" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Ακυρώθηκε η συναυλία των Tiger Lillies στα Εξάρχεια Κύριο

Την Πέμπτη 11/1 ήταν να δοθεί μια συναυλία των Τiger Lillies στην πλατεία των Εξαρχείων με ελεύθερη είσοδο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής – και όχi μόνο – ενάντια στην κατασκευή στάσης μετρό στην πλατεία των Εξαρχείων, στην κοπή δεκάδων δέντρων και στην εξαφάνιση εν τέλει της πλατείας και στη μετατροπή της σε σταθμό επιβίβασης-αποβίβασης. Ενάντια επίσης στην κατάληψη της πλατείας από αστυνομικές δυνάμεις με εικόνες που παραπέμπουν σε στρατό κατοχής 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών της συναυλίας :

«Σε πείσμα όλων που μας θέλουν υποταγμένους στην βαρβαρότητα, μοναχικούς και θλιμμένους. Τα Εξάρχεια για μια ακόμα φορά αντιστέκονται! Οι ιδέες και το ανήσυχο πνεύμα της περιοχής δεν παραδίδονται ούτε εξευγενίζονται, παραμένουν εδώ πιο δυνατές από την καταστολή, ομορφότερες από την ασχήμια των λαμαρίνων.

Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 στις 9:30 καλούμε όλους σε μια αυτοοργανωμένη συναυλία -γιορτή με τους Tiger Lillies, έξω από το εργοτάξιο, μπροστά στο βιβλιοπωλείο Bibliotheque. Nα ξαναδώσουμε ζωή μια ακόμα φορά στην πλατεία, αναδεικνύοντας ότι εμείς δημιουργούμε εκείνοι καταστρέφουν. Αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα στην μοναξιά των καιρών και στις αδυσώπητες λαμαρίνες»

Δυστυχώς για όλους, η συναυλία του παγκόσμιου διαμετρήματος συγκροτήματος ματαιώθηκε και χάθηκε έτσι μια ιστορική ευκαιρία να γίνει η πλατεία των Εξαρχείων ένα σημείο αναφοράς πέρα από τα στενά όρια της χώρας και να μεταδοθεί το μήνυμα αντίστασης της πλατείας σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ματαίωσης της συναυλίας:

«Tις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι ομάδες και άτομα που συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι στην γειτονιά μας στα Εξάρχεια εκφράζουν τις αρνητικές τους απόψεις κατά της συναυλίας των Tiger Lilies στην πλατεία - ο κύριος λόγος για αυτό είναι η υποστήριξη τους υπέρ της Ουκρανίας που κατά πολλούς θεωρείται προβληματική – ένας άλλος επίσης σπουδαίος λόγος είναι ο υπερβολικός αριθμός των ατόμων που δήλωσαν συμμετοχή να παρακολουθήσουν την συναυλία - τα λίγα τετραγωνικά που είναι διαθέσιμα δεν θα ήταν δυνατό να φιλοξενήσουν με ασφάλεια το συγκρότημα και το τεράστιο κοινό που αναμενόταν - κατόπιν αυτών είμαστε αναγκασμένοι να ακυρώσουμε τη σημερινή συναυλία - λυπούμαστε ειλικρινά για την όποια ταλαιπωρία μπορεί να προκαλέσαμε σε οποιονδήποτε

οι Tiger Lillies σας στέλνουν το δικό τους μήνυμα: “Ανυπομονούσαμε να παίξουμε απόψε στην πλατεία σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους γείτονές μας που θα είναι μάλλον τόσο απογοητευμένοι όσο κι εμείς που η παράσταση δεν μπορεί να προχωρήσει”»

Ας θυμίσουμε ακόμη ότι οι Liger Lillies έπαιξαν στην πλατεία του Συντάγματος στα γεγονότα του 2011, υποστηρίζοντας το κίνημα των αγανακτισμένων όπως αυτό είχε ονομαστεί

 

Tiger Lillies Sintagma

 

Πέρα από την απογοήτευση που μας κυρίευσε, κατακλυσθήκαμε και από διάφορα άλλα ερωτήματα, που προϋπήρχαν βεβαίως της συναυλίας.

Πώς αντιστέκονται τα Εξάρχεια στη βαρβαρότητα; Με νέα βαρβαρότητα;

Πώς πολεμούν τα Εξάρχεια τη φίμωση του λόγου; Με τις δικές τους απαγορεύσεις;

Πώς φαντάζονται τα Εξάρχεια την ελευθερία που επαγγέλλονται; Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους;

Θα θέλαμε επίσης να ρωτήσουμε τις πολιτικές συλλογικότητες που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη συναυλία των Τiger Lillies με αφορμή την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής. Ποια είναι άραγε η άποψή τους για τη ρωσική εισβολή; Είναι άραγε από αυτούς που θεωρούν πως ο Πούτιν με την ομάδα Βάγκνερ και το τάγμα του Καντίροφ πολεμούν στην Ουκρανία το ναζισμό και το φασισμό; Γιατί καλό είναι να βλέπουμε το θράσος και τον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούμε να στεκόμαστε απέναντι σε κάποιον που δηλώνει την αντίθεσή του στον πόλεμο. 

Οι Τiger Lilies όμως δε χρειάζονται υπεράσπιση. Ξέρουν να υπερασπίζονται τις ιδέες τους, όσο αφοριστικές και ισοπεδωτικές μπορεί να είναι. Και όσο και να μη συμφωνούμε πάντα με αυτές, τέτοιες φωνές είναι πολύ χρήσιμες, ως αντίδοτο στον ολοκληρωτισμό και τη δογματικότητα

Από συνέντευξή τους που έδωσαν πριν από 8 χρόνια όταν είχαν ξαναέρθει στη χώρα μας για παραστάσεις, διαβάζουμε :

Παίξατε όμως στο Σύνταγμα αυτό δεν είναι μια απάντηση από μόνο του; Κάποτε ένας Τσέχος δημοσιογράφος στην Πράγα μου είπε πως οι Tiger Lillies είναι "κοινωνικοί ριζοσπάστες", πρόσεξε όχι "πολιτικοί ριζοσπάστες" αλλά "κοινωνικοί", ακούγεται πολύ ωραίο και μου άρεσε. Όταν πας στην Ανατολική Ευρώπη οι "κακοί" είναι ο κομμουνιστές, όταν πας στην Ελλάδα οι κακοί είναι οι φασίστες, ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο και βλέπεις πως ο καθένας έχει τους δικούς του "κακούς". Το όλο θέμα με τα πολιτικά είναι πως απλά τα πολιτικά είναι ανοησίες! "Οι κομμουνιστές σε όλο τον πλανήτη είναι οι "κακοί" μόνο που στο τάδε σημείο του είναι οι "καλοί", τι πάει να πει αυτό; Είναι ανοησίες! Στο ξαναλέω, α-ν-ο-η-σ-ί-ε-ς. Πήγαμε και παίξαμε στο Σύνταγμα με όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που έχουν έναν ιδεαλισμό μέσα τους και μου άρεσε αλλά είδαμε και τους αστυνομικούς με μάσκες και δακρυγόνα που μάλλον δεν είναι και τόσο υπέροχοι άνθρωποι και γίνονταν ένας χαμός για τα πολιτικά. Ε, ανοησίες γιαυτό μισώ τα πολιτικά και τους πολιτικούς.

Είναι αφοριστικό αυτό που λες. Έρχονται πολλοί και μου λένε, "Γιατί παίξατε στο Ισραήλ;" - Άντε γαμήσου! Παίζω στο Ισραήλ και είμαι περήφανος. Μου λένε "Δεν έπρεπε να παίξετε στην Ρωσία" - Άντε γαμήσου! Τα ίδια μου λένε και για την Κίνα. Άντε γαμήσου! Δεν πάνε να γαμηθούν όλοι αυτοί που μου λένε που να παίξω; Και μου το είπαν και για το Σύνταγμα πως δεν έπρεπε. Να πάνε να γαμηθούν!

Μπορεί όντως να φαίνονται εντελώς ισοπεδωτικά αυτά που είπαν οι Tiger Lillies στη συνέντευξη, όμως πλέον ξέρουμε από τη συνέντευξη αυτή, την απάντηση που θα έδωσαν στο άκουσμα των αντιρρήσεων για τη συναυλία τους. “Να πάνε να γαμηθούν!»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 12:09

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.