" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η Δευτέρα Παρουσία ως ανθρώπινη επιλογή Κύριο

Παγκόσμια αποδάσωση την ώρα που αναζητώνται με πάθος υδρογονάνθρακες

Ο James Watt, υπουργός Περιβάλλοντος του Ronald Reagan, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές  ισχυριζόταν ότι δεν είναι ανάγκη να ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον επειδή η Δευτέρα Παρουσία έρχεται όπου να ‘ναι. Ο ισχυρισμός αρχικά θα μπορούσε να αποδοθεί στην έντονη θρησκοληψία του υπουργού, η οποία είναι κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που διεκδικούν και κατακτούν την εξουσία στην πέρα όχθη του Ατλαντικού. Χωρίς αυτό να συμβαίνει μόνο εκεί. Αυτή όμως είναι μία επιφανειακή, ρηχή ερμηνεία.

Οι ΗΠΑ είναι ένα θρησκόληπτο κράτος και αυτό αποτυπώνεται και διακηρύσσεται ήδη στο ισχυρότερο όπλο τους, το δολάριο. In God We Trust γράφει πάνω του το γραμμάτιο που κυβερνά τον κόσμο. Το νόμισμα που ευθύνεται για την πορεία του πλανήτη ήδη σχεδόν για έναν αιώνα και που όταν απειλείται το ίδιο ή οι μεγάλοι διαχειριστές του, ξεσπούν πόλεμοι, καταστροφές και ο θάνατος αυξάνει το μερίδιο του πάνω στον πλανήτη. Η ανεξιθρησκία που ονομαστικά συνοδεύει την Ελευθερία (την κυρία Liberty), υπάρχει αλλά μόνο στη θεωρία και για συγκεκριμένα μορφωτικά και εισοδηματικά  καθορισμένα, υποσύνολα του πληθυσμού. Αντίθετα, το δόγμα είναι αυτό πάνω στο οποίο οικοδομείται η αμερικάνικη κοινωνία, γιατί αυτό είναι απλό και κατανοητό από τη μεγάλη  μάζα των ψηφοφόρων και εκεί και παντού. Δεν απαιτεί σκέψη, δεν ζητά ενεργοποίηση και συμμετοχή του πολίτη στις εξελίξεις. Δεν ζητάει πολίτες γενικώς. Ζητάει μόνο ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν και δεν τους ενδιαφέρει ο ρόλος τους στη ζωή και στην κοινωνική εμπειρία.

Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που δεν βλέπουν πως η καταστροφή του περιβάλλοντος οφείλεται στην απληστία, αλλά θα έρθει ως Δευτέρα Παρουσία, όταν κάποιος Θεός το αποφασίσει. Και οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό.

Για να μην κατηγορούμε όμως τις ΗΠΑ ως μόνη χώρα η οποία χρησιμοποιεί τη θρησκοληψία της για να καλύψει τα μεγάλα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος αλλά και τις θηριωδίες της ανά τον κόσμο, καλό είναι να δούμε και τη δική μας ήπειρο. Μία ήπειρο που γέννησε την αποικιοκρατία και εφάρμοσε πρώτη, μεθόδους ληστρικής εκμετάλλευσης ανθρώπων, ζώων, φυσικών πόρων και αλλοίωσης πληθυσμών και φυσικού περιβάλλοντος. Η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία αποτελεί την πιο καλή περιγραφή του τι σημαίνει ο όρος «ληστρική εκμετάλλευση» αφού αυτός ήταν ο τρόπος  διαχείρισης των πόρων που απαιτούσε το επίσης ευρωπαϊκής καταγωγής, καπιταλιστικό σύστημα. Καταληστεύονταν άνθρωποι και περιβάλλον, όπου περνούσαν οι αντιπρόσωποι του νέου οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Και όπως και στις ΗΠΑ, το ληστρικό σύστημα επιβλήθηκε, αφού έπεισε (με όλους τους τρόπους) πως πρέπει να Trust In God. Άσχετα αν δεν το γράφει και πάνω στα ευρωπαϊκά χρεόγραφα.

AlmeriaGreenhouses

  Υπερπαραγωγή τροφής στα ανθρώπινα θερμοκήπια

foodlack

                                                                            Έλλειψη τροφής για την άγρια πανίδα. Ποιος την έκλεψε;

 

Σήμερα, ο πλανήτης μας δείχνει το πόσο ασήμαντοι είμαστε. Εμείς και οι επιθυμίες μας. Εμείς και οι ανάγκες μας που δεν διαμορφώνονται από την πραγματικότητα αλλά από όσα μας προβάλλει το ίδιο το σύστημα παραγωγής για να είμαστε πιστοί καταναλωτές. Καταναλωτές όλο και περισσοτέρων, όλο και διαφορετικών. Τι είναι αυτά τα περισσότερα και διαφορετικά; Δεν έχει σημασία. Αρκεί να μπορούν να μετασχηματίζονται σε αξίες και πλούτο. Ούτε από που προήλθαν έχει σημασία ούτε αν αντικαθίστανται ή καταναλίσκονται οριστικά και αφανίζονται. Καταναλώνουμε πιστεύοντας στον Θεό που θα φροντίσει για την επιβίωση μας και αν τυχόν η ύπαρξη μας γίνει αφόρητη στον πλανήτη, δεν θα είναι δική μας η ευθύνη για τις συνέπειες, αλλά προσταγή Θεού.  Η Δευτέρα Παρουσία δεν είναι ανθρώπινη υπόθεση. Καταναλώστε ελεύθερα, αποψιλώστε δάση και ρυπάνετε ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς αν αυτό ζητάει η αδηφάγος παραγωγή. Εξανδραποδίστε τον συνάνθρωπο σας στο Μπάγκλα Ντες, στην Ινδία, στη Μιανμάρ, στην Κίνα ή ακόμα και στην χώρα σας, τη γειτονιά σας την ίδια, αν αυτό χρειάζεται για να έχετε όσα θέλετε, τα χρειάζεστε ή όχι. Δεν υπάρχει ανθρώπινη ευθύνη για αυτή την κατηφόρα. Η καταστροφή θα ‘ρθει όταν ο Θεός θελήσει. Μπορείτε όπως είπε και ο J. Watt να καταναλώνετε φύση και περιβάλλον, ακόμα και άλλους ανθρώπους σαν να τελειώνει ο κόσμος, αφού η Δευτέρα Παρουσία είναι κοντά και δεν είναι δική σας υπόθεση. Δεν φταίτε* ρε αδερφέ αν έρθει η Αποκάλυψη.

digitallitter

Όλο και πιο σύγχρονα σκουπίδια σωρεύονται     

forestfires

                                                                                      Δασικές πυρκαγιές. Τώρα και στην Αλάσκα κι τη Σιβηρία

Αγαπητή αναγνώστρια, αγαπητέ αναγνώστη, αν τυχόν νιώσατε πως τις παραπάνω σκέψεις τις έχετε κάνει κι εσείς, αν αισθανθήκατε πως τις συμμερίζεστε, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως χαρακτηρίζεστε γραφικοί  οικολογούντες γκρινιάρηδες που η έμφυτη μιζέρια σας δεν σας αφήνει να συμμετάσχετε στο αναπτυξιακό όραμα των «ανεπτυγμένων» χωρών. Αν πιστεύετε πως πρέπει να ξεμπερδεύουμε με κάθε έννοια ανάπτυξης, που σήμερα δεν είναι άλλη από την καπιταλιστική ανάπτυξη, είστε οπισθοδρομικοί που ο καιρός θα σας ξεράσει ως απόβλητα, μη χρήσιμα για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η αντιστροφή της εντροπικής πορείας δεν είναι εύκολη. Πρώτο και σοβαρότερο εμπόδιο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος καταναλωτής, ο άνθρωπος των επιχειρήσεων, των τραπεζών  και της βιομηχανίας που δεν έχει μάθει άλλο τρόπο να ζει και να παράγει, παρά μόνο τον καπιταλιστικό. Απαιτείται πολιτική δράση. Πολιτική δράση που διαθέτει οικολογικές παραμέτρους. Είναι καιρός επανασχεδιασμού των μοντέλων των ανθρώπινων κοινωνιών. Είναι καιρός να μπουν οι σχέσεις των ανθρώπινων κοινωνιών με το περιβάλλον σε νέες βάσεις, να επανεξεταστούν και να αναθεωρηθούν. Και αυτό δεν γίνεται δίχως το -πραγματικά ασήμαντο- κόστος του να μην υπάρχει το υπεραυτοκίνητο του James Bond διαθέσιμο στον μέσο καταναλωτή, ή η υπερπαραγωγή ενέργειας από ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής της, για να έχουμε 24/7 φωτισμένο πλανητη.

Η Δευτέρα Παρουσία μπορεί να γίνει ανθρώπινη υπόθεση, αφού εντέλει δεν την θέλει ούτε ο Θεός ούτε και ο Άνθρωπος. Και ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, είναι ο Άνθρωπος. Άλλωστε ο Θεός δεν παύει να αποτελεί δικαιολογία για ότι δεν καταλαβαίνει ή δεν θέλει να κάνει ο Άνθρωπος.

ΣτΣ: Η παραπάνω ανάρτηση ξεκίνησε σαν μία υποσημείωση σε μία επετειακή ανάρτηση με θέμα τις ατομικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Δύο βόμβες που έπεσαν και σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έτσι για επίδειξη και ενώ η Ιαπωνία ήταν ήδη παραδομένη και είχε πρακτικά συνθηκολογήσει. Οι άνθρωποι που έζησαν τη δική τους Αποκάλυψη (αν και αλλόθρησκοι) που τους την σέρβιραν οι «πιστοί της θρησκείας της Αγάπης για τον πλησίον», είναι οι προπάτορες αυτών που θα βιώσουν (-με; ) την περιβαλλοντική Αποκάλυψη, η οποία ήδη έχει στείλει τον πρώτο άγγελο της να σαλπίσει την έναρξη της στα αυτιά μας.

 

*Δεν φταί(-ω): Αγαπημένο ρήμα και στάση ζωής δημάρχου δήμου της ανατολικής Αττικής, που δεν φέρει ευθύνη ποτέ και για τίποτα. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης, η αντιπεριβαλλοντική του συμπεριφορά. 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 09:51

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.