" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Μέσα ... Ενημέρωσης ή Εξημέρωσης; Κύριο

Δε χωράει πλέον καμιά αμφιβολία πως ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το έλλειμμα δημοκρατίας που διαρκώς γιγαντώνεται στη χώρα μας, φέρουν τα λεγόμενα Μέσα Ενημέρωσης, εθνικής ή τοπικής εμβέλειας. Προσδεδεμένα τα περισσότερα εξ αυτών στα άρματα των ισχυρών, προσφέρουν καλοδεχούμενες ή κατά παραγγελία εκδουλεύσεις, λειτουργώντας τελικά εντελώς αντίθετα προς το σκοπό για τον οποίο υποτίθεται πως δημιουργήθηκαν. Αυτόν της πραγματικής Ενημέρωσης των πολιτών και του ελέγχου της αυθαιρεσίας της Εξουσίας. Για να γίνουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μέρος του προβλήματος.

Ας δούμε, για παράδειγμα, την ποιότητα και το εύρος της «ενημέρωσης» που έλαβαν πριν από λίγες ημέρες οι πολίτες του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σχετικά με ένα πολύ σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα στην περιοχή. Η «ενημέρωση» προήλθε από ένα Μέσο που αυτοδιαφημίζεται ως «η Νο1 ενημερωτική ιστοσελίδα στην Ανατολική Αττική».  Και αναφερόμαστε βεβαίως στο irafina.gr

Πιο συγκεκριμένα, στις 19 Μαΐου, η ΕΥΔΑΠ διοργάνωσε στη Ραφήνα μια ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση με θέμα το έργο του Δικτύου Αποχέτευσης στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Η εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την κίνηση, ζυγίζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία οι χωροθετήσεις των αντλιοστασίων συγκέντρωσης λυμάτων σε ρέματα και υγροτόπους.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι της εταιρείας προσπάθησαν με γενικότητες και ευχολόγια να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των κατοίκων και περιβαλλοντικών κινήσεων. Από την άλλη μεριά, υπήρξαν παρεμβάσεις από πλήθος πολιτών, άλλες ήπιες και άλλες έντονες. Παρεμβάσεις που εστίαζαν κυρίως στην απαράδεκτη επιλογή να κατασκευαστούν πολλά αντλιοστάσια μέσα σε ρέματα και υγροτόπους ή σε άμεση επαφή με αυτά τα ευαίσθητα και προστατευόμενα συστήματα.  Υπήρξαν επίσης και παρεμβάσεις πολιτών που αναδείκνυαν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ποιότητα των έργων και το κατά πόσο είναι διασφαλισμένη η ομαλή λειτουργία αυτών των τόσο ευαίσθητων εγκαταστάσεων.

Ένα προβληματισμό που ενισχύει η εξόφθαλμη διαπίστωση της προχειρότητας με την οποία ανασκάπτονται και «αποκαθίστανται» οι δρόμοι της Ραφήνας και του Πικερμίου στο πλαίσιο του ίδιου έργου, της αποχέτευσης. Μια προχειρότητα τριτοκοσμικού επιπέδου, η οποία ταλαιπωρεί επί μήνες τους πολίτες της περιοχής

Ας δούμε λοιπόν πώς παρουσίασε τη συγκεκριμένη συνάντηση το irafina.gr και πώς ένας από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση πολίτης. Ο καθένας θα μπορέσει εύκολα εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του

Παραθέτουμε αρχικά το άρθρο του irafina.gr, ένα άρθρο που αν δεν είναι Δελτίο Τύπου εκπορευόμενο από τον τομέα δημοσίων σχέσεων της ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσε να είχε γραφτεί από κάποιο χρυσοπληρωμένο golden boy της εταιρείας και ακολούθως να, κοινοποιηθεί ως τέτοιο. Γράφει λοιπόν το άρθρο του irafina.gr  

 

« ΕΥΔΑΠ και τοπική κοινότητα σε γόνιμο διάλογο για τα έργα Aποχέτευσης και τη χρησιμότητα των Αντλιοστασίων. Με πρωτοβουλία της ΕΥΔΑΠ, πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου στο ΚΑΠΗ Ραφήνας, Ανοιχτή Ενημερωτική Συνάντηση με θέμα το έργο του Δικτύου Αποχέτευσης στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και την περιβαλλοντική προσέγγιση της εταιρείας.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη να απαλλαγεί η περιοχή από το πεπαλαιωμένο σύστημα των βόθρων που επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και επιφέρει πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο υπό κατασκευή αντλιοστάσιο Μαρικών Ραφήνας, το οποίο θα αποτελέσει ένα έργο πρότυπο, αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΕΥΔΑΠ και κοινωνικών εταίρων. Με το σύνολο του έργου να βρίσκεται σε απόλυτη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική εγχώρια και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το αντλιοστάσιο των Μαρικών έχει σχεδιαστεί με τρόπο που διαφυλάσσει την ακεραιότητα του, σημαντικού για την περιοχή και γειτνιάζοντος με αυτό, αμμοθινικού οικοσυστήματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, που τίμησαν με την παρουσία τους την πρωτοβουλία της ΕΥΔΑΠ να έχει γόνιμο διάλογο με τις κοινωνίες όπου κατασκευάζει έργα υποδομής, πάντα με γνώμονα την προστασία για το περιβάλλον και τον άνθρωπο»

 

Ας δούμε τώρα  και την άποψη ενός πολίτη που παρευρέθηκε στη συνάντηση και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας σχετικά με την ποιότητα της «ενημέρωσης» που προσφέρει το συγκεκριμένο Μέσο.

 

«Μια ενημέρωση (!)  χωρίς απαντήσεις

Μια άκαιρη, άσκοπη και άκαρπη για τους κατοίκους της Ραφήνας ενημέρωση εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ για το αποχετευτικό και τα προβλήματά του έλαβε χώρα χθες 19/5/22

Χρήσιμη μόνον για τους δημοτικούς συμβούλους, εκ των οποίων οι περισσότεροι «πιάστηκαν αδιάβαστοι», αφού ποτέ τους (όπως φαίνεται από το βίντεο ενημέρωσής τους) δεν είχαν διαβάσει την Μ.Π.Ε (*), όπως συνήθως κάνουν και για όλα τα φλέγοντα προβλήματα του δήμου μας

«Με αφορμή Δελτίο Τύπου που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από συγκεκριμένο τοπικό σύλλογο …».  Έτσι ξεκινά το Δελτίο Τύπου της ΕΥΔΑΠ

Αφορμή για να πραγματοποιηθεί η προχθεσινή όψιμη ενημέρωση της ΕΥΔΑΠ προς τους κατοίκους στάθηκε ένα Δελτίο Τύπου που δεν άρεσε στην ΕΥΔΑΠ και τάραξε τα “λύματα” αφού έγραφε κάποιες αλήθειες.

Το Δελτίο Τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ  γράφει κάποιες αλήθειες για τα προβλήματα που δημιουργούνται και τις καταστροφές στο περιβάλλον που γίνονται από τα έργα της ΕΥΔΑΠ, τα οποία προβλήματα ούτε ο “πολύξερος” (δ)ήμαρχός μας, ούτε οι ιθύνοντες της ΕΥΔΑΠ είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν έδωσαν καμία απάντηση ούτε ο (δ)ήμαρχος, αλλά ούτε και η ΕΥΔΑΠ, γιατί από τα 23 αντλιοστάσια των λυμάτων τα περισσότερα πρέπει να βρίσκονται μέσα στις κοίτες των ρεμάτων ή μέσα σε υγροτόπους και προστατευόμενες περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος.

Δεν απάντησαν ποτέ, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα όλων μας: «Σε περίπτωση μη λειτουργίας των αντλιοστασίων τα λύματα θα πηγαίνουν κατ’ ευθείαν μέσα στα ρέματα;»

Δεν απάντησαν ακόμη τι θα γίνει με τον θόρυβο των αντλιών αλλά και της ηλεκτρογεννήτριας στην επιφάνεια του αντλιοστασίου, αφού δεν ήξεραν πόσα ντεσιμπέλ (dB) είναι το επιτρεπτό νόμιμο όριο θορύβου, αλλά και ποιος είναι ο τελικός θόρυβος στην πράξη…. Κοιτάζονταν μεταξύ τους μήπως και μπορέσουν να βρουν μια κάποια απάντηση αφού ήλθαν απροετοίμαστοι και χωρίς αποδείξεις περί του θορύβου.

Ευτυχώς (!) όμως που αργότερα ενημέρωσαν τους περισσότερους από τους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά πόσο αδιάβαστοι ήταν (και δεν υπήρχε καμία αμφιβολία γι’ αυτό), αφού ούτε την Μ.Π.Ε. (*) για το έργο αποχέτευσης δεν είχαν διαβάσει.

Κατά τα άλλα ούτε ο (δ)ήμαρχος αλλά ούτε και η ΕΥΔΑΠ σκόπευαν να κάνουν κάποια ενημέρωση προς τους δημότες αν δεν είχαν ταρακουνηθεί από το Δελτίο Τύπου (κάποιου συγκεκριμένου συλλόγου), όπως γράφουν, αφού δεν έχουν το θάρρος να γράψουν ότι ήταν το Δελτίο Τύπου της ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ . Μ’ αυτόν τον τρόπο έδειξαν ακόμη μία φορά ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να σεβαστούν το περιβάλλον και τις προστατευόμενες και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Έτσι άδοξα έληξε η χωρίς απαντήσεις ενημέρωση (!) της ΕΥΔΑΠ

 (*) Μ.Π.Ε. > Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

 

Διαβάστε και το σχετικό (;) δημοσίευμα του iRafina.gr και κρίνετε μόνες και μόνοι σας

 

https://www.irafina.gr/rafina-i-evdap-aksiopistos-etairos-kai-polytimos-symmachos-gia-ton-eksygchronismo-ton-poleon-kai-tin-prostasia-tou-perivallontos/?fbclid=IwAR0qQuNCU9mZRVl4SnxOfslYK8UocOfkQk4WXG5ctGIpUICG9HnFXUq20H0

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 12:30

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.