" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Ποια είναι τελικά η Ανταποδοτική Ανακύκλωση; UPDATE 1/9/2020 Κύριο

Ελλάδα, Νοέμβριος 2019.

Ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης συσκευασιών με παρελθόν γεμάτο καταγγελίες, έπειτα από πολυετή κόντρα με τον αρμόδιο ελεγκτικό φορέα του Δημοσίου στη διάρκεια δύο κυβερνητικών θητειών, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και γίνεται γνωστή σε ολόκληρο το πανελλήνιο.

Πώς;

Πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης συγκαλεί συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης με τη συμμετοχή πέντε δήμων, υιοθετεί τα βασικά σλόγκαν της εταιρείας, «υποκαθιστώντας» στην ουσία τα στελέχη της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και επιπλέον, εντάσσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας σε έναν εθνικό περιβαλλοντικό στόχο.

(από την Εφημερίδα των Συντακτών 27.11.2019)

Ελλάδα 2019, επί κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη, που επιβεβαιώνει ότι δεν έχει… ταμπού και προκαταλήψεις στην προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων. Βέβαια δεν έχει ούτε ταμπού ούτε προκαταλήψεις, όταν παρουσιάζει την ιδιωτική εταιρεία ως φορέα «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», εγκεκριμένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ποια είναι αυτή η εταιρεία, αυτός ο «μη κερδοσκοπικός Φορέας» κατά τον ευλύγιστο, άλλοτε γραμματέα της ΚΝΕ, που σήμερα βρίσκεται επικεφαλής στο υπουργείο Εσωτερικών;

Είναι η γνωστή «Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ», της οποίας η άδεια είχε ανακληθεί, αφού συστηματικά παρείχε πλαστά στοιχεία, όπως είχε αποκαλύψει το site aftodioikisi.gr, ήδη από το  2012.

Τον προπερασμένο Ιούνιο (2019), η Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ κάνει τη δυναμική επανεμφάνιση της, με την υποβολή 6ετούς επιχειρησιακού σχεδίου,  στο πλαίσιο του Νόμου 4496/2017, το οποίο όμως χώλαινε σε πολλά σημεία και διαφαινόταν η απόρριψη του από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, δηλαδή το αρμόδιο κρατικό όργανο εποπτείας όλων των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ). Τέσσερις συνεδριάσεις όπου θα εξεταζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο εμποδίστηκαν με ευθύνη της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. τότε πρόεδρο του ΕΟΑΝ. Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση ζητούσε να εξαιρεθούν από την επίμαχη συνεδρίαση συγκεκριμένα μέλη του ΕΟΑΝ (μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του οργανισμού και εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ). Η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» ισχυριζόταν ότι τα συγκεκριμένα μέλη παραβίαζαν την αρχή της αμεροληψίας, επειδή σχετίζονταν με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), άλλη ιδιωτική εταιρεία (στην οποία συμμετέχει η ΚΕΔΕ με ποσοστό κοντά στο 40%) που σχεδόν μονοπωλεί τον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών.

Στην συνεδρίαση η εταιρεία κάλεσε την αστυνομία, ζητώντας προσαγωγές μελών του ΕΟΑΝ για μήνυση που θα υπέβαλλε. «Νόμιμο» και «Επιστημονικό» bullying θα έλεγε κανείς.

Παρά το ότι η εταιρεία, θα έπρεπε να περιμένει πρώτα να εξεταστεί ο φάκελος, να εγκριθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο και μετά να προβεί σε δράσεις, εκείνη προχώρησε σε δράσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Κανείς δεν ξέρει όμως αν θα εγκριθούν ή όχι από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ. Βέβαια ο υπουργός Εσωτερικών, με την ανακοίνωση του πιλοτικού προγράμματος, ουσιαστικά δημιουργεί τετελεσμένα ενόψει της εξέτασης του σχεδίου της εταιρείας από τον ΕΟΑΝ.

 IoanninaAA

Από το 2013

Τον Μάρτιο του 2013 ο ΕΟΑΝ είχε απευθυνθεί στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (με αφορμή εκδηλώσεις προβολής που εμφανίζονταν να τελούν υπό την αιγίδα του), ενημερώνοντάς τον ότι υπήρχε σοβαρή αντιδικία με το συγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης αλλά και ότι εναντίον της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είχαν κινηθεί νομικά μεγάλοι δήμοι της χώρας (ανάμεσά τους οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης), καθώς η εταιρεία τούς εμφάνιζε ως μετόχους της.

Σε ακόλουθη επιστολή του ΕΟΑΝ στην εταιρεία αναφερόταν ακόμη ότι, σε ελέγχους που έγιναν, «στον βαθμό που τους επιτρέψατε», προέκυψαν «σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των παρατηρηθέντων στοιχείων και εκείνων που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις σας προς τις αρμόδιες αρχές». Είναι μία ακόμα χρήση των λεγόμενων Greek Statistics ή Δημιουργικής Λογιστικής, στα πιο λόγια ελληνικά.

Οι σωστές προωθητικές ενέργειες

Ο υπουργός Εσωτερικών, αντίθετα προς τον θεσμικό του ρόλο, έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις. Αρχικά  «καρφώνει» την ΕΕΑΑ και τους μπλε κάδους,  για την αναποτελεσματικότητα του συστήματος τους. Απόδειξη το ότι στην Ελλάδα επιτυγχάνεται ανακύκλωση σε ποσοστό 18%, όταν υποχρεούται να πετύχει 50% έως το 2020, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 45%.

Επιπλέον το μεγάλο υπόλειμμα 40%-50% που οδηγείται σε ταφή, είναι άλλη μία παράμετρος κόλαφος για την ΕΕΑΑ. Μία ισχυρή απόδειξη  της αναποτελεσματικότητας των μπλε κάδων.

Έτσι ο υπουργός δείχνει την προτίμηση του, ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΕΟΑΝ, η ΕΕΑΑ αντιπροσωπεύει το 85% της ανακύκλωσης συσκευασιών και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση το 15%.

Ενώ ακόμη εκκρεμεί η εξέταση του εξαετούς επιχειρησιακού σχεδίου και της ΕΕΑΑ από τον ΕΟΑΝ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δημόσιο οργανισμό, σχέδια συμβάσεων συνεργασίας της εταιρείας με δήμους «περπατάνε» στα δημοτικά συμβούλια, ήδη από πέρυσι. «Οικολογικά πάρκα», «Πράσινα σπιτάκια» στήνονται, όλα σε κοινή θέα, σε προνομιακή θέση «βιτρινάτη». Φάτσα στον δρόμο, στην «πλατεία του χωριού» και ας την πληρώνει και κανένα δέντρο που και που. (Έλα μωρέ….θα τους πούμε πως θα το μεταφυτέψουμε, ότι εποχή και να ’ναι). Χωρίς άδεια ακόμα, χωρίς έγκριση από καμία επιτροπή, αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτά;

Εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία για μη αδειοδοτημένη εταιρεία, το να εξασφαλίζει συμβάσεις, δίχως οι δήμοι να εξετάζουν το αν διαθέτει ή όχι την απαραίτητη άδεια. Η σωστή προώθηση τελικά έχει τεράστια σημασία. Μπορεί να σου εξασφαλίσει το έργο, ακόμα και πριν αποκτήσεις άδεια λειτουργίας.

Αξίζει να διαβάσετε και το ποιοι δήμοι είναι αυτοί που έτρεξαν να δείξουν ευπείθεια στην επίσημη κυβερνητική προώθηση και τις παραινέσεις του υπουργού.

Πάντως μετά από τα παραπάνω, μάλλον δεν υπάρχει λόγος λειτουργίας ενός απαξιωμένου στην πραξη, οργανισμού, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης.

Δράση της ΑΑ στη Ραφήνα. Οικολογικό πάρκο επί χάρτου.  Ως καλοί και γαλαντόμοι άνθρωποι επαναλαμβάνουν 5 φορές μέσα στο κείμενο πως το προσφέρουν "άνευ ανταλλάγματος".

Προσέξτε τη φράση "Επιπλέον, δεν καταλαμβάνονται θέσεις parking στους δρόμους της πόλης (όπου υπάρχει ήδη πρόβλημα χώρου για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων)". Αυτο το λενε promotion! Το ξεριζωμα που εκαναν λεγεται Discredit!

 

Loading...

Πηγές

Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ

Η Ναυτεμπορική Διεκόπη μετά από επέμβαση αστυνομικών το δ.σ. του ΕΟΑΝ

Η Εφημερίδα των Συντακτών Πριμ σε ιδιώτες με ανοιχτούς λογαριασμούς

Η Αυγή Έκθετος ο Γ. Πατούλης για την προνομιακή σχέση του με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση»


 UPDATE 1/9/2020

Όσο περίεργη και αν φαντάζει η προνομιακή θέση της «Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ» στις σχέσεις της με όσους συνεργάζονται μαζί της, ακόμα και αν είναι ΟΤΑ ή υπουργεία, τα πάντα  ερμηνεύονται, με τον παραδοσιακό τρόπο. Τον τρόπο που ισχύει που εξηγεί τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ «αφεντικού» και «υπαλλήλου» ή εκτελεστικού οργάνου.

Pyatt

Μία ιστορία που ξεκινάει από πιο παλιά, πριν ακόμα αναλάβει την προώθηση της ο πρώην γραμματέας της ΚΝΕ και νυν υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης συνασπισμού, δεξιάς και ακροδεξιάς. Η εκκίνηση δόθηκε στον χαιρετισμό του πρέσβη των ΗΠΑ Pyatt στα εγκαίνια της συνεργασίας του ελληνικού υπουργείου άμυνας και της Envipco Hellas*, ο οποίος ξεκινούσε με τη φράση

Thank you Minister Kammenos. It is a great honor for me to be here at the Ministry of Defense and to join you today in celebrating this partnership between the Ministry of Defense and Envipco Hellas.

*Ennvipco = Αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης. Συνεργάτης (και προφανώς προνομιακός εταίρος, της «Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ»


Για να γίνει σαφέστερη η εικόνα του ποιοι μάχονται στα «χαρακώματα» ττηε αναξκύκλωσης στην Ελλάδα (και ίσως αποτελεί και την εξήγηση γιατί ποτέ δεν προχώρησε η ανακύκλωση στη χώρα μας ) σας ενημερώνουμε πως στην ΕΕΑΑ ( Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης Α.Ε) μετέχουν από το 2001 με εναλλαγές, οι: ARTENIUS HELLAS SA,COCA – COLA 3Ε Ελλάδος, Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία, COLGATE PALMOLIVE (HELLAS) AEBE, CROWN HELLAS CAN A.E., FRIESLANDCAMPINA HELLAS SA, ION A.E., NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε., PEPSICO – HBH ABE, VIVARTIA ABEE, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ, ΕΛΑΪΣ – UNILEVER HELLAS A.E., ΕΛΒΑΛ Α.Ε., ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε., ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕ ΣΙΓΑΡΕΤΤΩΝ, ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, ΤΕΤΡΑ ΠΑΚ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ΥΑΛΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΟΥΛΑ Α.Ε., ΦΑΓΕ Α.Ε. και ΨΥΓΕΙΑ ΘΕΟΔ. ΚΛΙΑΦΑ

Για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ, πέρα από τους δήμους που κάποτε και με σκοτεινές διαδικασίες, που οδήγησαν στην αποκάλυψη της «Ανταποδοτικής Απάτης», συμμετέχουν ή συμμετείχαν οι Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Info Quest, Ανώνυμη εταιρεία εμφιάλωσης νερού «Σουρωτή», Σούπερ Μάρκετ «Ατλάντικ», Alfa Alfa Εnergy. Αλλά οι υπερατλαντικές συνεργασίες της, είναι εκείνες που όπως είδαμε πιο πάνω καθορίζουν πια το μέλλον της ανακύκλωσης στην Ελλάδα.

Και θυμηθείτε πως όταν στον βάλτο τσακώνονται βουβάλια, στο τέλος την πληρώνουν τα βατράχια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 13:42

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.