" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ
Ρέματα - Ποτάμια - Νερά

Ρέματα - Ποτάμια - Νερά (31)

Απόψε 5/11/2023 στις 17:30 και στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5" ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας έδωσε μία συνέντευξη στον Θανάση Λαζαρίδη η οποία είχε μορφή συζήτησης για ρέματα και πλημμύρες. Ο καθηγητής Μπελαβίλας έκανε εκτενή αναφορά στα λάθη που έχουν γίνει τα παλιότερα χρόνια στις μεγάλες διευθετήσεις των ποταμών του λεκανοπεδίου. Σε ξεχωριστή θέση στη συζήτηση τοποθέτησε και τοποθετήθηκε -για ακόμα μία φορά- για τα όσα συμβαίνουν σχετικά με το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας.

Τόνισε το μεγάλο λάθος που πάει να γίνει με την απόπειρα εγκιβωτισμού του τελευταίου ανοιχτού, μεγάλου ποταμού της Αττικής και αντιδιέστειλε τα όσα ξεπερασμένα σχεδιάζονται στην Ελλάδα με τα όσα γίνονται στον κόσμο. 

Ενσωματώνουμε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης στο οποίο αναφέρεται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και το παρουσιάζουμε και καταγεγραμμένο, ως κείμενο, παρακάτω.

Αν και αποτελεί προσβολή στο πρόσωπο του κ. Μπελαβίλα, αξίζει να αντιπαραβληθεί ο λόγος του έγκριτου  και παγκοσμίως καταξιωμένου καθηγητή με τον λόγο μερικών τοπικών "παπαγάλων" και των αφεντικών τους που παλεύουν ε κάθε τρόπο να υπερθεματίσουν για τη σημασία του έργου εγκιβωτισμού του Μεγάλο Ρέματος. Ενός έργου παρωχημένου σχεδιασμού και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Ένα έργο άκρως επικίνδυνο σε καιρούς κλιματικής αλλαγής και καταστροφικό για το περιβάλλον

Στο απόσπασμα που ο κ. Μπελαβίλας αναφέρεται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας λέει τα παρακάτω:

Νίκος Μπελαβίλας: Στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας, σήμερα προχωράνε έργα που τεχνικά ανήκουν στην προηγούμενη εποχή. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να τσιμεντώνουμε τα ρέματα. Δεν μπορούμε να περιορίζουμε τις κοίτες, δεν μπορούμε να στραγγαλίζουμε τους ποταμούς. Είναι ανάγκη να ξέρουμε ότι το ποτάμι, δεξιά κι αριστερά, το ρέμα δεξιά κι αριστερά, θα εκτονωθεί κάποια στιγμή, θα πλημμυρίσει κάποια στιγμή. Επομένως μία πενηντάμετρη ζώνη είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσει να πάρει τους επιπλέον όγκους νερού και μ΄ αυτή τη λογική πρέπει να αρχίσουμε να ανοίγουμε  τα υδάτινα κανάλια. Το κάνει πια όλη η ανθρωπότητα. Από τη Σεούλ μέχρι τη Μαδρίτη, από τα Τίρανα μέχρι το Ντελ της Ολλανδίας, έχω δει με τα μάτια μου ποτάμια τα οποία ήτανε….κανάλια τα οποία ήτανε μεγάλες λεωφόροι και μετατράπηκαν πάλι σε πάρκα νερού, σε πάρκα με πράσινο και με τα ποταμάκια να τρέχουνε μέσα το καλοκαίρι και τα ποτάμια να τρέχουν φουσκωμένα αλλά ελεύθερα, όχι στραγγαλισμένα, τον χειμώνα

Θανάσης Λαζαρίδης: Προφανώς λοιπόν, έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό αφορά την ιστορία μιας γενιάς ολόκληρης, για να φτάσουμε σε αυτό, αυτή τη λογική εννοώ

Νίκος Μπελαβίλας: Οι προδιαγραφές πια, εγκιβωτισμού ρεμάτων, εγκιβωτισμού ποταμών πρέπει πια να αλλάξουν. Και πρέπει να καταργηθεί η έννοια του εγκιβωτισμού, να το πω έτσι χοντρά για να το καταλάβουν και οι συνάδελφοι μηχανικοί που πιθανόν να ακούνε. Πρέπει να μιλήσουμε πια για ανοιχτές κοίτες με μεγάλα ποσοστά ανοιχτού εδάφους που θα μπορέσει να τραβήξει το νερό, να εμπλουτίσει τον υδροφόρο αφενός και να απορροφήσει ποσότητες νερού και τα μπετονένια τοιχία που περιορίζουνε όλη αυτή την ιστορία, πρέπει να καταργούνται σιγά σιγά και να τελειώνουμε με αυτή την παλιά και λανθασμένη τεχνική που ακολουθούσαμε ως τώρα

Εδώ είναι και το ηχογραφημένο απόσπασμα 

 

Η πλήρης εκπομπή, απ' όπου και η συζήτηση του Νίκου Μπελαβίλα με τον Θανάση Λαζαρίδη στο Ρ/Σ ΣΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και στην εκπομπή  Έρθεν η ώρα μας  Κυριακή 5/11 17:00 - 18:00 (κάντε κλικ και επιλέξτε την πλήρη εκπομπή)

Και εδώ μόνο η συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα

 

 

Σύμφωνα με κατεπείγουσα έκκληση που ανάρτησε η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και αναδημοσιεύουμε εδώ:

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα 31/10/2023 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΥΜΕ) με τη νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου και την ανάδοχο εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το υπουργείο επιμένει να προχωρήσει με τον λεγόμενο “καθαρισμό” του Μεγάλου Ρέματος και μάλιστα με το πλέον επαχθές σενάριο, δηλαδή, πλήρη αποψίλωση, συμπεριλαμβανομένης της κοπής μεγάλων δέντρων, και μάλιστα όχι μόνον στην κοίτη, αλλά και στα πρανή και στην παραρεμάτια ζώνη σε πλάτος τουλάχιστον 2-3 μέτρων εκατέρωθεν της κοίτης, και μάλιστα

 • ταυτόχρονα σε πολλά σημεία
 • σε όλο το μήκος των 15 χιλιομέτρων.
 • με βαρέως τύπου ερπυστριοφόρα οχήματα
 • με μεγάλο όγκο εκσκαφών
 • με τις εργασίες “καθαρισμού” να ολοκληρώνονται εντός ολίγων ημερών.

Αυτό θα επιβληθεί με κάθε δυνατό μέσο, το οποίο μπορεί να σημαίνει ακόμα και αστυνομική δύναμη.

Ουσιαστικά αυτό που γίνεται δεν είναι καθαρισμός αλλά το ξεκίνημα του έργου διευθέτησης και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό τετελεσμένο και να μην υπάρχει πλέον τίποτα να προστατευθεί.

Τονίζουμε ότι εκτός από βάναυση καταστροφή του οικοσυστήματος, αυτές οι εργασίες θα επιφέρουν σημαντική ΑΥΞΗΣΗ του πλημμυρικού κινδύνου, καθώς καταστρέφεται η φυσική βλάστηση που φρενάρει την ορμή του νερού και αφαιρείται το ριζικό σύστημα που συγκρατεί τα πρανή από διάβρωση και κατάρρευση. 

Η Κίνηση καλεί από αύριο και όλη την εβδομάδα σε μαζική κινητοποίηση κάθε μέρα στις 7:30πμ μπροστά στο εργοτάξιο στην εκβολή του ρέματος ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή.

Σήμερα το πρωί (25/10/2023) αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  (ΚΠΑΜΡΡ) η είδηση πως το πρωί της προηγούμενης ημέρας, 24/10 "ένα τεράστιο τρυπάνι του εργολάβου της ΕΥΔΑΠ, ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του αντλιοστασίου ακαθάρτων της περιοχής Πρωτέα στη Ραφήνα". Η ανάρτηση συνοδευόταν και από σχετικές φωτογραφίες του γεωτρύπανου μέσα στον οριοθετημένο, ενταγμένο  στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Αττικής και προστατευόμενο υγρότοπο της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Combo

 Και το δημοσίευμα της ΚΠΑΜΡΡ συνεχίζει:

Παράλληλα, προχωρά η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή Νηρέα, όπου σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή των συλλεκτήρων με κατεύθυνση τον υγρότοπο των Μαρικών, όπου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο ακαθάρτων της περιοχής Νηρέα.

Και τα δύο αντλιοστάσια έχουν χωροθετηθεί μέσα στους προστατευόμενους υγροτόπους «εκβολή ρέματος Ραφήνας» και «παράκτιο έλος Μαρίκες», παραβλέποντας (παρά τις σχετικές έγγραφες επισημάνσεις μας) το γεγονός ότι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Αττικής, ως περιοχές που προορίζονται για την προστασία οικοτόπων και ειδών!

Είναι υγρότοποι Α’ Προτεραιότητας, του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και μέχρι την οριοθέτησή τους με προεδρικό διάταγμα, ισχύει απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, άσκησης οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση τους.

Επιπλέον, ο υγρότοπος της εκβολής είναι οριοθετημένος βάσει του αρ.54 του ν.4559/2018.

Στην κεντρική εικόνα (επικεφαλίδα) που συνοδεύει το παρόν, βλέπετε την επιστημονική αποτύπωση της θέσης και των ορίων του υγροτόπου.

Άλλο ένα αντλιοστάσιο του ίδιου δικτύου ακαθάρτων έχει χωροθετηθεί εντός του άλλου προστατευόμενου υγροτόπου της περιοχής, εκείνον του παράκτιου έλους της παραλίας των Μαρικών σε πολύ μικρή απόσταση από το πρώτο. 

Marikes

Όπως σημειώνει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας στην ίδια ανάρτηση:

Και τα δύο αντλιοστάσια έχουν χωροθετηθεί μέσα στους προστατευόμενους υγροτόπους «εκβολή ρέματος Ραφήνας» και «παράκτιο έλος Μαρίκες», παραβλέποντας (παρά τις σχετικές έγγραφες επισημάνσεις μας) το γεγονός ότι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Αττικής, ως περιοχές που προορίζονται για την προστασία οικοτόπων και ειδών!

Είναι υγρότοποι Α’ Προτεραιότητας, του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και μέχρι την οριοθέτησή τους με προεδρικό διάταγμα, ισχύει απαγόρευση δόμησης, επιχωμάτωσης, άσκησης οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση τους.

Επιπλέον, ο υγρότοπος της εκβολής είναι οριοθετημένος βάσει του αρ.54 του ν.4559/2018.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι υγρότοποι (και σίγουρα αυτοί που είναι καταγεγραμμένοι στην μελέτη οριοθέτησης του ΕΚΒΥ) προστατεύονται, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν αναγνωριστεί νομοθετικά (ΣτΕ151/2022).

Και για τα δύο αντλιοστάσια υπάρχουν τεχνικά εφικτές εναλλακτικές θέσεις.

Για το αντλιοστάσιο του Πρωτέα, θα αρκούσε η μετακίνησή του 10 μέτρα βορειότερα, σε δημοτική έκταση και υπογειοποιημένο, αν ο απερχόμενος δήμαρχος Β. Μπουρνούς το είχε προτείνει στην ΕΥΔΑΠ στη φάση του σχεδιασμού.

Το ίδιο και ια το αντλιοστάσιο στις Μαρίκες, όπου υπάρχουν 4 εναλλακτικές θέσεις με υπογειοποίηση ή μη.

Οι επιλογές των θέσεων των αντλιοστασίων Πρωτέα και Νηρέα, μπορεί να εξυπηρέτησαν την ΕΥΔΑΠ που αγόρασε φθηνή γη, καταπατούν όμως τους δύο και μοναδικούς παράκτιους υγροτόπους της Ραφήνας. Και αυτά σε περίοδο κλιματικής αλλαγής, που η προστασία των παράκτιων υγροτόπων είναι καθοριστικός παράγοντας για την προσαρμογή, αφού προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση, τα νερά από την υφαλμύρινση, τη βιοποικιλότητα κλπ .

Είναι ψέμα ότι μια τέτοια αλλαγή θα προξενήσει καθυστέρηση στο έργο αποχέτευσης. Η αποχέτευση δεν θα λειτουργήσει σε λιγότερο από 3-4 χρόνια, αφού ακόμη και ο διαγωνισμός για την μονάδα επεξεργασίας έχει «κολλήσει» για δεύτερη φορά.

Το δημοσίευμα της ΚΠΑΜΡΡ κλείνει απαιτώντας (όπως θα απαιτούσε κάθε νοήμων άνθρωπος του 2023, ακόμα και στην Ελλάδα)

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΚΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΙΣ ΜΑΡΙΚΕΣ.

ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΕΑ-ΝΗΡΕΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.

Από τα γεγονότα δεν μπορούμε να μη παρατηρήσουμε πως τελικά δεν είναι επιστημονική επιταγή η χωροθέτηση των αντλιοστασίων εντός των υγροτόπων, ακόμα και με την ανάγκη να εγκαθίστανται στα χαμηλότερα σημεία, αλλά η ευκολία με την οποία ο απερχόμενος δήμαρχος της περιοχής παραχώρησε τους τόπους αυτούς για την εγκατάσταση. Προφανώς τους θεώρησε "άχρηστους" με αντίληψη όμοια με εκείνη που έχουν "οι χωριάτες που παζαρεύουν τα τσιμέντα" που περιγράφει ο Γκάτσος. στον "Εφιάλτη της Περσεφόνης"

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που ο σχεδιασμός των υποδομών πρέπει να λαμβάνει υπόψη του σοβαρά τα περιβαλλοντικά ζητήματα και να προσαρμόζεται αναλόγως. Οι άνθρωποι έχουμε πάρει το μάθημα μας για τις ζημιές που έχουμε προκαλέσει στο παρελθόν και τις συνέπειες τους τις ζούμε σήμερα. Το καλό είναι πως δια της ψήφου των πολιτών  απομακρύνθηκε αυτός που πρόκρινε την εγκληματική χωροθέτηση και με αντίληψη βλαχοδήμαρχου, απερίσκεπτα προσπέρασε τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τις επιπτώσεις που προκαλεί η χωροθέτηση ενός έργου που κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα του, αλλά οι επιλογές που το αφορούν το καθιστούν παράγοντα υποβάθμισης και μήτρα ανάπτυξης άλλων περιβαλλοντικών κινδύνων.

Το κακό είναι πως παραμένει στη θέση του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, διάστημα στο οποίο αναμένεται να επιδοθεί σε ένα εκδικητικό όργιο καταστροφής, με τρόπο τέτοιο που να πετύχει ολέθριο και εν μέρει μη αναστρέψιμο πλήγμα στον τόπο και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον

Ήταν 18/10/2023 όταν ο καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της πόλης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Νίκος Μπελαβίλας εξηγούσε σε συνέντευξη του στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 τι σημαίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Η συζήτηση είχε οδηγήσει τον καθηγητή να εξηγεί τι είναι η πρόληψη της πλημμύρας. Και αναφέρει:

"Η πρόληψη έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι τα άμεσα σωστικά. Η επείγουσα δρομολόγηση ενός έργου συντήρησης της ασυντήρητης κοίτης του Κηφισού. Αυτή δεν είναι υπόθεση του καθενός δημάρχου. Δεν μπορεί ο Μώραλης στον Πειραιά να καθαρίζει το αριστερό τοιχίο και ό Ευθυμίου στο Μοσχάτο το δεξί... Αυτά είναι αστειότητες και όποιος κάθεται και τα λέει -και μιλάω για τη χθεσινή ανακοίνωση- δεν έχει ιδέα του τι είναι τεχνικό έργο. Δεν μπορεί να καλούνται 24 δήμοι, όλοι μαζί ¨κατεβείτε κάτω να καθαρίσετε". Δεν είναι παιδική χαρά ένα τέτοιο έργο. Αυτό οφείλει να δρομολογηθεί από έναν κεντρικό σχεδιασμό που την ευθύνη του την έχουν το υπουργείο και η περιφέρεια. Και όταν λέω υπουργείο εννοώ το υπουργείο υποδομών το οποίο είναι και αυτό που γνωρίζει να κάνει αυτά τα έργα. Κι η Περιφέρεια Αττικής γιατί είναι ένα χοντρό έργο μητροπολιτικής κλίμακας. Ανάλογο παράδειγμα: Αν -ό μη γένοιτο- καταστραφεί κομμάτι της λεωφόρου Συγγρού δεν θα κληθεί η τεχνική υπηρεσία του δήμου Καλλιθέας να το επισκευάσει...

...Λοιπόν ο Κηφισός είναι τεχνικό έργο. Δεν πρόκειται για τον καθαρισμό ενός μικρού ρέματος σε μια πλαγιά του Αιγάλεω, του Υμηττού

 Το δεύτερο είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σημαίνει όλα αυτά που λέει η επιστημονική κοινότητα εδώ και είκοσι χρόνια. Σταματήστε το τσιμέντωμα των ρεμάτων. Σταματήστε την υπογειοποίηση των ρεμάτων. Αυτή τη στιγμή γίνεται μάχη στη Ραφήνα για το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας. Το ξέρετε. Είναι σχεδιασμός της δεκαετίας του '50. Κακός σχεδιασμός. Δεν ήταν κακοί οι άνθρωποι, ούτε είχαν δόλιους σκοπούς. Αυτά ξέρανε, κλιματική κρίση δεν είχαμε, η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν υπήρχε. Έτσι ξέρανε. Νομίζανε πως με το μπετόν αρμέ θα σώσουνε τον κόσμο. Πέρασε αυτή η εποχή. Οφείλουμε λοιπόν να αρχίσουμε να συζητάμε πως πρώτα απ' όλα, δεν θα καλύψουμε άλλα ρέματα και πως θα τα ανοίξουμε. Στην επόμενη δεκαετία της Αθήνας θα αρχίσουμε να ανοίγουμε ρέματα και εδώ πάνω.,,"

Το απόσπασμα της συνέντευξης που αφορά στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας παρατίθεται στο βίντεο που ακολουθεί

 

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

 

Η εκδήλωση που είχε προγραμματίσει και εξαγγείλει για σήμερα η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (ΚΠΑΜΡΡ) αναβάλλεται λόγω βροχής για Παρασκευή 6/10 ώρα 18:00 στο αλσάκι Νηρέα (Σύρου & Ναυτίλου). Η ΚΠΑΜΡΡ στην ανακοίνωση της αναβολής λόγω καιρού, ζητά  συγνώμη για την αναστάτωση.
 
Στην εκδήλωση - συζήτηση "Ελεύθερα ποτάμια-Αντιπλημμυρικά έργα" που αναβλήθηκε για την Παρασκευή 6/10 και ώρα 18:00 στην πλατεία του Νηρέα, θα κάνουν εισηγήσεις οι:
 
 • Φοίβος Μουχλιανίτης, διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και συνεργάτης της  Dam Removal Europe
 • Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, από την ομάδα Γεωμυθική και το σύλλογο ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων
 
Θα μας μιλήσουν για την αναγκαιότητα και την υποχρέωση επαναφυσικοποίησης (renaturalization) των ποταμών της Ευρώπης, για τους λόγους που τα αντιπλημμυρικά έργα δεν ανταποκρίθηκαν στις πλημμύρες και για την περίπτωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του προγραμματιζόμενου έργου.
 
Anavoli
Δίδυμες περιπτώσεις και μάλιστα με το ίδιο όνομα. Το μεγάλο ρέμα του Αϊ Γιάννη στη Μαγνησία (ανατολικό Πήλιο)  υπέστη τις ίδιες "αντιπλημμυρικές" παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για το ομώνυμο του στη Ραφήνα. Συρματοκιβώτια και σκυροδετημένη κοίτη, ακόμα και το πάρκινγκ της εκβολής του (όπως στη Ραφήνα) γονιμοποιήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση και γέννησαν τη χθεσινή πλημμύρα.
Οι εικόνες προέρχονται από το Google Earth και μας τις επισήμαναν μέλη της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών Δασαμάρι SOS
 
Screenshot 2023 09 05 at 14 08 44 Google Maps
 
και το τυπικά νεοελληνικό parking στην εκβολή του ρέματος
 
Parking
 
Στον χείμαρρο Κραυσίδωνα τώρα Το ρέμα αυτό διασχίζει την πόλη του Βόλου από Πορταριά προς το λιμάνι, σε ένα μήκος 12 χιλιομέτρων και κατά το μήκος του είναι διευθετημένο. Μάλιστα το 1955 είχε ξαναδώσει φαινόμενα με την ίδια περίπου ένταση, όπως μαθαίνουμε από το ιστολόγιο  Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου. Άρα το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές, όπως μας λένε οι παπαγάλοι. Αντίθετα, έχει περιοδικότητα. Εκείνη η πλημμύρα μάλιστα είχε σταθεί αφορμή για τη διευθέτηση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.
Kyrix
Το πρωτοσέλιδο του "Εθνικού Κήρυκα¨ από τη fb σελίδα ¨Η Μαγνησία στο πέρασμα του χρόνου"
 
Το νερό έχει μνήμη ανεξίτηλη κα τον δρόμο του δεν τον ξεχνάει, όσο κι αν προσπαθούν ανθρωπάκια να το κάνουν να ξεχάσει. Είναι η ανθρώπινη αλαζονεία που προκαλεί τις καταστροφές και όχι το ίδιο το νερό ή το ποτάμι τα οποία απλά διεκδικούν τον χώρο τους πάνω στον πλανήτη. Τον χώρο που τους κλέβουμε εμείς, οι αλαζόνες άνθρωποι
 
Ακολουθούν στιγμιότυπα από το Google Maps που δείχνουν τη διαδρομή του Κραυσιδωνα μέσα στην πόλη και την παράδοξη εκβολή του στο λιμάνι. Παράδοξη όχι εκ φύσεως αλλά από την παρέμβαση του ανθρώπου που δεν λέει να καταλάβει. Και αν κάποτε είχε τη δικαιολογία πως "δεν ήξερε" σήμερα δεν την έχει πια. Στα στιγμιότυπα ο Κραυσίδωνας σημειώνεται με κόκκινη διακεκομμένη γραμμή
 
Periferiaki
Η διέλευση της περιφερειακής του Βόλου πάνω από το ποτάμι
 
Astiko2
Μέσα στον πολεοδομικό ιστό το ποτάμι ασφυακτιά
 
Astiko
Μία ¨στροφή" στο ύψος των ΚΤΕΛ
 
ekvoli
Και ένα "τσάκισμα εξυπηρέτησης" πριν την εκβολή στο λιμάνι
 
Και αφού τα αντιπλημμυρικά αποδείχθηκαν άχρηστα, τώρα θα ζητάνε ακόμα περισσότερα
 
Οι γραφικοί και πλέον περιθωριακοί, διαφημιστές των αντιπλημμυρικών με κάθε κόστος και κάθε θυσία (αφού ενθυλακώνουν αυτοί το κόστος και μένει σε εμάς η θυσία), μετά από παρατεταμένη αφωνία, άρχισαν τα γνωστά και γραφικά τους: Έβρεξε πολύ, ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα, απαιτούνται εντατικοί καθαρισμοί  ρεμάτων και άλλα γελοία, αποκαλυπτικά της άγνοιας τους αλλά προπαντός της πλήρους έλλειψης συνείδησης που τους χαρακτηρίζει. Δεν αναφέρουν καν το λιμάνι του Βόλου, την υποδομή που ήταν και η αιτία για την κακοποίηση του φυσικού αγωγού του νερού, δηλαδή του Κραυσίδωνα. Και όταν λέμε κακοποίηση εννοούμε τη διευθέτηση της κοίτης του, την κατασκευή του λιμανιού στις εκβολές του, μαζί με όλα τα τεχνικά που περιλαμβάνονται ως υποδομές του λιμανιού. Εννοούμε το πως θυσιάστηκε το ποτάμι (το ρέμα αν προτιμάτε) για να εξυπηρετηθεί η επιλογή της θέσης του λιμανιού. Λες και δεν μπορούσε να εξεταστεί η χωροθέτηση του λιμανιού σε άλλο, ασφαλέστερο μέρος, αφού το ρέμα ήταν το πρόβλημα
 
Οι γραφικοί και επικίνδυνοι που υποστηρίζουν και προωθούν καναλοποιήσεις ρεμάτων και ποταμών στο όνομα μια δηθεν "ανάπτυξης" που βρίσκεται μόνο στο μυαλό τους -αν διαθέτουν έστω και μικροποσότητα μυαλού- δεν αναφέρουν τίποτα για την πλήρη καναλοποίηση των επιφανειακών αγωγών (ποταμών και ρεμάτων) που παροχετεύουν με μεγάλη ταχύτητα το νερό προς τα κατάντη. Κάτι δηλαδή που μειώνει τον χρόνο συρροής του νερού. Δεν λένε πως αυτό αποτελεί τον ορισμό του πλημμυρικού φαινομένου. Αν υπάρχουν και τεχνικές κατασκευές ή τεχνητές αλλαγές πορείας του νερού, όπως στον Κραυσίδωνα, ακόμα χειρότερα. Ακριβώς όπως στην περίπτωση του Βόλου όπως φαίνεται και από τις πιο πάνω φωτογραφίες
 
Όλοι αυτοί που βλπέουν ευκαιρία σε κάθε καταστροφή, θα ζητάνε τώρα κι άλλες παρεμβάσεις, κι άλλα έργα γιατί δεν θα παραδεχτούν ποτέ πως τα έργα τελικά είναι το πρόβλημα και όχι η λύση. Αποδεικνύεται περίτρανα πως μόνο ο σχεδιασμός σε αρμονία με τη Φύση και τις επιλογές που έχει διαμορφώσει στο πέρασμα των χιλιετηρίδων, μπορεί να είναι σοβαρός, αποτελεσματικός και συνολικά σωστός. Αυτό σε περιόδους κλιματικής αστάθειας, αλλαγής, κρίσης (όπως και να το πείτε η ουσία δεν αλλάζει) είναι το απόλυτα ενδεδειγμένο.
 
Όπως είπε και στο τηλέφωνο φίλος ο οποίος έζησε τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα σε παραλία του ανατολικού Πηλίου "Μετά από αυτό που έζησα το πιστεύω ακράδαντα πως η Φύση μας εκδικείται για ό,τι της έχουμε κάνει. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να παλέψουμε εναντίον της"
 
Ο φίλος μας το κατάλαβε γιατί το έζησε. Αυτοί που διοικούν δεν λένε να καταλάβουν. Ξέρουν μόνο να ψευτοδακρύζουν ως κροκόδειλοι "μπροστά στο δράμα και μετά να επαναλαμβάνουν ακριβώς τα ίδια που οδήγησαν στο δράμα. Θα το δούμε σύντομα, σε όλη τη χώρα. Και στην κεντρική κυβέρνηση που "βρίσκει ευκαιρίες στις καταστροφές" και στον Βόλο που θα δώσει την παράσταση του ο αυθεντικός Μπέος αλλά και στην πόλη μας που ζουν τα κακέκτυπα του.

Αυτοί που κυβερνούν, σε δύο πράγματα ποντάρουν. Στην άγνοιά μας και στην αδιαφορία μας. Ας πάψουμε λοιπόν να είμαστε αδιάφοροι, ας πάρουμε τη γνώση στα χέρια μας και ας δράσουμε. Με όποιον τρόπο κρίνει ο καθένας. Εδώ, η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας, μας καλεί να υπογράψουμε την έκκληση για τη σωτηρία του ποταμιού της Ραφήνας κόντρα στη σχεδιαζόμενη τσιμεντοποίησή του, σε μια διεθνή καμπάνια ενημέρωσης και αναζήτησης στήριξης.

Ακολουθεί το κείμενο με το οποίο η Κίνηση μας καλεί να μπούμε στο νεοδημιουργηθέν site www.megalorema.gr, ώστε να ενημερωθούμε και να υπογράψουμε

……………………………………………………………………………………………….

ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Ο Μεγάλος Ποταμός της Ραφήνας, ο τελευταίος φυσικός ποταμός της Αττικής, απειλείται από το έργο διαχείρισης, το οποίο θα αντικαταστήσει 17 χλμ της φυσικής κοίτης του ποταμού και όχθες με τσιμέντο και γαμπιόνες, μετατρέποντάς τον σε κανάλι βροχής.

Ο αγώνας για τη διάσωση του ποταμού γίνεται πλέον διεθνής.

Στην ιστοσελίδα www.megalorema.gr θα βρείτε (σε ελληνικά και αγγλικά) όλες τις πληροφορίες για τον Μεγάλο Ποταμό και το έργο διαχείρισης του:

- έναν διαδραστικό χάρτη, που απεικονίζει τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις, τον προστατευόμενο υγρότοπο των εκβολών και τις ζώνες προστασίας των αρχαιολογικών χώρων.

- γεγονότα και φωτογραφίες για τη μεγάλη οικολογική σημασία του ρέματος

- περιγραφή του προγραμματισμένου έργου με όλα τα σχετικά έγγραφα και σχέδια

- τους λόγους για τους οποίους είμαστε αντίθετοι με το έργο

- τις γνώμες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (HCMR) και το Ελληνικό Κέντρο Οικοτόπων/Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή υπέρ των θέσεων μας

- τις εναλλακτικές προτάσεις για χρήση Λύσεων Nature based Solutions για σκοπούς αντιπλημμυρικής προστασίας

- την υποστήριξή μας από περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ www.megalorema.gr και ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ONLINE ΑΝΑΦΟΡΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η ανθρώπινη βαρβαρότητα που έχει βρει έρεισμα και περιεχόμενο στις επιταγές του προηγμένου καπιταλισμού, γνωστού και ως "νεοφιλελευθερισμός", ένα κατασκεύασμα φτιαγμένο από τα παγκόσμια μονοπώλια που καταναλώνουν βουλιμικά τον πλανήτη και τις συνειδήσεις, απεικονίζεται στην καταστροφή του αρχαίου ποταμού της Αττικής, του Ερασίνου, του γνωστού και ως "Αττικός" ποταμός. 

Ο βιασμός του Ερασίνου, ήδη από τα έργα του αεροδρομίου των Σπάτων, κορυφώνεται στις μέρες μας, ενώ παράλληλα το κτήνος που αυτοαποκαλείται "οικονομών" άνθρωπος, ετοιμάζεται να εξαφανίσει από τον χάρτη και το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας.

Mpazoma Erasinos

Δεν είναι όμως όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Υπάρχουν και αυτοί που καταλαβαίνουν το λάθος που γίνεται, αγωνίζονται και παλεύουν για να αποφευχθεί η καταστροφή.  Οι συλλογικότητες των ανθρώπων που παλεύουν για να μη καταναλωθεί το περιβάλλον, η πολιτιστκή μας κληρονομιά  και το ίδιο μας το μέλλον, παραχωρούν μία συνέντευξη Τύπου με θέμα: 

"Αντιπλημμυρικό έργο στον Ερασίνο - Βραυρώνα: 

Περιβαλλοντικές παραλείψεις διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή χρηματοδότρια Τράπεζα" 

την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 και ώρα 12:00 στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - ΕΛΛΕΤ  (Τριπόδων 28, Πλάκα

 

Η σχετική πρόσκληση αναφέρει:

 

Οι οργανώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), 

Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων - ΡΟΗ

ΟΖΟΝ, και

Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος  Ραφήνας

σας προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου

με θέμα:

"Αντιπλημμυρικό έργο στον Ερασίνο-Βραυρώνα: 

Περιβαλλοντικές παραλείψεις διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή χρηματοδότρια Τράπεζα"

 

την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 και ώρα 12:00 στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ (Τριπόδων 28, Πλάκα) 

Π.Α. κα Ι. Κάβουρα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 210 3225245 (εσωτ. 1) 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ: 

12:00        Λυδία Καρρά, Πρόεδρος ΕΛΛΕΤ 

12:05        Χριστίνα Φίλιππα, Πρόεδρος ΡΟΗΣ 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

12:10    Λίλα Μαραγκού,  Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων

              «Η σημασία του αρχαιολογικού χώρου. Η συμβίωση Ιερού και Ποταμού»

12:25    Αναστάσιος Φιλιππίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής ΟΖΟΝ

              «Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την κατάσταση στον Ερασίνο»

12:40    Νίκος Στάππας, Γεωλόγος & Μηχανικός Περιβάλλοντος, μέλος ΡΟΗΣ & ΕΛΛΕΤ

              «Ο ποταμός Ερασίνος στη Βραυρώνα, Ρέματα και Πράσινες Υποδομές»

12:55    Εμμανουέλα Τερζοπούλου,  Xημικός, εκπρόσωπος Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφηνας 

              «Ο κίνδυνος για το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας. Ομοιότητες με τον Ερασίνο»

13:10    Μόνικα Θέμου, Χωροτάκτης-Πολεοδόμος, μέλος ΕΛΛΕΤ

«Ερασίνος - Ρέματα: Επικαιροποίηση Χωροταξικού Σχεδιασμού, Εξυγίανση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης»

13:25    Ερωτήσεις – Σχόλια

13:45    Λήξη

Roi Erasinos

 Μία ανάρτηση από από την ιστοσελίδα του δικτύου Groundwork USA για την αποκάλυψη του ποταμού και τις ευεργετικές συνέπειες της

 

Διαβάζοντας την ανάρτηση του Δ. Ζαρρή (πολιτικός μηχανικός, μελετητής υδραυλικών έργων και ,απόφοιτος της σχολής Υδρολογίας του Imperial College of Science, Technology and Medicine) στην ομάδα Πολίτες υπέρ των ρεμάτων  θεωρήσαμε πως είναι επιτακτική ανάγκη να  μεταφέρουμε την αναφερόμενη δημοσίευση και στην Attica Voice, προκειμένου να υπάρχει η εικόνα του πως σκέφτεται και πως δουλεύει ο λεγόμενος και προηγμένος κόσμος. Είναι μία ακόμα απόδειξη του πόσο οπισθοδρομικές είναι οι προτάσεις διευθετήσεων και ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Αττική. Οι υποστηρικτές  των καλούμενων "γκρίζων λύσεων" αποδεικνύονται για ακόμα μία φορά αμφιλεγόμενοι, στη μάταιη προσπάθεια τους να υπερθεματίσουν σε ζημιογόνες και εξαιρετικά επικίνδυνου αποτελέσματος λύσεις. Και όταν διαπιστώνουν πως ο καιρός τους έχει αφήσει πίσω, καταφεύγουν σε λοιδορίες και ψέματα αυτογελοιοποιούμενοι. Αλλά αυτό είναι κάτι αδιάφορο και ξεπερασμένο για τον σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ας δούμε όμως τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης επιφανειακών ροών, ποτάμιων ροών και ρεμάτων, στον πολιτισμένο κόσμο του οποίου μέρος διατεινόμαστε πως είμαστε κι εμείς.  Σημειώνουμε πως στην περίπτωση της Νέας Υόρκης και του Saw Mill είχαμε αναφερθεί και σε παλαιότερη ανάρτηση μας, που ασχολούνταν με εργολάβοι οικοδομών που υπερθεμάτιζε για την καναλοποίηση του Μεγάλου Ρέματος επικαλούμενος μία παρουσιασμένη ως δική του, δήθεν επιστημονική, αλήθεια

 

DAYLIGHTING THE SAW MILL RIVER

Groundwork USA

Λίγα περιβαλλοντικά έργα καταφέρνουν να εστιάσουν το ενδιαφέρον της κοινότητας τόσο έντονα όσο εκείνα που αποσκοπούν στη δημιουργία ή την ανάκτηση πάρκων και διαδρομών  κατά μήκος αστικών, υδάτινων ροών. Το Groundwork network έχει να επιδείξει αξιοσημείωτη επιτυχία σε τέτοια έργα, μεταξύ των οποίων είναι και η αποκάλυψη (Daylighting) του ποταμού Saw Mill και του πάρκου που γεννήθηκε στο Yonkers της Νέας Υόρκης, του πράσινου διάδρομου του ποταμού Spicket στο Lawrence της Μασαχουσέτης,  του πράσινου διαδρόμου του ποταμού Elizabeth στο Elizabeth του New Jersey και του πράσινου διαδρόμου του ρέματος Mill στο Cincinnati.  Η δημιουργία πάρκων κατά μήκος υδάτινων ροών μπορεί να είναι από απλή μέχρι μεγάλη και περίπλοκη.

Pic1Saw Mill River, Yonkers, NY, μετά την αποκάλυψη του (daylighting)

Τα έργα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προκυμαίες (ντόκους), προβλήτες για ψάρεμα, διαδρομές για κανό, γήπεδα, πράσινες διαδρομές και άλλες παραποτάμιες βελτιώσεις, όλα με δεδομένη τη δημόσια πρόσβαση στο ποτάμι, στην υδάτινη ροή. Τα παραποτάμια πάρκα γίνονται χώροι για εκδηλώσεις, για εκπαίδευση, αναψυχή ή απλά αναπόληση και για μοναχικές, προσωπικές στιγμές. Μπορούν να γίνουν καταλύτες για την αναζωογόνηση της γειτονιάς και σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν οδηγοί σε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη πιεσμένων από την ανθρώπινη δραστηριότητα  ή υποβαθμισμένων περιοχών.

Η παρουσία του ποταμού Saw Mill και η δύναμη του νερού του που τροφοδοτούσε νερόμυλους,  έκανε το Yonkers μια ακμάζουσα βιομηχανική πόλη. Η ακμή της αυτή ξεκίνησε το 1650.  Στο πέρασμα του χρόνου και λόγω της έλλειψης γης (αφού η ζήτηση της είχε αυξηθεί) «συμπίεσε» τον ποταμό με αποτέλεσμα αυτός να καλυφθεί σε διάφορα σημεία. Τελικά, στη δεκαετία του 1920 καλύφθηκε και το τελευταίο τμήμα του ποταμού από έναν χώρο στάθμευσης (που μετονομάστηκε σε Larkin Plaza). Στη δεκαετία του 1960, η βιομηχανική δραστηριότητα άρχισε να μεταφέρεται αλλού και μέχρι το 2000 έμειναν άδεια και εγκαταλελειμμένα κτήρια να περιστοιχίζουν τα πάρκινγκ και το κέντρο της πόλης.

Το έργο

Pic2Daylighting σε εξέλιξη. Φωτογραφία Saw Mill River Coalition

Οι συνθήκες που συνέτειναν για να γίνει πραγματικότητα η αποκάλυψη και αποκατάσταση  των προηγουμένως θαμμένων τμημάτων του ποταμού Saw Mill πλήθυναν έως το 1992. Εκείνη τη χρονιά ο στρατός των ΗΠΑ χαρακτήρισε την αποκάλυψη – αποκατάσταση της φυσικής κατάστασης του ποταμού στη θέση του χώρου στάθμευσης Larkin Plaza, ως την ενδεδειγμένη – έγκυρη  λύση.

Το 1999, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων εγκαινίασαν τη Groundworks Yonkers  με εξαγορές για να εστιάσουν  σε περιβαλλοντικά έργα. Η αποκάλυψη και επαναφορά των ποταμών ήταν ένα έργο προτεραιότητας και το 2002, το δίκτυο Groundwork στρατολόγησε φοιτητές του πανεπιστημίου Columbia για να εμπνευστούν ένα όραμα. Ο οργανισμός Scenic Hudson ανέλαβε τη χρηματοδότηση  του δικτύου για τη διεξαγωγή συνεδρίων εισαγωγής της κοινότητας στο έργο. Στην ιδέα, στα επιμέρους τμήματα του και στους στόχους του. Και, η πόλη τότε άρχισε να φλερτάρει με την αποκάλυψη του σκεπασμένου ποταμού και την ανάπλαση του,  αξιοποιώντας την και για να αναζωογονήσει και την τοπική οικονομία.

Η χρηματοδότηση ήταν κρίσιμη για την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων και την ενεργό  συμμετοχή της κοινότητας

Η ύπαρξη ενός συνεργάτη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ο οποίος εμπλέκεται βαθιά στην συμμετοχή της κοινότητας και στις περιβαλλοντικές λεπτομέρειες, ήταν ένα όφελος για την πόλη του Yonkers. Η χρηματοδότηση τοπικών ιδρυμάτων (Westchester Community, Hudson River) παρείχε προσωπικό για να ξεκινήσει μια ευρύτερη προσπάθεια σχεδιασμού. Η κρίσιμη πολυετής χρηματοδότηση από το EPA Office of Water και το Πρόγραμμα NY-NJ Harbor Estuary στήριξε με τη συμμετοχή της κοινότητας, ένα σχέδιο οικότοπου και τις επιτόπιες εργασίες με το City's Downtown and Waterfront Development Office και την ομάδα μελέτης και κατασκευής . Ενώ η Groundwork ξεκίνησε τη συνεργασία, η προσπάθεια έβρισκε όλο και μεγαλύτερη απήχηση με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων, πολλών κοινοτικών εταίρων και κρατικών και ομοσπονδιακών χρηματοδοτικών φορέων. Αυτά έχουν εξελιχθεί σήμερα σε μακροχρόνιες εργασιακές σχέσεις.

Ένα νέο ποτάμι γεννήθηκε

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα σε αυτό το έργο είναι ότι δημιουργήθηκε μία νέα διαδρομή  για το ποτάμι. Το υπόγειο κανάλι του ποταμού αφέθηκε στη θέση του ως υπερχειλιστής (διάταξη ασφαλείας)  σε έντονες βροχοπτώσεις - οι οποίες διαφορετικά θα είχαν πλημμυρίσει το πάρκο. Ένας θάλαμος κατασκευάστηκε γύρω από το υπόγειο κανάλι του ποταμού για να εκτρέψει μέρος της ροής του ποταμού στη νέα διαδρομή του ποταμού. Επειδή η παρουσία μολυσματικών ουσιών από την παλιά βιομηχανική χρήση, είχε  μετατρέψει το ποτάμι σε μία «σκούρα ροή», το νέο μονοπάτι ήταν επενδεδυμένο με βαρύ βινύλιο.

Τον Απρίλιο του 2012, μέσα σε έξι μήνες από τη ροή του νερού, το ποτάμι συνδεόταν και πάλι με τη ζωή!

Pic3Πρασινοκεφαλόπαπια και κυπρίνος στον ελεύθερο Saw Mill River

Οικολογικές επιπτώσεις: 1.300 τετραγωνικά μέτρα νέου υγροτόπου, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο παλιρροϊκής λίμνης – εφήμερου υγροτόπου  και δύο ακόμα μικρότερων, που υποστηρίζουν πολλά είδη (χελώνα, πάπιες, μπλε καβούρι, το απειλούμενο με εξαφάνιση αμερικανικό χέλι και άλλα). Τα εγγενή είδη φυτών που φυτεύονται ως παραποτάμιοι βιότοποι προσελκύουν ωφέλιμα έντομα για να αναπτυχθεί φυσιολογικά η τροφική αλυσίδα.

Πολιτιστικές επιπτώσεις:  Το πάρκο ελκύει τους επισκέπτες με τον ήχο του ρέοντος νερού και την ομορφιά του. Το πάρκο φιλοξενεί περιηγήσεις, παραστάσεις τέχνης, εκδηλώσεις, μουσική, δημόσιες παραστάσεις τέχνης και μια εποχική αγορά αγροτών που διαχειρίζεται από την Groundwork Hudson Valley. Γίνονται και μαθήματα, διαλέξεις για το αμερικάνικο χέλι (American Eel).  Πρόκειται για πλήρη εκπαιδευτική σειρά  με ένα μωσαϊκό που δείχνει το ταξίδι του χελιού από τη θάλασσα των Σαργασσών στον ποταμό, διαθέσιμο στον κόσμο και σε εκπαιδευτικούς.

Οικονομικές επιπτώσεις: Το νέο πάρκο έχει ήδη πιστωθεί από την πόλη  το ότι ενεργοποίησε με την παρουσία του τα εξής:

την ανάπλαση της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης μιας εταιρείας τεχνολογίας, αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων, με 180 θέσεις εργασίας

μια ιστορική αναπαλαίωση αξίας  43 εκατομμυρίων δολαρίων, που αφορούσε  πέντε έως επτά κτήρια και έναν ουρανοξύστη διαμερισμάτων.

Επίσης στο πάρκο πιστώνεται και η δημιουργία  ενός συγκροτήματος κτηρίων μικτής χρήσης, για την αντικατάσταση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων κατά μήκος της μίας πλευράς του πάρκου.

Μαθήματα που αντλήθηκαν κατά την πορεία - Οδηγίες που προέκυψαν

 1. Ένα μεγάλο όραμα για να προχωρήσει πρέπει να είναι κοινό. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί μεμονωμένα από έναν φορέα ή από «απόντες» σχεδιαστές, δηλαδή κάποιους μελετητές που δεν έχουν το αντικείμενο που μελετούν ως μέρος της ζωής τους. Σχέδια που δεν εμπλέκουν ολόκληρη την κοινότητα συχνά οδηγούν σε ελαττωματικά σχέδια και αμφιλεγόμενες δημόσιες συναντήσεις.
 2. Ένα όραμα μένει ζωντανό μέσω εκδηλώσεων (συχνά για πολλά χρόνια) που συνδέονται με διαφορετικά κοινά.
 3. Είναι απαραίτητη η κοινοποίηση των οικονομικών, οικολογικών, εκπαιδευτικών και εργασιακών ωφελειών του έργου αποκάλυψης και αποκατάστασης των
 4. Απαραίτητη είναι και η προώθηση συνεργασιών για την πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική που μπορεί να χρειαστεί
 5. Στο τραπέζι της συζήτησης πρέπει να μπούνε οι πόροι και οι ειδικοί.
 6. Νέοι άνθρωποι πρέπει να εμπλέκονται σε αυτά τα έργα
 7. Η τεχνική πληροφορία που αφορά σε κόστη, μεθόδους, ενδιαιτήματα πρέπει να είναι αξιόπιστη.
 8. Αναμενόμενες προκλήσεις:
  • Η κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει θέση στον σχεδιασμό εφόσον η χρηματοδότηση επιβεβαιωθεί.
  • Πρέπει να εξασφαλίζεται πως ο σχεδιασμός αναβαθμίζει βιότοπους και την ποιότητα των νερών.
  • Πρέπει να εξασφαλιστεί πως προγράμματα λειτουργίας των αποκαταστημένων χώρων θα εκκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης και δεν θα εγκαταλειφθεί ο χώρος..
  • Πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών, βανδαλισμών κλπ.
  • Pic4
  • Το μωσαϊκό  με τα χέλια του Haifa Bint-Kadi στο πάρκο του αποκαλυμμένου Saw Mill River

Τα επόμενα βήματα (μετά την αποκατάσταση) και νέες συνεργασίες

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του έργου αποκάλυψης του ποταμού και επαναφοράς του στη φυσική κατάσταση, η πόλη προχώρησε με το Daylighting Phase II-Mill Street και το Daylighting Phase III-Chicken Island. Αν και αυτά είναι πολύ πιο μικρά, εστιάζουν την προσοχή στην ιστορία της κάλυψης ποταμών, την έκπληξη που η φύση μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα στις επεμβάσεις αποκάλυψης και επαναφυσικοποίησης, το ενδιαφέρον για το πού τρέχει ακόμα το ποτάμι υπόγεια και στην απόλαυση του ήχου του νερού σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ξηρότητα.

Η Groundwork χρησιμοποίησε τις εργασίες στο πάρκο και το ποτάμι ως ερέθισμα  για τη νεολαία και τους κατοίκους της περιοχής για να τους εμπλακούν στη διαχείριση. Τον Αύγουστο του 2014, η Υπηρεσία Ψαριών & Άγριας Ζωής των ΗΠΑ όρισε τη συνεργασία της με την Groundwork Hudson Valley, για την ενίσχυση των διαχειριστών αστικών ποταμών, ως Συνεργασία Urban Wildlife Refuge Partnership.

Η Groundwork έλαβε επίσης μια μικρή επιχορήγηση της Urban Waters για τη δημιουργία ενός προγράμματος διαχείρισης «Eyes on the River».

Πηγές (διαθέσιμες για κατέβασμα υλικού

Daylighting Saw Mill River

http://www.UrbanWatersLearningNetwork.org)

και

 • Lessons Learned: Reclaiming Urban Waters Across the U.S., May 2012, Groundwork USA.
 • Daylighting: New Life for Buried Streams, 2000, Rocky Mountain Institute
Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας μας καλεί σε μία εξόρμηση - ξενάγηση - εκδρομή γνωριμίας με τη φυσική, αντιπλημμυρική ασπίδα της Ραφήνας και  των περιοχών γύρω της. Μία ξενάγηση στην Πετρέζα, στον κάμπο των Σπάτων, με ξεναγό τον Αντώνη Λαζαρή, βιολόγο, εκπαιδευτικό Μ.Ε. εμβριθή  γνώστη της περιοχής
 
Ένας σπάνιος και γι' αυτό μοναδικός, οικότοπος τύπου "δάσους-στοά" από  ιτιές, φτελιές και άλλα υδροχαρή, παραρεμάτια δασικά είδη και υψηλής ποιότητας μαγνκρόβια βλάστηση (mangroves). Μαζί τους καλαμιώνες και τόποι φωλεασμού μεταναστευτικής και ενδημικής ορνιθοπανίδας μας περιμένουν. Κι εμείς θα τα επισκεφθούμε με τον δέοντα σεβασμό. 
 
Το πρόγραμμα της Κυριακάτικης εξόρμησης στην Πετρέζα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική στη θέση Σκίμθι (βλ. χάρτη google maps). 
 
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
 
10:00: Συνάντηση στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ δίπλα στα σχολεία (οδός Αύρας).
(Εναλλακτικά: 10:15 Λ.Μαραθώνος 88 έναντι ΕΛΠΕΝ στο ρεύμα προς Ραφήνα).
11:00: Επίσκεψη στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του 5ου αιώνα μ.Χ. στη θέση Σκίμθι, στα πλαίσια επίσκεψης της ΕΦΑΑΝΑΤ (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής ττικής)
12-12:30: Επίσκεψη στην Πετρέζα, τη φυσική πλημμυρική ζώνη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και πεδίο εκτόνωσης που προστατεύει επί χιλιάδες χρόνια τις κατάντι περιοχές.
 Poster
 
 
 
Σελίδα 1 από 3

Youtube Playlists

youtube logo new

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.