Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο δήμος, οι δημότες και η ....ανταποδοτική Κύριο

Στην Attica Voice συλλέγαμε πληροφορίες και δημοσιεύματα, όπως και είχαμε κάνει λόγο για την εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών από το  2020, το 2021 για το σκοτάδι πίσω από τη ξεριζωμένη Μανόλια του Πικερμίου, ή την υπονόμευση του ΕΟΑΝ,  και τις οσμές του 2023 και το 2025. Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση ήταν μία υπόθεση που μύριζε άσχημα. Πολύ άσχημα ήδη από τότε. Η προώθηση της από την αμερικάνικη πρεσβεία – τον πρέσβη Πάιατ αν θυμάστε-  ο οποίος έγινε και υφυπουργός αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ήταν ένα πρώτο ανοίκειο σημείο. Μετά, η υποστήριξη και προώθηση της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και φυσικά, όπως θυμόμαστε όλοι από τον τότε περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ξεκαθάριζε πως η κατάσταση ήταν προβληματική. 

Από το 2020 οι Reporters United είχαν δημοσιεύσει  πως από έγγραφο (17.11.2020 αριθμός πρωτοκόλλου: 4426/17-11-2020) που είχε φτάσει στα χέρια τους, σύμφωνα με Εισηγητικό Σημείωμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του φορέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή πολιτικής ανακύκλωσης, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ έχει αποτύχει σχεδόν καθολικά στους στόχους ανακύκλωσης συσκευασιών («Μην επιτυγχάνοντας για κανένα έτος κανέναν από τους επτά στόχους ανάκτησης / ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας») και η λειτουργία της παρουσιάζει διαχρονικά προβλήματα. Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τη διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ στην απόφαση να μην εισηγηθεί την ανανέωση της άδειας της εταιρείας. Το έργο «έβγαζε γράμματα» και γινόταν ξεκάθαρο πως  -αν μη τι άλλο-  η Ανταποδοτική Ανακύκλωση ήταν μία αποτυχία (επιεικής χαρακτηρισμός για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα).

Την ίδια περίοδο, ο τότε δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Μπουρνούς, ξερίζωνε όλο καμάρι μία μεγάλη Μανόλια από την πλατεία του Πικερμίου, καταστρέφοντας και την ίδια την πλατεία με το τερατούργημα της «ανταποδοτικής» που εγκατέστησε φάτσα στη Λ. Μαραθώνος. Εναρμονισμένος με τον Πατούλη και τους υπόλοιπους υποστηρικτές της Ανταποδοτικής εξυπηρέτησε αλλότρια συμφέροντα, που καμία σχέση με το συμφέρον του δήμου τον οποίο όφειλε να υπηρετεί, δεν είχαν. Μάλιστα όταν επί δημαρχίας Τσεβά απομακρύνθηκε ο οικίσκος κανείς δεν έθιξε το παράνομο της ίδιας της «ανταποδοτικής»  (παρόλο που ήταν ήδη γνωστό) και όλοι διαφωνούσαν για το νόμιμο ή το παράνομο της θέσης ή της διαφήμισης που παράγει ο οικίσκος(!!!). Μόνο η δημοτική σύμβουλος από την κίνηση  «Γη & Ελευθερία»  πρότεινε να στείλουν τον οικίσκο πίσω στον ιδιοκτήτη του και να βάλουν στη θέση του εκ νέου,  μία Μανόλια.

Ούτε μία συγγνώμη;

Πέρα από την ιστορία και την προϊστορία της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» η οποία αποτέλεσε τρανταχτό παράδειγμα «αρπαχτής» όπως αποδεικνύεται και μετά από:

α) την παρέμβαση και έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας  

β) τις σπασμωδικές αντιδράσεις της εταιρείας που πούλησε τον εξοπλισμό σε πανάκριβες τιμές (300.000 ανά «Σπιτάκι», ενώ διατίθενται με 66.000) και

γ) την εγκατάλειψη από την ίδια εταιρεία του εξοπλισμού (τα «Σπιτάκια») στη μοίρα τους και παράλληλα την αίτηση εκ μέρους της  να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείρισή τους

θα περίμενε κανείς πως όλοι όσοι αναμίχθηκαν στην προώθηση και προβολή της «Ανταποδοτικής» θα ψέλλιζαν (αν όχι μία γενναία συγγνώμη) έστω μία δικαιολογία προς τον κόσμο που πλήρωσε τρελά λεφτά στους «εμπόρους της ευαισθησίας» με πλασιέ αυτούς τους ίδιους αυτοδιοικητικούς και κυβερνητικούς. Αλλά τι περιμένουμε από ανθρώπους που ποντάρουν την όποια καριέρα τους στην έλλειψη μνήμης ενός κοινού που είναι έτοιμο να υποστηρίξει τον οποιοδήποτε του «διορίσει ή τον εξυπηρετήσει» ακόμα και αν αυτός δεν έχει σταματήσει να τον θεωρεί δεδομένο και να τον ξεγελάει σε κάθε ευκαιρία που θα του δίνεται.

Με όσα τρομερά ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν μας εκπλήσσει πια αυτή η χυδαία στάση κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών αιρετών αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουμε να συνηθίσουμε τη στάση των ψηφοφόρων τους. Ίσως γιατί η οικειοθελής απεμπόληση της ιδιότητας του σκεπτόμενου ανθρώπου, του πολίτη,  είναι κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί απορία, αν όχι αηδία.

Ανταποδοτική Ανακύκλωση 2018-2026 και το έργο …συνεχίζεται.

 

ΥΓ: Άσχημη είναι και η εικόνα του Γιάννη Αντετοκούνμπο να βαφτίζεται "πρέσβης της ανακύκλωσης" και να διαφημίζει τα σπιτάκια της ανταποδοτικής αλλά είναι εύκολα κατανοητό αφού επρόκειτο για διαφήμιση - τοποθέτηση προΙόντος χωρίς όμως προειδοποίηση του κοινού. Και όπως και να το κάνουμε, άλλο το να διαφημίζει ένας αθλητής μια εταιρεία και άλλο να τη διαφημίζει ο πρωθυπουργός της χώρας, ο αρχιεπίσκοπος ή ο δήμαρχος μία πόλης

 

Όλοι οι σύνδεσμοι καιοι παραπομπές βρίσκονται μέσα στο κείμενο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Ιουλίου 2026 11:17

Σχετικά Άρθρα