" Οι ήττες μας δεν αποδεικνύουν
Τίποτα παραπάνω από το ότι
  Είμαστε λίγοι αυτοί που παλεύουν ενάντια στο Κακό
Και από τους θεατές περιμένουμε
Τουλάχιστον να ντρέπονται"
                                               Μπρεχτ

Σε εγκεφαλική τρικυμία ή σε διατεταγμένη υπηρεσία ; Κύριο

 

του Αντώνη Λαζαρή

Η φετινή σχολική χρονιά εξελίσσεται σε δοκιμασία για πολύ γερά νεύρα. Οι μαθητές τραβούν κυριολεκτικά του Χριστού τα Πάθη εγκλωβισμένοι για ώρες μπροστά από μία οθόνη. Μια οθόνη υπολογιστή στην καλύτερη περίπτωση ή κινητού στην χειρότερη περίπτωση. Υπάρχει και το ακόμα χειρότερο σενάριο για ένα ποσοστό μαθητών και αυτό δεν είναι άλλο από την ανυπαρξία οποιασδήποτε οθόνης. Το ποσοστό των μαθητών που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε διαδικτυακά μαθήματα ή έχουν ευκαιριακή σύνδεση (ελέω της κάκιστης σύνδεσης στην περιοχή όπου μένουν) αγγίζει το 15% και σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 20%.

Από κοντά και οι εκπαιδευτικοί συμπλέουν με τους μαθητές «σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του χαμού», όπως θα έλεγε αν ήταν μαζί μας και ο Νίκος Καββαδίας, ο Μαραμπού.

Σε αυτή την απίστευτη σχολική χρονιά η Υπουργός εισηγείται καθιέρωση βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και δραστική μείωση του αριθμού επιλογών των σχολών από τους μαθητές.

Η ίδια η υπουργός δήλωσε: «Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα»

Για το μηχανογραφικό, η υπουργός δήλωσε: «Ο στόχος είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός επιλογών που θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο μηχανογραφικό. Θα υπάρχει, όπως αποκάλυψε, ένα όριο επιλογών – ίσως να είναι 15 αλλά είναι κάτι που εξετάζεται ως προς τον αριθμό – σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές»

Για όποιον έχει γνώση του θέματος, οι προθέσεις της Υπουργού στοχεύουν άμεσα σε μία μείωση του αριθμού των εισακτέων που θα κυμαίνεται μεταξύ 20-30 %. Και όλα αυτά πιθανόν να ισχύσουν και για τους μαθητές της φετινής τελευταίας τάξης του Λυκείου. Ακόμα και αν δεν ισχύσουν για τους φετινούς μαθητές, όπως προτάσσει η στοιχειώδης λογική, σίγουρα αρκετά από αυτά θα ισχύσουν για τους μαθητές που σήμερα βρίσκονται σε μικρότερες τάξεις του Λυκείου η του Γυμνασίου. Πρακτικά η μία στις τρεις σχολές της επαρχίας θα κλείσει μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια.

Όλα αυτά δεν αποτελούν κάποιον εφιάλτη που είδαμε στον ύπνο μας και ξυπνήσαμε πανικόβλητοι. Όλα αυτά αποτελούν προθέσεις ή εξαγγελίες της Υπουργού. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προχωρά ολοταχώς στη συρρίκνωση του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου. Όποιος ξέρει πόσο ψυχοφθόρα διαδικασία είναι οι Πανελλαδικές μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει ο ένας στους τρεις υποψηφίους να αποτύχει να εισαχθεί σε μια σχολή. Το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές περνούν στο Πανεπιστήμιο με πολύ χαμηλή βαθμολογία, θα έπρεπε να προβληματίσει το επιτελείο του Υπουργείου και να αναζητήσει καλοπροαίρετα τις αιτίες που αυτό συμβαίνει.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που ένας μαθητής δεν τα καταφέρνει στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αν ο ίδιος μαθητής συμμετείχε σε άλλες εξετάσεις μπορεί και να τα κατάφερνε. Οι Πανελλαδικές είναι απλά και μόνο ένας αμφιλεγόμενος «κόφτης υποψηφίων». Και αυτός ο «κόφτης» πάει να εξελιχθεί σε λαιμητόμο ψυχών.... Και αργά ή γρήγορα, αν περάσει η μεταρρύθμιση αυτή, θα φτάσουμε ίσως σε συρρίκνωση έως και 50 %, καθώς πόροι των σχολών και επιτυχόντες θα συνεχίσουν να περιορίζονται ραγδαία.

Παιδεία για λίγους και αποδοτικούς.

Για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς οι επόμενοι μήνες προοιωνίζονται εξαιρετικά νεφελώδεις ...

ΥΓ.1 Μέσα σε όλα αυτά, οι μαθητές της Α ‘Λυκείου, χωρίς να έχουν καν προλάβει να προσαρμοστούν στις αυξημένες απαιτήσεις του Λυκείου, καλούνται να εξεταστούν το καλοκαίρι σε θέματα από την περιβόητη Τράπεζα θεμάτων. Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Τράπεζα θεμάτων, θα πούμε πως τα παιδιά της Α΄Λυκείου θα κληθούν να εξεταστούν σε θέματα που δεν θα επιλεγούν από τον καθηγητή τους και, επιπλέον, θα είναι αυξημένης δυσκολίας. Κάτι σαν μίνι Πανελλήνιες δηλαδή

ΥΓ.2 Αυτή την ώρα, αντί η υπουργός να ψάχνει τρόπους για το πώς θα βάλει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, καλό είναι να ψάξει να βρει τρόπους για το πώς θα παραλάβουν οι φοιτητές τα απαραίτητα βιβλία για τις εξετάσεις τους. Λιγότερο από ένα μήνας πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και πολλά βιβλία δεν έχουν ακόμη φτάσει στα χέρια τους. .

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 13:50

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Χρήσιμα

farmakia

HOSPITAL

© 2021 Atticavoice All Rights Reserved.