" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Απορρίφθηκε και η SLAPP αγωγή των 225.000 € της «WRE ΕΛΛΑΣ» κατά της «Εφ.Συν.» και του Τάσου Σαραντή Κύριο

Η καλή είδηση της μέρας. Λίγες ώρες πριν, (2/2/2023 και ώρα περίπου 13:00) με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, απορρίφθηκε άλλη μία SLAPP αγωγή. Μία αγωγή που είχε σκοπό τη φίμωση των ελεύθερων φωνών, πολιτών και δημοσιογράφων. Πρόκειται για την αγωγή της εταιρείας αιολικών «WRE ΕΛΛΑΣ» κατά της «Εφ.Συν.» και του δημοσιογράφου της εφημερίδας Τάσου Σαραντή. Η αγωγή της «WRE ΕΛΛΑΣ» κατατέθηκε στις 23/6/2020 για ρεπορτάζ του δημοσιογράφου με τον τίτλο «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων» που δημοσιεύτηκε στις 29/12/2019 και εκδικάστηκε στις 10/2/20022.

Με την αγωγή της η εταιρεία αξίωνε το ποσό των 225.000 ευρώ από την εφημερίδα και τον δημοσιογράφο, μεταξύ άλλων, για δήθεν «δημοσίευση ψευδών, συκοφαντικών και προσβλητικών για την εταιρεία ισχυρισμών» που προσβάλλουν «βάναυσα το νομικό πρόσωπο της εταιρείας και θίγοντας ευθέως την επιχειρηματική δραστηριοποίησή της»*. Η εταιρεία κατηγόρησε τον συντάκτη και την εφημερίδα μας ότι παροτρύναμε «επί της ουσίας τους πολίτες να παραβιάζουν και να μη σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, παρακινώντας τους σε κινητοποιήσεις παρεμπόδισης της νόμιμης λειτουργίας της […] στο πλαίσιο ενός γενικότερου ενορχηστρωμένου σχεδίου».

Επιπρόσθετα, σε μια πρωτοφανή κίνηση, η εταιρεία απέστειλε στη συνέχεια ηλεκτρονικό εξώδικο προς την ΕΣΗΕΑ επειδή το συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσιογράφων της Αθήνας και του Πειραιά εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης (29/122021), εν όψει της εκδίκασης της αγωγής, με την οποία ζητούσε «να σταματήσει επιτέλους η βιομηχανία διώξεων κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ». Στο εξώδικό της η «WRE ΕΛΛΑΣ», μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την ΕΣΗΕΑ ότι επιχειρεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα και για άσκηση επιρροής στην ελληνική Δικαιοσύνη «διά της δημιουργίας “πολεμικού” κλίματος» (2/2/2022). Και αξίωνε να ανακαλέσει την ανακοίνωση-απόφασή της, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το πράξει, θα ασκήσει κάθε εκ του νόμου προβλεπόμενο ένδικο μέσο εναντίον της. Η ΕΣΗΕΑ δεν υπέκυψε στις απειλές της εταιρείας.

 

Η γνωστοποίηση της αγωγής είχε προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς την «Εφ.Συν.» και τον δημοσιογράφο Τ. Σαραντή ενάντια στην απόπειρα φίμωσης από την εταιρεία, από δημάρχους, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιβαλλοντικά κινήματα και κινήματα πολιτών. («Κύμα συμπαράστασης για την αγωγή των 225.000 €», 5/2/2022, «Συμπαράσταση στην “Εφ.Συν.”», 15/2/2022, «Δεν θα περάσει η απόπειρα φίμωσης!», 9/2/2022). Η άσκηση της αγωγής είχε καταδικαστεί και από ευρωπαϊκούς οργανισμούς δημοσιογράφων.

Η αγωγή της εταιρείας «WRE ΕΛΛΑΣ» αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αγωγής SLAPP (στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού). Ο όρος αναφέρεται στις αβάσιμες μηνύσεις ή αγωγές που κατατίθενται από ισχυρά πρόσωπα ή εταιρείες ενάντια σε πολίτες, οργανισμούς και δημοσιογράφους που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος. Ο στόχος είναι ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους. Οι αγωγές τύπου SLAPP έχουν βρεθεί πρόσφατα στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέθεσε πρόταση για Οδηγία που θα τις αποτρέπει, με την επισήμανση πως εντός 18 μηνών τα κράτη-μέλη οφείλουν να ενσωματώσουν τις αλλαγές στη νομοθεσία τους.

Σε πρόσφατο ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) «καταδικάζει τις πρακτικές των αγωγών και απαιτεί την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής του δημοσιογραφικού έργου, με ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, αφήνοντας τους συναδέλφους δημοσιογράφους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τέτοιων αβάσιμων και καταχρηστικών αγωγών».

 

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

 

*Στην Attica Voice είχαμε αντιμετωπίσει μία ίδια περίπτωση η οποία έδωσε ένα μάθημα δημοκρατίας στους διώκτες μας, δια χειρός και δια πνεύματος Εισαγγελέα 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 16:26

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.