" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

 του   Α ν τ ώ ν η   Λ α ζ α ρ ή

Βιολόγου, καθηγητή Μ.Ε.

Το λιμάνι της Ραφήνας πριν από πενήντα έξι χρόνια.

Το «ΡΕΝΑ» απέχει πολύ από τα πλοία της Ραφήνας της σημερινής εποχής.

Με εξαίρεση την τελευταία χρονιά, το λιμάνι της Ραφήνας εξελίχθηκε σε «μήλον της έριδας» για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Η θέση της Ραφήνας στα ανατολικά της Αττικής διευκολύνει το πέρασμα στα νησιά. Η ιδιαιτερότητα της Ραφήνας είναι πως το λιμάνι βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και η λειτουργία του επιβαρύνει σημαντικά τη ζωή της πόλης.

Από το 1965 η Ραφήνα χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό ακολουθώντας το παράδειγμα της υπόλοιπης Αττικής. Το Πανόραμα στη φωτογραφία είναι αδόμητη περιοχή. Το πώς δημιουργήθηκαν οι πολυώροφες πολυκατοικίες είναι λίγο πολύ γνωστό.

Από τη δεκαετία του ‘80 και μετά η σχέση λιμανιού και πόλης γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Από το 2000 και μετά η σχέση γίνεται ασφυκτική.

Το λιμάνι ζητά υποδομές που πολύ δύσκολα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Και η πόλη ζητά το παράλιο μέτωπο που ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας.

Πίσω από την πλαζ της Ραφήνα ένα parking αυτοκινήτων βρίσκεται στη θέση που σε οποιαδήποτε παραλιακή πόλη της Ευρώπης θα ήταν ο πόλος έλξης της πόλης.

Σήμερα προβάλλει ολοένα και πιο απειλητική η προοπτική πώλησης του λιμανιού της Ραφήνας από το ΤΑΙΠΕΔ και το YΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα.

Το παράλιο μέτωπο είναι η προίκα του λιμανιού της Ραφήνας. Η Ραφήνα μπορεί να γίνει αγνώριστη. Ίσως για κάποιους αυτό να είναι το ζητούμενο.

Η δόμηση του παράλιου μετώπου θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα μιας περιοχής που παρά τα οικιστικά δεινά που έχει υποστεί παραμένει όμορφη.

Ο Δήμος* Ραφήνας αποτελεί τον σύγχρονο Δούρειο Ίππο.

Από τη μία διεκδικεί το παράλιο μέτωπο και την περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Από την άλλη καλοβλέπει την προοπτική πώλησης και ανάπτυξης της περιοχής με τους όρους που αποκλειστικά θα θέσει ο υποψήφιος αγοραστής.

Οι κατά καιρούς υποκριτικές διαφωνίες του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και του Δήμου δεν μπορούν να κρύψουν πως και οι δύο επιδιώκουν την πώληση του λιμανιού της Ραφήνας.

Σε όλο αυτό το διπλό παιχνίδι που παίζεται οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν απλοί θεατές μιας επερχόμενης περιβαλλοντικής και οικιστικής αλλοίωσης της περιοχής.


Επεξηγήσεις. (από τη Σύνταξη)

*Δήμος: Με κεφαλαίο Δ εννοείται ο πρωτοβάθμιος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), το σύνολο των γραφειοκρατικών και εξουσιαστικών μηχανισμών της βασικής μονάδας διοίκησης μίας χώρας (σκοπίμως συγχεόμενη με την ανύπαρκτη στην Ελλάδα έννοια της «τοπικής αυτοδιοίκησης»)

δήμος: Με πεζό δ εννοείται  η κοινότητα των ανθρώπων, κατοίκων μίας εδαφικής – γεωγραφικής ενότητας, που διατηρούν δεσμούς με τον τόπο του και συχνά προσδιορίζονται από αυτόν. Κατά τα πρότυπα της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, οι πολίτες –μέλη του δήμου, αποφάσιζαν και για την πόλη. Κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει

doureios ippos

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 14:23

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.