" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
319205339 712219783586309 2265634222543469205 n  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Από σήμερα, οι σελίδες της atticavoice θα πλημμυρίσουν από ταινίες μικρού μήκους. Ταινίες που μπορείτε να παρακολουθήσετε από την Παρασκευή 24/9 έως και την Κυριακή 26/9 στο θερινό κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ της Ραφήνας. Ξεκινάμε την παρουσίαση των ταινιών με την ταινία που θα ανοίξει την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ. Είναι η ταινία Bella της Θέλγιας Πετράκη, η μεγάλη νικήτρια του 43ου Φεστιβάλ Δράμας, του 2020.

Bella / Σκηνοθεσία Θέλγια Πετράκη / Διάρκεια 24 λεπτά

Η ταινία

Ελλάδα 1986-1987. Η Άνθη ζει στην Αθήνα, ενώ ο άντρας της, Χρήστος, ζει στη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του ’80, λίγο πριν την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Μαζί με τους φυσικούς πρωταγωνιστές, παράλληλος πρωταγωνιστής της ταινίας γίνεται και η δεκαετία του ’80. Μια δεκαετία που έφερε την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη διάψευση των ελπίδων. Μια δεκαετία που έφερε τόσες αλλαγές στον κόσμο, ώστε αυτός ακόμη να μην μπορεί να ισορροπήσει.

 Το κλίμα της εποχής μεταφέρεται στην οθόνη με ευρηματικό τρόπο. Μέσω των επιστολών της Άνθης στο Χρήστο και μέσω αρχειακού υλικού, θα παρελάσουν μπροστά μας όλα τα γεγονότα της πολύ επιδραστικής δεκαετίας.

Η Bella είναι το πορτρέτο μιας γυναίκας και μιας εποχής. Είναι η σιωπηλή κραυγή μιας γυναίκας που βλέπει τη διάψευση και την παρακμή. Σε κάθε επίπεδο

Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Διόνυσο του Φεστιβάλ Δράμας και άλλα τέσσερα βραβεία: Γυναικείας Ερμηνείας στην Έλενα Τοπαλίδου, Φωτογραφίας στον Μανού Τιλίνσκι, Κοστουμιών στη Βασιλεία Ροζάνα και Μακιγιάζ στην Ιωάννα Λυγίζου. 

Η σκηνοθέτης

Η Θέλγια Πετράκη έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο CAL-ARTS (ΗΠΑ) με πτυχίο (BA) στον Κινηματογράφο, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στο τμήμα Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου UCL (Ηνωμένο Βασίλειο). Η Bella είναι η τρίτη της ταινία μικρού μήκους. Πριν τη βράβευσή της στο Φεστιβάλ της Δράμας, η ταινία είχε πάρει μέρος στο Berlinale Short Form Station 2019, βραβεύτηκε με Ειδική Μνεία στην επίσημη πρεμιέρα της στο διεθνές φεστιβάλ Visions du Reel 2020 της Ελβετίας και με το E_Flux Prize στο φεστιβάλ Oberhausen 2020 της Γερμανίας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 06:43

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Youtube Playlists

youtube logo new

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

youtube logo new

© 2022 Atticavoice All Rights Reserved.