίου η διατάραξη θα σημάνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης  για τις μεγάλες καταστροφές που θα προκληθούν από τα νερά που δεν θα μπορεί πια να δεχτεί και να απορροφήσει το ποτάμι..

Το ηθικό λοιπόν είναι η προάσπιση αυτού του θείου δώρου που προστατεύει επί χιλιετίες τον τόπο.

20230425 Ergotaxio cropped

Οι εξουσίες, πάντα στενά συνδεδεμένες με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους πέτυχαν να χαρακτηρίσουν μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες την παρέμβαση πάνω στο ποτάμι ως "νόμιμη". Όμως δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από μία γραφειοκρατική πράξη που καμία σχέση δεν έχει με όσα συντελούνται καθημερινά "εκεί έξω". Πρόκειται για μία χυδαία προβολή σχεδιασμών γραφείου, με κατεύθυνση την οικειοποίηση φυσικού, ελεύθερου χώρου  (προστατευόμενου από το Σύνταγμα ως δημοσίου χαρακτήρα) προκειμένου να αναπτυχθούν οικονομικές δραστηριότητες προς όφελος των ολίγων. Η κοινωνία μένει έξω και μόνο ως παρατηρητής. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται ως εργαλεία υπεράσπισης των επιλογών της εξουσίας μέσω της προπαγάνδας, η οποία τους εμποδίζει να δουν το πόσο αναλώσιμοι θεωρούνται από αυτήν.

Στον αγώνα αυτόν, που διεξάγει επί χρόνια η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (ΚΠΑΜΡΡ) βρίσκει καθημερινά νέους συμπαραστάτες, όλο και περισσότερους. Κατοίκους της περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ευαισθητοποιημένους ανθρώπους από παντού. Ακόμα και από ξένες χώρες. Ο κόσμος όλο και συσπειρώνεται κατά της βαρβαρότητας που προσπαθεί να καλύψει τον τόπο, έχοντας σαν μοχλό τοπικές και άλλες εξουσίες και μία συστηματική, εξόφθαλμα αντιεπιστημονική και χυδαία προπαγάνδα. 

Σήμερα έγινε συγκέντρωση έξω από το εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, δηλαδή του αναδόχου του νομιμοποιημένου εγκλήματος και η εισβολή των βαρβάρων εμποδίστηκε. Χρειάζεται όμως κι άλλος κόσμος που να καταλάβει πως δεν γίνεται να μένει αδρανής, δίνοντας έτσι ισχύ στην πλευρά της νομιμοφανούς βαρβαρότητας. Οι λαοί οφείλουν να στέκονται στο πλευρό του ηθικού που είναι και νόμιμο, όπως γράφει και ο Κάντ και όχι στην πλευρά του νομιμοφανούς παράνομου, που στην περίπτωση αυτή είναι κατάφωρα ανήθικο και υπονομεύει τον τόπο και το μέλλον του. Δεν πρόκειται για δίλημμα. Πρόκειται για πρόσκληση σε λαϊκή συμπαράταξη για την ακύρωση των σχεδίων που προσπαθούν να μας επιβάλλουν ένα σκοτεινό και απάνθρωπο μέλλον

 

(1) Δείτε και ακούστε την ομιλία του Γ. Μπάλια, δικηγόρου, ειδικού στο δίκαιο του περιβάλλοντος και αναπληρωτή καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Γεωγραφίας

Μία μόλις ημέρα πριν την εισβολή των βανδάλων (που δεν περιμέναμε να τους διακρίνει καμία ανησυχία για τις πλημμύρες που θα προκαλέσουν ή για την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν) στο πάρκο της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, αυτού του σπάνιου οικοτόπου με την τεράστια σημασία, για την Ελλάδα για την Ευρώπη, διεξήχθη μία ανοιχτή συζήτηση με πολύ κόσμο, που ήθελε να ενημερωθεί γιατί πρέπει να αποφευχθεί η καταστροφή του μεγάλου ποταμού της ανατολικής Αττικής.

Παρουσιάστηκαν όλες οι παράμετροι. Τεχνικές, οικολογικές, νομικές, κοινωνικές και όλες οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας δεν πρέπει να καταστραφεί με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο.

Υδραυλικά, γιατί η τσιμεντοποίηση του, δηλαδή η αντικατάσταση της φυσικής του κοίτης με σκληρά υλικά, θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του κινδύνου και της έντασης πλημμυρών,

Οικολογικά γιατί το ποτάμι αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και σπάνιο οικοσύστημα που ο αφανισμός του θα διαταράξει την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια βιοποικιλότητα,

Νομικά γιατί η επέμβαση παραβιάζει εθνική νομοθεσία και ευρωπαϊκές οδηγίες που άλλες έχουν κανονιστικό χαρακτήρα και άλλες αναμένουν την ενσωμάτωση τους στην ελληνική νομοθεσία ,

Κοινωνικά γιατί το όλο έργο δεν παράγει κοινωνικό όφελος αλλά μόνο οικονομικό αποτέλεσμα για τους ολίγους

Οι εισηγητές της εκδήλωσης ήταν:

  • Ο Γεώργιος Μπάλιας, δικηγόρος και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
  • Ο Αντώνης Λαζαρής, βιολόγος καθηγητής ΜΕ και από τους εμβριθέστερους γνώστες του ποταμού και της οικολογίας του
  • Ο Ηλίας Ταρναράς, πολιτικός μηχανικός μελετητής και ειδικός στον σχεδιασμό υδραυλικών έργων
  • Η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και μέλος της Ρεμματικής, συλλογικότητας για τνην προστασία των ρεμάτων της Αττικής.

τεκμηρίωσαν με τις εισηγήσεις τους και και κατέστησαν σαφείς όλες τις παραπάνω διαπιστώσεις.

Ήταν μία εκδήλωση που απευθύνθηκε στην κοινωνία των νοημόνων ανθρώπων που δεν διαπλέκονται με συμφέροντα και ζητούν μόνο το καλό του τόπου και του μέλλοντος του. 

Μόλις μία μέρα μετά, άλλοι που προφανώς είχαν άλλα συμφέροντα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν άμεσα το έγκλημα. Ίσως θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένο εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ίσως,..... Χιλιάδες τα "ίσως" που συνοδεύουν τους λόγους που επισπεύθηκε το έγκλημα. Πιθανόν και λιγότερα. Δυσεξήγητο όμως το γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη βιασύνη και πίεση για ένα έργο που αποδεδειγμένα αποτελεί παράλογη περιττή δαπάνη, παράνομη και με αμφιλεγόμενα, αν όχι ξεκάθαρα επικίνδυνα αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο

 

CollageII

Άμεσα ξεκινούν τα έργα διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής απειλείται να μετατραπεί στον «Κηφισό» της Αν.Αττικής.

Σήμερα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την ταλαιπωρημένη περιβαλλοντικά περιφέρεια Αττικής. Με πλούσιους υγροτόπους και πλημμυρικά πεδία, με πάνω από 150 είδη πουλιών (πολλά από αυτά απειλούμενα) να ζουν ή να το επισκέπτονται, με ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με βλάστηση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πάνω από 2500 δέντρα, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει δίκαια χαρακτηριστεί από το κράτος ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος» με Προεδρικό Διάταγμα και δίκαια έχει ενταχθεί στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα νερά, ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών».

Παρόλες τις καταπατήσεις, τα κατά τόπους μπαζώματα και τα απαρχαιωμένα και ανεπαρκή έργα διέλευσης (γέφυρες), το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει σώσει μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από καταστροφικές πλημμύρες τύπου «Μάνδρας» γιατί έχει παραμείνει φυσικό (με εξαίρεση κάποιες τοπικές παρεμβάσεις πχ.στην εκβολή του) και οι πλημμυρικές του ζώνες στην πεδιάδα των Σπάτων που απορροφούν τα πλεονάζοντα νερά είναι ακόμη άχτιστες. Το έργο διευθέτησης θα αποκόψει το ρέμα από αυτές τις υγροτοπικές εκτάσεις και θα επιτρέψει την ... αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων αυτών των άχτιστων εκτάσεων.

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι το στολίδι της Ραφήνας, προσφέρει οξυγόνο, δροσιά, ψυχική υγεία και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ στους κατοίκους που ζουν κοντά του. Όλα αυτά αν παραμείνει φυσικό και δε μετατραπεί σε ένα ακόμη τσιμεντένιο «αγωγό ομβρίων υδάτων». Όλα αυτά αν η πολιτεία εγκαταλείψει τις απαρχαιωμένες και επικίνδυνες εργολαβίες μέσα στα ποτάμια, που στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τη φύση (και τον άνθρωπο ως μέρος της). Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να επαναφέρει τα ποτάμια της σε φυσική κατάσταση και έχει θέσει στόχο μέχρι το 2030 την επαναφορά της φυσικής ροής σε 25.000 χιλιόμετρα των ποταμών της Ευρώπης. Όλα αυτά αν σταματήσουμε ΤΩΡΑ την καταστροφή που βλέπουμε να έρχεται...

Το έργο ξεκινάει, ενώ επιμελώς αποκρύπτεται το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει αποφανθεί για τη νομιμότητα της οριοθέτησης του ποταμού η οποία από το 2019 έχει προσβληθεί από κατοίκους και φορείς της Ραφήνας!!!

Η επικείμενη καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν αποτελεί εγκληματική αμέλεια, αλλά προσχεδιασμένο έγκλημα... ‘Ερχεται μάλιστα λίγο μετά την τραγωδία στα Τέμπη και τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία»!!! Ας μη το επιτρέψουμε.

Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 23/4 στο πάρκο της εκβολής του ποταμού μας, για να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε όσα θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί με τους κατοίκους της Ραφήνας και της Αττικής μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες διαβούλευσης, που έγινε μόνο προσχηματικά και κατά την οποία κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος απέκρυψαν την αλήθεια για όσα πρόκειται να συμβούν.... 

Περισσότερα https://www.facebook.com/events/952922115835833?ref=newsfeed

Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Μέσα στο χρονικό διάστημα των τεσσάρων ημερών, συμπεριλαμβάνεται Σαββατοκύριακο,

καθώς και μία ημέρα επίσημης αργίας

• Έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις.

 

Τάσος Σαραντής (από την ΕΦΣΥΝ .24.02.23)

 

Παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε σήμερα νωρίς το πρωί (στις 07:30) σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό μόλις τεσσάρων (4) ημερών!

Αυτή η απαράδεκτη ενέργεια, που έγινε παραμονή του τριήμερου της Καθαράς Δευτέρας, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων, λόγος για τον οποίο ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης.

Πρόκειται για ένα εκτενέστατο σχέδιο νόμου, με 16 επιμέρους μέρη / κεφάλαια και 143 άρθρα αναφορικά με μία πληθώρα κρίσιμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που δεν επηρεάζουν άμεσα μόνο το περιβάλλον, αλλά συνολικά την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας. Θα περίμενε κανείς πως μια τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα προέβλεπε ένα επαρκές χρονικό διάστημα διαβούλευσης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος και ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης, παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μήνα στους ενδιαφερόμενους πολίτες, προκειμένου να επεξεργαστούν και να σχολιάσουν ένα τόσο σημαντικό σχέδιο νόμου.

Την καταγγελία υπογράφουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς.

 

Πηγή

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (ΚΠΑΜΡΡ) εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου, για την κινητοποίηση που έλαβε χώρα στις 19/2 και ήταν πραγματικά μία όαση για την τοπική κοινωνία. Μία όαση ανθρωπιάς, πολιτισμού, και περιβαλλοντικής δράσης. Το εντυπωσιακό ήταν πως πλήθος συμπολιτών μας αγνοούσε τις εγκληματικές προθέσεις της καθετοποιημένα κάκιστης διοίκησης. Η παραπληροφόρηση και γη μεθοδευμένη συσκότιση από αυτούς που θα έπρεπε να ενημερώνουν, εξασφάλισε τα ανόσια  συμφέροντα. Όταν όμως ο κόσμος γνωρίζει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει, κανείς δεν μπορεί να τον κρατήσει στο σκοτάδι. 

Από υπουργείο σε περιφέρεια και από εκεί στον δήμο, όλοι μοιάζουν να βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες και το συμφέρον του εργολάβου, τελικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η συγκέντρωση αυτή ίσως να έπρεπε να έχει γίνει μερικά χρόνια νωρίτερα, αλλά για όποιον παλεύει για το δίκιο, ποτέ δεν είναι αργά.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΚΠΑΜΡΡ

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 02 20, 11.42.29 πμ                      Απελευθέρωση αποθεραπευμένων γερακιών  από την ΑΝΙΜΑ  

 

Ραφήνα, 20/2/23

Την Κυριακή 19/2/23 εκατοντάδες άνθρωποι, κάτοικοι της Ραφήνας και άνθρωποι που αγαπούν την περιοχή παρευρέθηκαν σε Μουσική Εκδήλωση που διοργάνωσαν κάτοικοι της Ραφήνας σε συνεργασία με την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη:

  • Στη διάσωση του ρέματος Ραφήνας που απειλείται από άμεση έναρξη του έργου που θα το μετατρέψει από ένα ζωντανό οικοσύστημα σε τσιμεντένιο αγωγό
  • Στη διάσωση ζώνης πρασίνου 12 στρεμμάτων στο κέντρο της Ραφήνας, ανάμεσα σε 6 σχολεία και δίπλα σε οικισμό, που κινδυνεύει άμεσα να μετατραπεί σε εργοτάξιο του έργου για τουλάχιστον 7 χρόνια

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης που γέμισαν νότες, φωνές και ζωντάνια το πάρκο δίπλα στην εκβολή του ρέματος με την όμορφη επιλογή των τραγουδιών που έπαιξαν και την πηγαία ομιλία του Νέστωρα Σφετσίδη, μέλους της ορχήστρας, που έκλεισε την εκδήλωση.

Υποστηρίχθηκε επίσης από την ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής,  η οποία στα πλαίσια της εκδήλωσης απελευθέρωσε μετά από περίθαλψη δύο πανέμορφες γερακίνες που πλημμύρισαν συγκίνηση και χαμόγελα τα πρόσωπα των παιδιών και των ενηλίκων που την παρακολούθησαν.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Παναγιώτης Ευαγγέλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος», ο Αντώνης Λαζαρής, βιολόγος καθηγητής του Γυμνασίου Ραφήνας, ο Διονύσης Ασημακόπουλος, εκπρόσωπος γονέων των 1ου και 4ου Νηπιαγωγείων Ραφήνας, ο Μαρίνος Γλώσσης, εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης Ανυπότακτη Αττική, η Φωτεινή Τσεργά, κάτοικος και γιαγιά τριών παιδιών που φοιτούν στα σχολεία όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το εργοτάξιο του έργου που θα τσιμεντώσει το ρέμα.

Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης Ραφήνας Δύναμη Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Ανδρέα Βασιλόπουλο, εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών Ποδονίφτης SOS-Ρέ(υ)μα κριτικής των καιρών και δράσης, της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών Δασαμάρι SOS,  του Εξωραϊστικού Συλλόγου ΜΑΤΙ, της κινηματογραφικής λέσχης Σινέ Σχολειό, δάσκαλοι και καθηγητές από τα σχολεία που γειτνιάζουν στο επικείμενο εργοτάξιο κλπ.  

Κατά της εγκατάστασης εργοταξίου στο κέντρο της Ραφήνας έχουν ταχθεί με προσφυγές ή ψηφίσματα όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Ραφήνα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αλέξανδρος Δελμούζος,  οι Σύλλογοι γονέων 1ου- 4ου Δημοτικών και 1ου – 4ου Νηπιαγωγείων Ραφήνας, η Ένωση Γονέων, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αύρας, η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και δεκάδες πολίτες. 

Από την  πρόσκληση της εκδήλωσης διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

 

«Η καταστροφή του ρέματος Ραφήνας βρίσκεται προ των πυλών…

Η πολιτεία αποφάσισε να το μετατρέψει σε ένα νέο Κηφισό.

 Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής.

Είναι μέρος  του δικτύου υγροτόπων της Ανατ. Αττικής που αποτελεί βασικό διάδρομο

για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Θα είναι ο 8ος από τους 12 υγρότοπους  που καταστρέφονται σήμερα στην Ανατ. Αττική.

Το έργο που ξεκινάει θα αποψιλώσει όλη τη φυσική βλάστηση σε μήκος 17 χιλιομέτρων

για να την αντικαταστήσει με τσιμέντα και πέτρες.

Πάνω από 2500 δέντρα θα κοπούν, καταστρέφοντας το βιότοπο εκατοντάδων πουλιών, ψαριών και άλλων ειδών.

Δεκάδες απειλούμενα και προστατευόμενα είδη θα απομακρυνθούν.

Ορισμένα είδη θα απειληθούν με εξαφάνιση (πχ. το ενδημικό αττικόψαρο).

Το έργο θα αυξήσει κατά πολύ τα νερά που θα φθάνουν στη Ραφήνα, εκθέτοντας σε κίνδυνο μεγάλης πλημμύρας τον οικιστικό ιστό, σε περίπτωση έντονων φαινομένων.

Το εργοτάξιο της εταιρίας που θα κατασκευάσει το έργο, θα γίνει στο κέντρο της Ραφήνας, δίπλα σε 6 σχολεία και σε 2 κεντρικούς οδικούς άξονες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων, ιδιαίτερα όμως των μαθητών.

 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ…

ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

ΤΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.

ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ

 Ευχαριστούμε τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, την ΑΝΙΜΑ και όλους όσους βοήθησαν και παρευρέθηκαν, συντελώντας έτσι στο δυνάμωμα των  φωνών  που ζητούν το σταμάτημα της καταστροφής του ρέματος και του πρασίνου της Ραφήνας!

Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

 

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου όπως ελήφθη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε μορφή PDF

Η Κίνηση για την  Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας απαντά στον οχετό ψευδολογιών και προκλητικών συκοφαντιών του δημάρχου Ραφήνας σε μία από τις συνηθισμένες διαδικτυακές εκπομπές του.

Ας δούμε πρώτα τα 5 λεπτά της εκπομπής που ο δήμαρχος Ραφήνας κατάφερε να χωρέσει 22+1 ψέματα, ξεπερνώντας ακόμα και τον εαυτό του και παλαιότερες επιδόσεις του. Τα ψέματα που ρέουν άφθονα, επισημαίνονται με τον χαρακτηριστικό ήχο και απαριθμούνται. Ακολουθεί η σχετική αποδόμηση τους.

Αφού απολαύσαμε το πεντάλεπτο ψεμάτων από πλευράς του δημάρχου Ραφήνας ας ξεκινήσουμε με το βασικό θέμα στο οποίο ο δήμαρχος διαστρεβλώνει εντελώς την πραγματικότητα. Ισχυρίζεται πως η ΚΠΑΜΡΡ θέλει εμμονικά να μη γίνει καμία παρέμβαση στο Μεγάλο Ρέμα. Σωστό ή λάθος; (η λέξη λάθος χρησιμοποιείται για να μη χρησιμοποιήσουμε τον όρο ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ)

 

Αυτό που λέει ο δήμαρχος είναι λάθος. Η Κίνηση έχει ολοκληρωμένη πρόταση στην οποία έχει εντάξει τους σύγχρονους τρόπους διαχείρισης ρεμάτων που προτείνονται πλέον από μεγάλη μερίδα διεθνών επιστημόνων και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι τρόποι διαχείρισης διατηρούν και αναβαθμίζουν τόσο τα οικοσυστήματα, όσο και την αντιπλημμυρική προστασία που παρέχουν τα ρέματα και συνίστανται στην κατά το δυνατό επαναφορά των ποταμών στη φυσική τους κατάσταση, εν αντιθέσει με όσα γίνονται στην Ελλάδα.

Η πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως στις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των υδάτων (2000/60/ΕΚ), για τη διαχείριση των πλημμυρών (2007/60/ΕΚ), για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ).

Τα κύρια σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

α) αποκατάσταση της φυσικής κοίτης του ρέματος με απομάκρυνση μπαζωμάτων και καταπατήσεων, με κοινωνικά κριτήρια προστασίας των αδύναμων οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού 

 β) αποκατάσταση και διατήρηση των φυσικών πλημμυρικών πεδίων του ρέματος και των υγροτόπων  (Αρίωνος, Πετρεζα και εκβολή) που κάνουν φυσική ανάσχεση των πλημμυρικών παροχών που καταλήγουν στη Ραφήνα, σε αντίθεση με έργα που θα γίνουν που αυξάνουν δραματικά την παροχή στα κατάντη (κατά 92 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο!!!)

γ) έργα ανάσχεσης στις ορεινές υπολεκάνες του ρέματος (Πεντέλη) με φυσικά υλικά, για συγκράτηση του νερού στα ορεινά και όχι για γρήγορη απορροή του στη θάλασσα όπως είναι ο στόχος του έργου που θα γίνει

δ) ανακατασκευή των ανεπαρκών τεχνικών έργων διέλευσης (γέφυρες) που φράζουν την ελεύθερη ροή του νερού

ε) αποκατάσταση των ευπαθών πρανών με διαμόρφωση (όπου απαιτείται) και σταθεροποίηση με φύτευση κατάλληλων ειδών 

στ) σωστή οριοθέτηση με διατήρηση όλων των απορροφητικών επιφανειών μέσα στη ζώνη οριοθέτησης και με ελεύθερη ζώνη ασφαλείας 50μ εκατέρωθεν των οριογραμμών,  όπως προβλέπει το ΠΔ χρήσεων γης (ΖΟΕ Μεσογείων) για τα ρέματα Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος.

Μία τέτοια  λύση δεν εξετάστηκε από τη μελέτη, στόχος της οποίας ήταν  μόνο κατ΄όνομα η αντιπλημμυρική προστασία, ενώ πραγματικός στόχος είναι η εξασφάλιση της επέκτασης του λιμανιού, τα «μεγάλα έργα»(αποχέτευση, προαστιακός, Αττική οδός, ΜΕΒΑ κλπ) και το χτίσιμο της πεδιάδας των Σπάτων και όλων των μη δομημένων εκτάσεων που έχουν απομείνει στην Αττική.

Λέει ο δήμαρχος: Οι «οικολόγοι» θέλουν να πνιγεί ο κόσμος εντός ή εκτός σχεδίου, παράνομος ή νόμιμος;

Η Αλήθεια είναι: Φυσικά και όχι.

Ένας από τους λόγους που η Κίνηση έχει αντιταχθεί στο έργο είναι ότι το έργο θα εκθέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον πληθυσμό. Το έργο είναι πολύ κάτω των νόμιμων προδιαγραφών (Τ50)  και σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας οι καταστροφές που θα προκληθούν θα είναι ανάλογες, ίσως και χειρότερες από της Μάνδρας. Το εγκιβωτισμένο ρέμα έχει απείρως μεγαλύτερους κινδύνους γιατί η πλημμύρα όταν συμβεί καθίσταται ανεξέλεγκτη. Το έργο θα κατευθύνει όλο το νερό προς τη Ραφήνα, χωρίς την ανάσχεση που προσφέρουν οι «προς κατάργηση» πλημμυρικές ζώνες, η ταχύτητα του νερού θα είναι πολύ μεγαλύτερη (κατά 92 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο!), χωρίς την καθυστέρηση που προκαλεί η φυσική βλάστηση και οι φυσικοί μαιανδρισμοί  που θα εξαφανιστούν με το έργο.

Ίσα ίσα η ολοκληρωμένη πρόταση πολλών επιστημόνων παγκοσμίως την οποία ενστερνίζεται η Κίνηση, μπορεί να εξασφαλίσει ταυτόχρονα αντιπλημμυρική προστασία, αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Τυχόν απαλλοτριώσεις που θα χρειαστούν για να μην κινδυνέψει κόσμος, θα πρέπει να γίνουν με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να εξασφαλιστούν οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες (εντός ή εκτός σχεδίου, νόμιμα ή παράνομα.

Η αυθαίρετη αύξηση από το δήμαρχο του αριθμού των πλημμυρικών επεισοδίων (που από τρία έγιναν πέντε) και αριθμού των θυμάτων από πλημμύρες (που από ένα το 1977 έγιναν δύο), έχει ένα και μοναδικό στόχο: την τρομοκράτηση των ανθρώπων για να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα το δεύτερο μεγαλύτερο καταστροφικό έργο που ετοιμάζεται για την Ανατ. Αττική μετά την καταστροφή που επιτελείται στον Ερασίνο.

Ατομική ευθύνη και η υποβάθμιση του ρέματος;

Μπορεί ο δήμαρχος να γκρίνιαξε στη συνέντευξη για το πόσο χάλια είναι το ρέμα με μπαζώματα, στενώσεις, παράνομη απόρριψη λυμάτων, αύξηση των νερών του ρέματος από τα νερά της Αττικής οδού, του Ποδονίφτη κλπ (χωρίς φυσικά να μπορεί να το δει ως ένα ζωντανό και πλούσιο οικοσύστημα παρά μόνο σαν «πόλο ντροπής» όπως είπε ο ίδιος!!!), παρέλειψε όμως να πει ότι όλα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται με ευθύνη του κράτους και της τοπικής/περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Με άδειες που έδινε η πολεοδομία για χτίσιμο 10 και 20μέτρα από το ρέμα αγνοώντας το ΠΔ χρήσεων γης ΖΟΕ Μεσογειων, με λύματα που εδώ και χρόνια ο Δήμος ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ να χύνονται στο ρέμα ενώ γνωρίζει ποιοι τα ρίχνουν και με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  για τα έργα εκτροπής του Ποδονίφτη, αεροδρομίου, αττικής οδού κλπ «καθόλα νόμιμες». 

Άλλωστε κανείς δε μας έχει εξηγήσει με ποιο μαγικό τρόπο η τσιμεντοποίηση του ρέματος θα αποτρέψει τα φαινόμενα καταπατήσεων, παράνομης απόρριψης λυμάτων και μπάζων, κουνουπιών και όλων των «στραβών» του ρέματος. Η ίδιοι δε θα διοικούν και πάλι; Γιατί τώρα ισχυρίζονται πως δε μπορούν να τα αποτρέψουν ενώ μετά την τσιμεντοποίηση θα μπορούν;

Τελικά το ρέμα θα τσιμεντοποιηθεί ή θα γίνει πόλος αναψυχής και θα αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος;

Τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λένε ότι από τα 17 χιλιόμετρα συνολικής διευθέτησης, περίπου το 1/3 θα είναι αμιγές τσιμέντο, το 1/3 συνδυασμός τσιμέντου-συρματοκιβωτίων και το 1/3 συρματοκιβώτια. Ειδικά από το γεφυράκι Σκαλαβενίτη μέχρι τη θάλασσα θα γίνει μόνο τσιμέντο. Μάλιστα η τσιμεντένια μάντρα 1,5μέτρου που θα σηκωθεί στα πρανή δε θα επιτρέπει στον περαστικό ούτε καν να βλέπει το ρέμα!

Κι αν νότια του ρέματος μέχρι τη βελανιδιά ισχύσει αυτό που ισχυρίζεται ο δήμαρχος (3μέτρα πεζόδρομος+ 3μέτρα ποδηλατόδρομος+ 3μέτρα φύτευση= 9 μέτρα ελεύθερη ζώνη), από τη βόρεια πλευρά ο Δήμος ετοιμάζεται να επεκτείνει την οδό Ευβοϊκού μέχρι την ΕΚΟ φτιάχνοντας οδικό άξονα προς το λιμάνι για τα φορτηγά, καταπατώντας έτσι άλλον ένα κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

Πόλο αναψυχή πάντως με τσιμέντα και φορτηγά δε το λες.

Ούτε είναι σοβαρό να ισχυρίζεται ο δήμαρχος και οι μελετητές ότι η βιοποικιλότητα που θα εξαφανιστεί κατά την κατασκευή του έργου θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωσή του σε ένα τσιμεντωμένο και δίχως βλάστηση ρέμα.

Και θα είναι δίχως βλάστηση σε όλο του το μήκος, ακόμη και στα τμήματα που θα κατασκευαστούν με συρματοκιβώτια γιατί ακόμη και αν κάποιες πόες φυτρώσουν ανάμεσα στις πέτρες, δε μπορούν να υποκαταστήσουν ένα οικοσύστημα με 5 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, απειλούμενα είδη ψαριών και πάνω από 150 είδη σπάνια και μη ορνιθοπανίδας που βρίσκουν καταφύγιο στους οικοτόπους του ρέματος.

Το εργοτάξιο που προσπαθεί ο δήμαρχος να εγκαταστήσει στο κέντρο της Ραφήνας είναι καθόλα νόμιμο;

Αντίθετα. Είναι καθόλα παράνομο. Καταρχήν είναι χωροθετημένο σε περιοχή που καλύπτεται απόν δύο διαφορετικά Προεδρικά Διατάγματα:

 α) το ΠΔ χρήσεων γης (ΦΕΚ199/Δ/2003, ΖΟΕ Μεσογείων) που προσδιορίζει την περιοχή δίπλα στο νεκροταφείο στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ως Περιοχή Α (πρασίνου) και επιτρέπει μόνο εγκατάσταση δημόσιων ή δημοτικών καθιστικών

 β) του ΠΔ οριοθέτησης ρέματος Ραφήνας (ΦΕΚ498/Δ/2021) που απαγορεύει εργοτάξια, παρκινγκ, κτίρια και επιτρέπει μόνο ήπιες χρήσεις εντός ζώνης οριοθέτησης.

Η διαδικασία επίσης με την οποία ο δήμος προσπάθησε να κάνει απευθείας παραχώρηση δημοτικής έκτασης στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ με ανταποδοτικά ανταλλάγματα παρανομίες που θα παραμείνουν στο δήμο μετά την αποχώρηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ήταν τελικά ανεπιτυχής αφού ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις και προσφυγές από δημοτικούς συμβούλους, συλλόγους και πολίτες. Και ενώ ο δήμος γνωρίζει ότι δίπλα στο νεκροταφείο απαγορεύεται η κατασκευή εργοταξίου, τώρα προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να πετύχει το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα. Ένα εργοτάξιο για τα επόμενα τουλάχιστον 7 χρόνια μέσα σε ζώνη πρασίνου, μέσα σε ζώνη οριοθέτησης, ανάμεσα σε 6 σχολεία, σε άμεση γειτνίαση με οικισμό (Αύρα) και δίπλα στο βασικό οδικό άξονα προς το λιμάνι (οδός Ευβοϊκού)

Είναι αλήθεια ότι οι οικολόγοι ξυλοκόπησαν χειριστή μπουλντόζας της Περιφέρειας;  

Το υποτιθέμενο περιστατικό ξυλοδαρμού χειριστή μηχανήματος είχε αναφερθεί από τοπικά μέσα της Ραφήνας τον Οκτώβριο του 2021. Το περιστατικό αναθερμάνθηκε ξανά στην τελευταία συνέντευξη του δημάρχου στο rpn. Σχετική ανάρτηση/καταγγελία είχαμε κάνει από τον Οκτώβρη του 2021, αφού τα δημοσιεύματα φωτογράφιζαν «ως δράστη» την Κίνηση, η οποία ουδεμία ανάμειξη με το περιστατικό είχε.

Όπως όμως είχαμε πληροφορηθεί εκ των υστέρων, το περιστατικό ήταν αντίθετο με  την περιγραφή του δημάρχου. Ο ώμος του χειριστή είχε εξαρθωθεί στην προσπάθειά του να ρίξει μπουνιά σε πολίτη που διαμαρτυρήθηκε για την καταστροφή που προκαλούσαν οι μπουλντόζες στο ρέμα. Γι αυτό άλλωστε και δεν υποβλήθηκε ποτέ μήνυση και είχαν γίνει απλώς εκατέρωθεν καταγγελίες στο αστυνομικό τμήμα.

Από τα 22+1 ψέματα  η ΚΠΑΜΡΡ θεώρησε σοβαρό να απαντήσει ομαδοποιημένα στα παραπάνω, τα οποία είναι σοβαρότατα και όπως φαίνεται οι πολίτες γνωρίζουν μόνο τα ψέματα που τους έχει σερβίρει επανειλημμένα ο συκοφάντης δήμαρχος. Τα αληθινά στοιχεία, όπως και η σχετική μελέτη είναι διαθέσιμα από την ΚΠΑΜΡΡ για όποιον δημότη αποφασίσει επιτέλους να αποκτήσει ο ίδιος ή η ίδια την πραγματική εικόνα του τι του ετοιμάζουν για το παρόν και για το μέλλον του.

 

Σελίδα 1 από 3

Youtube Playlists

youtube logo new

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.