" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

ΕΦΣΥΝ 22/1/2024: Καταρρίπτονται τα ψέματα για τα δέντρα της Ραφήνας Κύριο

Αναδημοσιεύουμε από τη σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών, άρθρο του Τάσου Σαραντή για την ψευδή αναφορά της Δ/νσης Δασών ανατολικής Αττικής σχετικά με τα δέντρα της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και την πλήρη αποδόμηση της από τα γεγονότα που καταγράφονται σε δύο αυτοψίες, μία από δύο ειδικούς δασολόγους του  WWF και μία από το ΕΛΚΕΘΕ και τον κύριο ερευνητή του, Δρ. Σταμάτη Ζόγκαρη.

Στη Ραφήνα που τα ψέματα διαμορφώνουν γνώμες και μάλιστα αποτυπώνονται  και ως "δεσμεύσεις με υπογραφή", τώρα εμφανίζονται και με την εγκυρότητα ενός δημοσίου εγγράφου. Και εις κατώτερα λοιπόν και ας μη μείνει ούτε πράσινο φύλλο για τις γενιές που έρχονται. 

 

Καταρρίπτονται τα ψέματα για τα δέντρα της Ραφήνας

του Τάσου Σαραντή - Εφημερίδα των Συντακτών 22/1/2024

Κομμένη και ραμμένη  στα μέτρα των απαιτήσεων του αντιεπιστημονικού και αντιπεριβαλλοντικού έργου της «διευθέτησης – οριοθέτησης» του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας αποδεικνύεται η αυτοψία της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής του ΥΠΕΝ με την οποία χαρακτήρισε  ψευδώς 143 δέντρα «ξερά - στρεβλά – ασθενικά – καχεκτικά και κεκλιμένα επικινδύνως προς το οδικό δίκτυο». Έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κοπή τους. Αυτό αποδεικνύεται από δύο διαφορετικές αυτοψίες  που πραγματοποίησαν επιστήμονες του WWF και του ΕΛΚΕΘΕ

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοψιών  των επιστημόνων επιβεβαιώνουν περίτρανα  προγενέστερη αυτοψία που είχαν πραγματοποιήσει εθελοντές της «Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» παρουσία γεωπόνου αλλά και σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Έβγαλαν στρεβλά και ασθενικά 143 δέντρα για να τα κόψουν!» 12.01.24). Βάσει της αναληθούς αυτοψίας της Διεύθυνσης Δασών, το δασαρχείο Πεντέλης χορήγησε έγκριση υλοτομίας των 143 δέντρων  -των πρώτων  εκ των 2.000 που προγραμματίζεται να κοπούν στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης του ποταμού- ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα υλοτόμησης τους από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ , την ανάδοχο εταιρία του έργου.

Η αυτοψία

Κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων για την υπόθεση, δύο έγκριτοι επιστήμονες του WWF (Νίκος Γεωργιάδης,  Δρ Δασολογίας και Γιώργος Αθανασάκης, δασοπόνος MSc)  διενήργησαν αυτοψία στις 15/1 στη ζώνη επέμβασης και διαπίστωσαν ότι «κανένα από τα δέντρα που βρίσκεται εντός της περιοχής της μελετημένης επαρέμβασης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ασθενικό ή καχεκτικό και κανένα από αυτά δεν παρατηρήθηκε να έχει επικίνδυνη κλίση, είτε προς το οδόστρωμα είτε προς την κοίτη του ρέματος».

Σύμφωνα με το WWF, η βεβαίωση της Διεύθυνσης Δασών ανατολικής Αττικής «δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια βάσει της δασολογικής επιστήμης και δεν τεκμηριώνει την απομάκρυνση δασικής βλάστησης για λόγους ασφαλείας.  Ως εκ τούτου κατά κανέναν τρόπο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την έγκριση και υλοποίηση του εν λόγω πίνακα υλοτομίας καθώς και για την ορθή ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και των κατοίκων της περιοχής» αναφέρει.

Βάσει αυτών, το WWF Ελλάς με επιστολή του προς την ηγεσία των δασικών διευθύνσεων του ΥΠΕΝ που κοινοποίησε στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, ζητά την ανάκληση/ακύρωση της εγκριτικής απόφασης για την υλοτομία των δέντρων.

Τρεις μέρες αργότερα (18/1) ακολούθησε νέα αυτοψία από τον δρα Σταμάτη Ζόγκαρη, κύριο ερευνητή του ΕΛΚΕΘΕ (Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και εσωτερικών Υδάτων – Τομέας Εσωτερικών Υδάτων) με ειδικότητα στη Διαχείριση Βιοποικιλότητας των Λεκανών Απορροής Ποταμών. Και αυτός διαψεύδει τη βεβαίωση της Διεύθυνσης Δασών ανατολικής Αττικής, αφού κατόπιν σχετικής αυτοψίας διαπίστωσε ότι «όλα τα δέντρα στη ζώνη επέμβασης είναι υγιή, σε καλή ανάπτυξη και πολλά από αυτά σε ώριμη ηλικία. Κανένα από τα δέντρα δεν παρατηρήθηκε να έχει επικίνδυνη κλίση είτε προς το οδόστρωμα, είτε προς την κοίτη του ρέματος» όπως  είχαν διαπιστώσει και οι δύο δασολόγοι του WWF.

Η βεβαίωση της Διεύθυνσης Δασών ανατολικής Αττικής «είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, δεν αποδίδει την αληθινή κατάσταση και οδηγεί στη λήψη εσφαλμένων αποφάσεων. Κατά συνέπεια η έγκριση υλοτομίας που χορηγήθηκε βάσει της βεβαίωσης αυτής είναι προϊόν πλάνης περί τα πράγματα και δεν πρέπει να υλοποιηθεί για την αποφυγή μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής βλάβης στον προστατευόμενο υγρότοπο Α΄ προτεραιότητας του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών Αττικής (ΣΔΛΑΠ Αττικής)»  αναφέρει. Εξάλλου κατά τον ερευνητή, η φύτευση δέντρων σε άλλα σημεία του έργου ή της ευρύτερης περιοχής δεν αντισταθμίζει άμεσα τα δέντρα και το πράσινο που ήδη υπάρχει κοντά στα υγρουοπικά ενδιαιτήματα της κοίτης. «απαιτείται η λήψη χωρίς υπαίτια καθυστέρηση των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη της επαπειλούμενης πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας καθώς και για την αποκατάσταση της ζημίας που έχει ήδη προκληθεί στο πλαίσιο των ήδη αρξάμενων εργασιών», αναφέρει ο ίδιος σε σχετική επιστολή του προς την ηγεσία των δασικών διευθύνσεων του ΥΠΕΝ, με κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η καταγγελία

Δεδομένων αυτών, παραμένει άξιο απορίας  για το πως το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει να δίνει το πράσινο φως για την κοπή των 143 δέντρων, αντί να ελέγξει ως οφείλει, το ψευδές της αυτοψίας της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής. Ιδιαίτερα τη στιγμή που ο Μηχανισμός Καταγγελιών της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) γνωστοποίησε στις 16/1 στην ιστοσελίδα της Τράπεζας την από 15/11/2023 καταγγελία για το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  που είχε υποβληθεί από την περιβαλλοντική οργάνωση «ΟΖΟΝ», την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας,  την κίνηση πολιτών «Ρεματτική- Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων» και ένα φυσικό πρόσωπο, κάτοικο Ραφήνας. Στις 26/12/2023 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο έργο από εμπειρογνώμονα του μηχανισμού καταγγελιών της ΕΤΕπ  με την έκθεση συμπερασμάτων να αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος (36,6 εκατομμύρια ευρώ) του συνολικού προϋπολογισμού του έργου (101,5 εκατομμύρια ευρώ) ενώ μικρότερα ποσά προέρχονται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Μάλιστα σε αντίστοιχη καταγγελία για τον ποταμό Ερασίνο, η ΕΤΕπ διαπίστωσε την αντίθεση του έργου στις Ενωσιακές οδηγίες για τα ύδατα, τα Πουλιά και τους Οικοτόπους και πάγωσε την χρηματοδότηση του έργου μέχρι τον ανασχεδιασμό του με λύσεις βασισμένες ατη Φϋση (Nature Based Solutions)

 

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 22/1/2024 (έντυπη έκδοση)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 14:27

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.