" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Ρεματικός «βραχνάς» στο τοπικό συμβούλιο Πικερμίου Κύριο

(αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Δασαμάρι SOS)

Αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση του ιστολογίου της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών «Δασαμάρι SOS», της 31ης Μαΐου 2020  σχετικά με την «κρυφή» συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Πικερμίου, με θέμα που αφορούσε το μεγάλο φυσικό απόθεμα του τόπου, τον ποταμό Βαλανάρη και τους καταρράκτες του. Κρυφές συνεδριάσεις για τόσο σημαντικά θέματα είναι απαράδεκτες, έστω και υπό τις σκληρές συνθήκες της απομόνωσης που επιβάλει η πανδημία του CoVID-19. Τέτοιες πρακτικές αποτελούν πια συμπτώματα μίας άλλης, πολιτικής πανδημίας και ο μεγάλος ασθενής της είναι πια η ίδια η δημοκρατία μας.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Δασαμάρι SOS

Ρεματικός «βραχνάς» στο τοπικό συμβούλιο Πικερμίου

Κυριακή 31 Μαϊου 2020

Προ ημερών πληροφορηθήκαμε —όχι από επίσημη πηγή— ότι θα συνεδρίαζε το Τοπικό Συμβούλιο Πικερμίου με θέμα την επισκεψιμότητα των καταρρακτών του Βαλανάρη, που πράγματι έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος μετά την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της CoViD-19. Βέβαια, δεν γνωρίζαμε ούτε την μέρα και ώρα της συνεδρίασης του Τ.Σ., αλλά ούτε και το ακριβές θέμα της συνεδρίασης —και ακόμα δεν το γνωρίζουμε— αφού γι αυτή τη συνεδρίαση δεν λάβαμε ποτέ πρόσκληση από την γραμματέα του Τ.Σ., παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια μας στέλνει τις προσκλήσεις μέσω email. Η συνεδρίαση, πάντως, θα αφορούσε τον ποταμό Βαλανάρη και τους καταρράκτες του και απ' ό,τι αντιληφθήκαμε, δυστυχώς through the grapevine, οι τοπικοί σύμβουλοι σκόπευαν να συνεδριάσουν την Τετάρτη 20 Μάη, κεκλεισμένων των θυρών !  Μήπως αναβιώνουν χουντικές πρακτικές;

Θεωρώντας ότι καίρια ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, και ιδιαίτερα όσα αφορούν το πολύπαθο οικοσύστημα του ποταμού Βαλανάρη, είναι απαράδεκτο να συζητούνται εν κρυπτώ σε κλειστά συμβούλια —αυτό αποτελεί αντίφαση εν τοις όροις για την έννοια της λεγόμενης αυτο-διοίκησης—, ζητήσαμε με την παρακάτω επιστολή την διεξαγωγή ανοιχτής και δημόσιας συνεδρίασης. Ανάλογη επιστολή έστειλε προς το Τ.Σ. και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος.

Letter 

Στου κουφού την πόρτα... 10 μέρες έχουν περάσει από τη συνεδρίαση του Τ.Σ. και ο πρόεδρός του δεν ευαρεστήθηκε να μας στείλει τουλάχιστον την ενημέρωση που ζητήσαμε. Εγνωσμένου χαρακτήρα ο πρόεδρος, από άλλες εποχές ... προ-Καλλικρατικές και βλαχοδημαρχικές. Ετσι, ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε τι συζητήθηκε, ούτε τι αποφασίστηκε στην συνεδρίαση.

Μέχρι που είδαμε μια ανάρτηση στο facebook του αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ραφήνας (αλλοίμονο και Πικερμίου) και αρχίσαμε να μπαίνουμε στο νόημα των όσων συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τ.Σ. Πικερμίου. Οι "δουλειές" αυτές δεν χρειάζονται την τυπικότητα των ανακοινώσεων, των επιστολών και των απαντήσεων και του πρωτοκόλλου. Αρκεί μια κακογραμμένη ανάρτηση στο φατσοβιβλίο για να "ενημερώσει" ο Δήμος για τα σχέδια "περιβαλλοντικης αναδειξης της περιοχης".

Screenshot 2020 05 28

Συνεδριάζουν και αποφασίζουν εν κρυπτώ, προκειμένου να αναλάβουν την "συνταξη μελετης" για τον Βαλανάρη. Ποιοι είναι όμως αυτοί που θέλουν να συντάξουν την μελέτη και τι επίπεδο γνώσεων έχουν; Πιο αποκαλυπτικός δεν μπορούσε να είναι ο αντιδήμαρχος των Τ.Υ. του Δήμου

  1. όταν αναφέρεται "στον" καταρράκτη (ενικός), αγνοώντας ότι στο σημείο εκείνο υπάρχουν δίδυμοι καταρράκτες.
  2. όταν αναφέρεται στον καταρράκτη "του Ντραφιου", αγνοώντας ηθελημένα ότι πρόκειται για τους καταρράκτες του Βαλανάρη. Στις κατά καιρούς εισηγήσεις του στα τοπικά και δημοτικά συμβούλια για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το όνομα Βαλανάρη το έχει αποδώσει στο δυτικό όριο της Διώνης, δηλ. στο ρέμα Δασαμάρι. Ακόμα δεν έμαθε να λέει τα ρέματα με τ' όνομά τους; Κι άλλωστε θα όφειλε να γνωρίζει ότι το σημείο όπου βρίσκονται οι καταρράκτες είναι εντός της δασικής έκτασης Δασαμάρι, απέναντι από τον οικισμό του Ντραφίου.
  3. όταν αγνοεί στοιχειώδη ορθογραφία και ετυμολογία: "απαράμιλλης" γράφεται η σύνθετη λέξη που παράγεται από τα συνθετικά α + παρά + άμιλλα.
  4. όταν αγνοεί ότι ο επιστήμονας που μελετά και ερευνά το φυσικό περιβάλλον ονομάζεται περιβαλλοντολόγος. Ο αντιδήμαρχος που σταθερά επιδιώκει "να εξαιρεθούν από το δασικό χαρακτήρα" ή "να απενταχθούν από τον δασικό βραχνά" παράνομες κατοικίες που χτίστηκαν εντός δασικής έκτασης, μόνο "περιβάντολο" μπορεί να αντικρύζει γύρω του.
  5. όταν κατασκευάζει τους αυθαίρετους νεολογισμούς "αυτοδιατηρησιμoτητα (self-systainability)", διότι αγνοεί την ορολογία (ελληνική και αγγλική) της επιστήμης της οικολογίας. Βέβαια, μετά κι από τα προηγούμενα, εύλογα δικαιολογείται να αγνοεί τoυς όρους βιωσιμότητα και sustainability. Μην έχουμε κι απαιτήσεις...
  6. όταν το οικοσύστημα του Βαλανάρη το γράφει "οικοστημα". Αλλά, μάλλον, εδώ πρόκειται για lapsus. Απόστημα θα σκεφτόταν υποσυνείδητα και πώς να το τσιμεντώσει, όπως άλλωστε είχε εισηγηθεί το 2015 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ΜΠΕ διευθέτησης του Βαλανάρη.

"Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε..." Εν ολίγοις, ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. του Δήμου, μέσα σε μία ανάρτηση 7 (επτά) μόνο σειρών, διέπραξε ισάριθμα λάθη. Ναι, ισάριθμα! Διότι υπάρχει και ένα έβδομο λάθος που είναι η ίδια η σύνταξη της μελέτης. Ο Δήμος και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δεν έχουν ούτε τις ικανότητες, ούτε τις αρμοδιότητες να αναλαμβάνουν τη σύνταξη μελετών για ρέματα και δασικές εκτάσεις. Μόνος αρμόδιος φορέας που διαθέτει και τα επιστημονικά εργαλεία και την τεχνογνωσία για να συντάσσει τέτοιου τύπου μελέτες είναι το Δασαρχείο. Οσα "παραθυράκια" κι αν άνοιξε ο πρόσφατος αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη (ν. 4685/2020) στους Δήμους, τον τελευταίο λόγο συνεχίζει να τον έχει το Δασαρχείο.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ραφήνας, που πλειστάκις έχουν αποδείξει την ανικανότητά τους στην διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του Πικερμίου, ας ασχοληθούν καλύτερα με τα μπάζα που με δική τους ευθύνη σκορπίστηκαν πρόσφατα στον Βαλανάρη.

(πηγή: Δασαμάρι SOS)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 06:46

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.