" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Χαρδαλιάδες και Δρυάδες Κύριο

Βλέποντας το «σχέδιο Δρυάδες» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να ξεκινά, δεν μπορεί ο λογικός άνθρωπος να μην αισθανθεί ένα πνίξιμο. Μία απογοήτευση για το μέλλον αυτού εδώ του τόπου -της Αττικής. Μία μελαγχολία και μία έντονη στεναχώρια για την εξόφθαλμη απόπειρα αφανισμού κάθε έννοιας λογικής. Την καταστρατήγηση  κάθε έννοιας δασικής διαχείρισης και την έλλειψη κάθε επιστημονικής γνώσης και διαχειριστικής ικανότητας στην εκτέλεση των σχετικών εργασιών.  Γνώσης και ικανότητας που αποτελούν συστατικά στοιχεία της υπηρεσίας που κάποτε είχε την ευθύνη της διαχείρισης του δασικού περιβάλλοντος και γι’ αυτό καλούταν «Δασική Υπηρεσία». Της Υπηρεσίας που έχει απομακρυνθεί από το πεδίο δράσης της εδώ και χρόνια.

dryades politikiprostasia

Οι "Δρυάδες" του Χαρδαλιά 

Ένα γιουρούσι «Χαρδαλιάδων» και όμοιας ποιότητας μελών της αγέλης τους, ορμά σε δάση και δασικές εκτάσεις της Αττικής για να κάνει πράξη ένα σχέδιο «Αντιπυρικής Προστασίας». Ένα σχέδιο που φέρει ως όνομα, τον ευφημισμό «Δρυάδες». Είναι γνωστοί οι ευφημισμοί που αποδίδονται στα σχέδια καταστροφής, από την δεκαετία του 80. Πρόσφατα είχαμε την πασοκικής έμπνευσης μετονομασία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε «Προστασίας του Πολίτη». Έμοιαζε σαν να μετονομάστηκε για να κορυφωθεί στα χρόνια του η αστυνομική βία κατά του πολίτη που υποτίθεται πως προστατεύει.

Άλλος ευφημισμός ήταν ο «Ξένιος Δίας» του Δένδια, που αν δεν έπνιγε πρόσφυγες μέσα στις βάρκες τους, τους υποδεχόταν σε κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας. Τόσο ξένιος ο Ξένιος.

Ας επιστρέψουμε στις «Δρυάδες». Αυτές οι δρυάδες όπως φανερώνουν φωτογραφίες από την εφαρμογή του σχεδίου, εξαφανίζουν τη φυσική αναγέννηση, δέντρα στη φάση των κορμιδίων,  ξυλώδη βλάστηση, τα φρύγανα και ό,τι βρεθεί μπροστά στους απεσταλμένους των Χαρδαλιάδων, σε πλάτος 30 έως 50 μέτρων, κατά μήκος οδών. Φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με διαχείριση του δάσους ή της δασικής έκτασης, αλλά θυμίζουν πιο πολύ εκχέρσωση (που είναι δηλαδή) και διαπλάτυνση της όμορης τους οδού. Με λίγα λόγια, θα μπορούσε να πει κανείς πως βρέθηκε ο τρόπος να παρακαμφθεί το Σύνταγμα και οι νόμοι, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι «απαραίτητες» αλλά εκκρεμούσες εκχερσώσεις. Το μόνο που λείπει για να συμπληρωθεί η εικόνα, είναι η άρση του χαρακτήρα της εκχερσωμένης περιοχής, εκεί που είναι δασική ή δάσος ή δασωμένος αγρός. Δεν έχει σημασία αν ήταν ΔΔ ΑΔ ή όπως αλλιώς τα βαφτίζει το Κτηματολόγιο. Σημασία έχει να γυμνωθούν, να ξυριστούν και να αποκτήσουν τον (κατ’ ευφημισμόν κι αυτόν) αποκαλούμενο, προστατευτικό χαρακτήρα.

Όχι προστατευτικό του δάσους, του βουνού ή της φύσης, αλλά «της περιουσίας» αυτού που έφυγε «από την πολυκατοικία» της Κυψέλης π.χ. για να φτιάξει την πολυκατοικία του δίπλα στο δάσος. Αυτού που ήξερε που πηγαίνει, αλλά τώρα «ανακάλυψε» πως το μέρος μπορεί και να πάρει και φωτιά και αντί να ζητήσει ένταση της διαχείρισης και της προστασίας ζητάει εκχέρσωση. Ζητάει άσφαλτο και να του φέρουν την «πόλη» που άφησε για να έρθει να μείνει στο βουνό.

Dioni A020

Οι "Δρυάδες" Ούτε οι αναδασωτέες εκτάσεις γλιτώνουν. Το μηχάνημα θερίζει αναγέννηση και ξυλώδη βλάστηση σε δασική και αναδασωτέα έκταση. Ο χαρακτηρισμός "αναδασωτέα" φαντάζει πια γελοίος

Και οι «Χαρδαλιάδες» ως γνήσιοι κατσαπλιάδες, του φέρνουν κάτι που νομίζει πως είναι «ασφάλεια», άσχετα αν αυτό είναι που θα τον καταστρέψει στο τέλος. Δεν το βλέπει. Βλέπει μόνο ότι του λένε οι Χαρδαλιάδες και ο στρατός τους από υποτακτικούς  και πάνω απ’ όλα το «συμφέρον» του. Γιατί τους Χαρδαλιάδες δεν τους ενδιαφέρει το βουνό, το δάσος, η Φύση. Κανέναν Χαρδαλιά και κανέναν βλαχοδήμαρχο δεν ενδιαφέρει το μεγάλο. Αυτούς τους ενδιαφέρει το εφήμερο, το προσωρινό γιατί από εκεί θα πάρουν ψήφους. Τα δέντρα, τα βουνά και τα δάση δεν ψηφίζουν άλλωστε και όταν το έκαναν, είδαμε «τα χαΐρια μας» όλοι.

Και η δασική υπηρεσία;

Πουθενά. Αρκείται να βλέπει από μακριά. Ίσως και να μη θέλει να βλέπει. Απλά διεκπεραιώνει αλληλογραφία. Προς και από τους Χαρδαλιάδες και τα μειράκια τους. Σαν καλή γραμματειακή υποστήριξη

-«Σε απάντηση του από ……..   ….εγγραφου σας…κλπ Εγκρίνουμε»

 Μοιάζει να είναι κάποιοι αμίλητοι λόγω  των ιδιαίτερων σχέσεων τους με την εξουσία ή την ιεραρχία και κάποιοι να έχουν παραλύσει μπροστά σε τόσο ογκώδη βία που περιέχεται στις πράξεις των Χαρδαλιάδων, οι οποίοι παίρνουν τον μπαλτά, μοιράζουν μπαλτάδες και στα μειράκια τους και αρχίζουν το θεάρεστο έργο τους, επί του όρους.

Gipedo xyrisma

Στο σημείο αυτό (στο γήπεδο της Διώνης) στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2021, το δασαρχείο Πεντέλης έστειλε μηνυτήρια αναφορά για την εκχέρσωση που έκανε ο δήμος με τα συνεργεία του, για να φτιάξει πάρκινγκ σε δασική περιοχή.  Δείτε και τα σχευικά δημοσιεύματα. Σήμερα οι Χαρδαλιάδες και τα τσιράκια τους το ξύρισαν, καταφανέστατα παράνομα, αφού καμία διοικητική πράξη δεν αναστέλλει το άρθρο 24 του Συντάγματος, εκτός αν πρόκειται για δικτατορική κυβέρνηση. Διαφωνείτε;; Και αφού το θυμθήκαμε, το δασαρχείο Πεντέλης που είναι;;

Όλα αυτά θα είναι μία αποτυχία. Το ξέρουμε. Οι φωτιές, όταν ξεκινούν, ειδικά στην Αττική, καμία ερημοποιημένη ζώνη δεν τις σταματά. Βουνά με ασφάλτινη οδοποιία και προσβάσεις από παντού, κάηκαν. Ακόμα και στον Αττικό νότο, σε Κερατέα και τα γυμνά από δέντρα βουνά της Λαυρεωτικής, κάθε χρόνο οι φωτιές δίνουν το παρών. Τώρα, μαζί με τα καμένα της χρονιάς θα προστεθούν και τα εκχερσωμένα από τους Χαρδαλιάδες που κάνουν ομοιοκαταληξία με την επιχείρηση τακτοποίησης και χαρακτηρισμού ορεινών περιοχών, που λέγεται «Δρυάδες».


Ακόμα και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σε άρθρο του Γ. Λιάλιου στις 15/6 γράφει, για τη δράση των εκεί "Χαρδαλιάδων", την αδειοδότηση της καταστροφής

"Στην αποψίλωση έκτασης στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά προχώρησε χθες ιδιώτης εργολάβος, κατ’ εντολήν της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο φορέας διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής προσπάθησε και τελικά κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή, αφού όμως κόπηκαν δεκάδες δενδρύλλια κουκουναριάς, που είναι το κύριο προστατευόμενο είδος στην περιοχή. Το ερώτημα είναι πώς αδειοδοτήθηκαν τέτοιου είδους εργασίες χωρίς τη γνωμοδότηση του φορέα και πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά που συντελέστηκε.

 Shinias

Σχινιάς, πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πονάει χέρι; Κόψει χέρι

Μετρώντας αδρομερώς πάνω στον δασικό χάρτη της Αττικής, αξίζει να κρατήσουμε κατά νου τις δασικές εκτάσεις και τα δάση:

Το 2008 (μετά την Πάρνηθα) οι οποίες ανέρχονταν σε 1.645.860 στρ. (δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς να βάζουμε μέσα τα χορτολιβαδα)

Σήμερα:

Στην δυτική Αττική (με τα Γεράνεια που κάηκαν μέσα) 606.000 στρέμματα

Στη Βόρεια και Ανατολική 190.000 στρέματα

Στον Νότο 45.000 στρέμματα

Δεν περιλάβαμε τα νησιά του νομού Αττιικής

Σύνολο περίπου 840.000 στρέμματα. Η αποδάσωση της Αττικής  βρίσκεται στην αιχμή της

Και όλα αυτά με αδρομερείς μετρήσεις επί του χάρτη. Λεπτομέρειες και ακριβέστερες μετρήσεις των περιοχών που θα διαμορφώσουν την Νέα Τάξη Περιβάλλοντος (Και Δασικών Πραγμάτων) στην Αττική, του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση του έργου των Χαρδαλιάδων.

Έργου απαίσιου  που έρχεται να προστεθεί στους μαύρους πίνακες των δασικών πυρκαγιών της Αττικής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 12:52

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.