" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Η κατάργηση της δημοκρατίας στην πράξη Κύριο

Στις 7 Ιουλίου, σε σχετική ανάρτηση αναρωτιόμασταν «Ως πότε;» θα κρατήσει η παρωδία  των «δια περιφοράς» και των κεκλεισμένων των θυρών, δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Και στον δήμο στον οποίο ζούμε και λειτουργούμε, αλλά κυρίως στο σύνολο της χώρας.

Τονίσαμε ιδιαίτερα την αντιδημοκρατική φύση των εν κρυπτώ και παραβύστω* συμβουλίων, όπου λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα και κατ’ επέκταση τη ζωή των πολιτών, ερήμην των ίδιων των ενδιαφερομένων.

Σε μία πιο διεσταλμένη εκδοχή, γίνονται συμβούλια, όπου δημοτικοί σύμβουλοι περιορισμένης γνώμης και  δυνατοτήτων αυστηρά  εστιασμένων στην υποστήριξη της θέσης της πλειοψηφίας, δια του φτερουγίσματος των άκρων τους, προστατεύονται από την έκθεση τους σε δημόσια θέα. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο συνέβαινε και παλαιότερα, όπως έχουμε ξαναγράψει.

Όπως και να έχει, τα συμβούλια πια χειραγωγούνται θρασύτατα, ευθέως και μάλιστα υπό τον πέπλο μυστικότητας που τους παρέχει η δικτατορικής εμπνεύσεως, απαράδεκτη  νομοθεσία. Η έκτακτη ανάγκη της πανδημίας παρήλθε (πχ για τα καταστήματα ή τα γυμναστήρια), όπως έχει παρέλθει και η ίδια κατάσταση που βαστά από τις 23/7/18, αλλά τυπικά είναι ακόμα σε ισχύ, για να εγκρίνονται και να ψηφίζονται τα πάντα με διαδικασίες fast track. Η «έκτακτη ανάγκη παρέχει νομική κάλυψη στην αυθαιρεσία, αλλά όχι αντίστοιχη πολιτική. Από ανθρώπους όμως που αδυνατούν να καταλάβουν το τεράστιο πρόβλημα που γεννιέται από τη μεγάλη αυτή διαφορά, δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι σοβαρό και υπεύθυνο**.

Την ίδια μέρα που αναρτήσαμε το «Ως πότε η παρωδία;», το ιστολόγιο της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών «Δασαμάρι SOS» το αναδημοσίευσε και μάλιστα πρόσθεσε στο τέλος, ως σχόλιο και επισήμανση μαζί, την ακόλουθη παράγραφο:

Σημ. Δασαμάρι S.O.S.: Από τις 20 Μάη έχουμε ζητήσει, με επιστολή προς τον πρόεδρο του τ.σ. Πικερμίου, να ενημερωθούμε για την απόφαση της μυστικής συνεδρίασης. Πέρασαν 40 μέρες και δεν λάβαμε καμία απάντηση. Πριν από 10 μέρες καταθέσαμε εκ νέου αίτηση [αρ. πρωτ. 54/29-6-2020] για να μας στείλουν την απόφαση. Περιμένουμε... Γίνεται πλέον φανερό ότι η διοίκηση του Δήμου, εν συνόλω, επιλέγει την "αναβίωση χουντικών πρακτικών". Δεν μας εκπλήσσει μιας και οι διοικούντες έχουν επιδείξει και στο παρελθόν τις δικτατορικές τους ευαισθησίες. Το ερώτημα —ρητορικό— που θέτουμε, είναι: γιατί αποδέχονται και συμμετέχουν σε αυτές τις "χουντικές πρακτικές" όλοι ανεξαιρέτως οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι;

Επιπλέον, από την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος πληροφορηθήκαμε πως ίδιο αίτημα (ΣτΣ παροχής πρακτικών και απόφασης) έχει υποβληθεί και εκ μέρους της, στους ίδιους «αρμοδίους», ήτοι τον πρόεδρο του κοινοτικού (τοπικού) συμβουλίου Πικερμίου και τη γραμματεία.

Και τα δύο αιτήματα έλαβαν την ίδια απάντηση, δηλαδή ….σιωπή.

Δεν έλαβαν καμία απάντηση. Μάλιστα το αίτημα της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου  Ρέματος δεν έλαβε –όπως θα έπρεπε κατά τη διαδικασία υποβολής του- ούτε αριθμό πρωτοκόλλου (μέχρι  την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές)

Επισυνάπτουμε το υποβληθέν αίτημα της Κ.Π.Α.Μ.Ρ. όπως το λάβαμε σε μορφή PDF. προς πιστοποίηση της αποστολής και των παραληπτών υπάρχει η ηλεκτρονική επιβεβαίωση του εξυπηρετητή, δηλαδή του gmail

 

Loading...

Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει στην προηγούενη μας ανάρτηση, της 7ης Ιουλίου:

για τον εξευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών,

για την επίφαση δημοκρατίας

για την αυτοδιοικητική παρωδία (που είναι πια αληθινή τραγωδία)

και πιο πολύ, δικαιολογεί επαρκώς την θέση της πρωτοβουλίας Δασαμάρι SOS, που εκφράζεται στο ιστολόγιο της πως

Γίνεται πλέον φανερό ότι η διοίκηση του Δήμου, εν συνόλω, επιλέγει την "αναβίωση χουντικών πρακτικών". Δεν μας εκπλήσσει μιας και οι διοικούντες έχουν επιδείξει και στο παρελθόν τις δικτατορικές τους ευαισθησίες. (βλ. πιο πάνω)

Για ακόμη μία φορά οι καταστάσεις που ζούμε την τελευταία δεκαετία φέρνουν στα αυτιά και τη σκέψη τα λόγια του τέως διευθύνοντος συμβούλου  του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρως Καν, ο οποίος αναφερόμενος στην κατάσταση που είχε περιπέσει η Ελλάδα το 2010, διαπίστωνε πως είμαστε βαθιά μες στα σκατά.

Και το χειρότερο είναι πως δεν διαφαίνεται καμία ελπίδα αποκατάστασης των δημοκρατικών λειτουργιών, ούτε στον τόπο ούτε στην υπόλοιπη χώρα


*    Αναφέρεται σε κάτι που γίνεται κρυφά. αναφέρεται σε παράνομη, ύποπτη, μη κοινωνικά αποδεκτή δραστηριότητα, η οποία κρατιέται σκόπιμα κρυφή

 ** Μοιάζει με την παροιμία που απαιτείται καλλιγραφία από τα οπίσθια της …μυλωνούς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 14:53

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.