" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Καρόλα, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο σου Κύριο

 «Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο “σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα»

Αυτή είναι η Καρόλα Ρακέτε, η 32χρονη Γερμανίδα πλοίαρχος του σκάφους Sea Watch 3 της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Sea Watch, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε επειδή, όπως λένε οι ιδρυτές της, δεν άντεχαν άλλο να βλέπουν ανθρώπους να πνίγονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να βρουν μια καλύτερη ζωή.

Η Καρόλα είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι κάθε άνθρωπος. Φιλάνθρωπος, αλληλέγγυα, αγωνίστρια. Κάνει όλους εμάς, τους θλιβερούς εαυτούληδες, να ντρεπόμαστε για την απάθεια και την αδράνειά μας. Κάνει τους ρατσιστές και τους φασίστες να μένουν άφωνοι και αμήχανοι μπροστά στο θάρρος και την αυταπάρνησή της. Κάνει τον γραφικό ακροδεξιό αντιπρόεδρο της Ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, να φαίνεται μπροστά της ένα μίζερο και φθονερό ανθρωπάκι.

Η Καρόλα διέσωσε με το πλοίο Sea Watch 3, σαράντα μετανάστες που έπλεαν ακυβέρνητοι στη Μεσόγειο και, παρά τις απαγορεύσεις, τους αποβίβασε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, αφού το Sea Watch 3 βρισκόταν ανοιχτά του νησιού για περισσότερες από 15 ημέρες και οι συνθήκες διαβίωσης στο πλοίο είχαν αρχίσει να γίνονται αφόρητες.

Η θαρραλέα ακτιβίστρια αποφάσισε να αψηφήσει τους απάνθρωπους νόμους που αντιστρατεύονται κάθε έννοια ηθικής και ανθρωπιάς και για την πράξη της αυτή συνελήφθη αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης, έως και δέκα ετών. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται ένα ζωντανό σύμβολο στον αγώνα υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Καρόλα έρχεται να ταρακουνήσει τις συνειδήσεις όλων ημών, που υποκρινόμαστε πως συγκινούμαστε από την εικόνα του μικρού Αϊλάν που κείτεται νεκρός στα τουρκικά παράλια ή του τραγικού πατέρα που πέθανε αγκαλιά με τη μικρή κορούλα του, στην προσπάθειά τους να περάσουν το ποτάμι και να βρεθούν στη Γη της Επαγγελίας. Συγκινούμαστε ή κάνουμε πως συγκινούμαστε και απαλλάσσουμε, με τον τρόπο αυτό, τον εαυτό μας από τις τύψεις για την αδράνειά μας.

Δυστυχώς, οι δημοκρατίες μας δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ανθρώπους που μπορούν να κινητοποιούνται και να ξεβολεύονται προκειμένου να υπερασπιστούν έστω και θεμελιώδη αγαθά, όπως είναι η ανθρώπινη ζωή. Η Καρόλα είναι απλά μια εξαίρεση σ΄ αυτό τον τυφλό και απάνθρωπο κόσμο που δεν μπορεί να δει πως σ’ αυτό τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο δε χωράνε ούτε σύνορα, ούτε φράχτες. Δεν μπορεί να δει την τεράστια ευθύνη των δυτικών χωρών στην εξαθλίωση του "Τρίτου" κόσμου. Δεν μπορεί να δει πως αυτό το κύμα των απελπισμένων ανθρώπων θα γιγαντώνεται συνεχώς, καθώς θα βαθαίνει όλο και περισσότερο η οικονομική και οικολογική κρίση. Δεν μπορεί να αντιληφθεί πως αν δε βοηθήσουμε με κάθε τρόπο αυτούς τους ανθρώπους, το αίμα και ο πόνος τους θα κατακλύσουν και τις δικές μας τις ζωές

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 13:09

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.