" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ
Ρέματα - Ποτάμια - Νερά

Ρέματα - Ποτάμια - Νερά (36)

Η δημοτική κίνηση πολiτών Ραφήνας-Πικερμίου "Γη & Ελευθερία" καλεί τους πολίτες να παραστούν στην αυριανή (24/10) κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η εξαίρεση του ρέματος Βαλανάρη από το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.
 
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η "Γη & Ελευθερία": 
 
Αύριο Πέμπτη 24/10 ώρα 19:30 στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητιέται η εξαίρεση του ρέματος Βαλανάρη από το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας!
Η παρουσία των πολιτών σε τέτοιες κρίσιμες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνεται απαραίτητη.
 
Το θέμα έρχεται στο ΔΣ μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πικερμίου, σύμφωνα με την οποία:
"Ζητάμε να μην εφαρμοσθεί η υπάρχουσα μελέτη και να τροποποιηθεί σύμφωνα με την πρότασή μας για την διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των δημοτών."
 
Το θέμα έχει τη δυνατότητα να υπερψηφιστεί, αν είναι παρόντες και συμφωνήσουν:
- οι παραιτηθέντες αντιδήμαρχοι κ εντεταλμένοι σύμβουλοι της ομάδας Τσεβά
- οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Βασιλόπουλου και
- η Λαϊκή Συσπείρωση
(Δεδομένης και της ψήφου της Γη & Ελευθερία που εννοείται ότι είναι υπέρ της πρότασης του Τοπικού Πικερμίου, στη συνεδρίαση του οποίου ήταν παρούσα και είχε εκφραστεί θετικά).
 
Στην αυριανή συνεδρίαση θα κριθεί αν υπάρχει πολιτική διαφοροποίηση των "παραιτηθέντων" από τη γραμμή Τσεβά που υποστηρίζει όλα τα καταστροφικά σχέδια που "έστρωσε" η κυβέρνηση για τον τόπο μας με την θερμή υποστήριξη της προηγούμενης δημοτικής αρχής Μπουρνού, καθώς και ο ρόλος της παράταξης Βασιλόπουλου, της οποίας ο αγώνας για το Μεγάλο Ρέμα έληξε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
 
Ο αγώνας για το σταμάτημα της καταστροφής στο Μεγάλο Ρέμα συνεχίζεται.
Η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας διοργανώνει την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση (Ακαδημίας 50-Αθήνα) εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:
 
"Ποτάμια και Οικοσυστήματα σε περίοδο Κλιματικής Αλλαγής"
 
με αφορμή την καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του μεγαλύτερου φυσικού ποταμού της Αττικής.
 
Ομιλητές:

- Παναγιώτης Δημόπουλος, Kαθηγητής Oικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
- Πέτρος Κόκκαλης, Eυρωβουλευτής των Πράσινων
- Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου
- Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων για την Κλιματική Διακυβέρνηση και την Κοινωνική Οικονομία
 
Επισυνάπτεται η αφίσα της εκδήλωσης
 
poster

 Η Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας εξέδωσε δελτίο τύπου για την κατακρεούργηση (ποιος άλλος όρος μπορεί να περιγράψει πιο αιματηρά αυτό που έγινε χθες;) των 17 μεγάλων αρμυρικιών της εκβολής:

 

 

IMG 5103 2IMG 5106 2

 

 

Ό,τι και να γραφτεί για το έγκλημα σου συντελείται, είναι πολύ φτωχό. Οι αυτουργοί πολλοί. Η Πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, η Δικαιοσύνη που για μια σειρά ετών δεν διανύει την καλύτερη της περίοδο, είναι οι θεσμικοί αυτουργοί. Οι αυτουργοί που όταν οι λειτουργοί τους θα κληθούν να λογοδοτήσουν από τις επόμενες γενιές, θα είναι πια σκόνη σκορπισμένη στον πλανήτη. Οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος είναι επαγγελματίες που δεν ορρωδούν προ ουδενός μπροστά στην κερδοφορία. Αλλά υπάρχουν και άλλοι, ηθικοί αυτουργοί αυτοί, που δεν καταλαβαίνουν ή που προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, μπροστά στο μικρό , προσωπικό τους συμφέρον. Είναι πολλοί αυτοί που αδημονούν για κάθε τετραγωνικό που θα τους αποδώσει η αποκαλούμενη "διευθέτηση". Αυτή η επιχείρηση απόσπασης δημόσιας γης και μετατροπή της σε οικοδομήσιμη, εμπορικής αξίας γη. Αυτοί είναι οι επίδοξοι άρπαγες. Οι "οραματιστές" της τσιμεντένιας ανάπτυξης κατ ευφημισμό "επενδυτές" που δεν δίνουν δεκάρα για τις επιπτώσεις των πράξεων τους στον πληθυσμό.

Αλλά και ο "πληθυσμός". Οι κάτοικοι μίας περιοχής που βιάζεται για να αποδοθεί στους άρπαγες απαλλαγμένη από οτιδήποτε φυσικό. Τσιμεντένια και πολεοδομημένη. Είναι και οι αφελείς. Εκείνοι που νομίζουν πως το έγκλημα θα τους προστατέψει από πλημμύρες, όταν παντού στον κόσμο είναι πια γνωστό πως αυτά τα "έργα" δεν προστατεύουν από τίποτα. Αυτός ο κόσμος που αν δεν επικροτεί το έγκλημα, στέκεται αδιάφορος. Αυτός π κόσμος ίσως είναι ο κύριος ηθικός αυτουργός για το έγκλημα που διαπράττεται. Όπως ο ίδιος κόσμος που αδιαφορούσε (αν δεν απολάμβανε κιόλας) κάθε παρόμοιο έγκλημα την ώρα που εκτυλισσόταν. Και ήρθε μετά η πλημμύρα και το χάος. Και οι παπαγάλοι μιλούσαν για "ακραία φαινόμενα". 

Δεν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Ούτε φυσικές καταστροφές. Υπάρχουν εγκλήματα σαν κι αυτό που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας και το οποίο ετοιμάζει το έδαφος για αυτό που μετά θα αποκαλούν "φυσική καταστροφή" ή "θεϊκή οργή" οι αυτουργοί και οι παπαγάλοι τους. 

IMG 4715IMG 4719

IMG 4719

IMG 4741

IMG 4742

IMG 4765 IMG 4780

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Μην αμελήσετε
Πάρτε μαζί σας νερό
Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»

.....αλλά ΔΕΝ θα σας περιμένω

 Αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας ένα έγγραφο που καίει το δασαρχείο Πεντέλης, τη Διεύθυνση Δασών ανατολικής Αττικής και όλους όσοι ανεύθυνα προώθησαν την κοπή 143 δέντρων στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και μάλιστα με έωλες  καταγραφές και διαγνώσεις. Μετά το WWF και τους δύο δασολόγους του που βεβαίωσαν πως  το έγγραφο της ΔΔ Ανατολικής Αττικής«δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια βάσει της δασολογικής επιστήμης και δεν τεκμηριώνει την απομάκρυνση δασικής βλάστησης για λόγους ασφάλειας. Ως εκ τούτου κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την έγκριση και υλοποίηση του εν λόγω πίνακα υλοτομίας καθώς και για την ορθή ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και των κατοίκων της περιοχής» έρχεται και η έκθεση του Στ. Ζόγκαρη κύριου Ερευνητή του ΕΛΚΕΘΕ (Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων - Τομέας Εσωτερικών Υδάτων, https://imbriw.hcmr.gr/) με ειδικότητα στη Διαχείριση Βιοποικιλότητας Λεκανών Απορροής Ποταμών να κλονίσει με δύναμη την έωλη γνωμάτευση

Η έκθεση του κ. Ζόγκαρη η οποία απευθύνεται στους 

Ευάγγελο Γκουντούφα, προϊσταμένου ΓΔΔ&ΔΠ
Σταύρο Τσιλίκουνα, προϊσταμένου Δ/νσης Δασικών Έργων & Υποδομών
Παναγιώτη Δρούγα, προϊσταμένου Δ/νσης Διαχείρισης Δασών
με κοινοποίηση προς 
τη Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Τμήμα Προγραμματισμού & Μελετών
το ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, Τμήμα Διοίκησης & Διαχείρισης Δασών
το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, Γραφείο Δημάρχου κ. Δήμητρας Τσεβά-Μήλα 

Ακολουθεί το έγγραφο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που υπογράφει ο Δρ. Στ. Ζόγκαρης

Μετά τον καταιγισμό διαψεύσεων της αυτοψίας των υπηρεσιών από τους αναγνωρισμένους και παγκοσμίου βεληνεκούς φορείς, μένει να δούμε τι εξέλιξη θα έχουν τα πράγματα γιατί όπως είναι φανερό, επαληθεύονται στο έπακρο τα όσα μαρτυρώνται στην έκθεση του WWF πως οι γνωματεύσεις δεν στηρίχθηκαν σε αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια βάσει της δασολογικής επιστήμης.

 

πηγή: Ιστολόγιο της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Απόψε 5/11/2023 στις 17:30 και στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5" ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας έδωσε μία συνέντευξη στον Θανάση Λαζαρίδη η οποία είχε μορφή συζήτησης για ρέματα και πλημμύρες. Ο καθηγητής Μπελαβίλας έκανε εκτενή αναφορά στα λάθη που έχουν γίνει τα παλιότερα χρόνια στις μεγάλες διευθετήσεις των ποταμών του λεκανοπεδίου. Σε ξεχωριστή θέση στη συζήτηση τοποθέτησε και τοποθετήθηκε -για ακόμα μία φορά- για τα όσα συμβαίνουν σχετικά με το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας.

Τόνισε το μεγάλο λάθος που πάει να γίνει με την απόπειρα εγκιβωτισμού του τελευταίου ανοιχτού, μεγάλου ποταμού της Αττικής και αντιδιέστειλε τα όσα ξεπερασμένα σχεδιάζονται στην Ελλάδα με τα όσα γίνονται στον κόσμο. 

Ενσωματώνουμε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης στο οποίο αναφέρεται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και το παρουσιάζουμε και καταγεγραμμένο, ως κείμενο, παρακάτω.

Αν και αποτελεί προσβολή στο πρόσωπο του κ. Μπελαβίλα, αξίζει να αντιπαραβληθεί ο λόγος του έγκριτου  και παγκοσμίως καταξιωμένου καθηγητή με τον λόγο μερικών τοπικών "παπαγάλων" και των αφεντικών τους που παλεύουν ε κάθε τρόπο να υπερθεματίσουν για τη σημασία του έργου εγκιβωτισμού του Μεγάλο Ρέματος. Ενός έργου παρωχημένου σχεδιασμού και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Ένα έργο άκρως επικίνδυνο σε καιρούς κλιματικής αλλαγής και καταστροφικό για το περιβάλλον

Στο απόσπασμα που ο κ. Μπελαβίλας αναφέρεται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας λέει τα παρακάτω:

Νίκος Μπελαβίλας: Στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας, σήμερα προχωράνε έργα που τεχνικά ανήκουν στην προηγούμενη εποχή. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να τσιμεντώνουμε τα ρέματα. Δεν μπορούμε να περιορίζουμε τις κοίτες, δεν μπορούμε να στραγγαλίζουμε τους ποταμούς. Είναι ανάγκη να ξέρουμε ότι το ποτάμι, δεξιά κι αριστερά, το ρέμα δεξιά κι αριστερά, θα εκτονωθεί κάποια στιγμή, θα πλημμυρίσει κάποια στιγμή. Επομένως μία πενηντάμετρη ζώνη είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσει να πάρει τους επιπλέον όγκους νερού και μ΄ αυτή τη λογική πρέπει να αρχίσουμε να ανοίγουμε  τα υδάτινα κανάλια. Το κάνει πια όλη η ανθρωπότητα. Από τη Σεούλ μέχρι τη Μαδρίτη, από τα Τίρανα μέχρι το Ντελ της Ολλανδίας, έχω δει με τα μάτια μου ποτάμια τα οποία ήτανε….κανάλια τα οποία ήτανε μεγάλες λεωφόροι και μετατράπηκαν πάλι σε πάρκα νερού, σε πάρκα με πράσινο και με τα ποταμάκια να τρέχουνε μέσα το καλοκαίρι και τα ποτάμια να τρέχουν φουσκωμένα αλλά ελεύθερα, όχι στραγγαλισμένα, τον χειμώνα

Θανάσης Λαζαρίδης: Προφανώς λοιπόν, έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό αφορά την ιστορία μιας γενιάς ολόκληρης, για να φτάσουμε σε αυτό, αυτή τη λογική εννοώ

Νίκος Μπελαβίλας: Οι προδιαγραφές πια, εγκιβωτισμού ρεμάτων, εγκιβωτισμού ποταμών πρέπει πια να αλλάξουν. Και πρέπει να καταργηθεί η έννοια του εγκιβωτισμού, να το πω έτσι χοντρά για να το καταλάβουν και οι συνάδελφοι μηχανικοί που πιθανόν να ακούνε. Πρέπει να μιλήσουμε πια για ανοιχτές κοίτες με μεγάλα ποσοστά ανοιχτού εδάφους που θα μπορέσει να τραβήξει το νερό, να εμπλουτίσει τον υδροφόρο αφενός και να απορροφήσει ποσότητες νερού και τα μπετονένια τοιχία που περιορίζουνε όλη αυτή την ιστορία, πρέπει να καταργούνται σιγά σιγά και να τελειώνουμε με αυτή την παλιά και λανθασμένη τεχνική που ακολουθούσαμε ως τώρα

Εδώ είναι και το ηχογραφημένο απόσπασμα 

 

Η πλήρης εκπομπή, απ' όπου και η συζήτηση του Νίκου Μπελαβίλα με τον Θανάση Λαζαρίδη στο Ρ/Σ ΣΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και στην εκπομπή  Έρθεν η ώρα μας  Κυριακή 5/11 17:00 - 18:00 (κάντε κλικ και επιλέξτε την πλήρη εκπομπή)

Και εδώ μόνο η συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα

 

 

Σύμφωνα με κατεπείγουσα έκκληση που ανάρτησε η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και αναδημοσιεύουμε εδώ:

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα 31/10/2023 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΥΜΕ) με τη νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου και την ανάδοχο εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το υπουργείο επιμένει να προχωρήσει με τον λεγόμενο “καθαρισμό” του Μεγάλου Ρέματος και μάλιστα με το πλέον επαχθές σενάριο, δηλαδή, πλήρη αποψίλωση, συμπεριλαμβανομένης της κοπής μεγάλων δέντρων, και μάλιστα όχι μόνον στην κοίτη, αλλά και στα πρανή και στην παραρεμάτια ζώνη σε πλάτος τουλάχιστον 2-3 μέτρων εκατέρωθεν της κοίτης, και μάλιστα

  • ταυτόχρονα σε πολλά σημεία
  • σε όλο το μήκος των 15 χιλιομέτρων.
  • με βαρέως τύπου ερπυστριοφόρα οχήματα
  • με μεγάλο όγκο εκσκαφών
  • με τις εργασίες “καθαρισμού” να ολοκληρώνονται εντός ολίγων ημερών.

Αυτό θα επιβληθεί με κάθε δυνατό μέσο, το οποίο μπορεί να σημαίνει ακόμα και αστυνομική δύναμη.

Ουσιαστικά αυτό που γίνεται δεν είναι καθαρισμός αλλά το ξεκίνημα του έργου διευθέτησης και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό τετελεσμένο και να μην υπάρχει πλέον τίποτα να προστατευθεί.

Τονίζουμε ότι εκτός από βάναυση καταστροφή του οικοσυστήματος, αυτές οι εργασίες θα επιφέρουν σημαντική ΑΥΞΗΣΗ του πλημμυρικού κινδύνου, καθώς καταστρέφεται η φυσική βλάστηση που φρενάρει την ορμή του νερού και αφαιρείται το ριζικό σύστημα που συγκρατεί τα πρανή από διάβρωση και κατάρρευση. 

Η Κίνηση καλεί από αύριο και όλη την εβδομάδα σε μαζική κινητοποίηση κάθε μέρα στις 7:30πμ μπροστά στο εργοτάξιο στην εκβολή του ρέματος ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή.

Σήμερα το πρωί (25/10/2023) αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  (ΚΠΑΜΡΡ) η είδηση πως το πρωί της προηγούμενης ημέρας, 24/10 "ένα τεράστιο τρυπάνι του εργολάβου της ΕΥΔΑΠ, ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του αντλιοστασίου ακαθάρτων της περιοχής Πρωτέα στη Ραφήνα". Η ανάρτηση συνοδευόταν και από σχετικές φωτογραφίες του γεωτρύπανου μέσα στον οριοθετημένο, ενταγμένο  στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Αττικής και προστατευόμενο υγρότοπο της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Combo

 Και το δημοσίευμα της ΚΠΑΜΡΡ συνεχίζει:

Παράλληλα, προχωρά η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή Νηρέα, όπου σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή των συλλεκτήρων με κατεύθυνση τον υγρότοπο των Μαρικών, όπου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο ακαθάρτων της περιοχής Νηρέα.

Και τα δύο αντλιοστάσια έχουν χωροθετηθεί μέσα στους προστατευόμενους υγροτόπους «εκβολή ρέματος Ραφήνας» και «παράκτιο έλος Μαρίκες», παραβλέποντας (παρά τις σχετικές έγγραφες επισημάνσεις μας) το γεγονός ότι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Αττικής, ως περιοχές που προορίζονται για την προστασία οικοτόπων και ειδών!

Είναι υγρότοποι Α’ Προτεραιότητας, του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και μέχρι την οριοθέτησή τους με προεδρικό διάταγμα, ισχύει απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, άσκησης οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση τους.

Επιπλέον, ο υγρότοπος της εκβολής είναι οριοθετημένος βάσει του αρ.54 του ν.4559/2018.

Στην κεντρική εικόνα (επικεφαλίδα) που συνοδεύει το παρόν, βλέπετε την επιστημονική αποτύπωση της θέσης και των ορίων του υγροτόπου.

Άλλο ένα αντλιοστάσιο του ίδιου δικτύου ακαθάρτων έχει χωροθετηθεί εντός του άλλου προστατευόμενου υγροτόπου της περιοχής, εκείνον του παράκτιου έλους της παραλίας των Μαρικών σε πολύ μικρή απόσταση από το πρώτο. 

Marikes

Όπως σημειώνει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στην ίδια ανάρτηση:

Και τα δύο αντλιοστάσια έχουν χωροθετηθεί μέσα στους προστατευόμενους υγροτόπους «εκβολή ρέματος Ραφήνας» και «παράκτιο έλος Μαρίκες», παραβλέποντας (παρά τις σχετικές έγγραφες επισημάνσεις μας) το γεγονός ότι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Αττικής, ως περιοχές που προορίζονται για την προστασία οικοτόπων και ειδών!

Είναι υγρότοποι Α’ Προτεραιότητας, του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και μέχρι την οριοθέτησή τους με προεδρικό διάταγμα, ισχύει απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, άσκησης οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση τους.

Επιπλέον, ο υγρότοπος της εκβολής είναι οριοθετημένος βάσει του αρ.54 του ν.4559/2018.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι υγρότοποι (και σίγουρα αυτοί που είναι καταγεγραμμένοι στην μελέτη οριοθέτησης του ΕΚΒΥ) προστατεύονται, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν αναγνωριστεί νομοθετικά (ΣτΕ151/2022).

Και για τα δύο αντλιοστάσια υπάρχουν τεχνικά εφικτές εναλλακτικές θέσεις.

Για το αντλιοστάσιο του Πρωτέα, θα αρκούσε η μετακίνησή του 10 μέτρα βορειότερα, σε δημοτική έκταση και υπογειοποιημένο, αν ο απερχόμενος δήμαρχος Β. Μπουρνούς το είχε προτείνει στην ΕΥΔΑΠ στη φάση του σχεδιασμού.

Το ίδιο και ια το αντλιοστάσιο στις Μαρίκες, όπου υπάρχουν 4 εναλλακτικές θέσεις με υπογειοποίηση ή μη.

Οι επιλογές των θέσεων των αντλιοστασίων Πρωτέα και Νηρέα, μπορεί να εξυπηρέτησαν την ΕΥΔΑΠ που αγόρασε φθηνή γη, καταπατούν όμως τους δύο και μοναδικούς παράκτιους υγροτόπους της Ραφήνας. Και αυτά σε περίοδο κλιματικής αλλαγής, που η προστασία των παράκτιων υγροτόπων είναι καθοριστικός παράγοντας για την προσαρμογή, αφού προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση, τα νερά από την υφαλμύρινση, τη βιοποικιλότητα κλπ .

Είναι ψέμα ότι μια τέτοια αλλαγή θα προξενήσει καθυστέρηση στο έργο αποχέτευσης. Η αποχέτευση δεν θα λειτουργήσει σε λιγότερο από 3-4 χρόνια, αφού ακόμη και ο διαγωνισμός για την μονάδα επεξεργασίας έχει «κολλήσει» για δεύτερη φορά.

Το δημοσίευμα της ΚΠΑΜΡΡ κλείνει απαιτώντας (όπως θα απαιτούσε κάθε νοήμων άνθρωπος του 2023, ακόμα και στην Ελλάδα)

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΚΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΙΣ ΜΑΡΙΚΕΣ.

ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΕΑ-ΝΗΡΕΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.

Από τα γεγονότα δεν μπορούμε να μη παρατηρήσουμε πως τελικά δεν είναι επιστημονική επιταγή η χωροθέτηση των αντλιοστασίων εντός των υγροτόπων, ακόμα και με την ανάγκη να εγκαθίστανται στα χαμηλότερα σημεία, αλλά η ευκολία με την οποία ο απερχόμενος δήμαρχος της περιοχής παραχώρησε τους τόπους αυτούς για την εγκατάσταση. Προφανώς τους θεώρησε "άχρηστους" με αντίληψη όμοια με εκείνη που έχουν "οι χωριάτες που παζαρεύουν τα τσιμέντα" που περιγράφει ο Γκάτσος. στον "Εφιάλτη της Περσεφόνης"

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που ο σχεδιασμός των υποδομών πρέπει να λαμβάνει υπόψη του σοβαρά τα περιβαλλοντικά ζητήματα και να προσαρμόζεται αναλόγως. Οι άνθρωποι έχουμε πάρει το μάθημα μας για τις ζημιές που έχουμε προκαλέσει στο παρελθόν και τις συνέπειες τους τις ζούμε σήμερα. Το καλό είναι πως δια της ψήφου των πολιτών  απομακρύνθηκε αυτός που πρόκρινε την εγκληματική χωροθέτηση και με αντίληψη βλαχοδήμαρχου, απερίσκεπτα προσπέρασε τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τις επιπτώσεις που προκαλεί η χωροθέτηση ενός έργου που κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα του, αλλά οι επιλογές που το αφορούν το καθιστούν παράγοντα υποβάθμισης και μήτρα ανάπτυξης άλλων περιβαλλοντικών κινδύνων.

Το κακό είναι πως παραμένει στη θέση του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, διάστημα στο οποίο αναμένεται να επιδοθεί σε ένα εκδικητικό όργιο καταστροφής, με τρόπο τέτοιο που να πετύχει ολέθριο και εν μέρει μη αναστρέψιμο πλήγμα στον τόπο και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον

Ήταν 18/10/2023 όταν ο καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της πόλης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Νίκος Μπελαβίλας εξηγούσε σε συνέντευξη του στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 τι σημαίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Η συζήτηση είχε οδηγήσει τον καθηγητή να εξηγεί τι είναι η πρόληψη της πλημμύρας. Και αναφέρει:

"Η πρόληψη έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι τα άμεσα σωστικά. Η επείγουσα δρομολόγηση ενός έργου συντήρησης της ασυντήρητης κοίτης του Κηφισού. Αυτή δεν είναι υπόθεση του καθενός δημάρχου. Δεν μπορεί ο Μώραλης στον Πειραιά να καθαρίζει το αριστερό τοιχίο και ό Ευθυμίου στο Μοσχάτο το δεξί... Αυτά είναι αστειότητες και όποιος κάθεται και τα λέει -και μιλάω για τη χθεσινή ανακοίνωση- δεν έχει ιδέα του τι είναι τεχνικό έργο. Δεν μπορεί να καλούνται 24 δήμοι, όλοι μαζί ¨κατεβείτε κάτω να καθαρίσετε". Δεν είναι παιδική χαρά ένα τέτοιο έργο. Αυτό οφείλει να δρομολογηθεί από έναν κεντρικό σχεδιασμό που την ευθύνη του την έχουν το υπουργείο και η περιφέρεια. Και όταν λέω υπουργείο εννοώ το υπουργείο υποδομών το οποίο είναι και αυτό που γνωρίζει να κάνει αυτά τα έργα. Κι η Περιφέρεια Αττικής γιατί είναι ένα χοντρό έργο μητροπολιτικής κλίμακας. Ανάλογο παράδειγμα: Αν -ό μη γένοιτο- καταστραφεί κομμάτι της λεωφόρου Συγγρού δεν θα κληθεί η τεχνική υπηρεσία του δήμου Καλλιθέας να το επισκευάσει...

...Λοιπόν ο Κηφισός είναι τεχνικό έργο. Δεν πρόκειται για τον καθαρισμό ενός μικρού ρέματος σε μια πλαγιά του Αιγάλεω, του Υμηττού

 Το δεύτερο είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σημαίνει όλα αυτά που λέει η επιστημονική κοινότητα εδώ και είκοσι χρόνια. Σταματήστε το τσιμέντωμα των ρεμάτων. Σταματήστε την υπογειοποίηση των ρεμάτων. Αυτή τη στιγμή γίνεται μάχη στη Ραφήνα για το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας. Το ξέρετε. Είναι σχεδιασμός της δεκαετίας του '50. Κακός σχεδιασμός. Δεν ήταν κακοί οι άνθρωποι, ούτε είχαν δόλιους σκοπούς. Αυτά ξέρανε, κλιματική κρίση δεν είχαμε, η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν υπήρχε. Έτσι ξέρανε. Νομίζανε πως με το μπετόν αρμέ θα σώσουνε τον κόσμο. Πέρασε αυτή η εποχή. Οφείλουμε λοιπόν να αρχίσουμε να συζητάμε πως πρώτα απ' όλα, δεν θα καλύψουμε άλλα ρέματα και πως θα τα ανοίξουμε. Στην επόμενη δεκαετία της Αθήνας θα αρχίσουμε να ανοίγουμε ρέματα και εδώ πάνω.,,"

Το απόσπασμα της συνέντευξης που αφορά στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας παρατίθεται στο βίντεο που ακολουθεί

 

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

 

Η εκδήλωση που είχε προγραμματίσει και εξαγγείλει για σήμερα η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (ΚΠΑΜΡΡ) αναβάλλεται λόγω βροχής για Παρασκευή 6/10 ώρα 18:00 στο αλσάκι Νηρέα (Σύρου & Ναυτίλου). Η ΚΠΑΜΡΡ στην ανακοίνωση της αναβολής λόγω καιρού, ζητά  συγνώμη για την αναστάτωση.
 
Στην εκδήλωση - συζήτηση "Ελεύθερα ποτάμια-Αντιπλημμυρικά έργα" που αναβλήθηκε για την Παρασκευή 6/10 και ώρα 18:00 στην πλατεία του Νηρέα, θα κάνουν εισηγήσεις οι:
 
  • Φοίβος Μουχλιανίτης, διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και συνεργάτης της  Dam Removal Europe
  • Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, από την ομάδα Γεωμυθική και το σύλλογο ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων
 
Θα μας μιλήσουν για την αναγκαιότητα και την υποχρέωση επαναφυσικοποίησης (renaturalization) των ποταμών της Ευρώπης, για τους λόγους που τα αντιπλημμυρικά έργα δεν ανταποκρίθηκαν στις πλημμύρες και για την περίπτωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του προγραμματιζόμενου έργου.
 
Anavoli
Σελίδα 1 από 3

Youtube Playlists

youtube logo new

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.