" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Έρμη Δημοκρατία Κύριο

Ξημερώματα της 17ης Δεκεμβρίου 2018. Ένα μπουμ στο Φάληρο έδωσε το σήμα εκκίνησης της σειράς εντατικών μαθημάτων με τίτλο «Η επίθεση κατά των ΜΜΕ αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας». Απορημένοι έως αποσβολωμένοι στέκουν οι καταναλωτές ειδήσεων στα ράφια των καταστημάτων της είδησης. Των μεγάλων και των μικρών. Των σοβαρών και των ελαφρών.

Στο μάθημα «Η Δημοκρατία και οι εχθροί της» διδάσκουν και εντεταλμένοι καθηγητές, πολιτικοί στο κυρίως επάγγελμα τους, πρόθυμοι και με «διείσδυση» opinion makers κατά το εδώ και χρόνια γνωστόν. Όλοι συμφωνούν. Η τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ αποτελεί επίθεση  κατά της Δημοκρατίας. αποτελεί επίθεση κατά της ενημέρωσης πρωτίστως και γι’ αυτό αποτελεί και επίθεση κατά της Δημοκρατίας.

Παρά την εντατική επιβολή της παραπάνω θέσης, ως πολιτικά ορθή τοποθέτηση και τη συγκατάβαση μερίδας του κόσμου που το αντιμετωπίζει ως σημαντικό γεγονός (το οποίο καλύπτει την τρέχουσα ζοφερή ειδησεογραφία) ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού προτιμά να σιωπήσει. Ναι. Σε συναντήσεις, συζητήσεις, παρέες και εκδηλώσεις των δύο αυτών ημερών, πέρα από τους «επαΐοντες» της επικαιρότητας και τους πολυλογάδες των παρεών, κανένας δεν θέλει να συζητήσει το θέμα. Μπορεί λόγω υπερβολικής έκθεσης  στο θέμα από τα φροντιστήρια των ΜΜΕ, μπορεί από αδιαφορία μπροστά στο τόσο συνηθισμένο πια γεγονός. Χίλια «μπορεί» χωρούν στην περίπτωση. Όμως…

Ζούμε τα τελευταία χρόνια μία ζοφερή κατάσταση. Ζούμε δυστυχισμένοι και καταπιεσμένοι από τις συνθήκες που επέβαλλαν στη χώρα οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της χώρας, της Ευρώπης και του πλανήτη. Ζήσαμε και ζούμε τον εφιάλτη του οικονομικού αδιεξόδου, την ίδια ώρα που οι κυβερνήτες επέβαλλαν την αναγκαιότητα του εξανδραποδισμού μας μέσω των ΜΜΕ. Είδαμε να παραβιάζεται το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση. Είδαμε να παραλύουν συνειδήσεις και να σβήνουν πολιτικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από αυτά τα ΜΜΕ που σήμερα περνούν τη γραμμή τους πως «αποτελούν έκφραση και ταυτόχρονα θεμέλιο δημοκρατίας». Ακόμα και σαν όψη ενός πολυφωνικού ειδησεογραφικού τοπίου δεν μπορούμε να δούμε αυτά τα ΜΜΕ που έχουμε σήμερα στον τόπο. Η κατασκευή της είδησης δεν αποτελεί ειδησεογραφική όψη, ούτε καν άποψη. Αποτελεί παραμόρφωση της αλήθειας. Από πότε η παραμορφωμένη αλήθεια αποτελεί άποψη, γνώμη, θέση ή όψη της ενημερωτικής πολυφωνίας;

Η ποιότητα των προγραμμάτων της ελληνικής τηλεόρασης θα μπορούσε να αποτελέσει πιο προφανή λόγο για μία βομβιστική επίθεση εναντίον τους αλλά ένα τηλεοπτικό τοπίο σαν το σημερινό στην Ελλάδα, προϋποθέτει θεατές που αδιαφορούν για την ποιότητα του προγράμματος, άρα και δεν έχουν λόγο να δράσουν τόσο ριζοσπαστικά διεκδικώντας τη βελτίωση του.

Προκειμένου να ενταχθεί η παραπάνω εκπεφρασμένη απορία, για τη σιωπή που επιλέγουν οι σοβαρότεροι άνθρωποι να τηρήσουν απέναντι στο θεατρικό «Χτύπημα κατά της Δημοκρατίας» σε ένα πλαίσιο πολιτικής ορθότητας, καλό είναι να επισημανθεί πως η περίπτωση είναι επιβεβαίωση της πεποίθησης πως «η βία γεννά βία». Η βόμβα στον ΣΚΑΪ δεν είναι πρωτογενής βία. Είναι βία γεννημένη από την βία που ασκούν τα ίδια τα ΜΜΕ και πρώτος και καλύτερος ο ΣΚΑΪ. Δεν νομιμοποιείται να μιλάει για τη βία του αντιπάλου του, όταν πρώτος ο ίδιος έχει ασκήσει βία με τη προπαγάνδιση των θέσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, την υποστήριξη της μείωσης μισθών και συντάξεων, τον εκθειασμό της πτώσης του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και της ταυτόχρονης αύξησης της κερδοφορίας των μεγαλοκεφαλαιούχων (που αποτελούν και μετόχους του κάποιοι εξ αυτών). Ο ΣΚΑΪ, κατ’ επιλογή του  υπήρξε και είναι ακόμη σύμβολο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, πουλώντας  χαλκευμένες ειδήσεις και προβάλλοντας τα γεγονότα μέσα από τον δικό του παραμορφωτικό φακό. Αυτό δεν τον καθιστά Μέσο Ενημέρωσης και επιπλέον τον μετακινεί από τη θέση της 4ης εξουσίας στη θέση των μαύρων προπαγανδιστικών παρακρατικών κέντρων.

Δεν πρόκειται να στεναχωρηθεί κανείς για τον ΣΚΑΪ. Ούτε και αυτοί που προσποιούνται τους ανησυχούντες για τη δημοκρατία που απειλείται από την επίθεση σε έναν ραδιοτηλεοπτικό σταθμό και την έντυπη παραλλαγή του (τι ντροπή για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Βλάχου). Αυτή είναι η αλήθεια. Όλοι ξέρουν τι έγινε και γιατί έγινε. Αλλά πρέπει το έργο να παιχτεί κανονικά. Όπως επίσης είμαι αλήθεια το ότι για να εξαλειφθεί η βία της βόμβας πρέπει να εξαλειφθεί και η βία που τη γέννησε.

Έρμη Δημοκρατία. Εκεί κατάντησες. Εκεί σε καταντήσαμε. Να αποτελεί εικόνα σου ένα αδιαφανές μέσο που ούτε προάγει την ενημέρωση, ούτε ακολουθεί τους κανόνες που Εσύ θέτεις. Ακόμα και αν θα υπήρχε μία πιθανότητα να ξεκινήσει κάτι μαζικό για την κατάργηση του εφιάλτη που έχουν επιβάλλει, σε καταδικάζουν στα αιώνια δεσμά σου καθιστώντας μας όλους αδιάφορους, πνιγμένους από την αηδία που φροντίζουν να μας καλλιεργούν στην καθημερινότητα μας. Έτσι, αγαπητή Δημοκρατία μένεις μία επίφαση, ένα πρόσχημα, Μία ανάμνηση που δεν πρόκειται να υπάρξεις ποτέ ξανά ως σύστημα στον τόπο ή στον πλανήτη. Το μέλλον σου, όπως και το δικό μας είναι εδώ και δυστυχώς είναι και αυτό ζοφερό

Σε τοπικό επίπεδο, το πως αντιλαμβάνεται την ενημέρωση ο ΣΚΑΪ και η έντυπη εκδοχή του, το είδαμε πρόσφατα σε άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Οι επιλογές της εφημερίδας βαφτίζονται «φαβορί» δίχως τεκμηρίωση. Δίχως καμία αναφορά έστω σε πηγή. Φτηνή προπαγάνδα που προσπαθεί  να ψαρέψει ανεγκέφαλους θα πείτε, αλλά δείχνει πως δουλεύει το συγκρότημα (με το αζημίωτο;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 13:58

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.