" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Σώστε το αστικό πράσινο της Ραφήνας! ΟΧΙ στις κοπές των δέντρων στα πεζοδρόμια της πόλης Κύριο

Δεν μπορείς να κόβεις ένα δέντρο εκατό χρόνων, υποστηρίζοντας πως εμποδίζει τη διέλευση των πεζών στο πεζοδρόμιο. Πόσο μάλλον, όταν όλα τα πεζοδρόμια στη Ραφήνα είναι φυτεμένα με δέντρα ή θάμνους. Τι θα κάνεις; Θα τα κόψεις όλα; Αν είσαι δήμαρχος με ευαισθησία, θα βρεις άλλους τρόπους. Μπορείς να κάνεις διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και να δημιουργήσεις έτσι περισσότερο χώρο για τους πεζούς κρατώντας και τη σκιά και όλα τα άλλα οφέλη που προσφέρουν τα δέντρα.

Δεν μπορείς επίσης να κόβεις ένα δέντρο εκατό χρόνων, επειδή έχει προκαλέσει αποκόλληση των πλακών του πεζοδρομίου. Αν είσαι δήμαρχος με στοιχειώδη λογική και ευαισθησία, θα ξαναφτιάξεις τις πλάκες δίνοντας και τον κατάλληλο χώρο στον κορμό του δέντρου.

Ακόμη και αν ένα τέτοιο δέντρο προκαλεί προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, πάλι υπάρχει λύση. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη μεταφορά του δέντρου σε άλλο μέρος, χωρίς αυτό να καταστραφεί. Μια λύση που έχει επιχειρηθεί και από ιδιώτες πολλές φορές στο παρελθόν. Γιατί δεν μπορεί να το κάνει ένας Δήμος που θέλει να θεωρείται και «ευρωπαϊκός» σύμφωνα με το δήμαρχό του;

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας - Πικερμίου για κοπή οχτώ μεγάλων δέντρων. «Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί» έγραψε ο Νίκος Γκάτσος στον Κεμάλ του Μάνου Χατζιδάκι. Εδώ, στη Ραφήνα, ο Ευάγγελος Μπουρνούς έχει επιλέξει τις μπουλντόζες και τα πριόνια. Εύκολη και γρήγορη λύση για τη μετατροπή της περιοχής σε σεληνιακό τοπίο.  Η Κίνηση για την Προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας διαμαρτύρεται και καταγγέλλει:

 

ΣPic1τις 23.8.2022 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου αποφάσισε την κοπή δέντρων στο κέντρο της πόλης, μεταξύ άλλων και τεσσάρων (4) ηλικιωμένων ελιών (βλ. φωτογραφία) στο πεζοδρόμιο της οδού Στ. Πέρρη, στη συμβολή της με την άνοδο (Κυπρίων Αγωνιστών). Ακολουθήθηκε η διαδικασία του κατεπείγοντος με την αιτιολογία ότι «έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές και καθίσταται επικίνδυνη ή απαγορευτική η διέλευση των πεζών». Η ψηφοφορία έγινε «δια περιφοράς» και μειοψήφησαν 12 σύμβουλοι (επί 26 παρόντων), δηλ. σχεδόν οι μισοί!!! 

Φαίνεται ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει αντιληφθεί ότι σε μια περίοδο Κλιματικής Κρίσης με  το φαινόμενο των Αστικών Θερμικών Νησίδων και της Ατμοσφαιρικής Αστικής Ρύπανσης, τα δέντρα στους δρόμους είναι βασικό συστατικό στοιχείο επιβίωσης.

 

Τα δέντρα:

Pic2

 κάνουν πιο ήπιες τις θερμοκρασίες και το καλοκαίρι και το χειμώνα (σε συνθήκες καύσωνα το κατάλληλο αστικό και  περιαστικό πράσινο μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία μέχρι και 5 βαθμούς) και  κατεβάζουν τις ενεργειακές απαιτήσεις των σπιτιών

καθαρίζουν την ατμόσφαιρα  από τη ρύπανση (μπορούν να συγκρατήσουν μέχρι και το 75% της ρύπανσης που προέρχεται από τη σκόνη και τον καπνό), που ευθύνεται για 400.000  πρόωρους θανάτους ετησίως. 

μειώνουν τους θορύβους της πόλης (κάθε τετραγωνικό μέτρο πρασίνου  μειώνει το θόρυβο κατά 0,17 ντεσιμπέλ) και 

προάγουν την ψυχική υγεία των κατοίκων.

 

 

Η απόφαση αυτή του Δήμου προστίθεται σ’ αυτές, με τις οποίες πέρυσι και φέτος αποφασίστηκε (και υλοποιήθηκε) η κοπή 36 μεγάλων δέντρων (πεύκων και αλμυρικιών) και 13 θάμνων στο πλαίσιο του -χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση- έργου στο Μπλε Λιμανάκι, ενώ έχει ήδη αποφασισθεί και επίκειται και η κοπή 8 πεύκων και 53 πικροδαφνών μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, τοπόσημο της Ραφήνας. Αν προστεθούν σ’ αυτά και οι πρόσφατες κοπές των δέντρων στις πυρόπληκτες περιοχές στο Ντράφι και τη Διώνη καθώς και το ανοιξιάτικο «αυστηρό κούρεμα» των δέντρων σε διάφορα σημεία της πόλης, που πρόσφατα καταδικάστηκε δριμύτατα από τον Συνήγορο του Πολίτη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι βιώνουμε μια διαρκή υποβάθμιση του αστικού και περιαστικού πρασίνου, με επαχθέστατες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, την αισθητική του τοπίου και τη λειτουργικότητα του δημοσίου χώρου εν γένει. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!!!

 

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 22:45

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.