" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Αύριο ξεκινά στο Λονδίνο η δίκη του Αυστραλού δημοσιογράφου Julian Assange, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια φυλάκισης εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους και συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπεία, επειδή το 2010 δημοσιοποίησε μέσω των Wikileaks 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Στα έγγραφα αυτά γίνεται αναφορά κάθε επίθεσης και θανάτου, ενώ αποκαλύπτονται 15.000 θάνατοι που είχαν κρατηθεί μυστικοί.

Αυτό, βέβαια, δεν ήταν το μοναδικό χτύπημα του Αυστραλού ακτιβιστή δημοσιογράφου και ιδρυτή των Wikileaks. Ακολούθησαν και άλλες πολλές αποκαλύψεις που έκαναν κυβερνήσεις και ηγέτες χωρών να χάσουν τον ύπνο τους. Έπρεπε, λοιπόν, με κάθε θυσία να σωπάσει. Αυτή τη στιγμή ο Julian Assange βρίσκεται στις βρετανικές φυλακές έχοντας καταδικαστεί σε φυλάκιση 50 εβδομάδων για παραβίαση των περιοριστικών του όρων όσο βρισκόταν στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αντιμετωπίζει και το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ για κατασκοπεία. Από τις βρετανικές φυλακές, στις 13 Μαϊου, στέλνει επιστολή στο Βρετανό δημοσιογράφο Γκόρντον Ντίμακ, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως του έχουν στερήσει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του  

« … είμαι απομονωμένος χωρίς  καμία δυνατότητα να προετοιμάσω την υπεράσπιση μου. Χωρίς λάπτοπ, χωρίς Ίντερνετ, χωρίς υπολογιστή, χωρίς βιβλιοθήκη έως τώρα. Ακόμα και να μου επιτραπεί όμως, θα είναι για μισή ώρα μαζί με όλους τους άλλους, μια φορά την εβδομάδα. Και στην άλλη πλευρά βρίσκεται μία υπερδύναμη που προετοιμάζεται για αυτό για εννιά χρόνια, έχοντας στη διάθεση της εκατοντάδες ανθρώπους και αναρίθμητα εκατομμύρια να ξοδέψει στην υπόθεση…

… Δεν έχω σπάσει όμως, παρότι περιτριγυρίζομαι  από δολοφόνους. Όμως οι μέρες που μπορούσα να διαβάσω, να μιλήσω και να οργανώσω την υπεράσπιση μου έχουν σταματήσει μέχρι να είμαι ελεύθερος. Καθένας πρέπει να έρθει στη θέση μου. Η αμερικανική κυβέρνηση, η μάλλον εκείνα τα κομμάτια της που σιχαίνονται την αλήθεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, θέλουν να φθάσουν με ύπουλο τρόπο στην έκδοση μου και τον θάνατο μου, αντί να αφήσουν την κοινή γνώμη να ακούσει την αλήθεια, την αλήθεια για την οποία έχω πάρει τα μεγαλύτερα βραβεία στη δημοσιογραφία και ήμουν 7 φορές υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης. Η αλήθεια είναι το μόνο που έχουμε»

Ποιος όμως είναι ο Julian Assange;

Ο Julian Paul Assange είναι ένας από τους ιδρυτές του Wikileaks, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος δημιουργείται για να δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που αλλιώς δεν θα έβλεπαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Ο Ασάνζ λειτουργεί ως αρχισυντάκτης του Wikileaks και έχει την τελική απόφαση στην εξέταση των εγγράφων που υποβάλλονται στο site. 

Το Μάιο του 2010, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αρχίζει να κάνει λόγο για κλοπή κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Όλως τυχαίως (!), τον Αύγουστο του 2010 ξεκινά έρευνα εναντίον του στη Σουηδία με την κατηγορία πως είχε βιάσει μια γυναίκα. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, δηλώνοντας  πως η Σουηδία παίζει το παιχνίδι των Αμερικανών στήνοντας μια ψεύτικη κατηγορία εις βάρος του. Παρόλα αυτά, εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του . Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Ασάνζ παραδίδεται στις 7 Δεκεμβρίου 2010 στην Αστυνομία του Λονδίνου και κρατείται προφυλακισμένος μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα με την υπόθεση βιασμού, μετά τη δημοσίευση στις 28 Νοεμβρίου από το WikiLeaks περισσοτέρων από 250.000 διπλωματικών εγγράφων, οι νομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ξεκινούν ποινική έρευνα και ο Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ρόμπερτ ΜακΚλέλαντ δηλώνει στον Τύπο πως ξεκινά και αυτός έρευνες για τις δραστηριότητες του Ασάνζ στο διαδίκτυο 

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, γνωστές προσωπικότητες όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο γερουσιαστής των Αυστραλών Πράσινων Μπομπ Μπράουν και πολλοί Αυστραλοί συγγραφείς ζητούν με επιστολή τους προς την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλιαν Γκίλανρντ να υποστηρίξει τον Ασάνζ, ενώ σε όλη τη χώρα διοργανώνονται διαδηλώσεις υποστήριξης του Ασάνζ και της ιστοσελίδας Wikileaks.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2010, ο Ασάνζ αφήνεται ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους και ορίζεται η δίκη του για τις 8 Φεβρουαρίου 2011. Στις 24 Φεβρουαρίου το δικαστήριο ανακοινώνει την απόφασή του σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ θα εκδοθεί στην Σουηδία για να δικαστεί.

Ο Ασάνζ προσφεύγει κατά της απόφασης του δικαστηρίου υποστηρίζοντας πως δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία, ενώ εκφράζει φόβους πως η Σουηδία θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ. Το δικαστήριο απορρίπτει την έφεση του Ασάνζ και δίνει διορία έως τις 28 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσής του στη Σουηδία.

Στις 19 Ιουνίου του 2012 ο Ασάνζ καταφεύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας και εξασφαλίζοντας πολιτικό άσυλο. Η Βρετανία και η Σουηδία αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού, με τη Βρετανία να δηλώνει πως αρνείται να του παράσχει ασφαλή έξοδο από τη χώρα και ενημερώνει την κυβέρνηση του Ισημερινού πως θα αναστείλει για λίγο τη διπλωματική ασυλία της Πρεσβείας της και θα επέμβει στο κτίριο για να τον συλλάβει. Τελικά, οι έντονες αντιδράσεις από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και οι διαδηλωτές που συρρέουν έξω από την πρεσβεία για να υποστηρίξουν τον Ασάνζ, αναγκάζουν τη βρετανική κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Ο Ισημερινός, προσπαθώντας να βρει μια συμβιβαστική λύση, ζητά από τη Σουηδία εγγυήσεις για την μη έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Οι εγγυήσεις αυτές δεν δίδονται και ο Ασάνζ έκτοτε, ζει εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού για επτά χρόνια, ώσπου στις 11 Απριλίου 2019, κάτω από τις βρετανικές και αμερικανικές πιέσεις, η κυβέρνηση του Ισημερινού αίρει την ασυλία του Ασάνζ και τον παραδίδει στη βρετανική αστυνομία.  

Αύριο, όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου, ξεκινά η δίκη του Ασάνζ και, παράλληλα, σε όλο τον κόσμο γίνονται κινήσεις υποστήριξής του. Στα πλαίσια αυτά, οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα, ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών προς τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να μην επιτρέψει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου είναι σίγουρο πως τον περιμένει ο αφανισμός

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 12:47

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.