" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η Γη στο περιήλιο Κύριο

Tην Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου, στις 7:20 το πρωί, η Γη βρέθηκε στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο, το λεγόμενο περιήλιο, σε απόσταση 147.099.761 χλμ. Συμβαίνει, δηλαδή, κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται αντιφατικό: Στην καρδιά του χειμώνα, η Γη βρίσκεται στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο. Αντίθετα, στις αρχές Ιουλίου, στην καρδιά του καλοκαιριού, η Γη θα βρεθεί στο αφήλιο, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο από τον Ήλιο σημείο της τροχιάς της.

Πριν εξηγήσουμε αυτή τη φαινομενική αντίφαση, ας θυμηθούμε ότι όταν στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουμε χειμώνα, στο Νότιο ημισφαίριο έχουμε καλοκαίρι και το αντίστροφο (οπότε η φαινομενική αντίφαση αφορά μόνο το Βόρειο ημισφαίριο)

Η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν είναι ένας τέλειος κύκλος αλλά μία έλλειψη. Η Γη πλησιάζει τον Ήλιο στη διάρκεια του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα και η τροχιακή της ταχύτητα αυξάνεται, φτάνοντας στο περιήλιο τα 108.000 χλμ. την ώρα. Αντίθετα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, η Γη απομακρύνεται από τον Ήλιο και η ταχύτητά της ελαττώνεται στα 100.000 χλμ. την ώρα.

periilio 2

Αυτή η φαινομενική αντίφαση μεταξύ των εποχών και της απόστασης της Γης από τον Ήλιο, οφείλεται στο ότι η αιτία των εποχών δεν είναι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο, αλλά στο γεγονός ότι ο άξονας της Γης σχηματίζει γωνία 23,5 μοιρών σε σχέση με την εκλειπτική, το επίπεδο δηλαδή της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο.

tilt

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη διάρκεια του χειμώνα οι ακτίνες του Ήλιου να πέφτουν πλάγια πάνω στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης, ενώ στο Νότιο ημισφαίριο να πέφτουν κάθετα, οπότε εκεί έχουν καλοκαίρι. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι ακτίνες πέφτουν κάθετα στο Βόρειο ημισφαίριο, ενώ στο Νότιο ημισφαίριο πέφτουν πλάγια,  οπότε εκεί έχουν χειμώνα

summer winter

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 10:48

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.