" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Παρέμβαση της Κίνησης για το Μεγάλο Ρέμα στην επίσκεψη Μπακογιάννη στη Ραφήνα Κύριο

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του μεγάλου Ρέματος Ραφήνας παρενέβη απόψε στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ε. Μπακογιάννη, με τη διανομή του παρακάτω κειμένου (διαθέσιμο και σε PDF στο τέλος της ανάρτησης)

ΜΑΤΙ - ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ:  ΚΑΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ  και ΟΧΙ ΦΙΕΣΤΕΣ

Η προσχηματική «διαβούλευση» που πραγματοποιείται από αρχές Ιουλίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΣΜΠΕ)  και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο(ΕΠΣ)  για τις πληγείσες  περιοχές Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ομιλίες Υπουργών και στελεχών των Υπουργείων!

Η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αλλάζει εντελώς τη φυσιογνωμία της περιοχής και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο φυσικό περιβάλλον μιας από τις ομορφότερες (μέχρι πρότινος) περιοχές της Αττικής , δεν μπορεί να γίνεται:

α/ με ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ενός μήνα για διατύπωση απόψεων από τους πολίτες

β/ στην ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ που ο κόσμος φεύγει για  διακοπές

γ/ με ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ  Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης και Δημοτικών Συμβουλίων ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ,  ΧΩΡΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ,  ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ σε αυτές και ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ από τα μέλη τους,  με το πρόσχημα του κορονοϊού.

δ/ με ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ  και  ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ (μελέτες «στο άψε-σβήσε»,  παρατηρήσεις αιρετών αντί  για εισηγήσεις  τεχνικών υπηρεσιών στα συλλογικά όργανα κλπ)

Οι μεθοδεύσεις αυτές εγκαινιάστηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη μέσα στην καραντίνα, ο οποίος , παρά τις αντιδράσεις  του συνόλου των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, 160 περιβαλλοντικών κινημάτων και χιλιάδων υπογραφών πολιτών, πέρασε από τη Βουλή τον χειρότερο αντιπεριβαλλοντικό νόμο  Ν.4685/20, μέσα στον οποίο προστέθηκε τελευταία στιγμή και χωρίς να έχει περάσει από διαβούλευση  το άρθρο 102 που αφορά τον  δασικό αποχαρακτηρισμό σημαντικού μέρους των πυρόπληκτων περιοχών.   

Μέσα στους 2 μήνες που μεσολάβησαν από την ψήφιση του Νόμου Χατζηδάκη, βλέπουμε μια κατά μέτωπο επίθεση στο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι  αποχαρακτηρίζονται και μετατρέπονται σε πόλεις, τα ρέματα της περιοχής (και όχι μόνο)  εγκιβωτίζονται υπό το πρόσχημα των αντιπλημμυρικών έργων, ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν σε όλες τις βουνοκορφές  με διανοίξεις οδικών δικτύων και συνοδά υδροηλεκτρικά έργα που καταστρέφουν ολόκληρα βουνά και ποτάμια, περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή από το ανεξέλεγκτο μπάζωμα της Cosco,  παράδοση  τεράστιων εκτάσεων φυσικού κάλους  για τουριστικές  επενδύσεις (πχ. «Ερημίτης» στην Κέρκυρα),  νέα σχέδια επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας κλπ κλπ.   ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ!!!

Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι  δικαστικές έρευνες  για το Μάτι, δε μπορούν να συγκαλύψουν  τα σχέδια που προωθούνται για την περιοχή από τη ΣΜΠΕ και το ΕΠΣ που θα αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία της περιοχής.  Ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων και η εντατική οικιστική ανάπτυξη  θα δημιουργήσει μια αστικοποιημένη περιοχή με ελάχιστο πράσινο. Ο εγκιβωτισμός  όλων των ρεμάτων θα επιτρέψει την νομιμοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων αυθαίρετων,  αδιαφορώντας για την ασφάλεια των ανθρώπων  και για τη ζωτική  ανάγκη αναγέννησης  του φυσικού περιβάλλοντος και προστασίας των υδάτινων πόρων της περιοχής. Η  διάνοιξη δρόμων ταχείας κυκλοφορίας δεν εξασφαλίζει απλά την ασφαλή διαφυγή σε έκτακτες συνθήκες, αλλά τη δημιουργία  υποδομών μαζικής υποδοχής επισκεπτών που θα υπάρξει λόγω των αλλαγών στις  χρήσεις  γης και της εμπορευματοποίησης της περιοχής.  Το προπέτασμα της «βιώσιμης» κινητικότητας, των πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, δεν διασφαλίζει τη μη αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης από μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα. Τέλος, επιβραβεύεται η αυθαίρετη δόμηση , ενώ την πληρώνει η «νόμιμη» (αυτή που καλώς ή κακώς το κράτος επίσημα αδειοδότησε στο παρελθόν) αφού αρνείται το κόστος απαλλοτρίωσής της, όπου αυτή απαιτείται.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

          

Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  

Σημειώνουμε εδώ πως  η έκφραση των θέσεων της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέατος Ραφήνας χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους μετά την συνοπτική έκθεσης τους από την εκπρόσωπο της Κίνησης, Εμμακνουέλα Τερζοπούλου

 Ακολουθεί το pdf του κειμένου που μοιράστηκε χθες στην εκδήλωση

Loading...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 10:19

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.